Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak mňa to zase až tak nezobralo. Chápem, že je to v rámci subžánru niečo nové a niečo, čo možno považovať za základný kameň a v tej dobe to bola určite pecka, ale mne to pripadalo hrozne naivné a ošumelé. Bolo tu síce napätie a solídna atmosféra, ale všetko kazila iracionalita a hlúpe chovanie postáv. Napríklad ten černoch. Najprv strelí pár nábojov do hrudníka zombíka a.... a nič sa nestane. Potom trafí do hlavy a zombík je zlikvidovaný. Ale druhý krát opäť strieľa len do tela zombíkov, vôbec ho na základe predošlej skúsenosti ani len nenapadne, že zlikvidovať sa dajú iba strelou do hlavy. Všetko sa samozrejme musí dozvedieť až z telky. A takých príkladov je viac. Čakal som niečo lepšie, v každom prípade je aspoň jeden veľký rest za mnou. 65/100 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Presvedčivosť príbehu vyplýva z absencie humoru. Ak sa Peter Jackson diví, prečo sa toľko hororov berie vážne ("robiť tak Hellraisera, Pinheada by som otrepal o múr, až by sa mu tie ihly zapichli do hlavy celé"), odpoveď je prostá - najúčinnejšie je sebarešpektovanie. Čierny humor je síce fajn, no len čo vstúpi na scénu, podráža nohy tomu, čomu má slúžiť. A "Noc živých mŕtvol" je legendou práve preto, lebo sa rozumne vyhýba jacksonovským "zapichovačkám". Ja netúžim vidieť zombi, ktorá obeti najprv predloží menu vo francúzštine a zacituje z neho. Chcem vidieť to, čo Romero ponúka v prvých cca 13-tich minútach (mimochodom, geniálny tieň, ktorý sa objaví na skle predtým, než Barbara vystúpi z auta akoby dával na známosť, že tu nebudeme mať do činenia len s hrôzou, ale i ozajstnou filmárčinou). Film má kultové parametre i z iného dôvodu. Povedal by som, že medzi "Nosferatu" a "Night" nebol žiadny skutočný horor. Najprv Nosferatu, potom dlho nič, resp. roztomilé opusy štúdií Universal a Hammer a odrazu... Ak si po spomínanej úvodnej 13-minútovke neučešete vlasy, zostanú vám stáť na hlave až dovtedy, kým vás na to neupozorní kolega v práci alebo sluha menom Igor. Hudba, anticipujúca Carpenterove tóny Halloweenu a Hmly (videl som verziu na DVD od firmy Oracle z roku 2002) je príliš skľučujúca než aby sa dalo na film pozerať častejšie, ale to je v podstate kompliment, však. Niektoré zábery evokujúce fašistický alebo vietnamský (b je správne) holocaust by pre určitých ľudí mali byť znamením toho, že horor zrejme nebude tak obsahovo vyprázdnená záležitosť. Vďaka Romerovi tu teda máme tzv. absolútny horor, ktorý odnaučí slušnému zvyku chodiť na pohreby. Éra kvetinových detí tu končí a začína éra detí voňajúcich fialky odspodu. Ak po zhliadnutí tohto filmu nebudete mať nočnú moru, potom ste Jack Rozparovač, George A. Romero alebo zombi. PS: Predtým, než sa rozhodnete pozrieť si farebnú verziu, uvážte, že čiernobiely look sa na konečnom sugestívnom pôsobení diela podieľa cca 40 percentami. Film je totiž aj nezastieranou poctou nemému filmu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, která mě strašně bavila i na druhé zhlédnutí po letech. Chápu výtky mnohých, které zde čtu, jako například že se většina postav zombíkům takřka nebrání (a celkově se nechovají příliš logicky, s výjimkou černocha) a že samotní zombíci nevzbuzují příliš respekt, ale podle mě to ty lidi hodně hodnotí dnešním pohledem, což je škoda. Ten černobílý obraz podle mě nemá chybu, stejně tak výtečný soundtrack, a v mnoha momentech to je fakt strašidelné, což se o spoustě současných hororů říct nedá. Samotné vysvětlení původu zombíků je zde sice k smíchu - ve filmu doslova zazní, že veškeré dohady se točí kolem satelitu vypuštěného k Venuši, který se na Zem už nikdy nevrátil, dlouho kroužil kolem Venuše, dokud ho NASA dálkově nezničila; vědci zjistili, že vydává záření velké intenzity a toto záření je nakonec zodpovědné za probíhající vraždění, protože dávka záření z vybuchlého satelitu byla tak silná, že v daných podmínkách mohla pravděpodobně vyvolat mutace - ale i nad tím velkoryse mávnu rukou, protože mě ten film svým drsným závěrem znovu dostal, podobně jako když jsem ho viděl kdysi ve Varech na půlnoční projekci. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době vzniku budu milosrdná. Syžet je jednoduchoučký, jak už to u žánru hororu bývá zvykem. Judith O'Dea se tváří jako blbka, případně jako velká blbka. Její postava se tak samozřejmě i chová. No ony se tak chovají vlastně všechny, všem zúčastněným je upřena schopnost elementárního logického myšlení. Za nejvtipnější vypnutí iq považuju návštěvu benzínové pumpy s pochodní, kterou je ideální si odložit na zem vedle tekoucího benzínu. Tohle nevymyslíš, to se snad rovnou muselo v Americe stát. Režijně je film zvládnutý celkem dobře, jistá dávka napětí se podařila vybudovat. Jediné, co z tohoto tuctového hororu o zombících dělá netuctový, je obsazení hlavní role hrdiny černošským hercem. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Snimku nelze uprit atmosferu a obcas dobre gore sceny a masky. Je jasne, ze po 40 letech je znat zub casu, ale pred timto kouskem, jez je defacto zakladatelem zombie hororu nelze nez smeknout. Romero odvedl poctivou praci... ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Když to porovnám s dnešními horory, musím se smát. Hezká ženská zde není, efekty zde nejsou žádné, nebo vlastně jsou, ale směšné, zombies směšní, režisér směšný, herci směšní, scénář směšný. Všechno je zde k smíchu. Ovšem pozor! Tohle měl být horor. Aha, no měl, ale horor by měl vypadat jinak. Byl jsem vyděšen k smrti, ale až k smrti jsem se smál. Katastrofální film. 0% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Noc oživlích mrtvol jsem viděl až jako třetí v pořadí po Romerově Úsvitu mrtvých a Dni mrtvých, což mi trochu narušilo zážitek. Tehdy jsem jí dal čtyři hvězdy. Ovšem dnes jsem se po čase podíval znovu na tuhle hororovou klasiku a musím říct, že je to prostě pecka, která si to plné hodnocení zaslouží. Samozřejměbych mohl jmenovat věci, které se snímku dají vytknout, ale je to přecijen milník hororové historie a to už skoro padesát let starý, a proto můžeme nějaké ty drobné nedostatky opomenout. Nezapomenutelné scény, skvělá hudba a klasické téma dělají z tohoto snímku perlu, které bychom si měli vážit. Proto dám bez váhání plné hodnocení, i když následující Úsvit mrtvých mám daleko radši. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dobrý rozjezd, uprostřed docela nuda, otřesný výkon jedné barbieny v naprosto trapně napsané "rozlučkové" scéně, závěr má už ale opět celkem šťávu. Nevědět o filmu vůbec nic, myslel bych si, že jde o zdařilý amatérský horůrek a nebýt aut, datoval bych jeho dobu vzniku kamkoliv do posledních 40ti let. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Image Ten, Laurel, Market Square) (Čb. /// Produkce: Karl Hardman, Russell Streiner, Karen L. Wolf /// Scénář: George A. Romero, John A. Russo /// Kamera: George A. Romero /// Hudba: Scott Vladimir Licina) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Ve své době to musela být naprostá pecka, s odstupem několika desítek let však Noc oživlých mrtvol trochu ztrácí na působivosti, na čemž má nepochybně zásluhu i hodně povedený a celkově ještě živelnější a brutálnější remake od Toma Savinino - mistra přes filmové masky. Verzi z roku 1968 je však nutné ctít jako klasiku – základní kámen žánru survival-horror, bez kterého bychom postrádali Boylovo 28 dní poté (vím, zde nejsou opravdové zombie), Snyderův parádní Úsvit mrtvých, Darabontův slibný seriál The Walking Dead, ale i skvělou komedii Soumrak mrtvých nebo herní sérii Resident Evil (tu filmovou bych klidně oželel…). Atmosféra tohoto nízkorozpočtového hororu je neopakovatelná, George A. Romero s celkovým pojetím oživlých mrtvol odkazuje na vlnu německého expresionismu, ať už jde o zaběrování, líčení nebo expresivní herectví těla. Celkové pojetí je minimalistické, tempo vyprávění plíživé jako ony zrůdy a herecké výkony spíše amatérské, avšak k celkovému konceptu to prostě sedí. Z hlediska brutality se mi Noc oživlých mrtvol zdá být poměrně odvážná vzhledem k době vzniku, dnešní mládeži odkojené na Saw a podobných masakrech se však některé momenty mohou jevit jako úsměvné, to však nemění nic na tom, že tomuhle filmu prostě nechybí koule._____________ Komentář ke kolorované verzi: Paleta užitých barev je poměrně strohá, technické provedení sice není nejhorší a barevné řešení přidává některým záběrům na detailech, celkově však tato verze ani z poloviny nedosahuje působivosti atmosféry černobílého originálu. Nutno brát spíše jako raritu, nikoliv jako plnohodnotný zážitek – originál je prostě originál. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Sú pomalé a dezorientované, no o to viac vytrvalé a krvilačnejšie! Prvý film - tak toto odštartovalo zombícku tému - jednu z mojich najobľúbenejších - skôr či neskôr vás dostanú . . . hahahahahaha Romero vniesol a svojim debztom zadefinoval pojem ZOMBIE v populárnej kultúre a podobne ako stoker oživil a "vymyslel" Draculu, Romer to isté urobil so zombiami - a za to mu ďakujem ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Základný pilier hororového žánru o zombiech. K dokonalosti mu chýba uveriteľnosť chovania niektorých postáv, hlavne sestry prvej obete na plátne. Takže mierna naivita je menšie plus, lenže sú tu podobenstvá o ľudstve samotnom a reflexia vtedajšej spoločnosti, ďalej hutná atmosféra a niekolko šokujúcich záberov, napríklad pojedanie ludského mäsa. Tieto explicitné zábery sú nechutnejšie ako v dnešných (tých horších) hororoch, ktoré nevzdávajú tomuto dielu hold, ale iba na ňom parazitujú. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Neoddiskutovatelně naprostý kult své doby, který z pohledu dnešního diváka ovšem ztratil to zcela zásadní - potenciál jakkoli vyděsit. Dnes už je to tedy jen taková konverzačka několika magorů, kteří spolu musí nedobrovolně bránit dům před bytostmi, které se příliš neliší od bandy několika desítek alkoholiků, kteří trošku přebrali v hospodě. Není to absolutně děsivé a bohužel dnes už ani kdovíjak zajímavé a zábavné. Snímek vhodný výlučně pro studentské analýzy než pro takové to domácí hororové pokoukáníčko. [25 %] ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut guru-zombie-režiséra, George Andrewa Romera. V tomto filmu vidím jeho nesporné kvality, které by se jistě daly rozebírat (a rozebírají) a vychvalovat (i vychvalují) na mnoha seminářích - ať už vysokoškolských či fanouškovských - k tomu určených. Čímž se dostávám ke svému pohledu na věc.. a to k pohledu současného diváka. Černobílá kamera, kvalitní neherecké výkony - to jistě celému snímku dodalo na autenticitě, ve snímku jde vidět entusiasmus režiséra.. přesto přicházely chvíle, kdy jsem se začínal nudit, a proto jsem rozhodnut dát 3* - v rámci historické důležitosti bych byl ochoten jednu přidat, ale tentokrát zůstanu při zemi. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Viděny 3 verze - černobílá, kolorizována a director´s cut (stál mě podělanejch 20 dolarů) a před chvílí parádní komentář Jamese Rolfa. Takže asi tak. Mám na tohle prostě slabost. ORGASMUS. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pre mňa absolútne nepochopiteľné, ako môže niekto tento paškvil považovať za míľnik hororového žánru a ospravedlňovať všetky neodpustiteľné zlyhania tvorcov vekom filmu. Veď bol nakrútený v roku 1968 a nie v roku 1928! Pritom ho kdejaký nemý film hravo schová do vrecka. Vôbec nemám chuť rozoberať nedostatky filmu, lebo by som musel použiť vulgarizmy. Takže končím iba vysvetlením, že tá jediná hviezdička je za postavu černocha. Inak by to bol jasný odpad! ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika nejklasičtější... Legenda, která odstartovala mnou velmi oblíbený žánr zombie hororů... A dnes místy neskutečně zdlouhavý a nudný film. Ale jen místy! Romero věděl kudy se vydat a tak je film víc než slasherem psychologickým terorem. Namísto bezmyšlenkové krutosti zombies používá jako prvek strachu především lidi, kteří dokáží být v mezních situacích jen sobecky smýšlející zvěří, která se řídí hlavně pudem vlastní sebezáchovy. Živé mrtvé si můžeme nahradit jakoukoliv jinou hrozbou, v první řadě tu jde o skupinu rozdilných lidí zavřených na malém prostoru. Romero vytvořil hraniční situaci, která je dodnes nejpoužívanější hororová berlička a která se používá i mimo filmové médium samotné - VyVolení, Big brother... Děj je tedy velmi prostý, o to ale co se týká "vcítění se" účinnější. Každý někdy přemýšlel nad tím, co by dělal kdyby... a jistě to nebyly příjemné myšlenky. Romero dokáže zabrnkat na ty nejniternější nitky strachu a za to si film, i přes své zestárnutí, občasnou nudu a nijak vyjímečně napsané postavy zaslouží maximální hodnocení. - - - [Doporučuji shlédnout raději černobílou verzi, než kolorovanou] - - - They're coming to get you, Barbara! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmový milník, který jsem si po letech rád zopakoval. De facto první zombie horor a troufám si tvrdit, že nebyl nikdy překonán. Romero od první minuty nebuduje hrůzyplnou atmosféru, on ji má totiž hotovou a rovnou ji na vás vybalí a podtrhne černobílou kamerou. Pocit nebezpečí se stupňuje, beznaděj získává mrtvolně bledou tvář a přichází temnota zalitá krví.. Ani po letech tenhle majstrštyk vůbec neztratil na síle, která však nespočívá jen v dokonalém hororovém působku, ale i v sociálně kritických prásknutích bičem, z nichž nejsilnější udeří v nemilosrdném závěru. Pět komíhajících se prstů mrtvoly.. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama