Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Recenze (62)

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Hearing of history" - super zajímavý a dramatický soudní proces s člověkem obviněným z těch nejtvrdších zločinů. Obsahuje výborný komentář přímých účastněných (postavičku obhájce Šeftela jsem miloval), donutí vás hádat, rozmýšlet a skvělý je zlověstný otazník na závěr nad USA a úkrytem nacistických sráčů. Sjel jsem teď komplet jak malinu, v rámci temných true crime mini-sérií cením ještě o kus nad TED BUNDY TAPES. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokument by byl fascinující, i kdyby v rámci jedné hodiny shrnul neuvěřitelný příběh Johna Demjanjuka. Dokázat někomu u soudu, že byl před lety na určitém místě a v určité pozici, je evidentně dost náročný úkol. Netflix si však s celým tím absurdním cirkusem vyhrál a prostor dostaly i další zajímavé postavy v čele s ukázkovým žiďákem Sheftelem, který se stal největší hvězdou filmu. Viděl jsem hodně, ale aby žid obhajoval nacistu před soudem v Izraeli, to už je fakt za hranou. Divák po čase ani neví, čemu vlastně věřit, když možná lžou a podvádí obě strany. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument, ve kterém je víc napětí, překvapivých zvratů, emocí všeho druhu a příležitostí k zamyšlení než v leckterém hraném filmu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou svoji neuvěřitelně chytrou teorii (a určitě bych za ni dostal scénáristickýho Oscara, kdyby se jí jednou někdo rozhodl použít!!), ale ani tentokrát to nevyšlo. Všechny tyhle šokující dokumenty od Netflixu jsou totiž úplně záměrně z "to nevymyslíš" ranku, a já si pomalu začínám zvykat, že hádat snad kolikrát ani nemá smysl. A teď už mě omluvte, jdu konečně zmaratonovat Making a Murderer. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dokument o šokujícím případu chlápka, který byl pravděpodobně dozorcem v koncentračním táboře. Občas je to poměrně komplikovaný případ a dokumentární minisérie je natočená schválně tak, abysme často pochybovali, jestli to opravdu spáchal nebo jde o velký omyl. Důležitější pro mě ale bylo sledovat různá důležitá témata jako silné emoce ohledně holokaustu a celkově ten lidský aspekt. Židi toužící po spravedlnosti, rodina toužící osvobodit svého milovaného člena rodiny, obecně lidé snažící se nějak vyrovnat s následky války... Je tu toho poměrně dost. Ne všemu přijde dokument na kloub a zajímaly by mě i další detaily o mnohých účastnících. Tedy s výjimkou slizkého právníka, z něhož jeho touha po slávě udělala v mých očích regulérního padoucha. Devil Next Door je navíc k tomu z velké části i soudní drama, což mě dost baví. (8/10) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dokument na štýl Making a Murderer, akurát teda značne kratší. Tvorcovia kvalitne vykreslili pohľad oboch strán, 5 epizód ubehlo ako voda. The Devil Next Door sa dá určite odporučiť nadšencom pre skúmanie obdobia druhej svetovej vojny či milovníkom dokumentov zo súdneho prostredia. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument je jeden z těch lepších Netflixu a zcela vás vtáhne. Svědectví obou stran jsem zde 50/50. Příběh je to unikátní a budete měnit názor každou chvíli. Ďábel žije v Clevelandu obsahuje velké množství faktů a svědectví , ale mohl by věnovat as i jiným širším otázkám jako třeba americká imigrační politika k bývalým nacistům v době strachu z komunismu. Můj osobní názor je, že John i jeho rodina shoří v pekle. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Výtečně zpracovaná minisérie plná autentických záběrů a rozhovorů s lidmi, kteří se osobně účastnil tohoto neuvěřitelného a dramatického případu. The Devil Next Door Vás díky svému pojetí, niterným emocím a preciznímu napětí zkrátka vtáhne a už nepustí. Výborná práce! (Netflix) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery: Za mňa tam bol až priveľa prísediacich, ktorí neslúžili príbehu, ale prišli odprezentovať svoju vlastnú predstavu o sebe samých. Zbytočne naťahovali čas. Reálne to mohlo mať 3 diely a dojem by to nijako nenarušilo. Zároveň sa dokument snaží vzbudiť dojem, že ide o proces, ako keby, so samotným Hitlerom. Pozerajte, máme tu najväčšiu beštiu v histórii ľudstva. Zaujímavé bolo to zistenie, ako a prečo sa USA chovalo k bývalým náckom. Inak osobne si myslím, že to nebol Ivan, že to bol iný nácek, ktorý robil rovnaké, podobné veci. Ak by bol nevinný tak by reagoval od začiatku úplne inako a zároveň by sa jeho rodina súdila s vládou skrz pošpinenie mena a zdravotnú ujmu a tak. Za mňa informačne zaujímavé, ale nevhodne, nezaujímavo odprezentované. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Je mimořádně smutné, že lidským zrůdám, jakou byl Ivan "John" Demjanjuk, se dařilo desítky let unikat spravedlnosti. A umírat na svobodě. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

realita je velmi často nad sebelepší detektivku,nebo thriller.O případu Demjanjuk sem nikdy předtím neslyšel a při sledování téhle minisérie se to ukázalo jako veliké plus.I když sem měl tendence si už v průběhu prvního dílu něco přečíst,neudělal sem to a byl tudíž až do konce napnutý jako kšandy.Plusem rozhodně je,že tvůrci se snažili tohle téma pojmout dost komplexně a je tu tak pohled nejen přeživších z války,ale i rodiny,obhájců,soudců,žalobce,aby nakonec přišla tečka zmiňující,že američanům se vlastně exnáckové celkem hodili,protože přece nácek není komunista.Demjanjuka samotného (ať už byl tím za co byl souzen nebo nebyl)pak série nijak nedémonizuje a nechává na divákovi aby si utvořil svůj názor...85% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokument napínavý jako málokteré drama. Ďábel od vedle je mistrně natočeným dokumentem, kde v každém díle spatříme nějaký ten zvrat, který je o to šílenější, že se skutečně stal. Někdy jsem měl tendenci Demjanjuka až litovat, abych v závěru vyprávění si jasně řekl, že ho měli Izraelci skutečně odsoudit, protože i když bylo během líčení spousta omylů a nepřesností, evidentně daným člověkem skutečně byl. A pokud ne Ivanem Hrozným, tak klidně jakýmkoli jiným dozorcem, který v podstatě řídil mašinérii na vyhlazování miliónů nevinných lidí, převážně židů. Rozhodně všem doporučuji zhlédnout a udělat si vlastní názor. 90% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že o tomhle případu jsem neměl nejmenší tušení, o to více jsem byl šokovaný a dopředu si nic negooglil, prostě jsem si jen počkal, jak to dopadne... Strhující. Děsivé. Neuvěřitelné množství dobových záběrů, proložených mluvícími hlavami, které spolu navzájem nesouhlasí. A já sám jsem při sledování netušil, co si mám vlastně myslet. Udělal to? Neudělal? Udělal něco podobného, ale náhodou ne to, z čeho byl obviněn? Neudělal nic? Samé otázky a jen částečně uspokojivé odpovědi. 85%. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o nejlepší dokument Netflixu, jak to tady podle hodnocení a chvály vypadá, ale je to "fajn" pokoukání na kauzu z roku 1987, o které nejspíš nikdo v Československé republice pod komunistickým režimem nevěděl. Americký občan John Demjanjuk je obviněn z toho, že za 2. světové války byl přezdíván Ivan Hrozný a nelidsky mučil tisíce lidí, na které měl dohlížet u plynové komory v koncentračním táboře Treblinka. Je vydán do Izraele, kde je souzen tváří v tvář přeživším svědkům, ale existují i silné pochybnosti, že jde jen o záměnu identity. Dokument jen shrnuje to, co se dělo až do Johnovi smrti a nijak se dál nesnaží pídit po tom, kde tedy byla pravda, což je u Netflixovských dokumentů celkem škoda. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Těchto 5dílů jsem doslova zhltla na jeden nádech....Nejen proto kolik tam bylo informací, ale hlavně, že se to týkalo tématu, které je pro mě již od dětství hodně zajímavé. Zastávám názor, že to byl on, za koho ho obžaloba považovala! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, faktické, úderné. A hlavně s mnoha úhly pohledu a možnostmi vnímat jednu nebo druhou stranu. Takové dokumenty tu byly. I na Netflixu. Jsou vyrovnané, lehce si hrají s fakty, ale kdo není úplně blbý, tak pochopí. Tématem se dostaneme do neprobádaných vod procesů s nacisty a do jednoho konkrétního případu, který si tímto určitě zapamatujete. A hned jste tak nějak šoupnutý do procesu samotného. A ono to v něm funguje. Nijak extra se nezabýváte kravinami a nepodstatnostmi, ale můžete detailně sledovat vrstvy celého případu a co z něho vzejde. Asi se nedá mluvit nějak obecně o pro a proti. Seriál nabídl historická v podstatě fakta a každý s nimi může pracovat po svém. Ale dle mě to udělal perfektně. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Atraktivní a velmi poučné. Nejde jen o spravedlnost, ale o daleko složitější politicko-psychologické souvislosti. Hodní nacisti, zlí nacisti...vnější podmínky a úhel pohledu...88%. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak existovala technologie, která by v obličeji člověka dokázala najít se sto procentní jistotou rysy zla a zakomponovanou lež. Vzrušující, leč stále naivní myšlenka. Zatím jsme odsouzeni žít ve světě, kde na nás zlo může čekat za každým rohem. Pětidílný seriál společnosti Netflix pojednává o Johnu Demjanjukovi. Muži obviněném z toho, že v koncentračním táboře Treblinka, zastával funkci obsluhy plynových komor. A nejen to. Pod jménem „Ivan Hrozný“ měl brutálně trýznit vězně a dopouštět se na nich odporných zvěrstev. „Ďábel od vedle“ je citlivým, na faktech založeným pohledem do jedné z nejodpornějších kapitol lidských dějin. Na tom, jak moc vás tento dokument osloví, záleží vaše znalost případu „Demjanjuk“. Všeobecně platí, že čím méně o tomto ukrajinském přistěhovalci víte, tím více vás dokument územní. Sledování připomíná absurdní soudní drama, kde se důkazy, svědectví a skandální obvinění přelévají z jedné strany na druhou. Napětí se dá krájet, emoce pracují, divácké očekávání a domněnky se mění z minuty na minutu. Kdo má pravdu? Kdo je vlastně ten John Demjanjuk? Tvrdě pracující americký přistěhovalec, který se stal obětí chybné identifikace, nebo odporná nelidská zrůda? Na největší událost od procesu s Adolfem Eichmannem, si bude muset udělat názor každý sám za sebe. Vskutku mrazivá zkušenost! PS: Židovský obhájce Yoram Sheftel, je přirozený herecký talent. Takového svérázného člověka si dokáže vymyslet jen naše matička příroda. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Typické pokrytecké USA! Aj Južná Amerika, kde tiež ušli davy nacistov. Vraj kým sú to "tichí" nacisti a sekajú už iba dobrotu, tak je všetko v poriadku. Takže sa celkom pokojne mohlo stať, že ten istý ujo, ktorý vám opravuje bicykel, si v minulosti krátil čas mlátením vychudnutých ľudí a naháňaním ich do plynových komôr. Doteraz nikomu nie je jasné, či ten človek bol alebo nebol "Ivan Hrozný", lebo tie spisy KGB by som nebrala až tak vážne, oni si proste písali, čo chceli, a robia to tak doteraz. Ale určite bol psychopat, alebo sociopat. Neviem sa rozhodnúť, či jedno alebo druhé. Ale tipujem, že sociopat, lebo slzu ste uňho vyroniť nevideli, iba ten debilný výraz, čo mal celý čas. To, že prejavoval city k deťom - to sa dá naučiť. Navyše sociopati sú dobrí v prispôsobovaní sa okoliu, proste to dobre hrajú, akurát, že nič necítia. Keď sa tam hral na mŕtvolu, tak som sa už pučila od smiechu. Ktovie, koľko je ešte senilných dedkov po svete, ktorí si asi už ani nepamätajú, čo za vojny robili. ()

Reklama

Reklama