Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Recenze (62)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument v typickém netflixáckém střihu. Tzn. že tu máme důležité téma se spoustou zajímavých faktů, ale taky spoustu snahy o efektní zvraty a napínání diváka. A to není tak úplně třeba, protože realita je sama o sobě dostatečně zajímavá. Ale chápu tvůrce, tohle prostě přitáhne diváky a to je vlastně nakonec dobře, protože tenhle dokument ukazuje, že historie není tak úplně černo-bílá, a to i v případě holokaustu. (Netflix 4k, orig.) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Fenomenálně natočený dokument. Velmi efektivně se pracuje s divákovým názorem na vinu/nevinu obviněného. Bohužel má i pár logických děr (což je u něčeho jako dokument smutné). Celkem zle jsem nesl, že ani jednou se ho nepokusili posadit na detektor lži (i když toho tajtrdlíka co mu dělal advokáta z legrace ano). Také natáhnutí na 5 dílů mi přišlo celkem dost. Obzvlásť psáže, kde se řeší jaké byl Ivan Hrozný hovado, místo toho aby prokazovali totožnost obviněného. Efektivní, ale ztráta času. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chybělo mi tady, co o válečných letech tvrdil sám Demjanjuk. Jednou tady zaznělo, že se považuje za oběť války. Na wikipedii jsem se dočetl, že byl Banderovec, rozuměj zločinec. Později měl být Vlasovec. Vyjma Řeporyjí zase špatně. Soudní proces byl zmapovaný zdánlivě slušně (čtyři pamětníci v roli svědků- není to nějak málo?). Kdo ale na Demjanjuka upozornil? Jak na něj přišli? Hrozně moc nezodpovězených otázek- na dokument s tak šílenou stopáží. Každému dílu jsem dával po čtyřech hvězdách a stejně to mám nakonec v průměru za tři. Řekli nám jen to, co nám říct chtěli. Ten chytrej, statečnej, mazanej advokát tvrdí, že byl Demjanjuk nevinnej. Zakusil fakt hodně, než abych se nad jeho slovy nezamýšlel... ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, je vážně zajímavé sledovat, že náš hodný soused může být pěkně pekelnou minulost. Všechna čest filmařům, že většinu lidí dokázali sehnat i dnes. Akorát mi furt vrtalo hlavou, proč se ho nezeptali, co dělal všechno před rokem 1945, kdyby to náhodou nebyl on. Jinak ten židovskej právník byl teda pěknej kokot. Strašně nesympatický člověk, až mi z něj bylo nepříjemně. 80/100 ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Hodný strejda John Demjanjuk souzen v Izraeli z nacistických zločinů. Celý seriál je silný v mnoha ohledech - jak výpovědi přeživších (musíme všechny vyzpovídat dřív než nám umřou..), tak ten divný pocit "co když je fakt nevinný". Tyhle docu-dramata umí neftlix perfektně. 8/10 ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, pripomínajúci Making a murderer, hoci prípad nie je natoľko vrstevnatý ako u MaM, no obsahovo a odkazovo značne silný a sugestívny. Polemizuje s otázkou potenciálneho justičného omylu na pozadí udalostí vyhladzovacieho tábora počas 2. sv. vojny, pričom proces zobrazuje bez bližšieho hodnotenia a ponecháva na diváka, aby si spravil vlastný názor. Myšlienky a úvahy, ktoré vzbudzuje by však určite stály za dlhšiu diskusiu, a to nielen vo vzťahu k súdnemu systému a jeho fungovaniu, ale aj k otázke trestu smrti či samotnej hodnote spravodlivosti. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že každý bývalý nacista musí být rychle po dopadení co nejrychleji odsouzen a popraven a ono je to přesně naopak. Soudní proces jako výsměch pozůstalým? Tento dokument je zvláštní tím jak je neskutečný. Pořád nějak nemůžu uvěřit, že se všechno toto skutečně stalo. Nevím, jestli jen mě přišlo, že Demjanuk je zcela jasně masový vrah. Každopádně nejvýrazněji se na přitažlivosti dokumentu podepsal profil izraelského obhájce Demjanuka. Takového zmrda je potřeba opravdu pohledat a ten už podle ksichtu vypadal tak, že jeho jediným záměrem je každé ochcat a potom se na něho vysrat. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tolik poutavé, výživné a šokující, v porovnání s těmi nejlepšími dokusériemi Netflixu typu Bundy Tapes, Making a Murderer nebo Evil Genius. Čekal jsem trochu víc, a to asi i díky mediálnímu hypu okolo seriálu. Každopádně ale solidní podívaná a povedený příspěvek do žánru. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Kdykoli o sousedovi uslyšíte, že je to takový milý, tichý člověk, který si hledí svého...inu, je na čase změnit adresu. Mezitím, co si Amazon kutí své Hunters, dodal Netflix překvapivě zajímavé historické okénko o automechanikovi od vedle. Nacisty ve filmu nevyhledávám, ale zde jsem byl mile překvapen. Nejen relativně umírněnou stopáží. ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Ivan Hrozný aka Ivan Demjanjuk, Ivan Mykolajovyč nebo také John Demjanjuk. Válečný zločinec, chladnokrevný lhář a vrah. Díky studené válce se tahle SS krysa dožila nadstandartního věku a nebyla vlastně nikdy řádně potřestána. Dokument skvěle popisuje celou pozici státních orgánů, soudů i svědků z Treblinky. Po zhlédnutí dokumentu jsem měl na jazyku odpornou pachuť hořkosti a v hlavě pouze myšlenky jako "Burn in hell, you fuckin nazi!" ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Známý příběh a obrovská událost izraelského lidu a jejich srovnávání se ze zločiny na nich spáchaných za druhé světové války. Dost prostoru dostávají všechny strany, padá spousta zajímavých informací a pohledů na věc a opakovaně jsem tak s novými informaci a myšlenkami o celém případu znova a znova přemýšlel. Zejména obhájce Šeftel a jeho výpovědi a pohled na věc jsou fakt zajímavé (tím se za něj ale ani proti němu nestavím). Jak se vše vyvíjelo a jak vše dopadlo, opředené mnoha tajemstvými, to bylo fakt zajímavé sledovat. Neméně zajímavé je i názor na to jak to s nacistickými zločinci měli pragmaticky nastavené Američané. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

zkrátil bych to trošku a vystřihl toho exhibicionistu izraelského. líbilo se mi, jak rodina neochvějně věřila v tatínka, protože ho prostě zná. klasika klasik - říct o někom jen svině je dřina i ted. furt slyšíš omluvy typu: ale je to rodina, nemluv tak. když je ale někdo svině, tak proč to neříct nahlas.... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak je možné, že mi tato dokumentární minisérie doteď unikala. O Ivanovi Hrozném ani o Johnovi "Ivanovi" Demjanjukovi jsem prakticky nic nevěděl, monstrproces s ním byl pro mě novinkou a velkým překvapením. Na dokumentu oceňuji styl vyprávění, kdy se tvůrci nesnaží hned od začátku do diváka rvát předem daný názor, naopak všemu nechávají volný průběh a je čistě na divákovi, čemu uvěří a jaký si na celou věc vytvoří názor, což je dnes již něco nevídaného a ojedinělého. Dokument je zpracován velmi poutavou formou, je plný napětí a zvratů. Emoce všeho druhu se prolínají každým záběrem a použití dobových záběrů je jen umocnilo. Postavy, respektive reálné osoby bylo velmi zajímavé poslouchat, celý příběh ohledně Demjanjuka je dodnes velice diskutabilní. Vlastně doteď ani pořádně nevím, co si o tom všem mám myslet, a v tom je si myslím největší síla celé série, že nutí diváka k přemýšlení a utváření si vlastního názoru. Už dlouho jsem neviděl tak atmosférický, napínavý a poutavý dokument. Každý díl velmi silný a plný nečekaných situací a zvratů, vše působí tak neuvěřitelně, až se nechce věřit, že se to opravdu stalo. Oceňuji také snahu tvůrců věnovat se sebemenším detailům, že se nebáli oslovit a dát šanci i druhé straně a udržet si jistou pluralitu názorů. Není o čem přemýšlet, za mě maximální spokojenost. 10/10. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Série The Devil Next Door odvysílaná na Netflixu je o důchodci z Cleavlendu Johnu Demajnjukovi který je identifikován jako Ivan Hrozný, krutý sadistický dozorčí koncentračního tábora Treblinka, dle výpověďí očitých svědků nosil u pasu dlouhou šavli s kterou bezcitně sekal do vězňů. Ivan Hrozný byl děsivé monstrum a my nyní budeme svědky obrovského soudního procesu který má prokázat jeho vinu. Je tento stařík démonem z Treblinky nebo zde došlo k obrovskému omylu ? Velmi dobře zpracovaný, nezaujatý dokument. ()

Maara0 

všechny recenze uživatele

Urcite zajimavej dokument, kterej jsem sjel prakticky na jeden zatah, ale neco jako by mi tam schazelo. Ale nevim co. ()

Reklama

Reklama