Reklama

Reklama

Einstein - Případy nesnesitelného génia

(seriál)
  • Česko Einstein
Česko, (2020–2023), 15 h 9 min (Minutáž: 53–75 min)

Scénář:

Marek Hlavica

Hrají:

Vojtěch Kotek, Anna Polívková, Pavel Zedníček, Veronika Freimanová, Eva Podzimková, Marek Němec, Šárka Krausová, Barbora Mudrová, Lukáš Duy Anh Tran (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Profesor Filip (Vojtěch Kotek), který je údajně praprapravnukem Alberta Einsteina, vyučuje fyziku na univerzitě a pracuje na tom, aby navždy vyřešil energetické problémy lidstva. Je nejmladším profesorem, který kdy vůbec přednášel teorii fyziky, a může se pyšnit IQ 210. Jednoho dne ale skončí na policii a hrozí mu vězení. Na poslední chvíli tak dostane návrh. Místo toho, aby seděl za mřížemi, se musí stát poradcem při vyšetřování vražd. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Filip Koenig (Vojtěch Kotek) je arogantní, sebestředný, bezcitný, zpupný a bezohledný. Jeho příjmení znamená v češtině „král“, avšak jsou i varianty psané König či Kőnig. Jedná se tedy o vlastnosti, které si mnozí s vladařem spojují. (sator)
  • Filmová kriminálka sídlí na adrese Sazečská 8, Praha-Malešice. Vysoká škola, kde Filip (Vojtěch Kotek) učí, je České vysoké učení technické v Praze – Fakulta architektury. Obelisk před školou měří 30 m. Autorkou návrhu poeticky střídmé budovy i střídmého díla ve stylu postmoderny je významná česká architektka Alena Šrámková. Dílo bylo postaveno v roce 2011 a tvoří dobře viditelnou dominantu místa. (sator)
  • Anna Polívková, která v seriálu hraje komisařku Lenku Vrabcovou, absolvovala před natáčením kurz, kde se učila, jak zacházet se zbraní. (SONY_)
  • Hned v několika dílech a momentech, při záběru na obrazovku počítače nebo tabletu, je vidět puštěný přehrávač Windows Media Player. Např. „videohovory“ nebo přihlašování do policejní databáze, apod. (klara.leb)
  • „Filip je prudce inteligentní, až geniální člověk, který to dává velmi rád na odiv svému okolí a zároveň to kompenzuje různými charakterovými vadami a neduhy,“ popisuje svého hrdinu Vojtěch Kotek. (ČSFD)
  • „Já jsem fyziku a vůbec přírodní vědy úplně nemusel. Není to můj šálek kávy. Já jsem byl spíš na češtinu a na jazyky. Ale musím říct, že alespoň v té fyzice jsem si dokázal pod tím vším něco málo představit. V mém mozku se to občas svázalo s něčím, co má praktické využití nebo co jsem si dovedl v přírodě představit. Protože třeba matika a všechna ta čísla jsou pro mě už hodně abstraktní. Ve chvíli, kdy jsou v matematice písmenka, tak to jsem úplně ztracený, a když je to víc jak dva plus dva nebo víc než prsty na rukou, tak to už si moc představit neumím,“ prozradil v rozhovoru Vojta Kotek. (ČSFD)
  • Televizní premiéra seriálu byla odložena v důsledku nepřímého dopadu epidemie koronaviru, která způsobila odliv televizních inzerentů. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Před natáčením seriálu shodil kvůli fyzičce Vojta Kotek 17 kg. To i kvůli fyzické náročnosti role. Poté zvládal roli bez kaskadéra, včetně dvanáctimetrového skoku s bungeejumpingovým lanem v ruce. [Zdroj: Magazín Právo] (rakovnik)

Einstein - Případy nesnesitelného génia - Mikrovlny (2020) (epizoda) (S01E04)

  • V epizodě se mluví o látce „GHB“. Látka se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Mimoto se uměle vyrábí v malém množství jako lék pro pacienty trpící narkolepsií a je zneužívána jako omamná. Zdála se být ideálním celkovým anestetikem, které vyvolává hluboký spánek a vymazává veškeré vzpomínky na operaci. Problém však byl s řadou vedlejších účinků – látka má nebezpečný vliv na dýchání i na srdeční činnost. Vznik fyzické závislosti ani růst tolerance nebyl dosud prokázán, přesto existuje riziko závislosti psychické. (sator)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama