Reklama

Reklama

Odvrácená strana měsíce

  • Německo Die dunkle Seite des Mondes (více)
Trailer

Úspěšný právník Urs je příkladem a hvězdou své profese. Má krásnou kariéru, krásnou a perfektní ženu, krásné a drahé auto, konto naplněné penězi. Sebevražda jeho kolegy s ním ale otřese, vždyť on taky žil takhle skvělý život. Potkává krásnou dívku, která vyznává alternativní způsob života a zúčastní se experimentu s halucinogenními houbičkami. Změna života je ale drastičtější, než se dalo čekat. Drogový experiment v něm uvolní syrové lidské pudy a na povrch se dostane jeho odvrácená strana. Urse ovládne potlačovaná agresivita a dostane se zcela mimo kontrolu. Civilizovaný právník se promění v člověka hnaného instinkty a v nevypočitatelného zabijáka. Utíká do lesů, na stopě už mu je ale policie a také pomstychtivý protivník. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Původně se film tváří jako docela dost nekompromisní thriller, ale nakonec celý ten námět byl daleko víc povrchní, než jsem si vůbec myslel. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní Thriller z Německo-Lucemburských vod o úspěšném právnikovi, který se slečnou seznámené na párty okusí místní lysohlávky a zažívá hororový trip, který slušného úspěšného člověka promění nejen v trosku, ale také v maniaka prahnoucím po násilí. Velmi intenzivní a syrová podívaná, která mě bavila od začátku do konce. Doporučuji. 80% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Potenciálně hodně zajímavé téma, ale scénárista se zmohl jen na jednoduchou nudnou vyvražďovačku prokládanou houbařením. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na pohled studenější, ale v jádru střídmější německá verze Volného pádu o skrytých prvotních pudech v každém z nás. Zvlášť pokud člověk celé dny dělá excelové tabulky v kanclu, že... Moc sympatický dramatický thriller. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stačí pradávný pohanský rituál a všechno je jinak. Urs se dotkne temnoty a jeho cesta se stočí přímo do pekla. Zvláštně magický působivý psychotriller s vynikající vizuální stránkou a temnou hudbou, která navozuje patřičnou atmosféru. Les, skály, barevné stromy, mlha, houby a vlk. Smrt Skřítka je počátkem. Urs se stává nedobrovolným houbařem, aby zachránil sebe, ale i ostatní. Je nositelem zkázy, avšak snaží se o nápravu. V patách mu však kráčí lovec, co nezná slitování. Kontrast města a přírody. Dva světy. Jen na konci jsem čekal vlka... Výborný Bleibtreu a chladný Prochnow jsou zárukou kvality. ,,Čím déle budeš váhat, tím déle bude trpět." ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný Moritz Bleibtreu ve filmu, který by v podzimní programové nabídce kin určitě neměl zapadnout - byla by to škoda (je skvělé, že Bontonfilm jde proti rozšířené praxi českých distributorů všechny německé filmy dabovat do češtiny, a film uvádí v původním znění s titulky). Propracovaný scénář, skvělé obsazení, napínavý děj, výtečná kamera a střih, atraktivní lokace a super soundtrack - na tom filmu se povedlo snad úplně všechno. Opakující se motiv lesa a (halucinogenních) hub mě tam vyloženě bavil a celkově jsem si tenhle film hodně užil. Btw. není od věci ho srovnat s dánským dramatem Ten, koho se bojíš - oba snímky vykazují překvapivě velké množství podobností. Stejnojmenná románová předloha Martina Sutera (česky vyšlo v r. 2006) by vůbec nemusela být marné čtení. UPDATE 25. 3. 2018 - Napodruhé už mě to tak nebralo, takže z původního plného hodnocení jdu o hvězdu dolů. Nově mi tam například přišlo, že všechny ty efektní záběry na jaguar hlavního hrdiny nejsou nic než product placement (tuto domněnku podporuje fakt, že Jursův šéf pro změnu jezdí Range Roverem, což je obojí jedna automobilka Jaguar Land Rover, která si tedy nejspíš zaplatila, aby obě postavy jezdily jejími vozy; ve skutečnosti by podle mě obě postavy jezdily mnohem pravděpodobněji v BMW, Mercedesu nebo Audi). Zamrzel mě také samotný závěr filmu, ačkoli jsem ho viděl podruhé - ten film měl podle mě skončit úplně jinak. Přesto si stále myslím, že je zde ten film nedoceněný, a mrzí mě, že pravděpodobně došlo k tomu, čeho jsem se tehdy obával - že na něj do kin přišlo jen minimum lidí, čemuž by odpovídalo i to, že film zde má 1,5 roku od premiéry pouze 445 hodnocení. Ten film přitom podle mě v pohodě snese srovnání s filmy podobného ražení amerického původu, nízký zájem o něj u našich diváků tedy podporuje mou další domněnku, že Češi nemají obecně rádi německé filmy ani zvuk mluvené němčiny, což mi přijde hrozné, a mám to přesně naopak. Ale samozřejmě těžko někoho k něčemu nutit, o vkusu českých diváků obecně už si dávno nedělám žádné iluze. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letos už druhý film s Moritzem a opět bomba. Odvrácená strana měsíce je přesně tím filmem, který mě pohltil od samého začátku a při sledování jsem ztratil pojem o čase a za to pátá hvězda. Ta atmosféra byla fakt neskutečná. Jestli jsem se doteď houbám vyhýbal, tak odteď ještě větším obloukem. Finále zdrcující, slušný psycho, brr. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tím hlavním faktorem mého dnešního hodnocení jsou bezesporu výborné, herecké výkony. Jak u Moritze, tak hlavně u Jürgena, kde by to po těch jeho béčkových srágorách čekal asi málokdo. Ale světě div se, povedlo se, čehož je tohle svižné drama o tom, že ďábel číhá v každém z nás zářným příkladem. A tak můžu čistě za sebe litovat jen poněkud toporného závěru, který můj dojem maličko zkazil. Jinak bych šel možná i do plných. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stylově je to evropský film. Čekal jsem co se z toho vyloupne, ale jen velká nuda. Hlavním kořením je pouze temná atmosféra. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý nemecký film o úspešnom právnikovi so skvelou budúcnosťou, ktorá sa vzápätí vyparí, ako ranná hmla, kvôli jednej AKCII s drogami. Cieľavedomý a sebavedomý Urs Blank práve zničil život jednému človeku, ktorý sa extrémne podobá na amerického režiséra Davida Lyncha. Ten človek si zvolí samovraždu, pričom tak učiní pred samotným Ursom, keď si so zbraňou vystrelí do otvorených úst. Táto udalosť ním hlboko otrasie. Tajne sa príde pozrieť na pohreb. Ako odchádza, ide LESOM, kde stretne mladú a atraktívnu ženu, menom Lucille. Dajú sa do reči. O krátky čas na to, ho pozve ku kamarátom na chatu, kde usporadúvajú drogovú akciu so špeciálnymi hubami, ktoré vyvolávajú následne halucinácie, ktoré sa Ursovi vymknú spod kontroly. Majú naň veľké vedľajšie účinky, lebo sa z neho stáva agresívne, nekontrolovateľné ZVIERA, ktoré si nevie dať rady samo so sebou. Robí činy a skutky, ktoré neskôr oľutuje, ale už bude pre neho neskoro, lebo to skončí z jeho pohľadu - TRAGICKY. Pritom sa snaží prísť ku koreňu veci, čo sa to s ním vlastne deje. Začne študovať KNIHY o hubách, aby prišiel na to, ako poraziť tento, čoraz intenzívnejší, na jeho život, problém ! SAMOUK, ktorý sa stáva čudákom !!! V prvom rade, toto všetko má katastrofálne dôsledky na jeho osobnosť. Totálny ROZKLAD a úpadok. Deštrukcia. Zničenie. Koniec. Toto sa blíži svetelnou rýchlosťou. Vôbec to nie je pozitívny film, aj keď som si myslel, že popri tomu, čo sa mu stalo, STIHNE urobiť ešte jeden dobrý SKUTOK. Bravúrny Moritz Bleibtreu + samotná strhujúca atmosféra, ktorá presne vystihla, aký je život krehký, krehkejší, ak človek k tomu urobí osudovú chybu. ktorá s ním pôjde prudko z kopca. Nečakal som, že to bude, až takto zaujímavé. Vždy som rád, keď si pozriem pozoruhodný nemecký, európsky film. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Temné ako tá neviditeľná strana mesiaca a v konfrontácii chladných kancelárií, v ktorých sa dohadujú veľké obchody s lesnými exteriérmi dokonalé. Vzhľadom k téme filmu je práve táto konfrontácia výstižná a dotvára divácky zážitok. Samotný film je príjemným prekvapením, lebo všetky aspekty (aj technické) perfektne fungujú. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Právníka, který začne mít pochybnosti o své práci a pustí se do drogového dobrodružství, to bych ještě bral, ale že mu po pozření jedné houbičky rupne v kouli, to mi přišlo trochu laciné. Pokud by ten proces byl zdlouhavější a hlavní hrdina by prošel nějakým sestupným vývojem, bylo by vše v pořádku, ale takhle prostě ne. Pochvalu tak zaslouží jedině Bleibtreu, který zahrál na jedničku, ale o to je to větší škoda. 35% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když je to v konečném důsledku vlastně klasický příběh doktora Jekylla a pana Hyda, tak se mi to v tom německém podání prostě líbilo. Násilí je zde prezentováno způsobem, který dovede hodně zamrazit, což mi v dnešní době přijde pořád překvapující vzhledem k tomu, co se děje kolem nás. Trochu jsem čekal ale větší myšlenku v závěru. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba povedať, že sa určite nedočkáte špičkového psychothrileru aké dokáže ponuknúť povedzme Lars von Trier. ǔspešný právnik sa v úvode filmu stane svedkom samovraždy, ktorá je pravdepodobne skutočným spúšťadlom jeho ďalšieho správania a nie experimentovanie s hubami na párty. V ďalšej časti filmu sledujete stupňujúce sa šialenstvo Moritza Bliebtreua, ktorého herecký výkon je zároveň najlepšou časťou filmu. Celkovo sa jedná o priemerne spracovaný príbeh úspešného človeka, ktorého záchvaty schyzofrénie a vyhorenie majú pre jeho okolie nie najlepší dopad. Svojim spôsobom sa film podobá na Americké psycho, ale je predsa o čosi miernejší a kultivovanejšií. Pozrieť sa ho oplatí zrejme iba nadšencom psychotrilerov, myslím že ostatných dívakov film neupúta. 60% ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana měsíce, jak už tento nesouvisející název napovídá, je tak trochu póza skrytá za pojednáním o "volném pádu" úspěšného právníka. Tohle jednoduché klišé už všichni známe. Korporace, halucinogeny, vlci, lesy, jeskyně, temné pudy, všemožné odvrácené strany a podobné mysteriózní šablony pak nahrazují seriózní a smysluplnou anamnézu hlavního hrdiny, o kterém se tak nedozvíme zhola nic. Celý snímek, prost uvěřitelného příběhu, se proto stává jen jakousi soustavou na sebe naskládaných estetických prvků a zkratek s vycizelovanou atmosférou. Nic víc. Na druhou stranu však musím přiznat, že jsem ho dal jedním dechem, což nemívám ve zvyku. 63% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Srdce Temnoty Dnes. Nádherne intenzívne, znepokojivé, presvedčivé a filmársky dokonalé, Nemci zase bodujú na plnej čiare. Slabší záver ma utvrdil v tom, že kniha bude pravdepodobne ešte nekonečne mocnejšia... ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin právnikovy duše... poctivé 3*, plusko je za soundtrack (tým nemyslým nejaké hitovky - nečakajte! - dotvára creepy atmosféru). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tahle dokonale vrstvená noční můra je až nečekaně jedovatej mix psychologického thrilleru s životní krizí úspěšného chlapa. Bez debat jde o hodně atmosférický a napínavý film, navíc s krásnou přírodou. Závěr není přesně takový jaký bych chtěl vidět, někdy holt dobro nad zlem nevyhrává, ale pro mě čím smutnější film, tím větší zážitek. 80% ()

Související novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (více)

Reklama

Reklama