Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

První a zároveň poslední nejlepší ZombieHoror od tohoto režiséra. Patří mezi to nejlepší v rámci tématu, co jsem kdy viděl. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní žánrová lahůdka. Popisovat jak tenhle film boduje na všech frontách je zbytečné. Ale je tu jedna věc, která mě na něm štve, i když za to chudák nemůže. Když ho vidím, uvědomím si, jak dnešní zombie filmy jdou do kytek... tady si člověk nervy a strachem kouše nehty v průběhu celého filmu. Dnes se člověk poleká maximálně tím, že při tzv. lekačce zvýší zvuk řevu o pár decibelů... Tenhle film se také více zaměřuje na lidi a na vztah mezi nimi. Dnes se jen člověk dívá na to, jak se všichni scénáristé pokouší vyhrát soutěž v tom, kdo natočí co nejvíc cool zabití a aby to celé bylo hodně nechutné, když už ne strašidelné... ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Nato, že tam vystupovali herci-neprofesionáli, vypadal ten ansámbl veľmi dobre. Čiernobiela kamera má evidentne svoje výhody. Množstvo výhod. - Pozoruhodné je, že hoci sa tu režisér/scenárista v naturalistických a surových scénach nevyžíval, osud Toma a Judy (a ich tiel) bol naozaj aj v dnešnej dobe nepríjemne pôsobivý. Okrem toho, že sa tu netlačí na pílu, pokiaľ ide o gore, je tu aj druhá línia inteligentnejších hororov, sociálna (charaktery, vzťahy a konflikty postáv), využitá len tak nejako napoly - ale predsa dostatočne! - Vytkol by som tomu iba pár nelogických či podľa mňa nie úplne sediacich dejových drobností a podotkol, že zvláštnu obavu o postavy či dokonca nejaký strach som pri sledovaní nepociťoval, ale inak som spokojný. Prečo potom dávam iba ****? Tematika zombíkov nepatrí medzi moje obľúbené a aj tých nemnoho k nej sa viažúcich filmov, ktoré som videl, stačilo k tomu, aby som sa živých mŕtvych prejedol. :-) Až sa donútim vidieť podobných titulov ešte viac, možno sa k Romerovej prvotine vrátim a hviezdičku doplním, pretože zistím, že v porovnaní s nasledujúcim úsvitmi, dňami atď. bola jedna Noc r. 1968 nielen dobrá, ale priam úžasná. ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Úsvit mrtvých od stejného autora se mi moc líbil tak jsem se rozhodl si pustit i toto kultovní dílko. Bohužel mě docela zklamalo. Úplný začátek je vtahující, ale pak nastává úděsná nuda, která naštěstí ke konci ustupuje docela dobře vystavěnému napětí. Ve své době to byla asi bomba, ale ze svého pohledu nevidím moc důvodů proč se na to dívat dnes. Film mě ničím příjemně nepřekvapil a mizerné herecké výkony, nic moc dialogy a nudné pasáže kdy se nic neděje ho v mých očích dost srážejí. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Pořád si myslím, že je to nejlepší horor s tématem zombies, byť je to film z konce 60. let. Všechno ostatní jsou jen odvary a napodobeniny ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že si jako dám jeden starý horor. Dokonce jsem čekala, že to bude dobrý, ne li lepší než nové horory. Ale bylo to těžké zklamání, tohle se nedá sledovat. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

I po letech je pořád se na co dívat. Má svoji logiku a atmosféru, které prospívá černobílý formát. Některé motivy natolik předvídatelné, že jen čekáte, když už tedy konečně se stane to, co je dlouhou dobu jasné. Zombíky máme na sto způsobů, tenhle film má ovšem přesah. Po brutálním začátku, nejsou zdrojem napětí jen ti vyhladovělí oživlí nebožtíci venku, ale také další vývoj vztahů mezi členy skupiny. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Já vím, je to klasika, na kterou se nesahá, a asi si za to pro mě přijdou, ale přestože je na černobílých zombiích něco neskutečně poutavého, přestože to má chytrý scénář a slušnou dávku akce a napětí, mě to moc nebavilo. Výrazná část je totiž jenom videoklip, který má možná atmosféru, ale rozhodně ne tempo. Kdykoliv je na scéně Duane Jones, letí to kvalitativně nahoru, ale do toho je tam nacpaná otravná Barbra a děj se pořádně rozeběhne až v poslední třetině. Mám k tomu filmu respekt, ale příliš utahaný je i na rok svého vzniku. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Noc zivych mrtvych je urcite kultova hororova zalezitost,ktora dala do povedomia zombie zaner,na tu dobu reziser George A.Romero urobil mega-pokrok na filmovom platne,zasluzi si to jasnych pat hviezdiciek...:-) ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Je opravdu velmi, velmi zvláštní hodnotit jeden z prvních (pokud ne úplně první) film se ''zombíky''. Noc oživlých mrtvol je tedy prostě hororová klasika, na kterou by se měl podívat každý milovník hororu. I přes to, že v dnešní době tento prapůvodní černobílý (dnes už i barevný) snímek přijde většině lidí spíše vtipný, a ano, i já jsem se čas od času nad pár scénami pousmál, ale i tak musíme uznat, že se tento skvost panu Romerovi opravdu poved. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Tady si asi zaslintali blahem fanoušci kultovních filmů. Já hodnotím se zcela zdravou myslí, a proto hodnotím jednou hvězdičkou. Ta je za příjemný konec, tak jak má být u hororů. Všichni pomřou. Dokonce i celkem chytrý černoch zaprdí do hlíny. Jinak ale teda nic děsivého nečekejte. Až na nelogické chování všech postav. Celý děj se odehrává v domě a rozebírá se ze všech stran, jak se těch "děsivých" zombie zbavit. Strach se nedostavil. Zas taková posera nejsem... ()

hribisko 

všechny recenze uživatele

Tak jako v smrtelné agónii, prožíváš život uplynulý, poslední západ slunce promítá krvavé stíny, obrazy z druhého břehu na stěně pohyblivé, úzkost podřizují hněvu elementálové! Otče, proč jsi nás opustil? Protože víra tvá je silnější než já! Já vím, už tě nepotřebuji, géniové bez pohřbu vcházejí. Do říše strašlivých tajemství, kam mají přístup jen zemřelí, vedeni zákonem vítězství, nečekat co osud nadělí. Na nás už neplatí teror anděla sebeklamu, Leviathan otvírá svoji tlamu! (MH) ()

Raaavenek 

všechny recenze uživatele

They're coming to get you Barbara... Tak začíná jeden z nejklasičtějších filmů, filmů, který stvořil žánr "zombie horor". Zombíci ještě nejsou takoví, jak je známe z dalších dílů Romerovy tetralogie, ale alespoň nesprintují jak o život. Film staví na atmosféře strachu a i když místy působí komediálně, jde o důležitý kus, který by měl každý mít :) ()

jay.lee 

všechny recenze uživatele

Černobílý atmosférický zombie horor se vším všudy. Strach, hrůza a napětí jsou cítit v celém snímku, který bez rozpaků mužeme nazvat KULTOVNÍ klasika v žánru zombie hororu. Bravo Romero!!! ()

yVANs 

všechny recenze uživatele

Parádní horor, který jistě osloví každého milovníka žánru. Film má na dnešní poměry dosti netradiční scénář a děj filmu se rozjiždí prakticky v první minutě. Viděl jsem už dříve novější zpracování a můžu říct, že to co se mě na filmu líbilo nejvíce, jsem našel pravě tady v původní verzi. Jak už jsem řekl, pro fanoušky hororů téměř povinnost :) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Vám tohle vážně přišlo jako přelomový zombie horor?? Mě tedy vůbec ne, ba naopak. Zhruba hodinu mi přišel film až enormně nudný a místy mě vyloženě štvalo dementní chování všech zúčastněných (kromě černocha), naprosto chyběla atmosféra i jakýkoliv moment překvapení, tedy to, na čem takovéhle filmy mají stát. Vždyť jenom seděli uvnitř baráku, poslouchali rádio, čučeli na telku a hádali se mezi sebou. Díky bohu se v poslední půlhodině začlo něco dít a konečně dotyční vylezli z baráku. Napětí se dostalo alespoň na snesitelnou mez ale i tak mi to celé přišlo spíše úsměvné než mrazivě napínavé. Nebýt kůlky do hlavy a pár drobností, které u mě film vytáhli takřka ze dna, nemohl bych dát ani to průměrné hodnocení. I takhle si jím totiž nejsem úplně jist. ()

foundation 

všechny recenze uživatele

V roku v ktorom film uzrel svetlo sveta to muselo byť naozaj šokujúce predstavenie hlavne pre slabšie publikum. Po viac ako 40 tich rokoch je jasné že celá kinematografia a filmárske postupy prešli nejednou veľkou zmenou a preto tak odvážny počin ako horror natočený takmer pol storočia dozadu dnes nemôže navodiť pocity aké pri jeho sledovaní mali ľudia vtedy. Napriek tomu som bol naozaj až prekvapený aký doslova nadčasový film dokázal Romero v tej dobe vytvoriť. Niektoré scény sú tu dneska už naozaj jedine na zasmiatie ale všetko ostatné je viac než dobré. Dva veľké plusy koré pre mňa znamenali intenzívnejší zážitok boli jednoznačne to že film som si zapol okolo poljedenástej večer, čo je jediný možný čas na absolútne správne vychutnanie si hororu a takisto to čiernobiele prevedenie ktoré neuveriteľne tomuto filmu sadlo. Atmosféra v niektorých momentoch grandiózna a takisto tá pompézna hudba sprevádzajúca niektoré scény bola na mieste. Herci sa takisto snažili viac menej celý film. Celkovo to teda na mňa, aj cez tú nechcenú komickosť v niektorých momentoch, pôsobilo veľmi reálne. Posledné minúty, finálna gradácia a aj samotné zakončenie boli perfektné. Klobúk dole pred Romerom. Toto je jeden z filmov pri ktorom sa nebojím povedať že právom nesie označenie KULT. 85 percent. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Tak todle je podle mě skvost mezi zombie filmama. Nic proti italským tvůrcům zombie filmů, ale tohle je prostě jiná liga, jde vidět, že Romero je v tomhle pašák. Dalo by se říci, že tenhle film u mě začal zombíkama a jde těžko ho překonat. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Dnes sa človek pri pohľade na tento snímok môže len chytať za hlavu. Je vidieť, že rozpočet bol aj na svoju dobu minimálny a tieto zombie by vás dnes nevydesili ani keby išli proti vám na ulici (úprimne povedané sa v súčasnosti po uliciach pohybujú podstatne desivejšie zjavy). Jediná silná stránka spočíva v polodokumentárnom štýle celého filmu, vďaka ktorému to nie je úplne na smiech. Plusové body za záver filmu, inak ale fakt nie je o čo stáť. 4+/10 ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama