Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (709)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Maaaan, dem boobies!.) No dobře, pominu-li nejvíc sexy mytí auta, co jsem kdy viděl tak i tak se jedná o dost silný film, ve kterém Paul Newman hraje tak trochu ultimátního jackass vzbouřence proti všem a všemu. A vytírá tím postupně zrak naprosto každému. Dokonce i ten jeho úsměv mu vydržel až do konce, zkrátka frajer. Nadchla mě i hudba a závěrečná melodie mi bude v uších určitě ještě chvilku hrát, škoda tedy jen té délky, občas už jsem měl opravdu problémy se koncentrovat. 80% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní dramatický film o nezlomnosti lidského ducha navíc z vězeňského prostředí. To já miluji. Vůbec skoro každý film podobného zaměření, byl vždy velice úspěšný, ani nevím proč tomu tak je? Zásadní úspěch filmu? Možná už ve scénáři? Sám scénárista dobře věděl o čem píše, sám si totiž nějaký ten pátek v lochu poseděl. Luke to ze začátku nemá vůbec lehké, sice je ještě sympatickým slušňákem, ale nikdo si ho až zas tolik nevšímá, postupně si však získává obdiv spoluvězňů (zejména v osobě G. Kennedyho) a to nejen svým postojem k životu, ale také třeba vítězství v sázce o snědení padesáti vajec! Změna v jeho myšlení (kdy už to má jak se říká doopravdy za pár) přichází až nečekaným úmrtím jeho milované matky! Potom přichází na řadu ty jeho fenomenální a vtipně promyšlené útěky. Pro mě jako pro diváka, zásadní věc. Opět nějaká akce. Paul Newman v tomto filmu předvádí doopravdy úžasný výkon, ale nejen to, i scény v pojídání vajec, asfaltování silnice a překopávání jam si zaslouží minimálně oscara. Herec ve vedlejší roli George Kennedy (Tahoun), ho dokonce získal! Oba podali skvělé, bezchybné a nezapomenutelné výkony, a oba společně táhli děj celého filmu. A pak tam byl také ještě ten nemluvící slepý odstřelovač, opět zásadní a ze začátku tajemná postava filmu. "Můžu jít na záchod šéfe?" Můžeš ale dej o sobě vědět.. Tak chvíli klepal větvemi za stromkem, a záhy byl fuk! Takovou basu a k tomu ještě takovou dřinu, by potřebovali ty dnešní vysmátí vězni! Vše aby museli pěkně hlásit, jako ve školce nebo škole! Bože to by bylo pro některé teprve to pravé ponížení! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajnový "chlapácký" prison-film s velkou klikou v obsazení hrdiny. Ale hlavně, sympatický sdělení o vnitřní svobodě. Že ne každý je určen vést život dle společenských konvencí, všechen řád chce i svoji dávku chaosu a rebelský duše: sr*t na autority, pravidla a nařízení. Extra bod za rozvernou scénu s "Lucille" a kouzlo vyprahlých kalifornských lokací. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Nesmrtelné vězeňské drama, můj oblíbený film (v top ten) o touze po svobodě a o chlapské frajeřině, s geniální dvojicí Paul Newman a George Kennedy v roli trestanců. Mnohé komentovali už jiní, já přidám pár nádherných výroků: "Beru si brejle, šéfe... Ó, Lucinka." (slavná scéna s mytím auta: http://www.youtube.com/watch?v=Kliy32YWFcU ) .../... "Vzdej to, máš dost." - "Leda bys mě zabil." .../... "Nemít na to, to je právě ta frajeřina.".../... "Chtěj fofr, maj ho mít." - "Nevěděj, jestli se maj smát, nebo zuřit." - "Asi ještě neviděli chlapy makat." .../... "Sním i 50 vajec." - "Nikdo ještě nesněd 50 vajec!" - "Vařený na tvrdo a všechny během hodiny." .../... "Nebuďte na mne tak hodnej, kapitáne." - "Tak tomuhle se odborně říká selhání komunikace." .../... "Já třesu, šéfe, třesu." .../... "Tohle je jáma dozorce Keana... Co dělá tvoje hlína v jeho jámě?... Radši ji koukej vyházet." Úsměvy Luka: http://www.youtube.com/watch?v=kJwSIbCR7Yw&NR=1 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Paul Newman ve své nejlepší roli!! Snad jen role Eddieho Felsona mu může konkurovat. Frajet Luke, role naservírovaná Paulu Newmanovi přímo na tělo a Paul nám ukazuje frajerské úsměvy a pošklebky, za které ať je potrestán sebevíc, tak ho stejně nic nezlomí. Stuart Rosenberg moc známých snímků nenatočil, ale Frajerem Lukem a Brubakerem se navždy zapsal do dějin světové kinematografie. Geniální, jeden z nejlepších filmů z vězení..... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších vězeňských dramat. Frajer Luke , kterého se dozorci pořád snaží zlomit a ostatní vězni ho bezmezně obdivují a vidí v něm naději. Konečně jsme se po letech dočkali i nesestříhané verze , která scénu s pojídáním vajec nádherně završuje. Jako Luka si neumím představit nikoho lepšího , než je Paul Newman. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Výborný film o nezdolnosti lidského charakteru a odhodlání. Paul Newman a George Kennedy (opravdu výjimečný výkon) v nejlepší formě. Pěkný film v oblíbeném vězeňském prostředí. FRAJER LUKE patří mezi špičku 60. let. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo naruší pořádek stráví noc v díře." Vždyť je to tak jednoduché. Stačí si jenom zapamatovat své číslo, neztratit lžíci, nedělat virvál, nervat se v baráku, být v osm v pelechu, nekouřit vleže, neodevzdávat špatné prostěradlo, nesedět na kavalci ve špinavých kalhotách, vracet prázdné láhve od pití, nemluvit hlasitě, pořádně makat a hlavně neutíkat. Vždycky se ale najde floutek, který to vidí jinak. Jako ctihodný občan věřící v právo jsem byl samozřejmě na straně dozorců a tajně doufal v návrat otrokářství do českých věznic, ale nějaká zparchantělá část mého JÁ si přesto hrozně přála, aby to Lukovi vyšlo. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Paul Newman v nejlepší formě, charizmatický odsouzenec, který svými šibalskými úsměvy musel oslovit nejednu slečnu, či homosexuála... Tahle role mu opravdu sedla přímo na tělo. Avšak přestože tento film prokazatelně JE o Frajeru Lukovi, rámec "one-man-show" úspěšně překračuje svou výpovědí o nezlomitelnosti lidského ducha (s čímž se mimo jiné pojí i skvělá metafora s brýlemi dozorce). Nejedná se však o žádné vypjaté drama, všechno je úsměvné (ne však humorné), extrémně pohodové a rozvolněné... V dnešní době možná až příliš rozvolněné, plyne to celkem pomalu, ale to už je holt ta neúprosná daň za stáří filmu. Naštěstí pointa, že někdy stačí i málo (nebo dokonce nic) na pořádnou frajeřinu je zachována. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, Frajer Luke se mi sice celkově líbil a měl skvělé vyznění, ale je trochu zdlouhavější a chvílemi bych se nebál říct nudný. Pro čtvrtou hvězdu šplhal velmi těžce, ale kladné pocity nakonec převládly. / Druhé zhlédnutí mě přesvědčilo o kvalitě a natahuje se spíš nahoru. Uvidíme, co se stane potřetí. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Výbornej film z vezeňskýho prostředi s životním výkonem Paula Newmana a George Kennedyho. tenhle film je druhej až třetí nejlepší z filmů z vezeňskýho prostředí za vykoupením z věznice Shawshank a Zelenou mílí ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Tahle klasika mě bohužel nezasáhla tak, jak jsem očekával. Přesto velmi silné 4* (jedna za slečnu myjící automobil, druhá za kupu vajec, třetí za George Kennedyho a poslední za Cool Hand Paula). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mimořádně působivé drama o ceně lidské svobody a důstojnosti, posazené do vězeňského prostředí Spojených států 60. let. Ty zrcadlové brýle na očích dozorce se mi na dluho vryly do paměti. Jedna ze zásadních rolí Paula Newmana. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Melancholická vězeňská klasika plná silných scén (vejce vedou) o chlapíkovi, který nikdy neplánoval a vždycky to uměl rozsvítit. Newman i Kennedy odvedli parádní výkony, i když postava toho prvního občas irituje. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Luke je fakt frajer. Když padne na zadek, zvedne se. Spráskají ho jako psa, znovu se vzchopí. Luke Jackson, kterému prostě nejde nefandit, patří určitě mezi největší filmové sympaťáky, a to samozřejmě díky jeho představiteli Paulu Newmanovi, který zde předvádí opravdovou vysokou školu herectví. Film vypráví o svobodě, nezávislosti, hrdosti a vlastně i hrdinství a ikdyž film trvá zhruba 2 hodiny a tempo není zrovna dynamické, nenudil jsem se ani chviličku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padesát lidských duší za hodinu? Louis Cyphre by měl z Tebe, Lukeu, radost.. Na světě existují tři věci, které nelze zlomit. Duch Charlese Emersona Winchestera III. uprostřed korejské žumpy, jakákoliv kost v těle Chucka Norrise a Lucas Jackson. Člověk si tolikrát řekne, proč se na to nevykašle a nezačne používat rozum zamezující "selhání v komunikaci", ale pak vidíte, že on to vlastně nedělá pro sebe, ale pro vás, protože až tady jednou nebude, vy by jste si neměli o čem povídat.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další povinnou četbu, která mě tentokrát konečně uzemnila přesně tak, jak jsem to od ní očekával. Paul Newman dokázal přivést k životu neuvěřitelně vnitřně klidnou postavu, které uvěříte, i když vám do očí řekne, že umí létat. Nejlepší na filmu je, že ty nejlepší scény jsou rozesety po celé délce stopáže, takže i přes rozvláčný děj se člověk nenudí - pojídání vajec, asfaltotvání silnice, umývání auta, útěky - všechno to jsou zapamatováníhodné scény a už jen kvůli nim stojí za to si celý zážitek připomínat znovu a znovu. Já tak tedy určitě učiním. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, od něhož jsem s hodnocením 89% čekala mnohem více. Od zpracování příběhu jsem předpokládala, že bude záživnější a více rozjetý. K tomu mi však nepostačí děj, v podstatě celý se sestávající z bandy vězňů denně pracující na vytváření příkopu, hrající karty a vedoucí nepodstatné řeči o všem možném. A pod pojmem kultovní postavy, v tomto případě frajera Luka, si nepředstavuji tu, která po celý film skoro nepromluví, sice sní padesát vajec a párkrát uteče, ale to je vše. Luke je možná frajer, ale na mě prostě nezapůsobil. A čtvrtou hvězdičku nemůžu udělit ani kvůli Paulu Newmanovi, jehož projev mě nijak nezasáhl. Velký herec to samozřejmě je, ale zde mě příliš nedostal. Zhruba po hodině a půl sledování jsem začínala být lehce unavena stále monotónním dějem a už jsem nějak i přestala očekávat jeho jiný vývoj. Takže Frajer Luke pro mě není zase až tolik "frajerský." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Frajerina, rebelanstvo, sloboda duše, nezlomná vôľa a užívanie si života za každých podmienok, bezstarostne a slobodomyseľne. Krása a takmer dokonalosť filmu je v jednoduchom príbehu s množstvom neskutočne originálne nesmrteľných scén, v hercoch a v závere, ktorý potvrdil môj plnohodnotný dojem z filmu. 90%. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama