Reklama

Reklama

Odvrácená strana měsíce

  • Německo Die dunkle Seite des Mondes (více)
Trailer

Úspěšný právník Urs je příkladem a hvězdou své profese. Má krásnou kariéru, krásnou a perfektní ženu, krásné a drahé auto, konto naplněné penězi. Sebevražda jeho kolegy s ním ale otřese, vždyť on taky žil takhle skvělý život. Potkává krásnou dívku, která vyznává alternativní způsob života a zúčastní se experimentu s halucinogenními houbičkami. Změna života je ale drastičtější, než se dalo čekat. Drogový experiment v něm uvolní syrové lidské pudy a na povrch se dostane jeho odvrácená strana. Urse ovládne potlačovaná agresivita a dostane se zcela mimo kontrolu. Civilizovaný právník se promění v člověka hnaného instinkty a v nevypočitatelného zabijáka. Utíká do lesů, na stopě už mu je ale policie a také pomstychtivý protivník. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

strixa 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle mojí nejoblíbenější (stejnojmenné) knihy, takže jsem měla velmi vysoká očekávání i nároky...a nedopadlo to špatně. Bleibtreu v hlavní roli Urse Blanka je skvělej; jeho přeměna z kancelářskýho snoba do lesem posedlýho a instinktivně agresivního vyhnance je dost uvěřitelná. Ačkoli je vyznění příběhu o něco jiný než v knize, tvůrci se s tím vypořádali po svým a není to na závadu - pointa má o něco větší přesah a staví nás před otázku, do jaké míry jsme schopni vypořádat se se svým pudovým a niterným 'já'. V knize je toto výrazně ovlivněno halucinogenními zážitky z houbičkovýho tripu, nicméně ve filmu je toto spojení jen zdánlivé. Pro doposud úspěšného podnikatele je každopádně změna osobnosti naprostým narušením pro něj známého prostředí, volí proto únik do lesa jako svoji jedinou možnost přežít. V tomto okamžiku nám kniha nabízí daleko větší prostor k interpretaci konce, který je ve filmu vcelku definitivní - je to taky jeden z důvodů, proč nedávám plný počet hvězdiček. Film sám o sobě je koncepčně skvělý, temnotu a odvrácenou stranu lidské duše, která postupně vybředá na povrch, podtrhují temné a neuvěřitelně atmosférické lesní scény; herecké výkony jsou výborné; vše je podtrženo super soundtrackem. Není ale schopen zachytit daleko širší škálu pohnutek, pocitů a důsledků Ursova jednání a hlavně dát divákovi prostor k vlastní interpretaci jeho myšlenek. Zároveň se nejsem schopná smířit s příliš velkou odchylkou od románu v poměrně zásadní věci pro celý příběh (nechci spoilovat) + věřím tomu, že kdo román nečetl, na toho může film působit poněkud zkratkovitě a jako snažící se upozornit na celospolečenský problém odtaženosti od přirozenosti příliš okatě a očividně. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Právníka, který začne mít pochybnosti o své práci a pustí se do drogového dobrodružství, to bych ještě bral, ale že mu po pozření jedné houbičky rupne v kouli, to mi přišlo trochu laciné. Pokud by ten proces byl zdlouhavější a hlavní hrdina by prošel nějakým sestupným vývojem, bylo by vše v pořádku, ale takhle prostě ne. Pochvalu tak zaslouží jedině Bleibtreu, který zahrál na jedničku, ale o to je to větší škoda. 35% ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Vyhledávám německé knihy detektivky před filmy - nedokážu pozřít nerealistický děj a Němci si s detaily dokáží pohrát.I když mám někdy dojem že upřednostňují kvantiu před kvalitou..Děj tohoto filmu se vymyká zvyklosti s jakou točí Němci.Dokážu si představit že to takhle probíhá i v reálu kdy se silní mezi sebou začnou požírat a je jen jeden vítěz.Za každou cenu.Němci jsou dobří v tom že dokáží najít mezi herci neotřelé tváře a tím dodat snímku zajímavost.Protože nevíte co ten herec předvede.V některých momentech vám naskočí husí kůže ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek mající v sobě neobvykle dvě hlavní dějové linky. Každá má své pevné místo a nejen že se vzájemně neruší, ale naopak se výborně doplňují. Takže tu máme vznikající kšeft jedné farmaceutické společnosti, což vlastně ukazuje jak to dneska v zájmu zisku chodí, a psychologický problém na základě pozření nějaké halucinogenní houby. To vše propojuje postava právníka Urse Blanka, se kterým to hodně zamává. Zpočátku thriller ze světa firemních mocností, který nakonec sjede do pomezí zoufalství a beznaděje jednotlivce. Na povrchu se umíme přetvařovat všichni, ale uvnitř jsme přeci jen každý jiný. A když se ta pravá tvář odkryje, překvapen bývá i daný jedinec, kterého se to týká. Herecký koncert Moritze Bleibtreua v poutavém ději, který si na nic nehraje a přináší vzrušující příběh mající v sobě i myšlenku, kterou jako obvykle nejeden divák přehlédne. Úspěšný ve své kariéře může byt každý, ale co když se v nitru probudí skutečná duše, skutečná tvář osobnosti, skutečná povaha a upřímnost? Ten náhodně probuzený stav, který svou ryzostí dokáže až zničit život. To je tak, když se faleš a zášť již stane součástí života a nikdo už není tím, kým přirozeně je. A takový je současný svět. Snímek je natočen excelentně a poutavě. Jako thriller dokáže oslovit, ale jen ty, co dnou myšlenku pochopí. Ale to už tak prostě bývá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý nemecký film o úspešnom právnikovi so skvelou budúcnosťou, ktorá sa vzápätí vyparí, ako ranná hmla, kvôli jednej AKCII s drogami. Cieľavedomý a sebavedomý Urs Blank práve zničil život jednému človeku, ktorý sa extrémne podobá na amerického režiséra Davida Lyncha. Ten človek si zvolí samovraždu, pričom tak učiní pred samotným Ursom, keď si so zbraňou vystrelí do otvorených úst. Táto udalosť ním hlboko otrasie. Tajne sa príde pozrieť na pohreb. Ako odchádza, ide LESOM, kde stretne mladú a atraktívnu ženu, menom Lucille. Dajú sa do reči. O krátky čas na to, ho pozve ku kamarátom na chatu, kde usporadúvajú drogovú akciu so špeciálnymi hubami, ktoré vyvolávajú následne halucinácie, ktoré sa Ursovi vymknú spod kontroly. Majú naň veľké vedľajšie účinky, lebo sa z neho stáva agresívne, nekontrolovateľné ZVIERA, ktoré si nevie dať rady samo so sebou. Robí činy a skutky, ktoré neskôr oľutuje, ale už bude pre neho neskoro, lebo to skončí z jeho pohľadu - TRAGICKY. Pritom sa snaží prísť ku koreňu veci, čo sa to s ním vlastne deje. Začne študovať KNIHY o hubách, aby prišiel na to, ako poraziť tento, čoraz intenzívnejší, na jeho život, problém ! SAMOUK, ktorý sa stáva čudákom !!! V prvom rade, toto všetko má katastrofálne dôsledky na jeho osobnosť. Totálny ROZKLAD a úpadok. Deštrukcia. Zničenie. Koniec. Toto sa blíži svetelnou rýchlosťou. Vôbec to nie je pozitívny film, aj keď som si myslel, že popri tomu, čo sa mu stalo, STIHNE urobiť ešte jeden dobrý SKUTOK. Bravúrny Moritz Bleibtreu + samotná strhujúca atmosféra, ktorá presne vystihla, aký je život krehký, krehkejší, ak človek k tomu urobí osudovú chybu. ktorá s ním pôjde prudko z kopca. Nečakal som, že to bude, až takto zaujímavé. Vždy som rád, keď si pozriem pozoruhodný nemecký, európsky film. ()

Galerie (18)

Související novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (více)

Reklama

Reklama