Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Všechnu svou hudbu a pozemské statky odkazují své nehynoucí lásce" - geniální skladatel Ludwig van Beethoven zemřel a jeho závěť šokovala pozůstalé i věrného Schindlera, jehož přátelství přežilo všechny Maestrovy rozmary. "Můj anděli, mé všechno, mé druhé já" - tak začíná dopis, který Schindler objevil v jeho písemnostech, vyznání tajemné osudové lásce, jejíž podobu nikdo netuší. poslední přání ale musí být naplněno, a tak se Anton Schindler vydává zpět do minulosti, kde se snaží objevit stopu té nehynoucí a utajené vášně. Přibližuje se k ní v recepci lázeňského hotelu, hledá ji v paláci hraběte Gallenburga a vzpomínkách půvabné Julie, zdá se mu, že ji má na dosah, když se setká s krásnou maďarskou hraběnkou Annou Marií Erdodyovou, s níž Beethoven prožil nejkrásnější období svého života. Ale všechno jsou to jen slepé uličky v Beethovenově bouřlivém životě a osudová závěť stále nenachází svého adresáta. Až neúnavný Schindler dospěje k období, kdy se skladatel zcela upnul na výchovu syna svého zesnulého bratra a téměř zničil jeho osamělou vdovu. A v tomto náhlém vzplanutí mezních emocí zachytí konečně Schindler světlo, které ho dovede k pravdě.

Plastický obraz kontroverzního génia natáčel režisér a scénárista Bernard Rose v českém prostředí (Praha, Kroměříž, Buchlovice, Jaroměřice). Interpretem Beethovenovy klasické hudby je renomovaný Londýnský symfonický orchestr, řízený legendárním sirem Georgem Soltim. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

joker2 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Beethoven ztratil sluch, ale neztratil schopnost slyšet hudbu a zapisovat ji do not. Jak je to možné? Co ty na to Smetano? ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Režisér nám předkládá spíše pozadí fiktivního (?) milostného příběhu mladého Ludwiga (který měl ovlinit zbytek jeho života) než pravý životopis, ale i tak se dozvídáme některé zajímavé skutečnosti o geniálním skladateli. Část děje se odehrává v Čechách (Karlovy lázně), sem a tam se mihne nějaký český herec (osobně jsem zaznamenal jenom Vondrušku v několikasekundové roli) a dokonce tu zazní i pár krátkých českých vět. (potěšilo) Všemu dominuje Beethovenova hudba, povedená kamera a výkon Garyho Oldmana. Je to jeden z mála zahraničních filmů natáčených u nás za který se rozhodně nemusíme stydět. Ve srovnání s Amadeem je komornější a blíže realitě. 75% ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Ludwig van Beethoven-Životopisná dráma o nesmrteľnom skladateľovi. Gary Oldman sa zhostil svojej hlavnej úlohy priam excelentne, počas celého filmu vás sprevádza nesmrteľná Beethonova hudba ktorú tak strašne obdivujem! Dojemné scény pri ktorých mi naozaj slzičky tiekli po tvári.Najemotívnejšia scéna ktorá sa mi vryla do pamäti bola keď Ludwig hrá na piáne svoju srdcervúcu Mesačnú sonatu. Vtedy mi po tele behali zimomriavky! Film zanechal naozaj krásny emotívny dojem. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělé Beethovenovy hudby a jako téměř vždy výtečného Oldmana jednalo by se (zejména režijně) o velmi průměrný a nevyvážený snímek. Nudnější první půle působí chvílemi až "telenovelně", naštěstí druhá již graduje a někde i dojímá. Vedle jiných biografických filmů formátu Amadea však tento působí jako chudý příbuzný... 70% ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Bum! Bouře! Démonický Beethoven se vzbudí s rozcuchanými vlasy! Ze spánku ho vzbudil hrom! Je rozervaný, rozhněvaný! Ostrým zrakem se podívá do nebes a blesk zazpívá "tatatatáááá tatatatááá". Juj, miluji tahle skladatelská klišé! Sonata za tři minuty, se zavřeným klavírem. Tak snad jen hvězdičku za Garyho Oldmana, že je to jasná hvězda filmového nebe, slunce naše jasné a vytříbený charakter se sympatickou tělesnou strukturou. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Formanovým Amadeem je prakticky nevyhnutelné a v tomto případě Nehynoucí láska bohužel nestačí, byť Oldman hraje i tuto nezáporáckou roli kvalitně. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem poklona Amadeovi a vůbec ne špatná. Taková pohádka o Beethovenovi o tom, jak to všechno mohlo být (ale obávám se, že nebylo, a je mi to dost jedno). Má to styl a velmi hezky se na to dívá a hlavně poslouchá. I ten, kdo nemá rád klasiku, by měl film shlédnout, přinejmenším kvůli Oldmanovi, který LVB hraje suverénně a naprosto skvěle. České a moravské lokace mě neruší, naopak mě těší, že si také zahrály. Jejich výběr je rozhodně velmi zajímavý. ()

aragod odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument "The Genius of Beethoven" ma lepsi herecke vykony a je zabavnejsi nez tahle sracka, ktera je realite Beethovenova zivota na hony vzdalena. Pred tim, nez jsem cetl nekolik biografii o skladatelove zivote za 2*, po precteni odpad. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

„Talent je vždy príťažlivý.“ Tak, ako Gary tak aj Isabella, sú herecky príťažlivý, len škoda že o filme nemôže písať s takým pozitívnym vnímaním. Niekedy filmy, ktoré sa zameriavajú na určitý úsek danej osoby, príklad môžem uviesť Coco Chanel & Igor Stravinsky, to nie je niekedy dobrý nápad, môže to skĺznuť až do hraného dokumentu. Gary Oldman, ako Ludvig van Beethoven? Prečo nie, herecky by ho vedel perfektne stvárniť a aby som nezabudol, dobrým je aj Paul Rhys v dokumente z roku 2005. Gary Oldman dodal filmu maximálne, ako mohol. Existujú filmy, kde herecké výkony sú viac, ako samotný film. Miesto toho, aby nám tvorcovia surovo vyložili fakty na stôl, nám nechali vyrozprávať príbeh, výhoda + s Gary Oldmanom, čo ho delí pod 70 %. Nič prevratné. /70 %/ ()

Squib 

všechny recenze uživatele

No, až na Beethovena: jeho hudbu především a jeho představitele nic moc. Ale udělalo mi radost použití mého oblíbeného klavírního koncertu ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bývá přirovnáván k Amadeovi a většina lidí ho také staví hluboko pod něj. Bohužel. Tohle je totiž na rozdíl od Amadea dobře zvládnutá a poctivá snaha po předvedení Beethovena, jaký opravdu byl. Jedná se o velmi otevřený životopis o největším géniovi světové hudby s řadou prokázaných, ale nepříliš často publikovaných skutečností a s fascinující prezentací ukázky toho, jak osobně nepříjemný a nesympatický, by´t nešťastný člověk, který dokáže i ubližovat lidem dokáže nakonec stvořit nesmrtelné dílo. Vše šparné a vyvolávající rozpaky a možná i trochu odpor je najednou spláchnuto v nádherném momentu premiéry Deváté, což je pro mně jeden z nejsilnějších momentů z filmu zabávajícího se skladateli a hudbou vůbec. Skvělý je Gary Oldman v hlavní roli, jediné za co bych vzal těch necelých 10% je skutečnost, že použití Prahy jako Vídně tak, že Valdštejnská zahrada s pozadím Pražského hradu má být asi zahradami u Schonnbrunu....v tomhle byl Miloš Forman rozhodně lepší. Jako fanda klasické muziky jsme také vysoce ocenil způsob a rozsah, jakým byly Beethovenovy skladby použity ve filmu, i v tomhle bych dal Nehynoucí lásku před Amadea. Ale - tohle je životopisný film, Amadeus je fabulace. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Nepreháňam, a aj keby - je to fenomenálny film! L. v Beethoven a Gary Oldman ma odzbrojili devastujúcim spôsobom. Tak konzistentný film s myšlienkou (čo na tom že je to fikcia) som už dlho nevidel. Neporovnávajte ho s Formanovým Amadeom. Toto je iný film. Je komorný, viac do seba a menej naparádený. Ale život a dielo Beethovena ma zaujíma ešte viac než Amadeus. (Gary Oldman hodný Oscara,a hudba... hovorí sama za seba) 5* a s hrdosťou! ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Plný počet hvězd dostal film jen a jen kvůli Beethovenově hudbě - a taky Oldmanovu výkonu. Identifikace Nesmrtelné milenky je samozřejmě úplný nesmysl a nikterak originální - mám doma knížku, kde autor došel ke stejné hlouposti. Ale scénárista a režisér v jedné osobě má na básnickou licenci nárok. Při poslechu toho filmu jsem si znovu uvědomil, jaký byl Beethoven génius. ()

FISSSH 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, při vší úctě ke Garymu Oldmanovi, líbil se mi tu snad Jeroen Krabbé. Jinak atmosféra výborná, hudba také, jen ty Hradčany suplující Rakousko (nebo kde to mělo "jako" být) mi dvakrát nesedly. ()

Dr.Lazarus 

všechny recenze uživatele

Film som videl už dost dávno, ale pamätám si na jednu scénu, na ktorú asi do smrti nezabudnem je, ako už hluchý Beethoven hraje Mesačnú Sonátu s hlavou položenou na klavíri... ()

Nut 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který si plyne pomalu a nejspíš by plynul i bez diváka. Životopisný příběh o geniálním skladateli se zaměřuje převážně na jeho milostný život a "osudovou lásku." Ukazuje Beethovena nejen jako skladatele, ale především jako člověka, člověka sžíraného vlastními vnitřními strachy a vzpomínkami, který se nedokázal nikomu otevřít a přesto potřeboval tolik lásky. Garyho herecký výkon i výkony ostatních snadno vykompenzují nedostatky filmu, hlavně poněkud nezdařený závěr. Pro člověka, který nikam nespěchá, chce si vychutnat pohodu sobotního večera u trochu inteligentního filmu, je Nehynoucí láska skvělá možnost. ()

TonoM 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit objektivně tohle není můj šálek, nicméně se vší úctou musím uznat že Rose, Oldman předvádí dobrý výkon a film má dobrý náboj. 60% ()

Reklama

Reklama