Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek a poměrech v amerických věznicích se zaměřením na korupci v celém vězeňském systému. Vynikající Robert Redford v nezapomenutelné roli. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přes datum svého vzniku má tenhle film pořád svou platnost. Lidské charaktery se probarví v závislosti na podmínkách, kterým jsou vystaveny a pokud je to navíc v tak odporné věznici, do jaké se infiltroval jako vězeň budoucí ředitel Brubaker, není se co divit, že věci, které vidíme, nám vyrážejí dech, viz hra na "telefon". Ale i v takovém prostředí se najde okamžik, kdy se lidi chovají jako lidi, zvlášť když cítí někoho lidského v zádech. Spousta filmů, které dnes vidím na toto téma, se přímo nebo nepřímo Brubakerem inspirují, ale přes možnosti, jaké dnes filmový průmysl má, mu většina nesahá po kotníky. I díky mimořádnému výkonu Roberta Redforda. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režisér vězeňského dramatu s Butchem Cassidym se pustil do vězeňského dramatu se Sundance Kidem a výsledkem je celkem fajn film o právech i těch nejnebezpečnějších vyvrhelů na slušný život. Asi vám „nedá křídla“ jako (ne)zmíněný Frajer Luke nebo Vykoupení z věznice Shawshank (kde si mimochodem rovněž zahrál Morgan Freeman), ale to ani není jeho hlavním cílem. Film je nebývale drastický, navenek jaksi „ušmudlaný“, tím pádem i oproštěný od jakýchkoliv alegorických prvků typických pro Shawshank. Brubaker je pojat mnohem realističtěji, zaměřuje se více na korupci a politikaření vězeňské správy, nechce o problémech poutavě vyprávět, chce je řešit, což mu sice ubírá na dojemnosti, ale přidává na důraznosti. Redfordův zoufalý boj proti nepráví ve filmu reflektoval (a stále reflektuje) jeho boj i v osobním životě. Signifikantní je závěrečná scéna, kdy se stává vítězem i poraženým současně – je to jedna z těch scén, kdy jsem cítil zvláštní chvění po celém těle. Právě ona nese hlavní poselství filmu – že dobrým člověkem máme být hlavně kvůli jiným, ne kvůli sobě. 80% Zajímavé komentáře: monolog, Jack.Pott ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je v téhle své roli nezapomenutelný. Jedná se o jeden z jeho nejlepších filmů (herecky) a určitě tento psychologicky silný snímek stojí i za opakované shlédnutí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $37,121,708Tržby Celosvetovo $37,121,708║ Pekný bordel v tej väznici, do kelu kto by tam chcel a hlavne ako fungovať, keď tam nie je ani kde na noc hlavu položiť. A každý chce každého využiť. Je to úplne iný tip filmu o väzniciach než sme zvyklí, skoro žiadny poriadny režím, tu je humbuk ako sviňa, žiadna úroveň. Redford tam herecky vládne, poteší krátky výstup Morgana Freemana. Záver silný. /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Robert Redford jako Brubaker zvolí skvělý způsob, jak si zjistit, co je ve věznici špatně, aby se pak mohl přihlásit, že je ve skutečnosti novým ředitelem a začne reformovat skomírající věznici, která víc než bachařům patří vězňům. Cesta člověka, který se snaží něco změnit k lepšímu, jeho tvrdé metody, přímočarost a další vlastnosti jsou úžasné, ale chvílemi působí jako velká pohádka. Film je napsán trochu nešikovně a tak v půlce začne nudit. Nezabrání tmu ani kvalitní Redford. Prostě tu chybí potenciál a hlubší význam, kromě ukázky silného muže, který přišel něco změnit. Je škoda i trochu povrchního vidění vězňů jako spíše chudáčků, než lidí, kteří si zaslouží být ve vězení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků, který mi zprostředkovala československá televize 80. let... Poměry v amerických věznicích nebo obecněji poměry ve věznicích, tedy místech, kde jsou z nějakého důvodu okleštěna práva jedince na důstojný život a kde je nejvíce zranitelný člověk-prvek dysfunkčního systému... Strhující herecký výkon Roberta Redforda... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě autentické - film se zakládá na skutečném příběhu ředitele věznice z roku 1968. Přidána byla pouze úvodní Redfordova hra na schovávanou. Jeden z mála filmů o čistém idealistovi, kterému jsme schopni věřit. 130 minut syrové, ale pravdivé podívané. Otázkou je, zda emočně silný konec a "povzbuzující" titulkový dovětek je na místě. Hodně působivé - možná ale zbytečně hollywoodské - dobrý dojem z filmu však v každém případě zkazit "nedokáže." ()

movie 

všechny recenze uživatele

Druhý vězeňský snímek Stuarta Rosenberga. V tom prvním si zahrál vezněného Paul Newman (legendární FRAJER LUKE), v tom druhém nad vězněnými drží dohled inovativní ředitel věznice Robert Redford. Tentokrtá nikoliv LEGENDÁRNÍ, ale rozhodně hodně kvalitní snímek se znamenitou hereckou sešlostí a skvělým (samozřejmě!) Robertem Redfordem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Prvních asi čtyřicet minut, než se Brubaker odhalí, je to to nejdrsnější vězeňský prostředí, jaký snad kdo kdy ve filmu zobrazil. Tak tvrdý a nepřátelský podmínky myslím nepanovaly ani na bojišti. Po seznámení se s okolnostmi a hlavními postavami se začne odvíjet samotný příběh. Brubaker je dost naivní a nekompromisní idealista, člověk, který si stojí za svým slovem, sny i zásadami a nehodlá se jim kvůli nikomu a ničemu zpronevěřit a to ani kdyby tím dosáhl svého původního cíle. Neubráním se srovnání s pozdějším Redfordovým snímkem Poslední pevnost, která vlastně pojednává o něčem dost podobným. Z pohledu člověka již znalého Brubakera mi přijde Pevnost jako trapná parodie, výsměch a možná až drzá snaha o rejžování z minulého úspěchu. Pravda, konečné zatleskání mi přišlo stejně dojímavé, jako i happyendové, ale to nic nemění na tom, že je Brubaker jedním z nejlepších, nejsyrovějších a nejreálnějších vězeňských dramat. Žádní hodní dozorci, žádní vězni, kteří se chtějí vzdělávat, skoro žádní vězni, kteří by nebyli křiví jako kosodřevina a o tom to je. O bláhových lidech a jejich snaze změnit svět a zlepšit ho. O Brubakerovi. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o poměrech v americké věznici, kde vládne korupce, za kterou stojí lidé na vysokých postech. Roli spasitele věznice si v nezapomenutelné roli zahrál Robert Redford. Závěrečná scéna, kdy Brubaker odjíždí z vězení a trestanci mu tleskají na mě velmi zapůsobila a dokonale ukázala, že i když jsou to trestanci, tak pochopili slovo spravedlnost narozdíl od šéfů u koryt..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když se třeba nějaký vězeň pokusí utéct, to mu máme zamávat?" Aby bylo jasno, tak já jsem pro tvrdý podmínky ve vězení, aby se tam nikdo nechtěl vracet. Kdo nepracuje, ať nejí a o televizích na pokoji, posilovnách a internetech by si mohli nechat jenom zdát po šestnáctihodinovejch šichtách. Přesto s Brubakerem souhlasím v tom, že bezdůvodně by se neměl nikdo mlátit a že postel, střecha nad hlavou a okno do cely by měli být samozřejmostí. Ale dost humanity. Tohle je drsný, syrový a mě při tom dost bavil zásadovej týpek, kterej neuznává čachry s pravdou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač zastávám názor, že vězni by se do nápravného zařízení neměli těšit, Brubaker měl něco do sebe. Zatímco zde tolikrát omílaný Shawshank se vydal po líbivé cestě filmové poetiky, on zvolil tu posetou výtluky syrového realismu. Obě dvě vedou do Říma lidskosti - i s tím připomenutím, že člověk může vyhrát proti jakémukoliv systému bitvu, ale nikdy ne válku. Nakonec je zvláštní, jak někdy můžou zásadovost, pevné postoje a charakterová přímost koketovat se sobectvím.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od Brubakera jsem očekávala silné vězeňské drama a dostala "jen" lehce nadprůměrný solidní snímek. Myslela jsem, že děj bude více propracovanější, drsnější, napěchován emotivními okamžiky. Přišlo mi to jaksi rezervované, chladné. Emočně se mě to téměř nedotklo. Jedná se o kvalitní snímek, který však patří k těm, od nichž jsem díky zdejšímu hodnocení čekala více. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický film s vynikajícím Robertem Redfordem a jeden z mnoha špičkových vězeňských filmů vůbec. Že jsem zprvu na film neměl chuť už z důvodu roku vzniku, tak jsem rád, že jsem dostal odvahu se na tento film podívat, jelikož absolutně nic ze své kvality neztrácí a nabízí špičkovou podívanou, která i přes svou délku nepůsobí vůbec zdlouhavě. Výborné herecké obsazení, téma a závěr. Mé hodnocení silných 5 hvězdiček... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Rosenbergův návrat do vězeňského prostředí se nadmíru vydařil. Srovnání s "Frajerem Lukem" není naprosto na místě, protože oba filmy jsou úplně jiné a mají úplně jiný pohled na danou věc. "Brubaker" je dosti syrová a drsná podívaná ze špinavé a kruté věznice. V paměti zůstanou zejména scény jako vražda černocha Abrahama, vykopávání tajných hrobů a nejvíce pak závěr, který by byl v jiných filmech jiných režisérů patetický a klišoidní. V tomto případě je dokonale stylový, silný a skutečně dojemný. A za to patří Stuartu Rosenbergovi dík, že ani jediným prvkem nevykradl svůj o třináct let starší mistrovský kus a Robert Redford zahrál postavu sice tvrdého, ale idealistického Henryho Brubakera tak přesvědčivě, že se mu nechá jen a pouze věřit a držet pěsti. "Brubaker", coby film i hlavní postava je naprosto svůj, na nic si nehraje, nesbírá žádné velké ovace a proto si ho cením. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama