Reklama

Reklama

Válečné továrny

(seriál)
  • Velká Británie War Factories
Velká Británie, (2019–2022), 15 h 46 min (Minutáž: 43 min)

Scénář:

Mike Ibeji

Hrají:

John Heffernan (vypravěč), Jason Forbes (vypravěč), Guy Walters

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Máte možnost sledovat seriál, který pozmění vaše chápání 2. světové války. Uvidíte příběh o tom, jak z války vyšli vítězové a poražení. Nezáleží na počtu vojáků, důmyslnosti generálů či odvážné strategii. Válku totiž nelze vyhrát bez dostatku nábojů, letadel, jídla a tanků. Tato válka byla válkou továren. (Viasat)

Recenze (7)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Další z řady dokumentárních seriálů, který však klade důraz na samotnou výrobu. Povedené záběry, ale začátek dílů je vždy +/- stejný s "průletem jak USA nemělo armádu a pak řekli stop a makáme". Tak jako tak slušný pořad. 3z5 ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Absolutně skvělé ! A velmi, velmi poučné. Války nerozhoduje samotná kvalita a udatnost lidí, ale jak a hlavně kolik jste schopni vychrlit všech zbraní. Válku rozhodují továrny. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

ŠKODA - velmi zajímavý díl. O této skutečnosti jsem neměl tušení... JADERNÉ ZBRANĚ - jak aktuální téma s aktuálními otázkami na konci... ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

WW2 byla sice už poměrně dávno, ale její vliv a odkaz se stále odráží v současnosti jako ozvěna. Tenhle dokument zaujímá zas jiný aspekt - sleduje a popisuje vztah / rozhraní mezi centrálně řízenou státní válečnou mašinérií a volným trhem - porovnává různé země, různé situace a jejich různé výsledky. Dokument dodává i dnes cenný kontext - např. proč ženy pracují a proč se dodnes pořád znovu a znovu zkouší centrálně řídit a plánovat. V tom smyslu je jasně pro-tržní a pro-kapitalistický, ale také myslím, že  dokument tlačí západní propagandu (v dílu o jaderných bombách). Dokumentem diváka provádí několik "historiků", kteří nadšeně a zasvěceně vysvětlují události. Moc jim to nevěřím - spíš bych řekl, že jsou to jen herci, kteří čtou na kameru stejný text a pak to někdo dynamicky sestříhal. Výsledek je spíše rušivý a matoucí. Lepší kdyby to komentoval jeden člověk, aby to mohl v češtině dabovat třeba Pavel Soukup nebo Pavel Rímský. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Miluju tuto sérii! Někdo by řekl, že jde o 45 minut pochlebování vítězům, posměšků vůči poraženým, ale důležité jsou myšlenky "proč" se Němcům (historicky několikrát) dlouhodobě vyhrát (ne)dařilo, ikdyž měli teoreticky v rukou všechny trumfy. Jenže obrázky tu jsou jen předvedením důsledků... Co je tu boží, je rozbor: Analýza až k prvotní příčině všeho. A tou je odpor nacistů ke kapitalismu (nacisté ho přímo nenáviděli, říkají tu), že "volný trh" považovali za "chaos" (nacisté ho prý považovali za "židovský", říkají tu), a ten oni chtěli mít nalinkovaný: Zaváděli všude "centrální plánování". (A nebyla to novinka: Centrálně plánovaně, byrokraticky totalitně, Němci řídili i Prusko, které už tenkrát také přivedli do nicoty.) Jedním slovem centralisté, socialisté, dobroseři: "Dobro v jejich hlavách je tak veliké, že pro všechny ostatní musí být povinné!" A paradoxně, ačkoli už se tento přístup několikrát dříve a teď čerstvě nepovedl, jejich "bratři" soudruzi z východního bloku se nepoučili, do stejné pasti po 2. sv. válce skočili znovu. Jen už to netrvalo pět let, nýbrž čtyřicet. A ani dnes se téhle centralistické zhůvěřilosti ne a nemůžeme zbavit: Nejen že tu v ČR i po více jak třiceti letech od Sametu stéle máme stejné socialistické centrální zdravotnictví, u nás uvnitř, navíc i z venčí nám sem tento centralismus a "plánování" vnucují zápaďáčtí siláci, teď už také socialisté: Francouzi například. A nepoučitelní byrokraté z centralistické EU si už před lety zavedli pětiletky: To je opravdu zoufale otravné, jak jsou nepoučitelní. Tím spíše smekám před pragmatismem a férovostí spojenců, za to, co si tenkrát předepsali a i dodrželi: Například v epizodě 6, "Okupovaná území", tu říkají, že spojenci měli výslovný zákaz rabovat, obzvláště po Vylodění. Od místních se zásadně jen kupovalo: Protože i "osvoboditelé jsou zas jen další okupanti", jak nám Sověti potvrdili prakticky. 2021-12 opět sleduji, tentokrát na Viasat History, ikdyž už i dříve tento seriál někde dávali, také jsem se díval. Toto dětem do škol! Ikdyby jen jediný díl. A pak výklad právě o příčinách, zdůraznit rozbor zde. Na tom totiž stojí celý tento seriál: Stejné příčiny, jen ze čtyřiadvaceti různých pohledů, tolik je prý epizod seriálu, různých důsledků pro ekonomiku řízenou centralisty, socialisty, zdaleka ne jen "národními". PS: Libertarianismus, Laissez faire! ()

Reklama

Reklama