Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

pollstro 

všechny recenze uživatele

Úsvit v hororovém žánru, díky kterému vznikl zcela nový subžánr a který předefinoval termín zombie do podoby, kterou známe dodnes. Film, který skutečně pobláznil celý svět a který se stal obrovskou inspirací pro mnohé různorodé autory, které si dodnes vypůjčují použité prvky vynalezené samotným Romerem. Příběhově velice prosté a jednoduché, ale čerpající maximum ze svého černobílého obrazu, napodobující dokumentární styl vyprávění, a nízkého rozpočtu, jehož výsledek posloužil jako velice efektivní plán pro ostatní budoucí tvůrce. V samotných útrobách a detailech lehce kritické vůči americké společnosti, domácímu rasismu a probíhajících válkách. Z dnešního pohledu lehce naivní a nekomplexní, především v jednotlivých akčních sekvencích a chování postav. To nic nemění na tom, že Night of the Living Dead je nezpochybnitelným milníkem hororového žánru, který narušil veškeré zavedené pravidla a konvence tvorby násilí. "It has been established that persons who have recently died have been returning to life and committing acts of murder. A widespread investigation of funeral homes, morgues, and hospitals has concluded that the unburied dead have been returning to life and seeking human victims. It's hard for us here to be reporting this to you, but it does seem to be a fact." ()

ScarFace_V8 

všechny recenze uživatele

"They're Coming to Get you, Barbara" … To je ON! Film, kterým to všechno začalo. Přesně tohle byl ten úplný Game changer v tom jak svět začal vnímat „Zombie“. Zcela oproštěný od VooDoo jako sluhů bez vlastní vůle. Noc oživlých mrtvol probíhá v takovém komornějším stylu kde sledujeme skupinku právě seznámených lidí. V jednom venkovském domě se snaží přežít před stále přicházejícími (ne)mrtvými v zoufalé snaze vymyslet jak se odtud dostat někam kde bude bezpečněji. Nebudou to však mít lehké neboť krom mrtvých jim to nebudou usnadňovat ani neshody, které mezi sebou mají. Film je dnes už naprostou klasikou a je povinností pro každého milovníka zombie žánru neboť právě tady má své kořeny. Dnes film pravděpodobně příliš neohromí, ale je to prostě klasika. Ovšem mohu s klidem říct, že remake z roku 1990 mu perfektně kryje záda. Byl jsem výrazně překvapen když jsem asi rok zpátky na Filmboxu viděl tento film barevně. ()

kacir 

všechny recenze uživatele

Tak táto klasika alebo vraj míľnik (niekomu tu dobre jebe keď to tak nazve) na mňa vôbec nezapôsobila.. Ženská ma nevyslovne srala, je úplne jedno aký je film starý, sú saj staršie filmy a ďaleko lepšie ako táto komédia..a vraj horor..toto nemohlo vystrašiť už vtedy nikoho... ()

Goodlooker 

všechny recenze uživatele

Když někdo řekne, že je americký Kruh ten nejlepší horor jaký zná, vždy ho rád odkáži na tuto zombie prvotinu, která je atmosferičtější než dobový vietnamský konflikt:-) ()

ku8ba 

všechny recenze uživatele

Na staré filmy moc nejsem, ale jelikož jsem si oblíbil zombie žánr, využil jsem možnosti zakoupit toto DVD v trafice. Přeci jen jde o klasiku tohoto žánru. Po shlédnutí filmu musím konstatovat, že tohle se mi nelíbilo. Trapné postavy (především ta vygumovaná blondýnka), ještě trapnější zombíci a nelogická řešení některých situací. V 60. letech tohle mohlo fungovat, ale já jsem žádný strach a napětí nepociťoval, naopak film na mě působil trapně. Ač jde o zakladatele žánru, tohle už vícekrát NE. ()

MFZB 

všechny recenze uživatele

Musím upraviť svoje hodnotenie a svoj názor na tento film, pretože prvý krát keď som ho videl, tak som zrejme nedocenil jeho kvality. Prvý film vôbec zaoberajúci sa tematikou zombies, ale fakt perfektný proste. Ale toto je film fakt len pre fanúšika zombie žánru, inému divákovi asi nemá veľmi čo povedať. A ešte sa mi viac páčil teraz v čiernobielej verzii ako predtým keď som ho videl farebný. Proste pri niektorých filmoch viac vinikne to, že sú čiernobiele...Dielo je toto proste, ktoré sa dá pozerať aj viac krát. Škoda, že už Romeo nie je tým filmárom, čím býval... ()

Maiken Algren 

všechny recenze uživatele

Ja som vedel že mi niečo v živote chýbalo. A až dnes som prišiel na to čo. Vždy som chcel vidieť horor ako tento. Prvý zombie film ktorý má hlavu a pätu, postavený na aktívnej klaustrofóbii, tak realisticky podaný ako to bolo možné snáď iba v časoch dávno pred digitálnymi efektami. Dokonalosť sama. Romero je macher. ()

Jack_F. 

všechny recenze uživatele

Horor pro pamětníky. Upřímně je to sračka sračkoucí. Zombie nikdy nebude horor(pro mě), protože by mě to nevyděsilo ani v pěti letech. ()

Ondrew 

všechny recenze uživatele

K tejto klasike zombie hororu snad ani niet co dodavat. Snad len, ze G. A. Romero je genius svojho remesla. Nebyt jeho, neviem ci by sme tu mali celu plejadu zombikov pomaly sa pliziacich z filmovych platien. Pre mna jeden z najvacsich filmovych zazitkov v ramci zanru... Jednoznacne. 100%. ()

Braga 

všechny recenze uživatele

Tento horo se mi moc nelíbil . Mrtvoly , které zabíjí jenom rukama zabili ozbrojené lidi . Rozhodně jsem čekal víc , ale stálo to za to se na to podívat. ()

MorraEddie 

všechny recenze uživatele

Romero svým debutem udělal opravdovou díru do světa a do všech srdcí fanoušků zombie filmu. Tímto filmem stanovil hranici pro budoucí filmaře a ukázal jakým směrem by se měli vydat,aby dosáhli aspon stejného úspěchu. ()

tomco3131 

všechny recenze uživatele

Som veľký fanúšik zombie filmov, a toto je skutočne perfektné! Ešte že máme Romera, ktorý položil základný kameň zombie filmov práve v tejto snímke. Film aj keď už na svoju dobu nemusel byť čiernobieli, vďaka tomu má však perfektnú atmosféru. Film sa rozbehne okamžite, aj keď v začiatku som si nebol úplne istý či to bude skutočne tak dobré, ale toto beriem ako typické črty Romera, rovnako ako chytanie a narábanie s predmetmi u zombíkov. Postava ženy ktorá prišla o brata bola miestami blbá, ale to bol tiež jednoznačne zámer. Ja som sa pri tomto filme skvelo bavil, a myslím že určite nie naposledy. Jednoznačne musí vidieť každý fanúšik žánru, super! A veľké ďakujem George A. Romerovi... ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Romerova výborná klasika. Co víc na to říct. Mám ráda Romera a všechny jeho filmy. Tohle je černobílá pecka, a její remake jí nesahá ani po kotníky. Děsivý,ale zároveň úžasný. Tenhle film jsem prvně viděla když mi bylo 15 let a já blbec jsem se dívala na film, když jsem byla sama doma a o půlnoci. Ale prostě to nešlo vypnout, úplně mně film dostal a já byla uchvácená od začátku až do konce. Pak jsem až do rána nespala, svítila v celým baráku a usnula až ráno. Ale stálo to za to. ()

argo.smile 

všechny recenze uživatele

Niektoré momenty a trápne chovanie "NEhercov" zhadzovali túto atmosférickú snímku k nízkemu hodnoteniu u niektorých ČSFD "odborníkov". Ale pre mňa to znamená filmový zlom k danému žánru.4,5* ()

Syndrom 

všechny recenze uživatele

Když odhlídnu od chyb (jumpcuty, špatná 180' osa), jedná se o poctivý nezávislý žánrový milník a svého druhu uměleckou revoluci. Brutální explicitně střeva požírající zombíci (taky poprvé zmrtvýchvstalí ne voodoo prokletí), hlavní silný hrdina černoch, skvěle natočená a nasvícená sugestivní akce (spousta atraktivních úhlů ruční kamerou a promyšlený střih), oldschool OST, který tomu bezprostřednímu setu dodává zvláštní odér, malinkatá 100 tisícová produkce ve volném čase tehdy velmi čerstvá a in medias res dramaturgie. Konec s dcerou kanibalizující rodiče, upálenym párem, bratrem, co sežere vlastní sestru, hlavní postavou chladnokrevně odkrádlovanou záchranym týmem a s totálně depresivníma závěrečnejma titulkama, může být pro samotné individuum v jednu v noci pořád docela silný kafe. ()

vandamator 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu geniální záležitost, premiéra musela být neskutečná a pro diváky absolutně novým zážitek. Film je plný dnešních klišé, což je důkazem toho že se později tvůrci inspirovali a inspirují se dodnes. Na dnešní dobu je toto dílo, už hodně zastaralé, ale pořád skvělé koukatelné, bez větších problémů to ukazuje nadčasovost jakou film bezesporu má, což nebývá pravidlem, u takto starých kousků, speciálně hororů. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama