Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

brasek 

všechny recenze uživatele

Nie je veľa kvalitných filmov z väzenského prostredia. Tento je však skvost, silná dráma, miestami je človek naozaj zhnusený z väzenského prostredia a podmienok pre život. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Stuart Rosenberg sa opäť vrátil k námetu z väzeňského prostredia a rovnako ako Frajer Luke aj Brubaker je skvelou drámou zobrazujúcou pomery panujúce v amerických väzniciach podobne ako Vykúpenie z väznice Shawshank. Brubaker však nie je príbehom väzňa ale riaditeľa väznice, ktorý sa snaží väzenie reformovať a vytvoriť tak spravodlivé podmienky pre všetkých väzňov. Nie je to posledný raz čo sa Redford ocitol za mrežami, ešte sa do podobného prostredia vráti vo filme Posledná pevnosť. Skvelé herecké výkony od Roberta Redforda až po posledného väzňa v perfektnej produkcii. 90% ()

Welsiot 

všechny recenze uživatele

Redford v roli přímo koncertuje, bohužel námět a scénář jako takový mně osobně přišel až příliš "nereálný" a ten konec:)). Jinak Morgan Freeman v malinké epizodní roličce, ale i tady dokazuje, co v sobě má za pana herce (8/10). ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Dokonalé drama podpořené (jak jinak) výborným hereckýcm výkonem Roberta Redforda. Perfektní scénář a režie dodávají na dramtičnosti snímku až tak, že napětí je cítit celý film. Boj se systémem je vždycky ten nejtěžší. ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

Ukázka,jak to chodí doopravdy v americkém vězení.Když to chce někdo změnit,tak je nepohodlný.Na tento film je možné se podívat více krát a ne jenom jednou. ()

SONYAGENT 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná role Roberta Redforda v nezapomenutelném snímku.. Problem korupce v amerických věznicích a nepochopitelné pakty jejich oveček se snaží rozbít idealista Redford opravdu jedinečným způsobem.. ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené drama z prostředí americké věznice. Na filmu se mi líbí nepřehlednutelný politický podtext a snaha zkritizovat týrání vězňů, úplatkařství a špinavé kšeftů mezi nejvyššími představiteli státní správy. Děj je rozhodně velmi poutavý a místy docela i napínavý. Brubaker v podání výborné Roberta Redforda na mě zapůsobil jako velice schopný muž činu. ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

Jedinečná drsná dráma z väznice, ktorá bolo inšpiráciou pre mnohé neskoršie snímky. Komunisti ju ešte sa za socializmu pustili do kín, aby sme spoznali amorálnosť západného systému a tešili sa zo života vo nežnom východnom tábore. Redfordovi som mal chuť v tme kinosály zatlieskať aj ja, ale ktovie, či by ma za to v tej dobe niekto neudal... ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Jeden s těch lepších starších vězenských filmů,ale poněkud nevšedním scénářem.Robertu Redfordovi role sedí naprosto dobře místy je to ovšem také moc přelidštěné.Takže bych to stou lidskostí hlavně ve vězení amerického kalibru nepřeháněl..Na svou dobu však velice dobré vězenské filmové tango! ()

delif 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak těžko může jedinec sám bojovat proti zaběhlému korupčnímu systému. Dobře a myslím i výtižně podáno. Určitě se nevztahuje jen na vězeňství. ()

Stinger78 

všechny recenze uživatele

Může se zdát, že se Robert Redford snaží bránit vězně, kteří jsou chvilkama vyobrazení, jako chudinky, co sedí bezdůvodně, ale jde o změnu systému A tento film o boji s větrnými mlýny se povedl. I když běží v TV tak šestkrát ročně, vždy se k němu rád vrátím. ()

judy 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, který byl tak realistický, že bylo jasné, že nemůže skončit happy endem. Skvělý R. Redford v roli zásadového muže, který se postavil proti systému - systému byrokracie, klientelismu, zkorumpovatnosti. Skvělý filmový zážitek. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem viděl několikrát, výborné drama z vězeňského prostředí. Pokaždé držím Brubakerovi pěsti, aby uspěl a zlepšil ten zkorumpovaný systém ve vězení i mezi politiky. Postupem času však, jak stárnu, tak mi začíná vadit ten idealistický a naivní přístup Brubakera, který chce vše změnit najednou o 100%. Pokud nastoupím do nefungující organizace jako ředitel, změny musím prosazovat postupně a s rozvahou a myslet strategicky. Takto nepomohl ani vězňům a ani sobě, ve svém kádrovém materiálu měl jistě pěkný škraloup, že o podobné místo již v životě nezavadil. A to měl veliké štěstí, že vůbec neskončil také v dřevěné bedně na pozemku B5. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Newmana mám radši než Redforda, ale Brubaker u mě nad Lukem těsně vítězí. Pohled nikoliv očima vězně, ale ředitele je originální, Brubaker je navíc idealista, který si jde bez kompromisů za svým, což je mně osobně strašně sympatické. Snímek bez příkras, který nekazí ani tradiční americký potlesk na konci, který je tentokrát jiný. Henry Brubaker je nadčasový hrdina, které tenhle svět potřebuje. Film, jenž vtáhne a nepustí. Proto pro mě pět hvězd. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama