Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (709)

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Snad vše na téma Frajer Luke, už tady bylo napsáno. Já pouze vypichuji scénu "plastic jesus". Pro mě jedna z nejkrásnějších filmových scén vůbec. Přetéká citem, atmosvérou, a také bezmocností, ovšem nejde za hranici vkusu, ani přehrávání hlavního protagonisty. ()

Vojife 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je rozhodně příjemný film na sledování, nepoučitelná hlavní postava je sympatická, takže to nedopadne tak, jak to občas bývá, že člověk fandí "záporákům", příběh je chytlavý a divák se u filmu rozhodně nenudí. Co mě donutilo k ubrání hvězdičky jsou nejspíš podivné rádoby-vtipné průpovídky vězňů, ale na druhou stranu se té rádoby-vtipnosti dá vysmát. =) Další věc je fakt, že člověk, který ničil parkovací automaty dostal stejně dlouhý trest jako vrah a zloděj dostal trest ještě více než dvakrát vyšší. Ale opět, uznejme, že tomu tak občas bývá... ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase o něco málo doplnil filmové vzdělání. Herecký koncert Paula Newmana a George Kennedyho z vězeňského prostředí,který po dlouhá léta nebyl překonán. Bezchybný scénář a ujetá sázka o snězení 50ti vařených vajec...fuj,už jen z tý představy se mi dělá zle :) --->90% ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Co všechno je třeba k tomu, aby jste jednoho člověka zlomili? Někdy pouhá víra ve svobodu stačí, aby se vám to nepodařilo nikdy. Skvělý Paul Newman ve skvělé roli a v ještě skvělejším filmu. Nezapomenutelné scény (mytí auta, vajíčka, zakopávání hlíny a závěrečný útěk). 100% ()

Zikus 

všechny recenze uživatele

Příjemné podívání, nejvíc mě dostávali scény spojené s kopáním jámy- (Co tady dělá ta hlína? Nevím)... Z toho jsem fakt smíchy nemohl :D ()

007. 

všechny recenze uživatele

Výborná scénka, jak blondýna umývá auto: " JÁ TAKY SNAD POJDU." Paul Newman je opravdu frajer. Ovšem Vykoupení z věznice Shawshank mně příjde o něco lepší. 90% ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Newman v nejlepší formě, míněno herecké, jelikož jeho postava rebelského vězně si sáhne pro své postoje až na samé dno (kolikráte čistě z vlastní rozmarnosti), aneb kdo umí sníst 50 vajec... Systém se však nevzdává bez boje. Co mi však přišlo zajímavější byl vztah Luka a ostatních vězňů, frajerství je těžce vykoupeno, zvláště to nechtěné. ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborný a pro mě snad nejlepší film z vězeňského prostředí, který jsem zatím viděla (možná jsem na někoho zapoměla, ale spíše ne). Skvělý Paul Newman v roli frajera Luka, který svými činy píše příběh o nezlomnosti lidského ducha a o naději skrývající se i na temných místech. Vřele doporučuji. ()

ppospisil 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem film viděl jen jako klasické vězeňské drama amerických zlatých let filmu.To jsem se ale šeredně spletl! Nezdá se to, ale film je hlavně o skrytých smyslech a motivech, což mu přidává moji poslední hvězdičku.Je pravda, že kvůli astronomickému očekávání jsem byl mírnoučce zklamán, ale nemůžu hodnotit jinak.Newman je zde tak geniální, že to snad ani víc nejde.Jeho mimika a pohyby jsou odou na herecké umění.Když někdo za tohle nedostane Oskara, tak už za nic.Bravo Paule, smekám před tebou všechny klobouky světa, budiž je ti zem lehká.90% ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině minulého století vznikaly skutečné skvosty vězeňských dramat a Frajer Luke rozhodně patří mezi ně. Už jen tím, že dostal tvář božího Paula Newmana pro mě jednoznačně boduje. Filmu už je bezmála půl století, ale stejně není jediný důvod, proč si ho setsakramentsky neužít. Je tam spousta scén, které dokáží zapůsobit i dnes a hlavně Lukova mentalita (za žádnou cenu nic nevzdávat) by měla být příkladem pro všechny. Kdo jiný by do věznice dostal tak dobrou náladu, než chlapík, co za hodinu zbaští 50 vajec a má pak břicho, jak ženština v osmém měsíci s trojčaty. Jenom Frajer Luke. Kdo jiný by utekl z věznice a pak celou svou týdenní výplatu dal na padělek fotky s dvěma šťabajznama a poslal ji zpět do věznice, aby starým známým udělal radost? Jen Frajer Luke. A kdo jiný by puškou rozstřelil hlavu živého hada na několik metrů? No, to vlastně Luke nebyl, ale taky to byla řádná frajeřina! Luke si prostě z ničeho těžkou hlavu nedělá. Hlavně i skoro po padesáti letech je scéna s mytím auta opravdu vzrušující a mnoho chlapů by takhle valila bulvy i dnes. Boxerský souboj pak natvrdo vystihuje Lukovu osobnost, za žádnou cenu se nevzdat a to jak mu jeho věrný přítel roztahoval břicho na nadcházející vajíčkovou výzvu je skutečný důkaz přátelství (a taky toho, že ten mamlas udělá cokoliv ho jen napadne, aby zvýšil šanci na výhru v sázce, ikdyž je to neskutečná kravina...). Tématem touhou po svobodě a skoro až nelidské výdrže mi film v lecčem připomínal Motýlka, akorát zde místo McQueena nasadili mistra lišáckých úsměvů Paula Newmana. Jen mi nejde na rozum, proč takový rozumný člověk má potřebu v noci ničit parkovací automaty, ale jak sám říkal: "Je to malé město a v noci moc zábavy není". 85% ()

Rozinek12 

všechny recenze uživatele

Lukeovi bych odpustila i trojnásobnou vraždu ;) V těchto filmech vidíte tu nezpochybnitelnou životní pravdu štěstí a radost není výsada bohatých ba naopak, čím chudší lidé, tím si dokáží vážit maličkostí a těšit se z života víc. Nemusíte být ani svobodní ale ta jiskra ta nespoutanost a živelnost je ve vás.. je v každém z nás, stačí jí jen probudit a doopravdy žít. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

"Já nikdy neplánuju." Tak za tuhle polohu tvrdohlavého frajera si Paul rozhodně zaslouží pochválit. Nezvladatelný a nepředvídatelný je jako zvíře, které se vždycky bude snažit dostat z klece. Song Plastic Jesus byl pro mne díky mým přátelům pojem dávno před shlédnutím; má Dylanovu hloubku. Ale zbytek už tak dobrý není. Férové chování vězňů není uvěřitelné ani v letech 50. O další rasy nezavadíte. A pokud tohle má být vrchol bachařské šikany, asi by si autoři měli odskočit do soudobých lágrů za Železnou oponou. To by ovšem nepřežili... ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Ano, hlavní postava byla velmi dobře udělaná, souhlasím s tím, že Paul Newman je velký sympaťák, to je také jeden z důvodů, proč je mezi mými oblíbenými herci. Frajerství Lukeho je ve filmu dobře vyobrazeno no a to je to, co je na filmu asi nejlepší. Jinak jako celek to na mě působilo celkem nudným, občas zdlouhavým dojmem. Chápu, že je to starší film, ale když u filmu prožívám emoce jen v půlce, tak také musím ohodnotit pouze polovičně. Některé scény jako vajíčka, útěky a konec mě dlouho nechávali v rozporuplnosti, zda-li mám ohodnotit 4*, nebo 3*, ale po zvážení jsem se přiklonil k pouze tomu průměrnému hodnocení, protože když se u něčeho nudím, tak se to nedá hodnotit jinak a nebylo by to vůči ostatním filmům s podobnou tématikou, kterým jsem dával 4* fér. Z vězení existují mnohem lepší a dojemnější filmy. Tento už bych si asi víckrát nepustil, také další důvod proč ,,jen´´ 3*... ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasika, film, který zná téměř každý. Film o svobodné vůli člověka, o vzpouře, která se skoro v každém z nás občas probudí. Frajer Luke je obyčejný člověk s povahou rebela, který si za války vysloužil respekt a ocenění společnosti (establishmentu) za své odvážné počiny (jak sám říká, zabil mnoho lidí). Po návratu domů provedl hloupost (jak sám řekl, vyřizoval si účty a v rámci tohoto počinu uřezal na místě veřejně přístupném parkovací automaty), za což byl stejnou společností (establishmentem) odsouzen ke dvou letům odnětí svobody v nápravném zařízení, kde přišel o život (byl odstraněn, tentokrát jako nepřítel společnosti). Pěkný komentář od Radek99, avšak nesouhlasím s tím, že se jedná o metaforu totalitní společnosti. Spíše se mi příběh jeví jako zamyšlení nad společností obecně, nad kategoriemi, kterými nás krmí a tím ovládá (jeden den nepřítel jehož zabitím konáš dobro, druhý den může být zabití stejného člověka označeno jako vražda přítele), ale také o tom, jak je tzv. spravedlnost neosobní institucionalizovanou záležitostí, jež je uplatňována zcela mimo rámec významu pojmu spravedlnost. Film zkrátka otevírá mnoho témat společenských a filozofických, která se vzájemně protínají a ovlivňují. Příběh člověka jež byl společností za totální hloupost (navíc člověka, který za stejnou společnost nasazoval svůj život) zcela neadekvátně odsouzen a byl usazen do prostoru věznice, kde přišel o život, popsané otázky přirozeně zvýrazňuje. Za mě osobně hodnocení vysoko: 81% ()

Syl Wes Ter 

všechny recenze uživatele

What we've got here is failure to communicate / Some men, you just can't reach / So, you get what we had here, last week / Which is the way he wants it / Well, he gets it / And I don't like it any more than you men... V roku 2022 sa dozviem že intro mojej obľúbenej pesničky od Guns N' Roses - Civil War je z filmu Cool Hand Luke ()

src 

všechny recenze uživatele

Posilujci i kdyz tragicky pribeh muze, ktery se rozhodl vzdorovat pravidlum (a snist co nejvic vajec) portretovany Panem Hercem Paulem Newmanem. ()

Abdul 

všechny recenze uživatele

Film nemá slabá místa, stále se něco děje. Ovšem nejzábavnější je v něm hledat spoustu "křesťanských motivů". ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Výborný film z vězeňského prostředí. Jsou zde opravdu krásné scény jako "50 vajec" nebo "promlouvání k bohu". George Kennedy byl výbornej, ale Paul by si toho oskara taky zasloužil. Jeho charisma je neuvěřitelné, pro mě je to největší frajer, jaký kdy běhal po filmovém plátně. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama