Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

bari68 

všechny recenze uživatele

Po pravde povedať.....sklamanie. Romerov 40 rokov starý a jeden z prvých zombie hororov ma potešilo snáď iba svojou autenticitou .Atmosféra, a i ,,zombíci,, ,ktorý chodia ako postrelený psi s rukami napred ,,námesíčneho,, charakteru mi na chrbát žiadne zimomriavky nepridal. Jednotkou medzi zombie filmami u mňa naďalej zostáva reamake Úsvitu mŕtvych.Režiséri staršej generácie asi museli i do filmov s nevyjasniteľnými prvkami pchať vysvetlenie zrodenia mŕtvych.Keby to , ale nebolo rádioaktívne žiarenie ,ktoré má tak akurát na vine mutáciu častí tela ale nie oživenie ,,zombies,, ,tak by som to bral. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Zombiky mám rád a může za to tenhle film (praotec-zombie-film). Myšlenka i provedení výborné. Člověk se bojí ne toho co uvidí (a jestli se mu z toho udělá nevolno), ale toho co se stane... úžasný film s úžasnou atmosférou. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Možná poslední černobílý horor a paradoxně zároveň asi první moderní horor, který se v klidu může měřit s dnešními díly. Kromě toho že Romero v podstatě vynalezl dodnes oblíbený zombie subžánr se všemi pravidly (mrtví se pohybují pomalu, jedí lidské maso a zabije je kulka do hlavy) přišel i s dalšími prvenstvími - skupina lidí obklíčená v domě hrozbou, spousta gore, násilí a krve a beznadějně špatný konec. Závěrečný útok zombies na barák je neskutečnej masakr a protože mám v hlavě spíše výborný Saviniho remake, překvapilo mě hodně chování i osud většiny postav. Co dodat více - prostě horor roku 1968. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Romerova klasika sa dá oceniť z 2 aspektov: predstavila ako prvá koncept zombies a uviedla základné pravidlá subžánru (zastaví ich len guľka do hlavy, sú to oživené mŕtvoly, kusnutím vás nakazia, v základnej forme sú pomalí atď atď). Čo ešte stojí za reč je logicky konajúci a uvažujúci hlavný hrdina (ale i postava Judy ktorá je na facku a neskutočne ma vytáčala), tématika a konflikt (správať sa podľa svojho uváženia a sedliackeho rozumu alebo správ autorít? dnes ešte možno aktuálnejšie ako vtedy), či kvalitné davové scény. Gore bolo v dobe vzniku určite nadpriemer, dnes je to šedý priemer. Akcia za veľa nestojí, film sa často ťahá, no záver bol na druhej strane nečakaný a odzbrojujúci. Pred ním klobúk dole. Avšak ak si ho odmyslím, tak objektívne musím povedať že som sa pri Romerovom vrcholnom diele dosť nudil a že báť sa dnes už nikto na 99% nebude. 55 rokov je holt naozaj veľmi dlhá doba... 3* s ohliadnutim na vek filmu ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Asi nejslavnější zombie horor, který se ke mě dostal až včera večer. Už od úvodu má film perfektní atmosféru a přiznám se, že jsem se i několikkrát docela leknul. Hodně se mi líbílo zpracování zombíků, kteří chodí šouravým krokem a nejsou to ty super rychlá monstra, jak tomu je v novějších filmech. Navíc má tento film i hodně dobrý konec. 85% ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Film sice hodně utrpěl časem, ale i tak v mnoha momontech dokáže diváka dostat. Romero velice umně šetří s gore efekty (film musel být asi velice laciný), ale když už je použije, tak to stojí za to:-) Příběh je jednoduchý, sazí spíše na strah a ponorkovou nemoc hrstky živých v domě obklíčených pomalu lezoucích zombie. Největším problémem je občasná nuda a zbytečné vysvětlování co se děje-tím narážím na ono rozhlasové a tv vysílání( hlavně ten rozhlas mě lezl na nervy). Herci jsou dobří a mnozí nejsou jen figurkami (jako ten uhořelí pár). Škoda že mám dvd s barevnou verzí, čb musí být mnohem atmosféričtější. Celkově se jední o kvalitní základní kámen zombie hororů. Klasika jejíchž vyvrcholení mě dostalo, to jsem fakt nečekal. ()

kchaja 

všechny recenze uživatele

Oproti novějším oživlým mrtvolám mě tenhle nejstarší kousek přišel asi nejcivilnější a možná proto se mi taky tolik líbil. A některé scény jako matkovražda zednářskou špachtlí jsou nezapomenutelné :) ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

To to je klasika ze šedesátých let prostě milník hororového žánru jako je třeba Psycho a přesně, jako se to píše ve spoustu recenzích a taky v obsahu tady na csfd u mě jako milovníka hororového žánru rozhodně 5 hvězd. ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

Jeden z najdôležitejších pilierov hororového žánru, ktorý ani za takmer polstoročie od svojho vzniku nezvetral natoľko, aby si nezachoval tiesnivú atmosféru. Čas sa na ňom samozrejme podpísal, báť sa už skutočne nie je čoho a množstvo prasklín na murive, ktoré zviditeľnil, bolo prítomných hneď od počiatku výroby, ale aj napriek všetkým týmto nedostatkom má Romerov debut zaslúžene prívlastok "revolučný." Neskoršie oživenie farbami mu skôr uškodilo ako pomohlo. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro mě patrně jeden ze tří nejlepších survive zombie hororů, který byl kdy natočen. A nepotřebujete na to ani počítačové triky, protože o tom to není. Navíc zápletka úplně primitivní. Ale líbí se mi ten nástin toho, jak každý by v takové situaci reagoval po svém. Samo o sobě nic povzbudivého, ale pravdivého. Jeden chce utéct, další bojovat, další se schovat apod. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Legrační, nevěrohodné, pokusy o dokumentaristickou vložku znevažující samo sebe, ale má to jistý styl a to i v digitally remastered verzi. Když mi těsně předtím cosi zlověstně zavrzalo v notebooku, připosral jsem se víc než u celého tohohle filmu, což je v případě žánru "horor" celkem chyba. Ale možná je to způsobeno tím, že ve druhém patře bakelitové bytovky na mě zombíci oknem nemůžou. :-) :D ()

venom14 

všechny recenze uživatele

Základ zombie hororů,který je chvílemi i pořádně děsivý.Konec jenom napomáhá celkové depresi,kterou jsem z filmu měl. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Základný kameň žánru zombie horor. Uznávam tento film ako naprostú klasiku a tak vôbec, ale nejak extra sa z neho nepomočievam. Najlepší je bleskový začiatok s celkom chytrým zombie dedom, potom sa to už začne ťahať, hrdinovia sa špacírujú po dome a zombáci čmuchajú okolo. Dôjde aj na nejaké to žranie čriev, čo vtedy muselo byť šokujúce, ale ako som počul tak to bol aj fakt že hlavným hrdinom je černoch. Každopádne film oplýva depresívnou atmosférou a dávkou klaustrofóbie plus pre Romera neodmysliteľná kritika spoločnosti. Je to fajn, ale nebudem dávať vyššie hodnotenie len preto že je to klasika a že sa to očakáva, predsa len je to trochu nuda. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

George A. Romero je bezesporu otcem žánru zombie hororů a osobně musím přiznat, že jsem mu bez okolků propadl. Možná je i zbytečné psát komentář ke každému „dílu“ této série zvlášť. Všechny totiž mají společné hlavně tři věci: 1) spousta zombie, 2) tíživou postapokalyptickou atmosféru a 3) obsahují obvykle snad největší filmařské zlozvyky doby svého vzniku. K prvním dvěma bodům není příliš co dodat a pokud ano, už to zde udělalo mnoho lidí za mě. Ale k třetímu: Zatímco v Day of the Dead (1985) jakoby vojáci neunesli radost z toho, že vlastní automatickou pušku (a to si, prosím, půlku filmu jen stěžují na nedostatek munice – není divu), v Diary of Dead (2007) zas přichází... ano, hit posledních let handy-cam (přiznejme si, že tenhle způsob má svoje limity, a hlavně ne každý je dokáže dobře využít – čest výjimkám jako například španělský REC). A tak by se dalo pokračovat. Nicméně právě Night of the Living Dead podobné zlozvyky, které jakoby měly Romerovy filmy protlačit do hledáčku mainstreamového diváka, postrádá. A to je dobře. Osobně mám pocit, za který mě možná leckdo bude chtít ukamenovat, že z tohohle filmu jakoby stále promlouvala Hitchcockovská škola… A to je snad ještě lépe! ()

t.mon 

všechny recenze uživatele

Tak, asi si dovolím říct, že je to jeden z nejlepších hororů 60. let a jeden z nejlepších černobílých hororů. Dávám 4, ale vlastně nevím, proč nedávám pět, je to fakt nářez, tohle se nepotkává každý den. Ty zombie mě fakt dostaly a vyděsily, byly fakt chytrý(to už dneska nikoho nenapadne, aby zombie rozbila okno kamenem). Ty 4 si to fakt zaslouží. Jenom škoda, že Barbara nepřežila, přál bych jí to. 85%. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Mistovské hororové dílo, natočené ve stylu 30. let, které se stalo inspirací a milníkem, který udal směr svému žánru pro léta budoucí. Georgi A. Romerovi se povedla temná, ponurá a mrazivá atmosféra, kterou ještě znásobuje perfektní černobílá kamera, forma vyprávění stylem poloreportáže, a to vše je podtrženo perfektními maskami i hereckým podáním neznámých herců v rolích jak obětí, tak hladových zombies. Film na mě opravdu velmi zapůsobil a je právem považován za klasiku a průkopníka hororu. ()

Nebeská 

všechny recenze uživatele

Zombie žánr příliš nemusím, ale tato černobílá klasika ze šedesátých let nemá chybu. Dnešní zombie horory tomuto legendárnímu snímku nesahají ani po kotníky. K děsivé atmosféře nejsou potřeba prolévající se hektolitry krve, ale postačí pomalu a odevšad se pohybující potácivé mrtvoly, které se sápou skrz zatlučená okna a dveře a černobílá kamera, která umocňuje stísněnost. Jako malá jsem si venku s kamarády na Noc oživlých mrtvol dokonce hrála. Tento horor je nezapomenutelný a i po tolika letech neztratil svoje kouzlo. "They're coming to get you Barbara..." ()

jurasino 

všechny recenze uživatele

Romerova zombijarna ktera pry redefinovala tento žánr se podle mého zas tak nepovedla, bylo tam spoustu chyb které kdyby byly odstraněny mohlo se jednat i o dost dobrý horor, ovšem když film soustředuje primárně na hlavní postavy které se neustále hádají jestli je lepší jít do sklepa nebo ne, tak pak je něco špatně. A něco bylo špatně. Závěr mě ale nakonec donutil dát téhle klasice 4* ale když bych si to všechno odmyslel, tak bych šel s hodnocením níž. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Je fakt super být u toho, když se mění dějiny nejen hororů, ale také filmografie. George A. Romero úplně od základu změnil hororový svět, vlastně patří mezi vůbec první režiséry hororu, ale mě tohle vůbec nic nepřineslo. Mě může být jedno, jestli to je kult a historicky první zombie horor, mě jde v hororech a i ve filmech pouze o jedno a to o to, abych se skvěle bavil, za to však jsem se u Night of the Living Dead jen nudil a nic extra za celou dobu bohužel nepřišlo. Kdybych žil v osmdesátých letech, tak bych se toho možná i bál, bohužel jsem se u tohoto hororu už jen smál. Je to škoda, ale já s tím nic nenadělal, jediná scéna, která se mi vážně líbila byla ta začáteční, zbytek už byl jen nuda, ale zase to beru tak, že byla jiná doba a že se lidé dříve více báli. Já už jsem bohužel zvyklí na ty novější a tak jsem možná na ten už přes čtyřicet let starý horor nebyl připraven a nečekal jsem takovou nudu, když to všichni tak chválí. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama