Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aktualizovaná adaptace povídky L. N. Tolstého "Smrt Ivana Iljiče", jejíž děj se odehrává v současném Hollywoodu.
Ivan Beckman je úspěšný hollywoodský agent, jehož život kromě práce naplňují flámy, drogy a nezávazné vztahy. Kamarádí se s filmovými hvězdami a má pocit, že jeho kariéra je nedotknutelná. Utvrdí se v tom, když pro svou agenturu získá bezcharakterního herce Dona Westa, a všichni jej za to obdivují. Kolik má ale opravdových přátel? Možná, že to prověří zpráva o jeho nevyléčitelné nemoci. A Ivan se najednou nestačí divit. Těžko se vyrovnává s relativním nezájmem svého okolí a začne si uvědomovat bolestnou pravdu - opravdovou přízeň si nelze koupit. Útěchu hledá opět v drogách, kterými řešil všechny své problémy. Dokáže ve svém utrpení vystoupit ze začarovaného kruhu a nahlédnout do svého nitra? Mimořádně zdařilá modernizace nadčasového tématu působí v režii Bernarda Rose velmi věrohodně a realisticky. Danny Huston podává v roli Ivana přesvědčivý výkon, který přispívá k takřka dokumentárnímu účinku snímku. Beckmanova osobní tragédie ukazuje nadčasový model, v němž je člověk přinucen k prozření tváří v tvář smrti. Trýznivá bilance jedné lidské existence kontrastuje s pozlátkem a hektičností zábavního průmyslu. Film byl velmi dobře ohodnocen kritikou i získal několik ocenění na světových festivalech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

akisha 

všechny recenze uživatele

Ta kamera byla hrozná, to je pravda. Mohlo to být stokrát lepší, kdyby se to natočilo normálně. Od začátku do konce je to depresivní až na půdu, postavy nesympatické až hrůza a člověku opravdu není dobře, když to sleduje. Na druhou stranu musím říct, že to na mě hluboce zapůsobilo. Taková syrová ukázka odcizení, samoty a povrchnosti, kterou si hlavní hrdina uvědomil příliš pozdě. Obzvlášť nepříjemné je sledovat, jak se na něm zhoršující se nemoc projevuje. A i když nemá moc vlastností, díky kterým by si ho mohl někdo oblíbit, Danny Huston to zahrál tak dobře, že se tomu divák stejně nevyhne. Nemůžu ale říct, že by si u toho člověk oddychl nebo si snad zlepšil náladu. Silné? Ano. Příjemné? Ani náhodou. PS.: Musím také pochválit výborný soundtrack - Chopina, Schuberta i Wagnera. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla velká, výsledek je však spíše zklamáním. Není to tím, že by byl film Exitus filmem špatným, to opravdu ne, přesto však nijak výsostně nezazářil a v mých očích to není nic víc nežli snímek průměrný, možná jen velmi mírně nadprůměrný. A já se ptám, kde se stala chyba? Možná je chyba v dokumentárním stylu filmu, který se sem opravdu nehodil, roztřesená kamera už přece jen není tak originální nápad, jak by mohlo některým tvůrcům připadat. Možná je chyba i v tom, že film začíná tím, co se děje po smrti hlavního hrdiny, a to je bez znalosti souvislostí prostě velice nudná pasáž, kdy jsem se neorientoval v postavách a u filmu jsem se nudil. Samotný příběh hlavního hrdiny už je o něco zajímavější, ale i tak tam jsou některé velmi nudné pasáže, které mě spíše uspávaly, naž aby mě zaujaly. Celkově se však jedná o zajímavý nápad, který by si ale zasloužil lepší zpracování. Co se filmu nedá upřít je fakt, že se jedná o zajímavou variaci na Hollywood a také chválím úžasnou poslední scénu filmu, kdy hlavní hrdina leží na lůžku. To bylo opravdu povedené. A když už nic jiného, tak jsem se alespoň dozvěděl, jak se provádí tracheostomie, kterou mi lékaři provedli před třemi lety po mé nehodě. Ale celkově se nemohu ubránit dojmu, že první letošní premiérový film v cyklu Americké nezávislé léto prostě zklamal. Je to tedy za tři hvězdičky. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, místy až dokumentaristický styl. Líbila se mi závěrečná scéna. Vzhledem k tématu je film - dle mého laického názoru - natočen velmi citlivě. ()

Violeta

všechny recenze uživatele

Zase ta moje hloupá přecitlivělost! Možná to velice sugestivní zpracování způsobilo, že mi přijde jako špatný vtip "hodnotit" poslední hodiny - nejen umírání, ale i odcházení - člověka. Možná kdybychom tu měli místo hvězdiček palce nahoru, naladila bych se snáz na absurditu filmu a především těchto hodnocení a nasázela sem plný počet. Jenže nemáme, a tak bych si i já závěrem dovolila přihodit své absurdní polínko a popřála některým zdejším fajnšmejkrům minimálně stejně zajímavý a pěkný konec - čehokoliv si jen budou přát. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Co vše může znamenat těžká, nevyléčitelná nemoc a následná, pro okolí překvapivá a v prvních momentech zdrcující smrt jednoho muže, inteligentního, divokého, někdy až výstředního, ale žádaného hollywoodského agenta, ta smrt odhalí divákovi v příběhu převedeném do téměř čisté pseudodokumentární formy, jak to vlastně bylo s jeho úspěšným životem, s jeho vztahy k lidem v něm, v branži, v nejbližším okolí, co zůstává v pozadí jeho kariéry, co pro koho Ivan Beckman znamenal, co pro koho udělal, co třeba i pozitivně vnímaného nebo naopak z koho si dovolil udělal zavilého nepřítele, koho jen v životě prudil, kdo ho proto nemohl vystát, komu přece jen na něj zůstane v mysli světlá vzpomínka, vše podané v opravdu velmi syrové, hodně drsné formě, ale rozhodně s poutavým a pečlivě propracovaným obsahem, s řadou silných podnětů k přemýšlení, překvapivě obohacující nahlédnutí do neidealizovaných mezilidských vztahů a reálií v prostředí filmové produkce, mohu jen doporučit. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Film je atraktivní prostředím ve kterém se odehrává a i příběh je docela OK. Co mě ale štvalo, a štve mě to vždyky ať je film sebepovedenější, je ten dokumentární styl ve kterém je natočen, ta neustále roztřesená a občas rozostřená kamera, to mě irituje. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Film natočený dokumentární kamerou. V podstatě to je hraný dokument na fiktivně-reálné téma. Téma není špatné, ale nějak mě to nepohltilo. Co mě nejvíc štvalo, byla naprosto nevhodně zvolená hudba na začátku a na konci filmu. Film o životě Hollywoodského agenta, který žije naplno, protože to je součástí jeho práce. Kam až se může člověk dostat v soukolí největšího filmového byznysu aniž by byl tímto byznysem semletý, podle hlavního hrdiny moc daleko ne. Hollywoodské šlápoty ale stojí za to :) Každopádně zajímavě natočený film, herecké výkony mohly být lepší, škoda. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Priemerný scenár, ťažko podpriemerné spracovanie. Nechápem ako sa niekto môže pustiť do točenia filmu s kamerou ktorej kvalita by sa vyrovnala kúskom s Hypermaketu. Mimo príšerného spracovania sa jedná o dosť podpriemerný film, ktorý hluché miesta lepí fetovaním hlavnej postavy, balením dievčat alebo vymetanie všeliakých párty po okolí. 28% ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě to byl strašně divnej film. Hlavně díky kameře, která jako kdyby vypadla z rodinného domácího videa. Ne, nebyla tak hrozná, ale prostě mi to k filmu (zvlášť odehrávajícího se v Hollywoodu) nesedělo. Danny Huston je výborný a závěr za to též stojí. Taková nezávislá jednohubka. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Ako sa zdochýna v pozlátke? Len si nemyslite, že vám sa to nemôže stať. Skvelé podanie dôležitej témy, s pointou na samotnom začiatku, ktorá vôbec nevadí. Bravo. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Trochu laciné zpracování ubírá tomuto filmu na vážnosti, na kterou by mohl lehce dosáhnout a navíc dle mého názoru nebylo potřeba ukazovat pozadí filmového průmyslu po většinu času a samotnému konci života v opuštění věnovat jen nepatrnou část. ()

dejvyd 

všechny recenze uživatele

Pozitivně negativní - dost mě tento film zaujal. Musím se na něj podívat ještě jednou. Skvěle zpracované téma - není to jen o tom ukázat co s člověkem dovedou "tvrdé" drogy, toto téma se dá připodobnit na jakoukoliv jinou neřest. ()

Reklama

Reklama