Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

castor 

všechny recenze uživatele

Sluší se zatleskat. Možná se mi někteří z uživatelů vysmějí, ale opravdu jsem nevěděl, že nový trestanec Robert Redford ve skutečnosti jen poznává otřesné podmínky a poměry, které panují ve věznici, které vlastně nově šéfuje. Když vidí tu hrůzu kolem, začne zásadový chlapík s reformami – brzy však narazí. Nejen na personál věznice a podnikatele z okolí, kteří vězně za vidinou zisku zotročují, ale hlavně na politický tlak. Solidní kritika zaoceánského vězeňství má co říct i v dnešní době, a to film posunuje o stupínek nahoru. Režisér výtečného taktéž vězeňského dramatu Frajer Luke Stuart Rosenberg nechce dojímat, chce jít důrazně za svým – stejně jako vzdělaný ředitel. Výborně napsané, stejně tak i zahrané. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Brubaker je podle mě trochu nedoceněnou klasikou. Jeden z nejlepších vězeňských filmů vůbec a že jich bylo natočeno požehnaně a ne ledajakých (namátkou - Frajer Luke (1967), Motýlek (1973), Útěk z Alcatrazu (1979), Kriminál (1989), Shawshank (1994) či Zelená míle (1999) atd.). Robert Redford je jako charakterní a spravedlivý ředitel věznice naprosto fantastický a např. scéna, ve které vězni vykopávají na polích mrtvoly, je opravdu silná a nezapomenutelná, stejně jako netradiční a dojemný závěr s tleskáním. Ovšem bez patosu. Jinak - hudba Lalo Schifrina opět za jedna. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvom rade som rád, že sa snímok úspešne vyhol riešeniu otázky rasizmu v nápravnom zariadení. Celkovo na mňa myšlienka filmu pôsobila veľmi príjemne, no na mňa je príliš idealistická nato, aby bola vnímaná ako pravda, ktorá sa dá dosiahnuť. Jednoducho som neuveril, a to je za mňa veľký problém. "Brubaker" ako taký, však smelo odporúčam. Je to dobrý film .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poctivej starej dobrej kousek. Redford nepatřil až tak úplně mezi moje favority, ale uznávám, že zde to zahrál kvalitně. Není to zbytečně vyumělkované ani patetické, ale přímočaré a příjemně osmdesátkové.80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Režisér slavného Frajera Luka se vydal do vězení pro změnu tentokráte s Redfordem a výsledek je opět výborný. Tentokráte se příběh zaměřuje na ty s puškami a obušky. Redford ztělesňuje postavu, které nelze jinak než fandit, protože jako buldok bourá prostředí korupce, špíny a bezdůvodného lynčování. Wakefield nám ukazuje v prvních okamžicích, jak drsný svět může být. Poslední scéna se neobejde bez slz. Jedna z nejlepších Redfordovek. 85% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Asi takhle. Viděl jsem Frajera Luka. Byl jsem dojatej, nadšenej a tak všechno. Viděl jsem pak Brubakera. Jedná se vlastně o takovej pokus zobrazit rebela na druhé straně barikády. Ovšem ta podobnost a chtění režiséra jakoby přiblížit se svýmu nejlepšímu filmu, ta mě sakra irituje. 7/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

I vězni mají svá práva, ovšem není lehké je prosadit jak v samotném vězení, tak v zažitém a korupcí prorostlém systému. Robert Redford je tu jednoznačně nejsympatičtější postava, své role se zhostil velmi dobře a celková stopáž je zvladatelná. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

" Napínavý snímek, odhalující skutečnou pravdu o věznicích v USA. " tak to komentoval tehdejší bolševický tisk. dnes jde o fim, ukazující jasně, že muklové jsou Muži určení k likvidaci, nejlépe prací, nikoli jak si to představujeme u nás Magoři, uzenáči, ksindlové a lemplové, kteří se jen válejí před videem a v posilovnách. Až budeme kupovat nopvé předražené stíhačky, mohla by být součástí smlouvy pasáž o zavedení amerického vězeňského systému k nám, to by si ti šmejdi rychle rozmysleli:-) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nádherná oslava lidské úcty a osobnosti, podávaná skrze heroický a zřejmě životní výkon Roberta Redforda. Jeho Brubaker je postavou, které budeme fandit, budeme s ní sympatizovat a přes veškerý negativní postoj od ostatních bachařů budeme souhlasit se vším, co ve své náročné cestě za zlepšením vykoná. Sice to nedokáže diváka vyždímat tolik jako nedostižný Shawshank nebo výpravný Motýlek, ale film má přesto velkou sílu, velkou morální hloubku a je určitě zajímavé podívat se na zkažené americké věznice také z perspektivy ředitele, než jen neprávem odsouzeného a utíkajícího vězně. Emotivní závěr je pak z filmařského hlediska sice jen nošením dříví do lesa, ale mně při něm bylo tak krásně, jako by ten mohutný a dunivý potlesk pro neúnavného a nedoceněného ředitele náležel mně samotnému. Brubaker se mi nakonec zadřel hluboko pod kůži, a nepochybuji o tom, že i Frank Darabont ho musel několikrát zhlédnout, než se pustil do své celovečerní prvotiny.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá věc z vězeňského prostředí s charismatickým Redfordem v roli pokrokového ředitele nápravného zařízení. Jenže reformovat znamená dělat vlny a dělat vlny v prohnilém, a zaběhnutém systému se nevyplácí. Úžasný film o boji jedince se sytémem. Jedince, který má chuť a sílu měnit věci k lepšímu, který svoji práci bere jako poslání a trest odnětí svobody jako skutečnou formu nápravy, po níž má odsouzený šanci znovu se ve společnosti zapojit. Tohle je nadčasová věc a jistě každý z nás se už někdy cítil Brubakerem. * * * * * ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film z vězeňského prostředí, jehož hlavním hrdinou tentokrát není trestanec, ale ředitel věznice. Potom, co ale ve Wakefieldu vykoná pořádek a vězni se tam stmelej a žijou si líp, sem z toho měl takovej ten podobně správňáckej pocit jako u Vykoupení z Věznice Shawshank, se kterým bych Brubakera kvalitativně směle srovnával. Plus zatim asi nejlepší výkon Roberta Redforda (zatim s nim nemám nakoukáno vše). 9/10. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší snímek z vězeňského prostředí a to tady píšu přes svůj obdiv k dílům Darabontovým. Nový ředitel Henry Brubaker nastoupil do věznice jako falešný vězeň a rychle zjistil, co je třeba změnit. Chtěl zlidštit podmínky ve věznici a k naplnění svého cíle použil výhradně přímočaré prostředky. Jednoduše určil pravidla fungování a přes odpor mocných je zavedl. Brubaker totiž nebyl žádný diplomat a o rovnováze světa pravděpodobně nikdy neslyšel. Okamžité zlepšení stavu věznice samozřejmě nemělo dlouhého trvání, protože Brubaker byl odvolán a návrat k původnímu stavu byl nevyhnutelný. O kvalitách filmu a jeho syrovosti nehodlám polemizovat. O poměrech ve vězení se však zmínit musím. Souhlasím s tím, že původní vězení nikoho nemohlo polepšit. Zaručuju se však za to, že do toho pekla by se nikdo nechtěl vrátit a k polepšení by snad mohlo dojít z důvodu strachu. Brubakerovo oplocené provoněné letní sídlo by k nápravě pravděpodobně nepřinutilo vůbec nikoho. To je ale jenom můj názor, který nemá s kvalitou snímku nic společného. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Uchcaný Limonádový Shawshank se může jít bodnout, Freeman měl zůstat u tohoto filmu a ne pronášet v Shawshanku tunu slzokýčopudný keců. Brubaker s Redfordem strčí tento magnum shitus do kapsy. Parádní atmosféra a myšlenky (pár hajzlíků si dělá z věznice výhodný byznys a když jim chce někdo típnout to rozkouřený cigáro, začne jim to hodně vadit). Redford ve vrcholné kondici. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu není možné něco vytknout. Dokonce ani ten závěr, jehož obdoba v jiných filmech působě značně limonádově a tudíž uleptaně. Sem ten závěr patřil. A že idealista dostal po držce a hlavně přes své ideály, to je přece jasné. A ničím novým pod sluncem není ani to, že ze srovnání, kdo je slušnější, vyšli jako jednoznační vítězové vězni před politiky. Velmi kvalitní příběh je umocněn perfektními hereckými výkony. A dělá z Brubakera jeden z hodně těžko zapomenutelných zážitků. Sakra, jak je to možné, že Američané dokázali před více jak čtvrtstoletím točit takové filmy? Tehdy byli na vrcholu herecké hvězdy typu Redforda a Newmana. Dnes je vystřídali neumětelové typu Cruise. Takže se vlastně není čemu divit, že současné americké filmy z valné většiny nestojí ani za použitý toaletní papír. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

pro mě jednoznačně nejlepší snímek z vězeňského prostředí...... dokud nepřišel Frank Darabont a jeho vykoupení... :o) Silný psychologický snímek o poměrech v amerických věznicích, o korupci, která tam vládne! Jeden z nejlepších hereckých výkonů Roberta Redforda, né-li nejlepší! Poctivých 5*! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších filmů z vězeňského prostředí s tvrdě neúprosným Robertem Redfordem jako ředitelem věznice, který se na začátku představí jako vězeň, aby poznal vězení z pohledu vězňů a aby to co se mu nezdá mohl později reformovat už jako ředitel. Silné tři hvězdy. [6,5/10] ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Až nakažlivě idealistický film s výborným Redfordem. Vězeňská klasika, nezaslouženě maličko přehlížená. 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film ako stvorený na premietanie v československých kinách 80. rokov. Kritika prehnitého politického systému bola presne tá nahrávka na smeč komunistickému režimu. Ale možno sa súdruhovia obávali, že by v Brubakerovi mnohí spoznali aj tunajšie fungovanie úradov a spoločnosti. Brubakera môžeme chápať ako synekdochu politického systému celej Ameriky, alebo aj každej krajiny na svete a je aj metaforou držania sa starých pravidiel za každú cenu a vo všeobecnosti akejkoľvek nechuti prijímať nové zmeny do skostnateného chodu udalostí, najmä ak z toho aj niečo máte. Rebelov bolo treba vždy odstraňovať, čo platilo pred tisíckami rokov a bude platiť aj o ďalšie tisícky rokov, ak tu ešte niekto, napriek prítomnosti ľudí akých vidíme v tomto filme, niekto bude. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama