Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Sakra, chcelo by to zhliadnuť tak desať a viac rokov dozadu, keď človek ešte tak nesledoval a neprekukával zastaralú techniku, divné reakcie postáv, vtipné súboje.. Stará dobrá Romerovka to síce je, ale ja už si momentálne radšej pochutnávam na majstrových aktuálnych záležitostiach. Nostalgická hviezda navyše tentoraz nebude. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

První Romerův zombie film. Už jsem o tomhle snímku věděl hodně dlouho než jsem ho viděl, poprvé jsem viděl remake od Toma Saviniho. Tuhle černobílou verzi jsem viděl poprvé až z internetu a myslím že jsem prvně viděl už nově upravenou barevnou verzi. Když jsem to viděl poprvé, čekal jsem od toho filmu víc. Neni tam tolik akce jako v remaku, v týhle verzi je hodně dialogů a dost se tam kecá. Tenhle film je kult ale pro mě zas tolik ne, upřímně mě tahle Romerova verze docela zklamala, moc jsem se u toho nebavil a většina filmu mě nudila. Scény se zombies ale byly fajn. Postava Barbary (Judith O'Dea) tady nebyla dobrá, furt uřvaná a vůbec nebyla militantní jako v remaku. Harry Cooper (Karl Hardman) byl dobrej zmrd, v remaku byl ještě větší :D Duane Jones jako Ben byl v pohodě. Celkově na mě tahle verze moc nezapůsobila ale uznávám tenhle film hlavně že odstartoval zombie žánr a tenhle žánr miluju od dětství. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Úžasné horrorové zjevení, které muselo ve své době svým surovým zpracováním řadu diváků šokovat a vylekat, mne osobně dostalo do transu vedle černobílého vizuálu taky výborně rozehranou psychologii postav. Film, který mohl být v roce 1968 leckým brán jako čistokrevní béčkový horror, jsem v roce 2020 vnímal zčásti jako umělecké podobenství. Projevy i původy přeludů se na dlouhou část stávají méně podstatnými, na povrch vyplouvá hra mezilidských vztahů v hraniční situaci. Je potřeba začít tahat za jeden provaz, vzájemně se podporovat, abychom mohli lépe začít bojovat proti přícházejícímu neznámému zlu... přesto drobné slovní neshody vyústí záhy do silné fyzické konfrontace, vedle boje proti zombie netvorům začíná paralelně probíhat i druhý boj mezi lidi vycházející z pouhých odlišných názorů či panující tísně a paniky. Mrazivá, paradoxní a občas svým způsobem i zábavná vyústění nenechají na sebe dlouho čekat... . . . Za naprosto geniální považuju nápad zpracovat fiktivní zombie apokalypsu s prvky vědeckých a publicistických TV reportáží, které skvěle obohacují děj na půdě jedné chaty a taky podtrhují působivý dokumentární styl tohoto horroru, podpořený i precizní kamerou. Scéna s útokem oživlých mrtvol přes díry v zabarikádovaných oknech má v sobě naopak příjemné kouzlo nechtěného vtipu. Ač zdejší obsah uvádí porušení tabu kolem krvavého násilí, chválím stále jistou dávku decentnosti v některých klíčových scénách (např. zcela postačí záběr na holou zeď, kde vidíme jen stín a lítající krev). A samotní zombíci? V rámci svých možností stejní jako lidé: zatímco lidé se v chatě bijí pro obhájení své vlastní pravdy, oni se můžou poprát pouze pro uskutečnění své jediné potřeby: získání vlastní kořisti, ze které se můžou co nejvíce nažrát.... SPOILER: a taky že se poperou... I tento americký nízkorozpočtový horror mi opětovně potvrzuje, jaký rozkvět ve filmu znamenala druhá půlka 60. let. Nadčasová záležitost. [100%] ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika určujúca pravidlá žánru. Drsný pramočiary štýl, ktorý si vypožičal o niekoľko rokov aj Carpenter do svojej kultovky PREPADNUTIE 13. OKRSKU. Bezohľadnosť a uveriteľnosť sa miešajú do nekompromisného guláša, s niekoľkými nezabudnuteľnými ingredienciami... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

S Night of the Living Dead jsem měl obrovský strach ze zklamání tak jsem jeho shlédnutí neustále odkládal. Což byla velká chyba. Romero na tehdejší dobu natočil revoluční zombie snímek a otevřel dveře ostatním tvůrcům tohoto stylu. Černobílý obraz, dokumentární kamera a pocit hrůzy dodávají Night of the Living Dead neuvěřitelnou atmosféru. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemůžu dát více. Nebudu filmu dávat 4 nebo 5 hvězd jen proto, že se stal milníkem žánru a kultovní klasikou. Filmy hodnotim podle toho jak se u nich bavím. A u této klasiky jsem se opravdu nudil. Celý film se odehrává v jednom domě a po většinu času jen sledujeme několik lidí, kteří řeší co bude dál. Je tu minimum napínavých scén a ani ti zombíci nedostali moc prostoru. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Romero ani zombie filmy nejsou mým šálkem čaje,ale je jakou-si povinností znát kultovní hororová díla,když se považujete za hororového fanouška.Tak noční klub čt2 nabídl doplnit si vzdělání a jsem nesmírně šťastný,že jsem dítě předsametové revoluce.Protože kdybych se nedej bože narodil v 48 ( dejme tomu v usa ) zažil bych dobu kdy se do kina nechodilo koukat na film,ale v káře staršího bráchy vojíždět nadržené holčičky s copánky v růžových šatech a ten kdo neměl auto,musel jedinně chrápat na dece,nebo ho mrskat při načuhování do kolem stojících aut.Jak je známo nemám rád staré filmy a ještě k tomu černobílé.Nejsem zastáncem trapného udělování hvězd rádoby kultovním filmům od režisérů jako je Hitchcock,Allen,nebo právě Romero.Už totiž tenkrát byl luxusní neduch obsazovat do filmu herce,kteří ještě před týdnem umývali talíře v zapadlém motelu v Arizoně,scénáře jim zaručovali luxusně idiotské chování a 96 minut se dělo trapné hovno,aby to všechno nakonec mohlo skončit úplně blbě.Tak pak lidi nefňukejte,že tímhle trpí novodobý film,protože geniální základy toho všeho jim dali už tvůrci jako Romero,či o pár let později Crawen :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kritici hovoria, že ak by George A. Romero nenatočil nič iné, len tento film, aj tak by sa stal legendou. Nuž, asi majú pravdu. Veľa dobrých filmov už potom veru nenatočil, dali by sa spočítať na palcoch obete japonskej jakuzy... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

U tohoto zombíkovského počinu by stačilo napsat Romero a bylo by vymalováno, co myslíte? Na začátku vás to prostě a jednoduše vtáhne (to si jdu takhle jednou na hřbitov a hele, koho nepotkám...) a na konci vyplivne poněkud zadýchaného a oslizlého (ony zombie moc na hygienu a trendy nedrží, víme?), ale spokojeného, že jste zase jednou viděli pěknou invazi mozkožroutů. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Někdy před patnácti, šestnácti lety naše první komerční televize vysílala na podzimní prázdniny (tedy v halloweenském a dušičkovém období) po čtyři večery za sebou čtyři klasické zombie filmy a jako první poslala do éteru hned ten historicky nejlepší. A tehdy jsem Night of the Living Dead viděl poprvé. Můj divácký zážitek byl o to větší, že jsem to viděl jakožto raný adolescent sám na chatě uprostřed sychravého a studeného podzimního lesa, když jsem čekal na rodiče, až odněkud přijdou. Nemusím asi dodávat, jak na mě tento mrazivý a bezútěšný kousek zapůsobil. Od té doby jsem ho viděl ještě mockrát, naposledy dnes večer, i když z pohodlí pražského bytu - a stále má svou děsivou a znepokojující podstatu a účinnost. Někdo to tu už napsal, já se přidávám - je to patrně můj nejoblíbenější feel-bad movie. Ale nic se nevyrovná pocitům, které jsem zažíval, když jsem to viděl poprvé. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Věřím, že ve své době to bylo dóóst děsivé, v současnosti to spíš rozesměje (dialogy, zombíci, kteří vypadají, jako by si přeleželi libovolnou končetinu...), stejně tak ale musím uznat, že ožírání ruky mi přijde brutální ještě dnes. Plus jako bonus skvělý závěr. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

George A Romero natočil jednoduchý príbeh odohrávajúci sa v starom farmárskom dome, kde je uväznená malá skupina ešte žijúcich ľudí. Vonku na nich číha tlupa nenažraných zombie... Parádny čiernobiely horror vyznačujúci sa rýchlym tempom, dobrým strihom, šikmými uhlami a hudbou, ktorá žije filmom. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika George A. Romera z roku 1968 dnes mnoha divákům nejspíše nic neřekne - a v podstatě právem, protože muselo jít o hodně nudný film i v době vzniku. Tímto snímkem George A. Romero odstartoval sérii svých filmů o živých mrtvých, tedy nemrtvých, a inspiroval tak třeba italské filmaře, mnohé americké, a co si budeme povídat, i české amatérské filmaře nedávné doby. Film vznikl v roce 1968, a je barevný, ale obraz samotný barevně hodně nevyvážený, čistý, ale mírně rozostřený. Mnohé jiné snímky z té doby měly větší štěstí na vyvážení a vyčištění obrazu.  Příběh je na celovečerák hodně jednoduchý, dokonce i na jeden díl seriálu Krajní meze by byl zdlouhavý. Dva sourozenci přijedou na hrob matce, napadne je zombák, holka uteče, zavře se v baráku a tady jí pomáhá černoch. Postupně se ze sklepa a zvenku objeví ještě další přeživší lidé. Nemrtví jen stojí venku a čekají na soumrak podobně, jako divák na konec filmu. Aby pak přišel na tehdejší dobu nečekaný závěr, na dnešní takový čekaný. Disk taky nic moc, pokud nepočítáte protipirát a jednu reklamu, jinak zde žádné bonusy nejsou. Obraz má formát 4:3 (tak byl film natočen) a zvuk je ve sterero český i anglický.   Publikováno: 21.10.2008 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda. Celé to levné vizuální zpracování, prkenné herecké výkony (a to nejen těch mrtvých, ale bohužel i živých) a nijak se nevyvíjející příběh, to všechno mě ubíjelo každou další vteřinou. Jednoznačně mi tak přijde, že Romero natočil film, který by měl mít krátkometrážní stopáž. V 96 minutách opravdu nemá co nabídnout. Zombie horrory obecně nejsou nic pro mě a jejich prapůvodní zakladatel mi to dal najevo více než jednoznačně. 2/10 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ VHS PREMIÉRA: H.C.E. = II./ 1992 - Po Carpenterovom HALLOWEENe je toto jeden z ďalších filmov, na ktorom sa "vyřádila" tunajšia distribúcia. Po prvýkrát sa objavila na VHS od HCE kolorovaná UNCUT verzia okolo roku 1992. Potom film v jeho UNCUT čiernobielej verzii uviedli NOVA a HALLMARK. Na DVD film uviedli LEVNÉ KNIHY v čiernobielej UNCUT verzii ALE (!!!) s novou hudbou a SPI zasa siahla po kolorovanej kópii s pôvodnou hudbou, ale tentokrát zvolili tzv. Romerovu autorizovanú verziu (92minút). Skrátka dôstojná lokalizovaná verzia filmu u nás doteraz NEEXISTUJE. Smutné. (16.10.2009) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

„They're coming to get you, Barba!“ Noc oživlých mrtvol jsem viděl poprvé jako náctiletý a velmi dobře si vzpomínám, že u některých scén jsem byl jako přikován k obrazovce. Obzvláště hned u té první ze hřbitova. A umím si dost dobře představit, že diváci v roce 1968 museli být z filmu naprosto u vytržení. Na svou dobu byl film přelomový, protože nastartoval vlnu zombie filmů přetrvávající dodnes. V mnoha ohledech ale moc dobře neuzrál. Vůbec mi nesedl herecký výkon Barby, která se chovala jako smyslů zbavená. Hodně prkenné jsou často také výkony hlavních protagonistů. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který i po čtyřiceti letech dokáže překvapit, vyděsit a navodit ponurou atmosféru, plnou napětí a beznaděje. Mám rád Romera a tohle je pro mě kultovní záležitost. VAROVÁNÍ: Vyhněte se nové remasterované kolorované verzi z roku 2009! (-30 %) | ► Trailer ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama