Reklama

Reklama

Horor v Amityville

  • Česko Horor z Amityville (více)
Trailer

Film byl natočen podle údajně pravdivého příběhu nešťastné rodiny Lutzů, kteří se s nadšením nastěhují do nového domu na Long Islandu, aby ale v zápětí zjistili, že je plný nepřátelsky naladěných duchů jeho předchozích majitelů. Ti vykukují z každého zákoutí i kousku nábytku, přičemž děsivých zážitků nejsou ušetřeny ani Lutzovy děti. Na scénu tedy vstupuje laskavý otec Delaney, který se ze všech sil snaží démony z domu vymýtit a zachránit tak tuto nevinnou středostavovskou rodinu ze spárů terorizujících démonů, kteří jim nedají klidně spát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (152)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rodina sa nasťahuje do strašidelného domu... Stuart Rosenberg remeselne zrežíroval šablonovitý a riedky scenár, v ktorom nechýba premena vnímavého tatka v psychopata so sekerou v ruke (The Shining), ani kňaz, bojujúci proti diablovi (The Exorcist). Obe tieto línie však šlapú na pol plynu a film je nezáživný a straaašne rozťahaný. Z hercov je nadpriemerný iba Rod Steiger v roli kňaza. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krásný důkaz toho, že i duchařský horor o prokletém domě se dá udělat tak, abych u něj neusínal. Brutální atmosféra prostupuje celým snímkem, v závěru dokonce mohutně bouří. Děj nenudí ani chvilku, což je pro mne v tomto subžánru věcí vskutku nevídanou. The Amityvile Horror mě prostě velice příjemně překvapil, v porovnání s remakem je tohle úplně jiná liga. 9/10 Horror movie of the year ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $86,432,000Tržby Celosvetovo $88,200,000║ 70-roky(Exorcist, Omen) boli žatvou pre kvalitné ducharské, diabolské filmy a aj v tento snímok sa môže veselo radiť k tým lepším, herci slušne, má to napätie, temné scény podliate krvou, priemer /60%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Překvapivě né vůbec špatný haunted house, ale remake měl holt mnohem lépe vygradované finále. Stopáž dvou hodin uběhne poměrně rychle, film nenudí, občas překvapí a kdyby finále netrvalo pouhých 7 minut, tak 4* s radostí filmu střelím. Takhle jen za 60% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

První ze série o strašidelném domu z Amityville, v němž přebývá démon minulosti. A společně s druhou Posedlostí taky ten nejděsivější zářez, posléze šly ostatní díly rychle do horoucích pekel. Jednička se sice chlubí delší stopáží, ale člověk je v neustálém střehu, takže ty dvě hodinky utečou jako voda. Film netlačí zbytečně na pilu, kamera a hudba dělá svoje, atmosféra postupně hezky houstne i tak, a stačí k tomu i obyčejné hejno much. A taky disponuje kvalitním obsazením: kromě do naprostého šílenství upadajícího Brolina a Steigera coby otce Delaneyho si tu zahrála i kráska Margot Kidder, známá především jako Lois Laneová. Bohužel, když se podívám na počet hodnocení originálu a jeho trapného remaku, je mi skoro do pláče. Jde totiž vidět, jakým hororům dávají místní diváci přednost. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Horory jsou specifické tím, že zub času u nich pracuje mnohem nemilosrdněji než u ostatních filmových žánrů. I taková lehce nadprůměrná komedie si může svou úroveň udržet věky a stále se u ní člověk zasměje, avšak hororový snímek musí být opravdovým mistrovským dílem, aby dokázal obstát i po letech. Stačí vzpomenout třeba na Raimiho a jeho Evil Dead, který už dnes působí spíše směšně než hororově. Či třeba na známé "horory" z první poloviny 20.století (Dracula, Upír Nosferatu, atd.) které v dnešní době už ani za horory nelze považovat. Jen málokterý horor starší 30 let je schopen strčit do kapsy drtivou většinu současné hororové tvorby a Amityville Horror je přesně touto světlou výjimkou. Horor o strašidelném domě sází především na působivou atmosféru, z které je všudypřítomné zlo opravdu cítit. Třebaže snímek disponuje 117-minutovou stopáží, neobsahuje žádné hluché místo. Naopak, postupující proměna pana Lutze v hlasy ovládané monstrum, kterého ztvárnil charismatický James Brolin, s sebou přináší gradaci napětí a přidává celému hororu na kýžené znepokojivosti. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vše, co je na tom filmu zajímavé, bylo o rok později v Osvícení dotaženo k naprosté dokonalosti, a to jen jako jedna z mnoha vrstev. Amityville Horror je i proto jen docela příjemná žánrovka a co si budeme nalhávat, dnes nemá čím překvapit ani vyděsit - může jen pobavit připomenutím typických hororů staršího střihu, než je ten dnešní. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrná duchařská báchorka vezoucí se na doznívající sedmdesátkové vlně satanistických filmů (Exorcist, Omen, Sentinel) a zároveň příspěvek tehdejší linii filmů o strašidelných domech (Legend of Hell House, Burnt Offerings). Podíval jsem se na to primárně kvůli Margot Kidder, která je tu k nakousnutí (Brolin je zase dobře macho), ale kromě ní a sedmdesátkového feelingu nevím, co pochválit. Rozhodně bych vystříhal všechny scény s kněžoury. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Notně zaprášený psycho-teror. Sranda je, že kdybyste od poloviny prohazovali scény, nikdo by to nepoznal. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Môže sa človek báť už len samotného obrysu domu?! Tu je jasný príklad, že okrem Psycha, áno. S určitosťou môžem povedať, že keby som tento originál videl skôr ako remake z roku 2005, mal by u mňa zaslúžené štyri. Lenže keďže sú tieto dva filmy temer identické a odlišujú sa len v pár detailoch, čiže som dopredu vedel približne koniec, neužil som si tú hrôzu (a že jej bolo pomerne dosť) naplno. A veľmi to ľutujem. POMO a 'The Shining' bol natočený až o rok neskôr :). 70%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Taznym motorom tohto hororu je sila nametu a skutocnych udalosti, ktore za nim stoja. V niektorych momentoch sa filmu z predlohy dari tazit naozaj vela a dostavi sa paradna atmosfera, naopak vsak cela dejova kostra je poskladana z klasickych, mnohokrat videnych hollywoodskych klise a takto film zasa dost straca. Celkovo tak film sice prilis neohuri, no prijemne mrazivy zazitok je to i tak (nevraviac o tom, ze je to omnoho lepsi film, nez jeho remake z roku 2005). (6.9/10) ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Prosím, rok 79 a šlo to... proč to nejde dnes zůstává záhadou. Atmosféra výborná, oprot remaku o několi tříd jinde. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu budovania atmosféry, veľmi solídne. Celkovo je tento "Amityville" vydareným pokusom, len škoda, že sa v samotnom snímku predsa len neobjaví viac duchárskych prvkov. Za dve hodiny žiadna poriadna lakačka, v čo som ja osobne dúfal najviac. Ale inak, milé "pokoukaníčko" - 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jednej novembrovej noci, presne o 3:15, v roku 1974, vyvraždil dvadsaťtri ročný Ronald DeFeo Jr. celú svoju rodinu. Zobral brokovnicu a všetkých ich, rad radom, zastrelil v spánku, v ich vlastných posteliach. Po jeho vyčínaní zostalo šesť mŕtvych ľudí. Stalo sa to v krásnej, štýlovej vile, v jednej z najluxusnejších new yorkských, obytných štvrtí. Zhruba rok po týchto udalostiach sa do domu nasťahuje George Lutz so svojou rodinou. Po krátkom čase sa mu začne dom prihovárať a meniť jeho osobnosť. Vila číslo 112, na Ocean Avenue, na Long Islande je pekelnou bránou, žije temným životom, sídlia v ňom démoni, je v ňom koncetrované Zlo. Je to moja najobľúbenejšia filmová adaptácia príbehu známeho ako "The Amityville Horror". Nie je to žiadna efektami nabitá duchárčina, ako to predviedli autori remakeu tohto titulu z roku 2005. Toto je kvalitný, atmosferický, okultný horror, aké sa dnes už žiaľ netočia. **** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nic nepředčí tenhle originál.Má to pekelně stupňující se atmosféru,zlo prostupuje celým domem,na všechny to postupně začíná působit.Dokážou se ještě jako rodina semknout a nenechat se tím domem zcela pohltit? ()

petero 

všechny recenze uživatele

Našťastie to nieje žiadna teenagerská vyvražďovačka, ale atmosferický horor konečne aj s nejakým poriadnym hereckým prejavom. Exorcistu film nemám rád. Proste tu mi pán farár viac sekol. Na to, že to je iba o strašidelnom dome to je fajn. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Napínavé, strašidelné s výbornou kamerou a hudbou. Ale neviem sa zbaviť pocitu že dávkovanie informáciíí a celé rozvrhnutie atmosféry pri tejto dĺžke mohlo byť urobené precíznejšie. Takisto herci si svoje odohrali ale keď to porovnám s o rok mladším Shiningom tak to je úplne iné kafe ( o tom, že Nicholsonove sekerové sólo bolo o niekoľko radov pôsobivejšie než Brolinovo nehovoriac). Celkovo veľmi, veľmi slušné ale na podobnú tému vznikli už skutočné masterpiece na ktoré sa Amytville bohužiaľ nechytá. Silnejších 7/10 P.S. Remake originálu hanbu určite nerobí ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

spíš tak 3 a půl, ale atmosféru to má pěknou, ano je tam sekera v rukou šíleného taťky, ale POMO by si měl uvědomit, že amityville je o rok starší než shining, takže kdo koho vykrádá ..... stejně jako by si měl uvědomit, že opravdový horror je tahle nová "dospělá" grafika stránek ! ()

Související novinky

Další Amityville horor na cestě

Další Amityville horor na cestě

19.06.2019

Když vezmeme v potaz i televizní snímky, vzniklo dohromady 23 filmů založených na knize Horor v Amityville od amerického spisovatele Jaye Ansona. Přidejte dokumenty a číslo ještě vzroste. Tenhle… (více)

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

30.06.2009

Samozřejmě v remaku. Hollywoodská studia už vyzobala snad všechny slavné hororové série, teď půjdou i po těch méně slavných. Americký vlkodlak v Londýně je sice žánrovou klasikou, ale zůstal spíš v… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

A další předělávka

A další předělávka

11.02.2005

Specialista na filmovou akci Michael Bay nasměroval svou produkční společnost na konkurenční žánr. Po předělávce Texaského masakru a vedle jeho připravovaného prequelu, si pod svou záštitu vzal také… (více)

Reklama

Reklama