Reklama

Reklama

Karel

  • Slovensko Karel
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (313)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový dokument, který si klade za cíl nahlédnout do soukromí i duše Karla Gotta, určitě stojí za zhlédnutí. Olze Malířové Špátové se podařilo udržet časovou osu, ač by ty skoky z přítomnosti do minulosti mohly splynout. Nestalo se. Líbily se mi Gottovy rozhovory s Jiřím Suchým, Ladislavem Štaidlem nebo Martou Kubišovou. Třeba ten poslední, ač asi nejkratší, mi přišel nejsilnější. Scény z nemocnice mě nepohoršují a myslím, že se do tohoto dokumentu skvěle hodí - Gott zůstává profesionálem do poslední chvíle. A osobní postřeh: nikdy by mě nenapadlo, že Bratr Jan je písní o Palachovi. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jakožto člověku bez identity, kterému se dokázalo hladce přizpůsobit prakticky jakémukoli ekonomickému, společenskému a kulturnímu systému, je Karel Gott je naprosto ideální předmět k dokumentárnímu zkoumání. Což samozřejmě ale nemůžeme očekávat od filmu, kde se v úvodním seznamu partnerů setkají (fakt nekecám) firma vyrábějící toaleťáky se společností Gott Agency a hlavní producentkou toho všeho je Gottova manželka. Která ještě celou působí, jakoby špatně hrála sama sebe. Ohňostroj banálnosti, který patrně slouží jako kickstart kariéry Charlotte Gottové a ohlazení zpěvákova odkazu. Každopádně dva plusy tenhle zážitek měl: 1) dost mě to nalákalo na Klusákovu knihu o Gottovi, 2) v noci se mi zdálo, že jsem ve vojenské nemocnici a primář se mě ptá, zdali podle mě má ještě cenu držet Miloše Zemana na přístrojích nebo ho odpojit a já jsem se po krátkém přemýšlení rozhodl, ať ho již odpojí, což jsem pak sledoval sklepním okýnkem. Jak, že to nesouvisí?! ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanynka, ale dokument mne zajímal. Užila jsem si písničky ze 60. a 70. let a rozhovory se známými lidmi. Některé scény byly dost nahrané. Přepálená stopáž. Nudilo mne příliš mnoho rodinných záležitostí a časté záběry z koncertů nemocného pana Gotta, kde už to nebyl on. Škoda že se nenechal ženou přesvědčit, aby už toho nechal. Umění je v pravý čas odejít z výsluní. Za to si vážím např. paní Rottrové a Kubišové. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Špátová dostala unikátní šanci točit poslední měsíce života vážně nemocného starce, takže těžko někdo mohl očekávat agresivní konfrontaci s jeho diskutabilní minulostí. Gott prožil turbulentní život a do dvou hodin se tedy vešly pouze nejzásadnější okamžiky s občasnou glosou. Prakticky celou dobu navíc hrají jeho největší hity, při kterých si každý divák uvědomí, že tady po jeho odchodu zůstala velká mezera. Manželka se ve své roli až moc snažila zalíbit. Sympatie davů nevybojovala, ale její počínání je pochopitelné. Roky se na Gottovou chystal bulvární lynč, ovšem Mistrova aura je tak velká, že ho nikdo neměl odvahu zrealizovat. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když Karel Gott zemřel, byla to do vypuknutí covidu snad nejprobíranější zpráva. Nepatřím k jeho skalním fanouškům, ale každý ho znal, každý se dozvěděl o jeho odchodu..... A dle tohoto dokumentu by ho každý mohl chtít i za příbuzného. Karel se nám představuje jako neustálý šprýmař a trousič nějakých glos a mouder, co si dokáže zachovat nadhled i s těžkými zdravotními komplikacemi, ani se pořád nevzdát vystupovaní. U Gottů doma panuje většinou naprostá idyla. Dcerunky jsou spořádané, a společně s manželkou Ivanou tatínkovi pomáhají v zákulisí, třeba s praktickými věcmi, které už mu dělají potíže. Jo, Karel byl bezpochyby v něčem sympaťák a nejen jako občan republiky, kde je jedním z nejčtěnějších plátků Blesk svým způsobem oceňuji ten nadhled do jeho domacího prostředí. To jsou totiž záběry, které jinde neuvidíte, a do takového osobního dokumentů záběry s protagonistou v osobním prostředím svým  způsobem patří a je zajímavé se na ně podívat. Přesto jsem se trochu nemohl ubránit dojmu (a opravdu to nechci myslet nikterak neúctivě ani cynicky), že některé situace působily trochu nastrojeně. Navíc jak přece jen někdo poznamenal v jedné recenzi,  přece jen se Karel na filmu podílel i jako svým způsobem nepřiznaný scénárista a mohl kaméře ukázat jen to, co chtěl. Ale vykašleme se na to. Ve Francii vznikl například oslavný dokument o Belmondovi, v Česku už i o Jiřím Suchém. Nevidím důvod proč by si podobný formát nezasloužil i Karel Gott, který je opravdu asi naše téměř nejznámější celebrita (ať si o něm každý myslím cokoli.) Notabene ještě s tím svým  šťavnatým osudem na konci života (rodinna v pozdní věku, do toho těžké zdravotní komplikace, ale furt sílá vystupovat.) měl na svůj oslavný dokument, kde by mohl neomezeně provádet právo. A že Karel uměl být zábavný průvodce, nemůže být po tomto dokumentu pochyb.  Fanoušci Karla dostanou, tak jak se jim opravdu bude líbit a ten závěrečný odkaz ke smrti je fakt celkem silný pro všechny. I mimo to je tam pár objektivně zajímavých informací i z historie, i jsem se něco nového zajímavého dozvěděl (píseň o Janu Palachovi), naopak bych zase k něčemu dodal podrobnosti (zpívání s Karlem Krylem, porevoluční restart.) Ale u těhle oslavných dokumentů zavisí na tom, jak moc jste velký fanoušek protagonisty. Pro fanclub to bude za pět, ale pro mě to zůstane na třech  , s tím, že stejně hodnocení u takového dokumentu není moc důležité- ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • První střih měl přes 7 hodin. (SONY_)
  • Natáčení začalo 22. října 2018. (ČSFD)

Související novinky

Kina v Česku znovu zavírají

Kina v Česku znovu zavírají

08.10.2020

Očekáváné vyhlášení je tady. Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že počínaje pondělkem 12.10. dojde minimálně na 14 dní k omezení veškerých volnočasových aktivit, čehož se logicky dotýkají… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama