Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Hele, Brubakere, víš co ?? To je poprvé za patnáct let, co slyším ty kluky se smát !!" Skvostné nadčasové drama dua Rosenberg, Rafelson z vězeňského prostředí s Robertem Redfordem, který je skvělý jako vždy, v hlavní roli nastupujícího ředitele státní věznice Brubakera, který aby poznal skutečné poměry ve svém novém působišti, nechá se tajně zavřít mezi ostatní mukly, přičemž už jen tahle samotná úvodní zápletka, která při první projekci bez předchozích informací dost šokuje, se zdá být, jakkoliv je naivní, dokonalý stavebním kamenem filmu, mě dlouhá léta tak nějak míjelo, slýchal jsem na něj jen slova chvály, která teď, kdy jsem se k němu dostal, musím jen uznale potvrdit.. Geniální a silný snímek zdánlivě vypráví příběh novodobého Sisyfa, člověka, který ve své nekonečné naivitě a neústupnosti touží něco změnit tvrdohlavě bráníc pravdu a spravedlnost v dnešním světě ovládaném mocí peněz, kde nic není černobílé !! Ve světě, kde si každý brání své vlastní zájmy a své koryto, působí Brubaker jako směšná báchorka s absencí úderné pointy, což mu však dodává působivou známku lidskosti a opravdovosti !! Zamrzí snad jen zjednodušený pohled na všechnu tu kriminálnickou verbež, který omlouvajíc ji v zájmu humánnosti a infantilní představy, že v každém musí být něco dobrého, filmu zbytečně podráží nohy, poněkud slabší soundtrack Lala Schifrina a vlastně i ta závěrečná scéna, jakkoliv neuvěřitelnou sílu přes svoji koňskou dávku patetismu v sobě skrývá, protože ta opravdová slepá spravedlnost a pravda, které jsou skutečnými hlavními hrdiny tohoto filmu, neznají přívlastky a nemají s patetismem vůbec nic společného.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sice dvakrat nemusim Redforda, ale toto je totalna pecka, ktora aj po rokoch stale funguje na jednotku. Nadherna ukazka toho ake to je tazke, ked chce zabehnuty prehnity system zmenit jednotlivec a je uplne jedno z akej pozicie. Celkom originalne je, ze tentokrat chce zmenit k lepsiemu väznicu novy riaditel. Ale bude to velmi tazka cesta. Okrem Redforda tu vo svojich väcsich a aj mensich ulohach exceluju vsetci herci. Postavu väzna si tu uz nacvicoval aj Morgan Freeman. Napriek dlhsej stopazi, je film od zaciatku strhujuci a ani na chvilu nenudi. Holt pomery v base su dostatocne drsne a zaujimave aj keby tam vsetko fungovalo ako ma. A velku pochvalu si zasluzi aj stary dobry cesky dabing. 10/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - W.D. Richter a Arthur A. Ross. Kamera - Bruno Nuytten. Hudba - Lalo Schifrin. Dirigent: Lalo Schifrin. Orchestrace - Terence A. Bonnell, Jack Hayes. Hudební producenti - Nick Redman a Douglass Fake. Hrají - Robert Redford jako Henry Brubaker. Tržby v USA za první víkend: 2 748 079 $ (594 kin) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré vězěňské drama tentokrát z opačné strany. Líbil se mi moc, plný počet nedám jen proto, že byl na můj vkus trochu příliš zidealizovaný (včetně postavy Harry Brubakera), aby se líbil divákům. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Sledování mi asociovalo kultovní Shawshank (prostředí, vykreslení vězňů,..), jenž tu okupuje vedoucí příčku Nejlepších filmů - info pro ty co si toho nevšimli. Jak se ale divám na některé komentáře, tak nejsem sám. :-) Samozřejmě vím, že se oba filmy také odlišují a o tom teď pohovořím, neobejde se to ale bez spoilerů, takže prosím ty diváky, jenž tento snímek a výše zmíněné Vykoupení... neviděli, ať dále nečtou. Mohli by se ochudit o velmi pěkné filmové zážitky. __ Zatímco Darabontův vězeňský opus Shawshank. jehož námět Stephen King ve své knize Čtvero ročních období označil přívlastkem - příběh o naději (už to mluví za vše), zařazuji díky konečné pointě k nejlepším čili k nejlidštějším "dospělackým" pohádkám, tak Brubakera musím poslat do skupiny nejsmutnějších realistických dramat, částečně za to také může pointa. Brubaker je sice silně humánní film, popisuje nefunkční vězeňský systém, který vychází z lhostejného systému politického a společenského (korupce, podfinancování, atd.) a hlavně zachycuje snahu tuto chybu vyřešit, ale konečné vyznění a vlastně skoro celé sledování, alespoň ve mně, vyvolávalo pocity jako beznaděj či marnost lidského snažení.. Já mám ale pro filmy, které vypráví o nelidských podmínkách respektive nelidských místech nebo o člověku, jenž se vydal do boje s větrnými mlýny (v tomto filmu ztělesněn idealistickým ředitelem Henry B.) opravdu slabost, takže hodnotím silně nadprůměrně. A to i přestože mám v hlavě radikální (možná dokonce nelidský) plán na reformu vězeňství, hlavně pro nejtvrdší delikventy a recidivisty. 90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2,5* --- "Velmi silný zážitek a řečené pravdy..." možná tak v roce 1980, z dnešního pohledu byla postava Brubakera snílek mimo realitu co ve skutečnosti způsobil v rámci své reformy vlny způsobivší nejednu smrt. Takový ten případ, kdy je to sice dobře myšleno, ale prováděno "honem honem" bez rozmyslu. Film je celkově svoji naivitou nudný, protože je to celé prostě nesmysl. A závěrečné "clap-clap" výsledkem naprostého pomatení smyslů scénáristy/režiséra. Ta půlhvězda navíc je za herecké výkony. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Klasická Redfordova kritika systému, tentokrát zaměřená na nelidské podmínky v amerických věznicích a obecně inherentní tendenci člověka sklouzávat k autoritativním a mocichtivým praktikám, přičemž chybět nesmí kupa moralizování a jeden ultrasilný charakter (čí asi?). Škoda přepáleného konce, tam už to chtělo ubrat. 8/10! ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Život v amerických věznicích musí být opravdu nesnesitelný, když si jeho kritizováni vybírá hvězda typu Roberta REDFORDA. Není to jeho první film s trouto tématikou, ale rozhodně je velmi zajímavý. Poprvé jsem si zde všmla rovněž Morgana FREEMANA a něčím na mě hluboce zapůsobil, že jsem si ho zapamatovala jako potencionální hvězdu černé pleti. Rozhodně jsem se nenudila. Dávám 5*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je natolik skvělým a silným hercem, že vás dovede přesvědčit i o tom, že tohle vězeňské drama pojaté trochu jinak, je přece jen originální a je trochu nové. Ve skutečnosti ale nic tak zásadního nepřináší, jen další lidský pohled na vězně. Jenže i tak vás to bude bavit. Alespoň mě to nesmírně bavilo. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Snímek bych hodnotil jako velice NEBEZPEČNÝ! Ukáže vám totiž, jak to ve světě bohužel chodí a totiž tak, že idealisté a spravedlnost nejsou vítanými společníky dnešní společnosti... ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající drama. Brubaker má vynikající scénář a atmosféru a nenudil jsem se u něj ani sekundu. Postava Henryho Brubakera, rozumného, sečtělého a čestného člověka, se rázem stala jednou z mých nejoblíbenějších. Jeho snaha přetvořit rozpadající se zahmyzené vězení plné bestiálních vězňů-pomocníků a zkorumpovaných průmyslníků kolem, se střetává nejen s politickou nevolí státní komise, ale i s lidmi, kteří se doposud obohacovali na úkor vězňů. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Drama z vězenského prostředí, od režiséra který vytvořil můj osobní kult jménem Frajer Luke, v hlavní roli s opravdovým profesionálem stříbrného plátna... z toho nemůže vzejít nic jiného, než další učebnice filmového řemesla. Jenom nevím, jestli mohu uplný závěr, označit za ono pověstné znaménko krásy:) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

I když ten snímek v zásadě nepřináší nic nového, pořád je to paráda. Opět boj jednotlivce proti úřední mašinérii, který nejde vyhrát. Ze začátku velmi temné a syrové drama nabírá postupem času světlejší barvy a chvíle. Redford byl skutečně vynikající, jen mi tu chybí nějaký silný protivník. Ostatní herci totiž příliš nevynikají, Freeman tu má jen malou roli a Koto nepředvádí nic výjimečného. Jinak to má taky parádní kameru a poměrně povedenou hudbu. A ten konec je velmi silný, protože staví vězně na vyšší úroveň než všechny úředníky. Celkově velmi působivý film. 80% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Drama z vězeňského prostředí, které ukazuje na prohnilost tehdejšího systému, kde korupce vzkvétala podobně jako dneska u nás. A nezměnil na tom bohužel nic ani sebevědomý a idealistický Henry Brubaker, jehož vize nového pořádku ve věznicích logicky narazila na odpor všech, kteří na zaběhnutém systému parazitovali. Jen škoda, že měl všechny páky na to, aby zatočil s těma zmetkama a nebo jim alespoň život v base pěkně „zpříjemnil“, ale pro mě nepochopitelně to neudělal, i když o všech všivárnách věděl. Z herců kromě charismatického Roberta Redforda nelze opomenout Yapheta Kotta, jeho výkon se mi moc zamlouval. Potěšila i malá role Morgana Freemana. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, no nikdy jsem o něm moc nevěděla, ale pak jsem si přečetla pár názorů, všechny měly veskrze kladné hodnocení, rozhodla jsem se proto na film kouknout a udělat si názor svůj. Ale rozhodně jsem z toho filmu tak odvařená nebyla. Čekala jsem něco skvělého jako Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank, ale tohle se tomu jen vzdáleně podobalo. Jako příběh nebyl špatný, ale tak nějak mi to připadalo nedotažené a docela nudné. Čekala jsem sondu do duší věznů a podobně a spíše jsem se dočkala popisu hnusného vězení... Dívat se znova asi nebudu, ale mělo to něco do sebe a nebyla to ani katastrofa... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama z prostředí jedné z amerických věznic. Robert Redford zahrál svou roli naprosto perfektně, ale ani ostatní za ním nijak nezaostávají. Tenhle film dokázal ve své době tnout do živého a ani po letech od svého vzniku neztrácí nic ze své syrové a surové působivosti. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré vězeňské drama. Robert Redford se začíná pomalu stávat mým oblíbeným hercem. Celý snímek je ale vlažnější, než bych podle zdejšího hodnocení čekal. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Výtečné drama o odhodlání jednoho muže. Obzvláště se mi ještě líbilo postupné a nenápadné ladění snímku z až hororové černé do zelené prosluněné louky. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama