Reklama

Reklama

Ztracený břeh

  • angličtina Lost Coast
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Observační snímek Ztracený břeh sleduje komunitu rekreantů a vášnivých rybářů, kteří se „nadivoko“ usídlili v karavanech a v dostavěných příbytcích u břehů „jihomoravského moře“. Novomlýnské nádrže při úpatí CHKO Pálava byly vybudovány v letech 1975–1989 na soutoku řek Dyje, Jihlavy a Svratky; mohutné vodní dílo zničilo vzácný komplex lužních lesů a zapříčinilo změnu charakteru krajiny. Na druhou stranu vodní nádrže slouží vedle rybolovu jako hnízdiště či zimoviště mnoha druhů ptáků (kolonie hus severských a sibiřských), jimž zásah do krajiny naštěstí nezměnil historické „návyky“. Místním nezbylo, než se s přehradou smířit (přičemž obyvatelé zaplavené obce Mušov museli opustit své domovy) a posléze osídlili zanedbané břehy po svém. Po letech jsou však pod záminkou hrozícího sesuvu půdy nuceni kolonku vyklidit, a vzdát se tak „přirozeného relaxu. Tvůrce nenápadnou kamerou zachytil zdejší každodennost (různorodé úlovky, přátelská setkání, diskuse, rozjímání, drobné radosti a strasti vybraných protagonistů) a magičnost rozlehlé vodní plochy pod pálavským panoramatem. „Příběh“ doplňují archivní záběry, současnost a budoucnost krajiny po odborné stránce komentuje přírodovědec Miroslav Šebela... Velkolepé vodní dílo bylo dokončeno v roce 1989. Zcela zanedbané a nepřístupné okolí Novomlýnských nádrží začali lidé na vlastní pěst čistit a upravovat. Nově vzniklá kolonie se během dvaceti let stala jejich druhým domovem. Rekreanti si v živelně zbudované rybářské osadě z přívěsů a dostavěných příbytků na břehu „jihomoravského moře“ užívají letní pohodu. Rybářům se daří různě: starousedlíci (Věra a Petr) dají chycenému kaprovi svobodu, malý začátečník pod dohledem táty vytáhne z vody okounka. V noci se podaří místnímu rybáři královský úlovek: kapr, měřící přes osmdesát centimetrů. Ráno „king“ událost rozhlásí a oslaví s chlapy. S atmosférou funkční kolonie, včetně její chmurné likvidace a nostalgie „vyhnanců“, donucených zničit si „část života“, kontrastuje závěr snímku, v němž tvůrce prezentuje „řízenou zábavu“ (vodní park, atrakce a diskotéka v obřím kempu a podobně), v níž oddech a rekreaci ovládá především konvenčnost a komerce. To „svobodomyslným karavanistům“ samozřejmě nevyhovuje; touží po svém klidu a rybách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

baddass01 odpad!

všechny recenze uživatele

Jedna věc je natočit dokument zajímavým a zábavným způsobem, no a druhá věc je, co nám tím chce autor sdělit. Tady už nám to hraničí s manipulací. Ty černé stavby okolo přehrady pod Pálavou jsou fakt mor. Mám to celé několikrát projeté na kole, asi jako dnes už každý druhý český cyklista :) a musím říct, že je to opravdu katastrofa. Ať už jde o oblast blízko Šakvic, Nových Mlýnů či Dolních Věstonic, všude je to to samé. Asi nejhorší je to nyní směrem ke hrázi u Nových Mlýnů. Kdo to tam osobně všechno neviděl, nepochopí. Místní jsou z toho mnohdy zoufalí. Cituji : Rybářské osady postavené načerno hraničí s obecným ohrožením. Tak se vyjádřil starosta Přítluk na Břeclavsku František Kadlec po nedávném požáru v oblasti novomlýnských nádrží. Plameny zničily jednu chatku a z poloviny i sousední maringotku. Hasiči museli ochlazovat i tři propanbutanové bomby, které hrozily výbuchem. „Vše se navíc stalo v blízkosti dvou jediných oficiálně postavených domů,“ doplnil Kadlec. odkaz : https://www.idnes.cz/brno/zpravy/cerne-stavby-maji-z-novych-mlynu-zmizet.A090519_1192408_brno_krc odkaz : https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1015142-novomlynske-nadrze-jsou-v-oblezeni-cernych-staveb odkaz : https://www.idnes.cz/brno/zpravy/maringotky-a-chatky-u-novomlynske-nadrze-museji-zmizet.A100505_1379920_brno-zpravy_dmk odkaz : https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1338335-cerne-stavby-ze-brehu-novomlynske-nadrze-nezmizi-ani-letos ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dle upoutávky v telce jsem si myslel, že to bude větší pecka - nakonec jsem se u toho dost nudil. V některých momentech je to celkem zajímavé/zábavné - osobně mě tyhle vhledy do svérázných komunit asi nikdy bavit nepřestanou - film se ale vždycky jen tak lehce o něco otře, a už se zase přesouvá jinam. Takže některé otázky, které mě u toho napadly, zůstaly nezodpovězené, a celkově jsem u toho prostě neměl moc pocit, že by mi to něco dalo, protože takových vychlastaných existencí běhá po Česku hodně, a tyhle konkrétní mi nepřišly zas tak zajímavé, aby stály za 80 minut pozornosti, i s tím jejich bizarním světem na břehu té zrůdnosti. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Citelně mi chybí pohled a postoj místních obyvatel a obecních zastupitelů ke krajině určené vodním dílem vůbec a ke karavanářským koloniím obzvlášť. Na druhé straně film získává na své specifické dokumentační hodnotě, jestliže implementujeme zdejší komentář někoho, kdo zná každou krajinu jen z projíždění na kole (ostatně být cyklistou, baddassi, nakládal bych se slovem "mor" velmi opatrně). "Manipulativnost" ve prospěch sympatií ke karavanářům je zapeklitá otázka: Mne naopak fascinovalo, jak se zúčastněný vzorek ve svých živobytích vemlouvá mým antipatiím, a jak ho v tom tvůrci volbou záběrů podporují. Na druhé straně je tu ten předem hodnotící úvodní titulek, nechutně rozvitý v trapném popisku MFDF Ji.hlava (viz zde "Obsah"), s nímž-li se autoři ztotožňují, pak musím konstatovat, že je jejich film vysoce přesahuje. Ztracený břeh je výstižným komentářem k současné civilizaci. Podniká průběžné výmluvné mikrosondy do bytování letních kolonistů (z nichž hned ta vstupní mě málem od sledování odpudila), které lze posléze pojímat šířeji v souvislosti s pohledy mimo (zejména v akvaparku, kde nastává jistý vrchol filmu ve větě "chladničky a chladiace boxy niesú povolené v areáli") a vzhledem k událostem staví vedle sebe dvě nucená - arci svým významem nesrovnatelná - vysídlení téhož prostoru: vodní dílo zničilo jedinečnou krajinu, vzácný ekosystém i místní osídlení, aby dalo vzniknout svého druhu parazitickému ekosystému, jehož participienti jsou posléze rovněž postiženi vypuzením ze "svého" prostředí. Příznačná je takřka tajuplnost, okrajovost a nesouvislost dvou vstupů nám blíže nepředstaveného pracovníka "vědecké stanice", což filmu značně dodává nejen na půvabu vzhledem k místu, ale i na výpovědi vzhledem ke glóbu. ()

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Starý ještěři si mysleli, že mají na břeh nárok 😂 (stačí to tam přece zabrat, občas posekat trávu a zabednit kdejakým šmorajzem kolem vraků obytňáků!) Tyhle ožralý kreatury, co roztrhnou hubu rybě a hodí jí zpátky do vody mě nedojmou. Dokument velmi poučný, slušel by mu hlasitý sarkastický komentář dua Vladyka/Štěpánová 😋 Aqua park a kemp je v tomhle místě druhej, pro změnu konzumní extrém. Trošku je mi líto toho ornitologa, zřejmě je to nejspíš on, kdo 30 let úspěšně brzdí dálnici na Vídeň 🤕 ()

yntelygent odpad!

všechny recenze uživatele

Vidim,ze i bili dokazou stavet cikanske osady....fuj...co to jsou za lidi,to nema s cundrem , trampingem ci rybarskyma osadama jak je znam nic spolecnyho,tohle ukazuje jako muceniky normalni ochlasty,humusaky a socky,brrrr fuj.Kdyz jsem tam byl poprve,fakt jsem myslel , ze to jsou cerne cikanske stavby jak na vychodnim Slovensku.... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama