Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

akcul 

všechny recenze uživatele

Dobrý horor, z něhož ve mně zůstane především dojem z kamery, neb ta rozklepanost, záběry z roztodivných úhlů byly opravdy působivé. Kamera, černobílost, dusno mezi aktéry vytváří (ne)uvěřitelnou atmosféru, která speeduje s prvními sousty lidského masa k čemukoliv, jen ne k happy endu. Alespoň ne pro ty z farmy. Od filmu, který mnou má otřást, očekávám přesah, jakési zneklidnění, které vydrží déle, než do konce titulků (John Doe finišuje i s kulkou v hlavě, Damien se usmívá do kamery, Dr. Lecter si jde pro "oběd"). Tento film ten předpoklad má. Nedávám plný počet, ale hodnotím vysoko. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová zábava. U filmu jsem se tedy nebál, ale jedná se o takového průkopníka žánru. Na svou dobu pěkně zpracovaný film. Je to skvělá oddechovka, klasika hororů, tohle mě baví - 80 % ()

toomm 

všechny recenze uživatele

Jako průkopník moderního zombie žánru naprosto excelentní a i přes to, že trochu zestárl stále skvělý film. Skvělý nástup. Proč něco vysvětlovat a zdržovat, stačí vědět fakt, že mrtví pro tuto noc ožívají. Závěr je hodně působivý. 80% ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatné a kouzelné.Tehdy se tomu ještě vůbec neříkali "zombie filmy" :).Jo jo není nad horory pod osmdesátý ročník.Viděl jsem černobílou verzi s eng dabingem a tak jsem nemohl nadávat ani na česky mluvený překlad.Judith O'Dea byla naprosto skvělá.Ten její strach z tváře a zoufalství.Jak to, že si jí nikdo nevšiml moc?Vždyť působí skvěle!Taková klasika mezi horory zombie žánru se neztratí.Kdo se touto tématikou zajímá nebude ani trochu zklamán.Možná se sem tam postavy chovají divně a dělají dnes už tolikrát opakované klišé, ale dříve to prostě neznali.Velký respekt před mistrem Romerem.Rozhodně lepší než jeho Úsvit mrtvých.Doporučuji originální verzi s titulky.Nekažte si mistrovský zážitek!A pro budoucí packaly zombie žánru (omlouvám se mistru Snyderovi a jeho remaku úsvitu mrtvých). "A pohybují se pomalu?" "No samozřejmě vždyť jsou mrtvý!" ()

capik25 

všechny recenze uživatele

Párkrát jsem si řikala: tak popojedem, ne? ale i přesto, že se to chvílemi dost vleklo, nejde tomu upřít neuvěřitelný kouzlo. U nějakých záběrů člověka hned trkne, že už to někde viděl - okopírovaný žejo - a pak mi došlo, že jestli někdo něco kopíroval, pak tedy právě z tohohle černobílýho klenotu :) tohle by měl asi vidět každý, aby pochopil, jak moc to přineslo do světa zombie filmu... ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Hodně mě to zklamalo. Respekt ke klasice, ale horory asi fakt nejsou pro mě... Opět se opakovalo to, co se mi stává většinou u sledování tohoto žánru: ve scénách, kdy se mám bát, se buď směju, chytám za hlavu nebo se nudím... ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Prva polhodina je nudna vata ;zombici nikde, strach nikde, v druhej sa uz zoznamujeme s postavami spolu s ich nazormi na vec; zombici nikde, naznaky strachu, az tretia polhodina sa zacina javit ako poriadny horor, ale je to len zdanlive, totiz absolutne nedesivi zombici nam prinasaju vytriezvenie, ze nie je sa coho bat. Pomerne velke mnozstvo casu je venovane teoretickym uvaham a poznatkom, ktore sa ludia v dome dozvedaju z medii, co je podla mna totalne destruktivne k tej minimalnej atmosfere co tam je. Tak ako je s postavami bezcitne zaobchadzane /co dokumentuje aj posledy vystrel/, tak bezcitne sa ku nam Romero sprava, tym ze do rezie vsuva nespocetne mnozstvo naivnych okamihov, najme co sa tyka niekedy nepochopitelneho spravania postav /len moj nazor/. Na stupnici do 10 by som dal aj 5, ale v nasich pravidlach viac ako dva dat nesmiem a nechcem. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Napínavý od začátku do konce.Teprve teď jsem dohnal jednu svou mezeru ve svém klasickém filmovém vzdělání a udělal jsem chybu, že jsem to doposud odkládal. I přes v současnosti chatrné zpracování strčí film hladce do kapsy většinu novější zombie produkce. V nedávné době jsem sledoval i Walking Dead a znuděně jsem je opustil po první řadě. Nesrovnávám se zombie filmy vedenými v komickém duchu, ale z těch, které jsem viděl a mají být pouze hororové, tento jasně vítězí. 90% ()

Mr.Keli 

všechny recenze uživatele

Za tu dobrou atmosféru a vesměs příjemnou celo příběhovou konverzačku dávám 4*. Pokud se, ale divák dívá zpětně na kostru příběhu, je mu hned jasné, že trivialita nezná mezí. Přesto má tato hororová klasika své nezastupitelné místo i v dnešní době. 80% ()

j@hn 

všechny recenze uživatele

tendle praděda všech zombí filmů má rozhodně i po 45 letech od svého vzniku co nabídnout. skvost! ()

brtko 

všechny recenze uživatele

Obrovská klasika a praotec všetkých zombie hororov. Dnes už treba brať film s veľkou rezervou, najmä kvôli nezmyselnému konaniu postáv (naozaj ide taký strach z ledva plížiacich sa mátoh?), inak ale Romero odviedol skvelý kus práce. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení za to, kolik bezesných nocí mi tenhle film způsobil… a možná taky ze strachu, že se mi o něm začne znovu zdát. Absolutní filmová klasika a neoddiskutovatelný počátek mé fobie. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Neusnul jsem! Což se mi ve spojení s černobílýma filmama stává skoro pokaždé. Prostě se mi zdá že dřív herci hodně přehrávali ,já jim nefandím a tolik mě to nebaví. Tady byl sice taky jenom jeden sympaťák, ale byl jsem vyspanej od odpoledne, tak jsem vydržel do konce. Což jsem dobře udělal, protože poslední třetina má šťávu a konec je super. Splnil jsem tak konečně povinnost každýho hororovýho fanouška - viděl jsem první zombie film. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už je to spíš komedie než horor. K Walking Dead se to dle mého názoru nepřibližuje ani omylem, ale ten rozdíl 50 let prostě musí být znát, to je jasné. Příběhově mě to také nijak zvlášť nezaujalo, spíš takový průměr. Na to jaký je to kult jsem byl zklamán, ale zázraky jsem nečekal, nejsem fanda zombie hororů. 50% ()

moviefan4 

všechny recenze uživatele

Priznávam že som vačší fanúšik verzie z roku 1990. Romerová klasika je stále dobrá ale podpísal sa na nej zub času. Dej filmu je naozaj dobrý ale film už nemá v dnešnej dobe ten správny šmrnc. ()

Agonie 

všechny recenze uživatele

Strašně moc jsem si užíval kameru, ale taky to může být tím, že jsem ujetý z černobílého, čtvercového formátu. Nicméně se jedná o silně atmosférický zážitek, který se snaží působit reálně (velkou část zabere sledování televize a poslouchání rádia), jenže dost to pohřbí příšerní neherci. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama