Reklama

Reklama

Na letadlové lodi

(TV film)
  • Francie Porte-avions : Les fleurons de la marine française (více)

Obsahy(1)

Pohled do historie francouzského loďstva od první světové války po atomovou letadlovou loď Charles de Gaulle... Tento příběh začíná působivým pohledem na ocelové kolosy disponující špičkovou technikou a ohromujícími možnostmi. Pro pochopení jejich role je třeba připomenout významné dějinné konflikty. Vzestup fašismu a bitvy druhé světové války, boje v Pacifiku, potopení francouzské floty v Toulonu a rovněž pozdější operace v Indočíně, Jugoslávii, Iráku a Sýrii. Více než stoletá historie francouzských letadlových lodí by nemohla být napsána bez spolupráce se spojenci. Ta funguje i nyní, kdy je Charless de Gaulle s jaderným pohonem hlavním trumfem francouzského námořnictva. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument o historii letadlových lodí (nejen francouzských) a jejich narůstající důležitosti ve válkách. Bylo určitě zajímavé sledovat historické dobové archivní videa o průkopnících – nehodách a postupném vylepšování až do současnosti. Podobné témata mě vždy fascinovali – jako malý jsem miloval vše o letadlech, leteckých bitvách, atd. Takže v tomto případě dávám palec nahoru. Lehce nadprůměrný dokument, ale existuje i řada lepších. 60% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Komentovaná prohlídka historie francouzskými letadlovými loďmi. O ostudě potopení francouzského loďstva chytrým Churchillem, kdy bylo velmi pravděpodobné, že ho Francouzi darují Hitlerovi je pouze zmínka pár sekund. Do útrob žádné lodi si Francouzi diváka nevpustí. Doprovodná hudba je únavná. Zatím nejmodernější letadlová francouzská loď Charles de Gaulle byla postavena v roce 2001 a má sloužit do roku 2040 o čemž pochybuji, protože válečná technika jde rychle dopředu. Tato loď přispěla k rozhašení stabilních politických systémů v Lybii, kde nyní probíhá letitá občanská válka a v Sýrii. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedejte se mýlit, tento dokument není primárně o letadlové lodi Charles de Gaulle, ale daleko více o historii (letadlového) loďstva jako takového. Není to špatné, ale čekal bych něco svěžejšího. Dokument o Eurocopter Tiger se francouzským propagandistům vydařil lépe. 60% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama