Reklama

Reklama

Balkánem nahoru a dolů s Adamem Ondrou


Festival v Bosně (E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

300 lezců z celého světa se potkává v romantickém kaňonu Tiesno, aby sdíleli zážitky, vychutnávali balkánskou atmosféru a nechali se inspirovat neskutečnými Adamovými výkony... Nedaleko Banja Luky vytvořila dravá řeka vápencovou skalní průrvu s centrálním skalním útvarem zvaným Amfiteátr. Každoročně se zde sjíždějí horolezci a vyznavači tzv. highline – sportu, při němž dobrodruzi překonávají po vysoko natažené „lajně“ údolí mezi skalními věžemi. Adam sice neodmítne možnost přespat ve visutém lůžku vysoko nad údolím, ale jeho hlavní cíl je jiný. Právě v Amfiteátru se nachází doposud nezlezená nejtěžší cesta Bosny a Hercegoviny. První den to sice na úspěch nevypadá, ale nakonec se těsně před setměním Adam vyhecuje a ustanoví tak nový bosenský rekord. Nebyl by to však Adam, kdyby nezjistil, že o kus dál nabízí skála ještě těžší výstup. Pouští se do práce, čistí stěnu, vrtá nové jištění a trénuje jednotlivé kroky. Ve chvílích odpočinku poznává okolní úchvatnou přírodu plnou vodopádů, jezer a prastarých pevností. Koncentruje své myšlenky k poslednímu pokusu! Den, kdy má odjíždět do Chorvatska, však úspěchem nekončí. Adam mění plány celé výpravy a přidává den navíc. Souboj s časem a lidskými možnostmi vrcholí! (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná jsou státy Balkánu nezajímavé svým vzezřením na první pohled, kdy působí chudě a nezajímavě, opak je ale pravdou. Ta čirá nedotčená příroda je tím největším bohatstvím v zemi, jejíž navštívení nás finančně nezruinuje. Když se pozastavím i nad primárním účelem epizody, lezení v Rumunsku bylo o něco poutavější. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl zajímavého seriálu o něčem, co mi vůbec nic neříká, tedy lezení na obtížnosti. I proto ty věci, že najít a vyvrtat novou cestu trvá několik dní a že stěnu zdolává i několik dní, jsou pro mě úplnou novinkou. Natož co to je nějaké 9A, 9A+... Tady leze na prej nějtěžší bosenské stěně a jedné z nějtěžších na Balkáně. Nechápu, jak tohle může vylézt. Já tu sedím, dívám se na to, a už mám závrať. Nakonec vyzkoušel dvě cesty a dal to. Kromě tohoto nadlidského výkonu, který je nasnímán prvotřídními záběry, tak je tento díl i krátkou ukázkou o Bosně. Tam kde lezl, je vesnice se čtyřmi obyvateli, ale v létě má 300 horolezců. Vypadá to, že je to úplnej konec světa. Však dnes Bosna má 40% nezaměstnaných a stále v přírodě najdete pohozené zbraně a granáty z války. [40. hodnocení, 2. komentář, 83%] ()

Reklama

Reklama