Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sakra, chtěl bych na tom být v kině v roce 1968. Dneska už jsme zvyklí koukat na ledacos, ale tehdá museli být lidi místy posraní až za ušima. Jak bych si vychutnával tu atmosféru. Naprosto skvěle zmáknutej horor s místy děsivou atmosférou a hodně přilepšujícím černobílým provedením. Tohle už se dneska povede asi jen málokomu. A já bych si nafackoval za svou puberťáckou reakci, kdy jsem to před lety zapnul v telce a když jsem zjistil, že to je černobílé a z 68´ tak to po pěti minutách vypnul s tím: "Co že to je za sračku". Mladická nerozvážnost a blbost no. Jsem rád, že to teď můžu napravit. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

noc ozivlych mrtvol se zpocatku tvari jako stupidni retro, ktere cas a jine filmy smetly ze stolu a sporadane vyklopily do popelnice. masky zombiku vypadaji, jako by je romerovi vyrabela decka z blizkeho jedlickova ustavu a z na dlouhou dobu jedine hlavni hrdinky filmu cisi amaterismus na sto honu. nicmene nenechte se mylit! romero pribeh rozehrava pomalu, citlive do nej zapojuje vsechny klasicke horrorove vlozky a kdyz je nejhur, tak nevaha a zabije jednoho z hlavnich hrdinu. je neuveritelne, ze romerovi nasledovnici se svymi slashery nesahaji tomuto originalu ani po kotniky. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že kouzlo starých filmů na mě nepůsobí (až na drobné výjimky, jako třeba italskou novou vlnu či Bergmana). Hlavně proto, že herci se v nich chovají nepřirozeně (přehrávají), jejich scénáře bývají nudné a sebelepší náměty tím pádem špatně zpracované, tudíž nezajímavé. Ani tahle Romerova klasika není výjimkou. Nestydím se popravdě přiznat, že mě příšerně nudí. A k těm jejím plochým, neživotným, zastarale zahraným postavám nechovám absolutně žádnou náklonnost - je mi úplně buřt co se s nimi děje nebo stane. Jistě, ve své době to musela být pecka, ale dneska už je podobné dílko leda k smíchu. Lze ho zkouknout pro zajímavost, třeba jako studijní materiál, ale pro estetický, nebo existenciálně silný zážitek, nebo pro zábavu, to asi těžko (mluvím za sebe). ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

S pár herci,za pár šupů a černobíle natočil George A. Romero první a dost možná taky nejlepší zombie horor.Viděl jsem jeho o pár let starší pokračování Úsvit mrtvých,ten byl taky dobrý,ale nedosahoval syrovosti a drásavosti této jeho prvotiny.Depresvní atmosféra a hlavně konec tohoto filmu ve mě dozníval ještě dlouho.90 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Romero vytvoril neskutočne pôsobivý film, kde naplno využil fenoménu živých mrtvol. Film ktorý je priekopníkom vo svojom žánre. Dodnes si pamätám ako sa mi tá plíživá atmosféra dostávala pod kožu a ako som sa potom krásne vyspal. Romero ktorý vytvoril túto hororovú sociálnu kritiku nám načrtol pár postáv , ktoré sú skrátka hodení do situácie totálnej skazy a strachu, bez vysvetlenia a objasnenia. Jediné v čo dúfajú je že ich niekto zachráni ale tú jednu noc budú musieť skrátka prežiť odkázaný sami na seba. A Zombie vedia že sú tam. Romero režíruje svoje scény pomaličky a necháva vyniknúť atmosféru a vy do konca neviete aký to bude mať všetko koniec možno aj keď sa vám niečo črtá. Čiernobiela farba tomu dodáva správnu temnosť a atmosféru. Scéna s dievčatkom v pivnici alebo pokus o útek sú natočené zručne a sú fantasticky pôsobivé. O tomto filme môžem hovoriť len v superlatívoch pretože si na ňom Romero dal sakra záležať a je to vydieť s každého políčka. U tohoto filmu sa snažil vzbudiť strach bez výrazných nechutností a práve preto je podľa mňa najlepší. Koniec keď je zastrelený aj posledný hrdina ktorý prežil, armádou ktorá ho má za Zombie je jasným odkazom na zbytočnosť celého úsilia hlavných protagonistov prežiť a zachrániť. Všetko totiž bolo od začiatku stratené. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to rozhodne má, ale videl som aj lepšie. Zub času na filme tohto žánru zanechal stopy, ktoré znižujú jeho cenu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Velící středisko záchranných akcí v Pentagonu odhalilo, že monstrum je možné zabít střelnou ranou do hlavy nebo silnou ranou do lebky !! Je to tak proto, že mozek monster je aktivován zvýšeným množstvím radiace, proto je důležité zlikvidovat právě mozek, tak monstrum zabijete !!" ()

erl 

všechny recenze uživatele

Romerova zombie klasika která nahodila vzor podle kterého jede většina pozdějších zombí filmů. Revoluční, působivé za 5*. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem tento film měl rád. Je totiž z doby, kdy zombie sice nebyli ve filmech ničím úplně novým, ale až tento film jim dal jinou, dodnes asi nejčastěji používanou tvář. Díky tomuto filmu se zombie odprostili od voodoo a jsou ukázány jako nemrtvý: mrtvoly, které vystupují z hrobu, lačnící po krvi a lidském mase. Nicméně jejich rychlost je tak závratná, že by jim ujel kdokoli jedoucí v golfovém vozítku. Beru to ale spíše s vysvětlením "že jsou přeci mrtví". Snímek samotný svou černobílou podobou jejich děsivost ještě umocnil a podle mě můžeme být rádi, že na barvu nebyli peníze. Duane Jones byl skvělá volba do hlavní role, i když moc nechápu jeho hru "přetlačovaná se zombíky", ale co. :) Dějově se pro mě jedná o zajímavý, emočně vypjatý počin, kdy stopáž pozvolna plyne, ale důležitá je každá minuta a jsem rád za, až na vyjímky, racionální uvažování ve fakt blbé situaci. Povedený snímek, jeden ze základních pilířů zombie hororu, kde jsem za jeho konec vcelku až rozmrzelý, jelikož jsem si přál v tomto případě pravý opak. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Nevím, zřejmě jsem se dostal k této klasice moc pozdě, každopádně sem se pronudil úvodní hodinou filmu k závěru, kde se konečně začalo něco dít, ale to bohužel ani zdaleka nestačí, dvakrát jsem u toho usnul a to mam zombie filmy v oblibě, přehodnocené zklamání! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Téma společnosti, která podlehne iracionálním silám, odráží obrovský společenský kvas v Americe na konci 60. let. Syrový účinek filmu pramení především ze způsobu, jakým Romero popírá konvence žánru a porušuje četná tabu, především v zobrazení krvavého násilí. Noc živých mrtvých započala celou novou éru filmového hororu a stala se jedním z nejpřelomovějších filmů všech dob. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Solídna atmosféra a dokonca prekvapivo normálne dialógy na film tohto typu, no bolo tam pár momentov, ktoré kazili dobrý dojem a zo seriózneho hororu skĺzavali do paródie (pár v aute, matka vs. dcéra...). Našťastie ich bolo len zopár a fajnšmekerský záver to vylepšil. Takže s prihliadnutím na rok vzniku a podmienky, pri rozhodovaní medzi 3 a 4 hviezdami, prikláňam sa k vyššiemu hodnoteniu. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Zombie žánr nešlo nastartovat líp, než tímhle filmem. Hrozně se mi líbilo, že namísto brutálního goru se Romero soustředil spíš na atmosféru a syrovost, která postupně graduje za pomocí neméně skvělého hudebního podmazu. A funguje to parádně - a navíc ten konec... ten KONEC je úplná třešnička. Tomu říkám hezky zkurvená noc ! ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Zombíci jsou pravda z dnešního pohledu velmi komické figurky v této Romerově klasice a působí spíš jako parta ožralů, co přebrala v místní putyce a marně hledá cestu domů. Ale nad tím se dá dle mě velmi lehce mávnout rukou, protože i přes tento kaz času mě při prvním shlédnutí film dostal! Má to především velmi skvěle budovanou atmosféru (a tu mám na filmech nejradši), neboť ona černobílá v kombinaci s dějstvím v malém obytném domě obklopených "věcmi tam venku" a sugestivními scénami s televizním vysíláním komentující stav okolo ve světě, tvoří dohromady fantastickou syntézu! ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Tento kultovní průkopník mě, až na ten krásně cynický konec, který neměl chybu, nebetyčně nudil. Hrůzu nažene někomu leda tak z nostalgie. Mě spíš děsí, že si takové kvantum diváků libuje v sledování někoho, kdo ožírá lidské končetiny jak kuřecí stehýnka. Chyběla jen pikantní marináda a basa piv, ale zombíci zřejmě nejsou požitkáři. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než Romerův Úsvit mrtvých. Druhej den po tom, co jsem tenhle film viděl, jsem u nás na vesnici, každýho souseda považoval za zombíka :-)))) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zombie filmy existovali už dlho pred týmto filmom. Tento však definoval žáner. Gore, nekompromisnosť, absencia resp. minimum humoru, mŕtvy v značnej presile atď. Legenda, ktorá má v sebe aj po toľkých rokoch maximum rešpektu. Zásadný film nielen zombie subžánru. A koniec je jedným z tých naj...veď vy viete. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Mílnik hororového žánru, ktorý aj dnes dokáže vystrašiť mi zase až tak geniálny neprišiel. Réžia nie je dokonale zvládnutá, má svoje muchy, avšak nato, že sa jedná o režisérov debut je tiež nemožno označiť za obzvlášť zlú. Horšie však je s akou vervou sa pustil Romero do tejto snímky hneď v štvorúlohe ako režisér, scenárista, kameraman a strihač, pričom toto je veľké sústo aj na ostrieľaného režiséra. Zombíci (ak ich tak môžeme nazvať) nepôsobia naozaj nijak nedosivo, rovnako tak ani celý film, vyzerajú ako obyčajní i keď trocha pribrzdení ľudia. Rovnako tak za nijak šťastnú nemožno považovať ani myšlienku , že za ich oživenie môže rušivý signál šíriaci sa zo satelitu pri Venuši - omnoho lepší je už neznámy vírus, ktorý bol neskôr použitý v ďaľšom horore Úsvit mŕtvych. Prapodivne pôsobí tiež hudba, ktorá mi do niektorých scén veľmi nesedela, prípadne bola nedostatočne pôsobivo zahratá. Aby som však iba nevyčítal atmosféra filmu je inak dobrá, rovnako ako výkony vtedy i dnes neznámych hercov. Nemôžem povedať, že by som sa pri filme nudil, čakal som však niečo viac i keď nijak neholdujem zombie hororom, takže by som to videl skôr tak na 3.8*. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Mooc dobré...Romero moc dobře ví,že důležité nejsou ani tak zombie ale ten psychologický boj mezi hrstkou zcela rozdílných lidí kteří mají každý jiný charaktér a plán jak řešit smrtící probém..je to taková malá sonda do chování lidí v kryzových situacích...=pokud se dokážou dohodnout a budou držet při sobě ,přežijí - pokud né ,jsou odsouzeni k záhubě......hádejte jak to asi skončí? ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama