Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to bylo zubem času, ale lineární děj, spravňácký hrdina, očekávaný vývoj...ve své době asi pecka, ale o 40 let později...nic extra. Takový prequel k Shawshanku 🙂. 66%. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek z vězeňského prostředí , v titulní roli uvidíte skvělého Roberta Redforda jako Brubakera. Emocionálně silný příběh, korupce je totiž všude. Ale najde se člověk ochotný jít do boje s větrnými mlýny a neporušit své osobní zásady. I teď po tolika letech je to skvělý film! ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Další ze surově krutých filmů z vězeňského prostředí jakých je ve filmografii opravdu už dlouhá řada, tento však bude vždy námětem i celkovým zpracováním mezi většinou tématicky podobné tvorby vyčnívat, skvělý a přesvědčivý Robert Redford v jedné ze svých nezapomenutelných rolích, jako odvážný ředitele vězení přichází na nové místo udělat konečně vězni dlouho očekávaný pořádek, oni všichni jsou sice osobami pravomocně odsouzenými, ale ani v takovém opovrženíhodném zařízení by se neměli stát jen bezmocnými oběťmi neomezeného zneužívání a obohacování ze strany všech na provozu vězení zainteresovaných osob, měli by mít příležitost i během odpykávání svých trestů zůstat lidskými bytostmi, ne jen nějakými bezvýznamnými čísly zapsanými ve vězeňské evidenci, které je možné snadno jedním pohybem rukou ve vhodný moment vyškrtnout, opravdu mimořádně silný příběh se stále platným a inspirujícím tématem osobní statečnosti směřující proti zrůdně pokřiveným pořádkům. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Zdá sa mi to, alebo z prostredia väzenia ani nemôže vzísť zlý film? Asi najlepšia rola Redforda - riaditeľ väznice, ktorý nepoľaví zo svojich morálnych zásad. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z velmi silných filmů z vězeňského prostředí. Řekl bych, že Brubaker snese srovnání se Zelenou mílí a dost možná i s Vykoupením z věznice Shawshank. Je zde k vidění výborné vylíčení postav. Ve filmu lze také pozorovat celé spektrum charakterů. Když řekl Redford Freemanovi, že je nový ředitel, tak jsem si myslel, že jde o vtip. A scénu, kde Brubaker odjíždí s věznice, a zatímco nový ředitel pronáší projev, který nikoho nezajímá, tak bývalému řediteli vězni tleskají, si budu pamatovat dlouho. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmmm, na to jak hrozně moc jsem se těšil, jsem zklamán úplně nejvíc. Nemůžu "říct" , že by se mi Brubaker úplně nelíbil, ale moje vysoké očekávání rozhodně nenaplnil. Film se celou dobu tak nějak pomaloučku, polehoučku vleče. Redford je vynikající herec, což zde jednoznačně dokazuje, ale příběh je příliš slaboučký odvárek s porovnáním Cool Hand Luke a o Shawshanku ani nemluvě. Boj muže proti zaběhlým způsobům, korupci a nakonec i proti společnosti samotné je dobrý ne-li výborný námět, ale pro mě bohužel špatně ztvárněn. Nějakou chytlavější, či dojemnější hudbu jsem zde postrádal úplně. Zkrátka a dobře, za "dobrými" filmy znázornějící poměry a život ve věznicích tento vystrkuje bradu, jako ten černý tam vzadu :o). Snad bych ještě vypíchnul závěrečnou "standing ovation", to je asi to jediné co mi utkvělo v paměti. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama z úplně jiného pohledu, než je člověk zvyklý z jiných filmů. Přiznám se, že jsem uvažoval i o 5 hvězdičkách, není totiž moc co filmu vytknout. Ale přecijen po určité době to začne být trošilinku...ne snad nudné, ale méně zábavné. Brubaker se ne a ne poučit a celé to spěje k poměrně jasně předvídatelnému finále Každopádně ty 4 hvězdičky, co filmu dávám, jsou z kategorie těch lepších. ()

pavcas 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu klenot mezi vězeňskými filmy! Narazila jsem na něj náhodou a patří rozhodně k tomu nejlepšímu co jsem na daný téma kdy viděla. Zásluhu na tom má samozřejmě Robert Redford v roli nového ředitele věznice, který je možná příliš velký idealista, příliš čestný člověk a příliš neochotný dělat kompromisy na to aby mohl něco opravdu změnit. Klacky pod nohy mu hází jak místní kápové tak ze začátku většina samotných vězňů, ale pochopení pro svoje neortodoxní postoje nenalezne ani u svých nadřízených. Ale mít svoji vizi jak věci měnit k lepšímu i za cenu jít proti všem, je určitě lepší než se nechat unášet proudem a být lhostejný. Redford je kus chlapa a herecky je dokonalej jako vždy. Silnej příběh, nechápu že jsem na něj nenarazila už dřív. ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Myslíš si, že jsem padlej na hlavu? Jsi hovno ředitel. A proč vypadáš jako smraďoch?" -vězeň Walter- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma z väzenského prostredia. Róbert Redford je presvedčivý, ale mne sa viac páčili iné postavy. Dozorcovia, ktorý tvoria úplne samostatnú kapitolu ( sú sadistický a nekompromisne skorumpovaný ). Výborne vystihnutá atmosféra života v takomto zariadení. ( bičovanie pri gátri ). Ešte dobre, že bývalí režim nám chcel ukázať život na "hnusnom" západe, lebo ináč by sme tento film nevideli. Dávam 80%. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Bylo mi 10, když mi máma dovolila se na tenhle film dívat a na dlouho se mi stal nejvyšší kultovní metou. Na Brubakera se prostě nedá zapomenout. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

O tom, že boj proti systému je ťažký aj z najvyšších postov. Výborný výkon Redforda o jednom neústupnom riaditeľovi a jeho pohľade na nápravu väzňov. Potešila minirola mladého Morgana Freemana, len ten potlesk môže pre dnešného diváka pripomínať dosť klišé. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost z vězeňskýho prostředí, je to špinavý, nehezký, nepříjemný a ukazuje to tvrdou realitu doby, ze které to vychází. R. Redford je tady výbornej, a přestože je jeho role trochu naivní, fandíte mu a chcete, aby ten moloch položil na záda. Ten závěr byl takovej všelijakej, někomu možná nesedne, ale dobrej dojem z filmu to nepokazí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Henry Brubaker nastupuje do vězení a naráží na klasické věci. Šikana a mlácení vězňů těmi vyvolenými co jsou něco jako dozorci, odporná šlichta k jídlu, rozkrádání věcí, lékař vybírající za ošetření, otročina pro místní podnikatele a vše se rozpadá. Po půlhodině ale dojde k nečekanému zvratu, když se ukáže, že Brubaker je tu inkognito jako nový ředitel a začne dělat pořádek s cílem zajistit vězňům důstojný život. Nebojí se jít mezi vězně, zatočit ze zlořády a brzo stojí proti těm pár privilegovaným, byrokracii a nakonec čelí i klackům pod nohama od mocných lidí, kteří přichází o peníze. Skvělý příběh, famózní Redford jako idealista do morku kostí, kterých od svých ideálů neuhne ani o píď. Kromě něj i pár zajímavých herců, v jedné scéně zazáří i "začínající" Freeman. Stuart Rosenberg byl možná průměrný režisér, ale vězeňský film (např. Frajer Luke) uměl. Konec naštve, ale je realistický... no a za tu překrásnou poslední scénu přidávám hvězdičku na 5*. Bezchybný film. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, ve kterém mě Robert Redford předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů. Snímek je pozoruhodným dvouhodinovým přiblížením životu amerických (jak jinak) vězňů. 85% ()

cab 

všechny recenze uživatele

Film, kteremu stari rozhodne nebere na kvalite, s perfektnim dabingem. Kdyz jsem se vydrzel divat do dvou do rana, tak myslim, ze neni nutno dodavat, jak moc jsem si ho uzil. 90% ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama