Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

golfista 

všechny recenze uživatele

Můj velký oblíbenec ve své nejlepší roli. Co k tomu ještě ? Hmmmmm ... od chvíle, kdy jsem viděl tenhle film, myslel jsem si že z vězeňského prostředí nikdo nenatočí nic podobného. To ovšem bylo Franku Darabontovi teprve osm let a k jeho SR a GM to byl ještě velký kus :-) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Mami, co je to ajnclík?", "Tam pošupajdíš, když budeš zlobit". Ale vážně: touha po svobodě, chování lidí v extrémním prostředí , vinný-nevinný a je to v těchhle podmínkách ještě vůbec důležité? To je gro tohoto krásného lidského filmu s nezapomenutelnými scénami - jak blondýnka myla auto, jak Luke hltal vejce na čas (a to fandění!) a vůbec jak dovedl vyhecovat apatické a rezignované spoluvězně k nějaké akci a tím aspoň na chvilku vnést do ponurých stěn "baráku" závan svobody. Paul Newman zřejmě ve své nejlepší roli. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Role, která snad byla modrookému playboyovi Paulovi napsáno přímo na tělo. Frajer, který se i po sebetvrdším direktu zvedne neporažen. Scény pojídání vajec, asfaltování silnice a překopávání jam si zaslouží absolutorium. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

I kdyby román Donna Pierce nebyl úspěšný, tenhle film by z něj rozhodně besteller udělal. Nebo taky ne, protože v tomhle případě by čtení asi bylo zbytečným obtěžováním. Film je totiž naprosto dokonalý. Studie svobody ducha, perfektní dítě své doby, Paul Newman s naprosto odzbrojujícím úsměvem. Nezapomenutelný, věčný. A hlavně takový, jací bychom sami kolikrát chtěli být. Prostě zlatý fond nejen kinematografie, ale kultury vůbec. PS: Alespoň už vím, kde se vzala ta tolikrát vypůjčená scéna s mytím auta:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Myšlenkami narvaný, vypravěčsky trochu těžkopádný film s Paulem Newmanem takovým, jakého si ho asi většina z nás bude chtít navždy pamatovat. 80% Zajímavé komentáře: Isherwood, Theraphosa, fantoci ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je jedním z nejdokonalejších prototypů nezdolného lidského ducha, jenž se na filmovém plátně objevil. Nelze mu sice nevytknout to, že formální tempo, jenž před třiceti lety bylo pohodové a jasně odráželo duševní rozpoložení hlavního hrdiny je dnes sice trochu roztahané, ale na to lze v pohodě zapomenout, pokud se zaměříme na naprosto fantastického Paula Newmana v hlavní roli. Ten v nadživotním výkonu své kariéry rozdává frajerské úsměvy a lišácký pohled jeho jasně modrých očí přinutí i toho nejzarytějšího cynika, aby se alespoň trochu pousmál. K tomu zdatný herecký sekundant v oscarem oceněné roli George Kennedy a vůbec celá vězeňská banda včetně bachařů, tvoří nejsympatičtější kriminálnickou sebranku a Frajer Luke jako film se tak při správném vlnovém naladění stává nejfrajerštějším zážitkem jemuž prostě nelze odolat. Zvláště, pokud si snímek vychutnáte v originálním znění při němž zjistíte, že v něm ani jednou nepadne slovo „fuck“. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Brilantní snímek o nezlomnosti lidského ducha. Společně s Vykoupením z věznice Shawshank se jedná určitě o samotnou špičku mezi dramaty z vězeňského prostředí. Paul Newman předvádí úžasný výkon, ale také další známí herci jsou skvělí, stejně jako scénář, režie, střih, kamera a vůbec všechno, na co si vzpomenete. Řadím jej do "povinné četby". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je prostě FRAJER ! Některý scény takřka nezapomenutelný, ale pro chlapa je to jako celek balzám na duši. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $16,217,773Tržby Celosvetovo $-║ Paul Newman ako frajer Luke boduje po celý film a to nemusí byť príbeh ani moc zveličovaní, či prepchaní nereálnymi hrdinskými činmi. Film do pohody a to je z prostredia väzenia. /80%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Podle me zivotni role Paula Newmana - jeho hrdina odmitajici se podridit jakymkoliv svazujicim pravidlum je prikladem modernim akcnicm hrdinum. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama. Frajer Luke se může směle měřit se Shawshankem nebo I Am a Fugitive from a Chain Gang, protože má nezapomenutelného hlavního hrdinu, podmanivou vězeňskou atmosféru a hlavně emocemi nabitý závěr, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Skvělá Schifrinova hudba už je jenom třešničkou na dortu. "All that time, you was plannin' on runnin' again." "I never planned anything in my life." ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o lidské svobodě, kterou vám nikdo nemůže vzít, ať jste, kde jste, jelikož je ukryta hluboko uvnitř vás. Symbolické drama srovnatelné svým základním významovým rámcem s Formanovým Přeletem nad kukaččím hnízdem. Vynikající a zřejmě životní role Paula Newmana, kde ,,frajerství" primárně symbolizuje jeho tak typický okouzlující úsměv, i když jeho pravým významem je celý příběh jedince bouřícího se proti pravidlům a normám (totalitního) systému, pro který je nejlepší metaforou právě vězení (stejně jako Formanova psychiatrická léčebna...). Jeden z nejlepších filmů americké provenience dokazujících nám, jaké ideály zrodila doba konce šedesátých let, doba květinových dětí, svobody a anarchie... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit tento film bez Paula Newmana. Ten tu roli prostě nehrál, on se do ní uplně položil a působil fakt jako hypersympatickej nezkrotnej chlapák. Ten film je skvěle natočenej a navíc má asi nejmíň klišé co jsem kdy viděl. Kromě Newmana je také skvělý herec co hrál toho dozorce killera v brejlích co uměl hrozně dobře střílet, vypadal fakt jak hroznej zabiják. "Frajer Luke" je jeden z filmů co se kvůli té nezapomenutelné atmosféře dnes už prostě natočit nedají. 9/10 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

George Kennedy si toho Oskara zaslouží. Jinak dechberoucí film o vzbouření se proti systému se skvělým Paulem Newmanem. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Paul Newman je, byl a navždy bude FRAJER !! R.I.P. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Už téměř třicet let před Shawshankem měli filmoví vězni naději. A dával jim ji nezmar Luke. I přes poklidné tempo strhující příběh nezlomitelnosti, touhy a každému známé chuti něco dělat. Navíc Newmanův úsměv mě dostal tak, že bych se šel do podobného zařízení s touhle partou zavřít třeba hned. Jen abych poznal tu téměř živočišnou směs pocitů. I can eat fifty eggs. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„On nikdy nič nehovorí?“ – „Myslím, že práve niečo povedal.“ Uhrančivý Paul Newman (a trochu aj čertovsky opálený George Kennedy, ale napriek jeho super výkonu sa nedá povedať, že by šlo o klasický príbeh silného mužského priateľstva) rozohráva hru o 50 vajec a vyhlási vojnu systému, ktorý nemôže poraziť, ale musí to skúsiť, lebo ak to neskúsi a zostane tu, bude to preňho horšie, ako smrť. Stuart Rosenberg o 13 rokov neskôr režíroval i Newmanovho priateľa Roberta Redforda a náhodou tiež vo väzenskom epose. Frajer Luke je parádny film, má na svoju dobu revolučnú kameru plnú na tie časy netradičných (až neprijateľných?) záberov, plno kultových scén (časopis, jama, trasenie kríkom), smutných, ale pravdivých hlášok ("Škoda, že ľudia nie sú ako psy."; "Chlap musí ísť po svojej ceste.") a vtipných dialógov ("Čo ste si vtedy myslel?" - "Ja som vtedy príliš nemyslel."). Možno mi to pripadalo troška romantizované (jasné, chlapi sa pri ceste pekne namakajú, ale celé to pôsobí skôr ako troška drsnejší skautský tábor, kde sú bachari poňatí pomaly až ako náhradní otcovia a medzi väzňami panujú mimoriadne vrelé, kamarátske vzťahy), tak ale čo ja viem, možnože v tých dobách to tak naozaj bolo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Luke je frajer, o tom nemuze bejt pochyb, ale poprave, precejen jsem cekal, ze bude jeste vetsi frajer. Nez zacne utikat z vezeni, je to sice pohodar, ale chova se vicemene slusne. Jinak samotnej film i pres absenci nejakyho slozitejsiho deje prijemne odsejpa, vzdy dokaze prijit s nejakou zajimavou scenou, hraje fajn hudba, obcas to je dojemny, obcas vtipny, obcas napinavy a je prijemna zmena, ze dozorci, pokud se vezni chovaj slusne, nejsou zas nejaky velky svine. No a pak tu je samozrejme Newman s jednim ze svejch nejlepsich vykonu, protoze Lukeovi dodal fakt perfektni charisma a pohodovost. Kennedy hraje taky paradne, ale oskary bych udelal presne opacne. Rozhodne jeden z nej vezenskejch filmu, presto jsem ale cekal o malilinko vic. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama, jehož scénárista dobře věděl, o čem píše, protože si sám nějaký čas poseděl v chládku. Za pozornost stojí slavná scéna, kdy Paul Newman plní sázku, že dokáže za hodinu spolykat padesát vařených vajec. Docela by mě zajímalo, jak zařídili, že na začátku scény má břicho jak valchu a na konci je jako v pátém měsíci. ;-) Asi mu dali vypít pár litrů vody. 70 % ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama