Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (709)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je jedna z nejznámější rolí Paula Newmana vůbec a také jedna z jeho nejlepších. Hlavní hrdina filmu je spíše frajírek než frajer. Normálně bych ho asi neopěvoval, ale Paul Newman svým hereckým výkonem dokázal sympatie většiny diváků pro svoji frajerskou postavu získat. Sám jsem tak ani moc nevnímal kritiku systému v podobě mnohdy nesmyslných vězeňských pravidel, ani boj svobodomyslného jednotlivce právě proti nesmyslnému systému. Spíše jsem si užíval jeho herecký výkon. Musím také vyzvednout herecký výkon Georga Kennedyho, za který po právu dostal Oscara. Sebevětší frajer potřebuje podobné kumpány jako je Drak. Dávám silné čtyři hvězdy pro všechny frajery, kteří se podíleli na tomto filmu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Miluju vězeňský filmy, které většinou přichází s šílenou šikanou dozorců, nebo naopak terorem od spoluvězňů a na Frajera Luka jsem byl moc zvědavej. Proto mě to zpočátku docela zklamalo - pomalé tempo vyprávění, kde se nic moc neděje, jen parta muklů pleje okolí silnic, zabíjí nudu a hrdina leze na nervy kápovi baráku. Zhruba od 30 minuty, kdy se Luke v souboji s kápem odmítá vzdát a vzápětí získává nejen jeho respekt, ale i nehynoucí přátelství se to zlomí. Atmosféra jižanských zapadákovů, frajerské sázky - mnohokrát zmiňovaná scéna jezení vajec, asfaltování silnice. A po smrti mámy se zlomí i Luke a začínají pokusy dostat se na svobodu doprovázané stupňovanou šikanou dozorců. Konec mě zasáhl... takhle holt končí frajeři a Luke byl frajer. Fantastický Paul Newman, stejně skvělý George Kennedy, plejáda hvězdiček v menších rolích a další zasloužená 5* pro film z roku 1967. ()

joshula 

všechny recenze uživatele

klasika na kterou se da podivak v kteremkoliv case a nalade. velmi dobre udelany film jak po dramaturgicke tak po scenarysticke strance! ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

One man show!!!!Newman v roli vězně který odmítá přijmout jakoukoliv vládu nad svou osobou at ho to stojí cokoliv.Jediná pravda je prostě ta jeho a nikdo mu to nebude rozmlouvat.Supr film z vězenského prostředí které se nedá srovnat s tím dnešním kde mají muklové čas na posilovnu,mobilní telefony,drogy a hraní si na mamku a taťku.Hovno !!!! Do rukou lopaty a vyasvaltovali by všechny výtluky v zemi co se po zimě objeví.Jenže to je ta naše slavná demokracie pane Havel.Jen aby to neskončilo Anarchismem.Jinak zpátky k filmu.Herec jako Newman se hned tak nenarodí a ten jeho úsměv je neodolatelný.Jo a jinak oscara za vedlejší roli si naprosto zaslouží i skvělý G.Kennedy. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Frajersky elegan a zaroven drsnak Luke (veru oscarove nedocenena exibice Paul Newman) v datove starem, ale na atmosfere nijak neubirajicim vezenskem dramatu s mnoha nezapomenutelnymi scenami. 80% ()

Saboter 

všechny recenze uživatele

Cool Hand Luke. Co dodat nádherný film, který Vás opravdu chytne za srdce. Skvělá hudba ve snímku, kde si užívá Paul Newman už sama o sobě značí, že to bude nezapomenutelný zážitek. A taky byl. Scénář byl perfektní. Fandil jsem Lukovi při pojídání vajec pomalu víc, než všichni spoluvězni dohromady. A co ukončí můj komentář ptáte se? No přece krásný Frajerský úsměv. :) ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

Perfektní chytlavej příběh a super herecký výkony samozřejmě s Newmanem v první řadě. Celkově moc hezky natočený se solidním tempem, kterym film ubíhá ke smutnýmu konci. Jediný co mě teď trápí je jestli by někdo dokázal sníst těch padesát vajec. =) ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Mám z toho smíšené pocity, ano, jsou zde výborné, dalo by se říci kultovní scény (při pěstním souboji mnou jímala úzkost), ale celkově mi vadí, že na mě film působil až komediálním tónem. Paul Newman byl uvěřitelný frajer, ale o velevýkonu bych rozhodně nehovořil (promiňte fanoušci). Konec působil až moc dramaticky a levně, přesto uznávám, že se jedná o zásadní film světové kinematografie a to právem. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

K Frajeru Lukovi mám velice složitý vztah. V podstatě si ho pouštím jen do času zhruba pět minut před koncem, kdy "končí" dobře. Vím, že poslední scény filmu na kvalitě nic neubírají, ale prostě já si chci myslet, že to Luke "dokázal". Jinak není co dodat, skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé... ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Frajerskej film, kterej mi trošku připomíná o šest let mladšího Motýlka s Dustinem Hoffmanem. Frajer Luke je oproti Motýlkovi kratší, přímočařejší a nedává tak vyniknout pouze jednomu herci. V komentářích několikrát zmiňovanému a obdivovanému Newmanovi více než zdatně sekunduje George Kennedy. Potěšila mě i přítomnost Wayna Rogerse, kterého jsem zatím znal pouze z Mashe. Možná z podobného prostředí najdeme lepší filmy (zmiňovaný Motýlek, "Shawshank"), ale pořád se jedná o hodně dobrou, pětihvězdičkou podívanou. Ze zpětného pohledu jsem skutečně ještě jednu hvězdu přidal, jelikož mám sto chutí se na film mrknout druhý den znovu. :-) ()

Pretender 

všechny recenze uživatele

"He was smiling... That's right. You know, that, that Luke smile of his. He had it on his face right to the very end. Hell, if they didn't know it 'fore, they could tell right then that they weren't a-gonna beat him. That old Luke smile. Oh, Luke. He was some boy. Cool Hand Luke. Hell, he's a natural-born world-shaker." ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Těžká pecka. Přijde mi, že ne tak provařená (nic špatného tím ale nemyslím) jako Přelet nad kukaččím hnízdem, ale ani o trochu slabší. S mladým Newmanem navíc nemám moc zkušeností, takže tady mi z jeho výkonu jednoduše padala čelist. ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Fešák Luke si mne získal hned ze startu. Příběh svéhlavého hrdiny, který se nechce poddat autoritám, je hodně silný. Snímek je okořeněn dávkou humoru a sarkasmu bohužel s přídavkem šikanujících velitelů. Líbil-li se vám Shawshank či Kriminál, rozhodně si oblíbíte i tuhle věznici "rodinného" typu.. "Jdu se napít" ... "Sundám si košili" .. "Jdu ven" .. a pohoda.. "Dobře." .. To by si kluci asi v Shawshank dovolit nemohli. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Můžete mu dát facku, pěst, kopnout ho, pobodat ho, postřelit ho, zlomit mu končetiny, pořezat ho, a stejně jeho ducha nezlomíte. Krásný film, hlavně "usměvavý" konec. 90% ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

V podstatě se podepisuji pod komentář Radya, jenom s jedním rozdílem, že tenhle film je právě ve filmovém/uměleckém ztvárnění nezlomnosti lidského ducha o třídu lepší než Shawshank redemption. ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Dneska to byl vazne uspesnej den... Dva super filmy :) Frajer Luk je jeden z nich a je naprosto skvelej a nezkrotnosti lidske osobnosti a ducha... Na to filmu sem vazne nenasel temer zadnou chybu... Proste vrele doporucuji todle dilko... ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že Luke bude ještě frajerštější a usměv mu bude na tváři zářit o něco častěji. Cool Hand Luke je skvělý film, o tom žádná. Paul Newman hraje obrovského sympaťáka, kterému jsem od začátku fandil, ale bohužel po scéně s vajíčky, která je jedním z vrcholů filmu, moje nadšení trochu opadlo. Problém není tempo, které není tak zdlouhavé, jak tu avizovali jiní. Ten problém mám jenom já, nedokázal jsem se do Luka vcítit tak jak jsem doufal. Myslel jsem, že půjde o chlapa, kterému budu od začátku do konce fandit, ale místo toho můj obdiv chvílemi, ani nevím proč, lehce opadal. Snad proto, že film je tvořen sérií silných scén, které vyskakují jedna po druhé, aniž by se divákovi v hlavě stihly pořádně rozležet. Nepochybuji, že při dalších zhlédnutích bude Luke jenom růst a růst. První setkání "jenom" za 85%. Revize: opravdu vyrostl. Rozhodně se jedná o mnohem lepší vězeňský film než Shawshank Redemtion nebo Green Mile. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama