Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

HomeAlone 

všechny recenze uživatele

Vzdy som chcel vidiet tento film az sa ku mne na koniec dostal na dvd . No musim sa priznat ze mna tento skvost nejako velmi nechytil . Urcite to nieje zly film a nieje to v tom ze si neviem najst cestu k starym filmom - napr : zboznujem dokonale napinave Psycho 1960 , ale jednoducho Night of the living dead nieje pre mna nejako vynimocny ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Docela nářez. Noc oživlých mrtvol hravě strčí do kapsy všechny pozdější zombie filmy. Hlavně atmosférou, na které je jasně patrný vliv Alfreda Hitchcocka. Méně dnešní spektakulárnosti, ale o to větší účinek. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Víc než samotný film, mě šokovalo, že ho před lety uváděla myslím TV Galaxie v odpolením čase. Na horor docela brzo:-) Ale každopádně dávám 5 * protože zážitek je to nezapomenutelný. Velmi sugestivní a mrazivý. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

No, sice zub času jde na tomto snímku velmi znát, ale i tak jde o pořádnou porci strachu a napětí. Některé scény mi však přišli až moc naivní hlavně ty uřvané. Jinak ale majstštyk! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Plne souhlasim s molotovem..., je to klasika. Navic standardni stopaz z toho dela koukatelnejsi vec nez je napr. Dawn of the Dead, natocene o deset let pozdeji... ()

vincent 

všechny recenze uživatele

Ma to naozaj zopar zaujimavych ma aj trochu momentov a posledna polhodinka je dokonca aj trochu napinava. Kazdopadne vsetko predtym je zialbohu nemastne neslane a vsetky pozitiva tohto filmu su vlastne jeho nedostatkami. Tym myslim amaterskych hercov, nelogicke chovanie a technicke zalezitosti (ako filter objektivu kamery, ktory v niektorych zaberoch vidiet)), ktore su zapricinene asi nedostatkom penazi (stavim sa ze najdrahsi zaber bol ten s helikopterou). Ani tych zopar pozitiv nenvyvazi celkovu nudu. Zub casu tento film ohlodal do kosti. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Levné Knihy znovu potěšily - za necelých 40,- tu máme lahůdku a základ všech zombie horrorů. Atmosféra je správně hutná a když si člověk uvědomí že film je starý 40 !!! let - ano 1968 (LK ho vydaly v remasterované podobě). Když se zdá, že situace v domě je stabilizovaná přichází zlom a nastává mazec. Konec je perfektní. Musím se přiznat, že jsem to nečekal.Výborná je též práce se světlem a stínem a hudba dodává ten sprááááávný pocit strachu. Konečná titulková sekvence Vám dokáže, že tento film opravdu stojí za to znát a vidět. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Tenhle horor mě vyloženě štval. Nesympatické postavy (zvláště ta uječená ženská), banda zombies a jeden opuštěný dům. Nápad dobrý, atmosféra taky, ale já se napůl bál, napůl zlobil na tvůrce. Bylo to takové moc syrové a naturalistické, jako prvotní boj o přežití. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

I když jsem k tomuto klasickému kousku přistupoval ze začátku skepticky, nekonec mě dostal. Romerovi se opravdu podařilo přistoupit k hororovému žánru z jiného úhlu a právem je považován za otce zombie-filmů, které od té doby nepřišly v podstatě s ničím novým. Vizuál je skvělý zejména díky mistrovské práci se světlem. Celkově snímek působí místy až artově a příjemně Hitchcockovsky. Dnešního diváka asi nijak nepřekvapí a možná ho dokonce pobaví pár hereckých výkonů zúčastněných, stejně jako mě. Byl jsem rozhodnutý, dát filmu 3*, ale ta atmosféra měla takovou sílu, že Noc oživlých mrtvol nemůžu dostat z hlavy už pátý den. Nepamatuji, že by se něco podobného povedlo nějakému modernějšímu hororu.. ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohl kouknout na to, jak ta slavná éra zombies vlastně začla. Ti ,,zombies'' byli opravdu tragičtí až vtipní. Ale ta dokonalá hudba, která i přes to, že nebylo se čeho bát, navázala vytříbené napětí. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Noc oživlých mrtvol je podle mě mnohem víc psychologický film než horor. Možná v 60. letech to působilo hrůzostrašně, ale dnes to již takovou působnost (aspoň tedy na mě) nemá. Každopádně velmi dobře navozená hustá atmosféra bezvýchodné situace dělá z filmu docela zajímavý zážitek a musím říct, že jsem byl po většinu času vtažen do děje. Lepší 3 hvězdičky. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Škoda toho hodně nudnýho a pomalýho začátku, kterej navíc působil šíleně béčkově. Zbytek filmu zas až takový terno neni, začíná se objevovat více postav a mezi nima vznikají zajímavý konflikty. S klidem můžu přinejmenšim říct, že mě psychologie některejch z nich nenechala chladnym a moc jsem si přál, aby některý zemřely. A když už se filmu podaří vzbudit v divákovi aspoň nějaký emoce, je to vždycky dobře. Všichni tu pak chválej samotnej závěr. Ten ale nepřišel tak úplně z ničeho nic a režisérův záměr šel prokouknout už o několik chvil dopředu. Každopádně se s tim nesral a zakončil jinak průměrnej horor docela důstojně. Ben: "Now get the hell down in the cellar. You can be the boss down there, but I'm boss up here!" ()

Mythago 

všechny recenze uživatele

Ať je to sebekultovější a sebeprůlomovější mě to prostě nebavilo a to jsem zastánce spíše těch starých filmů. Přijde mi to stejný jako novodobý zombie horory z těch horších řad - celou dobu se prakticky nic neděje, je to jenom konverzačka (ačkoliv dobře zahraná, hlavně co se Barbry týče, tak nudná) a až posledních 20 minut za něco stojí. No v tomhle případě spíš posledních 10. Je to hrozně přehodnocený, zasloužilo by si to ne víc než 60 %, ale co nadělám. Ačkoliv jedno se tomu musí nechat - ten závěr se vážně povedl. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Neslávne známa Romerovka ,ktorá preslávila Zombie žáner ,ako taký. Sú tri variáce tohto príbehu: 1. Čiernobiely formát (ktorý som videl prvý). 2. Kolorizovaný (videl a odporúčam tiež ,je fakt premakaný). 3. Remake z roku 1990 (nevidel). Dneskajšieho diváka by film asi nezaujal ,lenže ja čiernobiele filmy fakt milujem ,takže som si obľúbil aj tento. Príbeh je jednoduchý ,no najdôležitejšiu rolu tu hrá spracovanie ,ktoré nie je odfláknuté a doteraz ho niektoré zombie filmy neprekonali. Pokiaľ máte voľnú chvíľu ,stojí to za pozretie. Odporúčam pozerať v noci v čierno-bielom formáte ,aby ste dosiahli tú správnu atmosféru...75% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

George A. Romero priváža diváka do pustej, sivej, čiernobielou kamerou zdôraznenej atmosférickej krajiny autom na cintorín. Párik na začiatku je občas vtipný. Zombie sa objavia už v piatej minúte, rovno s hrmením búrky. Divák tak už veľmi skoro dostáva výdatnú porciu ohrozenia, tupej brutality, napätia a pocitu samoty. Zombies sú však pomalší, ako je súčasný divák zvyknutý, tak to kazí trochu akciu, napätie aj pocit ohrozenia. Udatný Afroameričan proti len samým bielym zombies je aj po vražde Georgea Floyda zaujímavám skrytým symbolom útlaku rasy v USA. Príprava v dome na boj je slabšou časťou, zombies bojace sa ohňa spoľahlivo ostávajú vonku a dávajú preživším načas pokoj. Riešenie úteku z domu sa dlho odkladá, čím sa trochu znižuje napätie. Vo výsledku je tento míľnik zombie žánru len jeho béčkovým odvarom, ktorý síce má skoro všetko, čo potrebuje k úspechu, nevie s tým však pritvrdiť. ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Lacný film, dalo by sa to pomenovať "One Place Show", ktorý však dokázal vybudovať solídnu atmosféru. Herecké výkony boli až prekvapivo slušné a uznávam, že režisér začal svoju kariéru dosť solídne. Ten úvod bol celkom vtipný, dal by sa prirovnať k tomu z Halloweenu, ale to treba vzhľadom na rok výroby ospravedlniť. V Noci oživlých mrtvol o takéto scény veľmi nešlo, čiže sa film šikovne vyhol vlastnému strápneniu. 7/10 ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musela být ve své době bomba. Protože ona to je bomba i dneska. Čekal jsem další tříhvězdičkovou nudu typickou pro čtyřicet let staré filmy, ale kdepak. V tomhle filmu je úplně všechno. Všechno, co se vyskytuje v jeho zombie následovnících bylo už tady. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...velmi zajímavá hudba. A to jak u čb. verze tak i barevné. Každá je jiná a těžko říct, která je lepší... Za skouknutí i poslech stojí obě verze... ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama