Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Looka 

všechny recenze uživatele

Takovéhle filmy už se dneska netočí... Protože takovýhle herci už se prostě nerodí... Strašlivě sentimentální, já vím. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Scéna s pojídáním vajec, či kopání jam, je natočena tak výborně, že samozřejmě nejen tuto ale celý film si divák jednoduše nezapomenutelně zapíše do paměti. Snímek patří do zlatého fondu světové kinematografie a to díky, jak famózní režii tak i skvělé předloze. Scénář buduje krok po kroku originální atmosféru, a herci nám dovolují aby jsme se s nimi bez problémů dobře seznámili a spřátelili. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Po dvaačtyřiceti letech od vzniku tohoto filmu tleskám nebožtíku Newmanovi a vůbec celé partě vězňů, bachařů, ale i kameramanů, osvětlovačů i režisérovi a tvůrci hudby. Cornerstone světové kinematografie, který nevidět je něco, za co by se člověk mohl stydět. Film svým tempem jasně zapadá do rozvláčného konce 60. let, ale svým poselstvím a myšlenkou se hodí do kterékoliv doby. Podobný film - Přelet nad kukaččím hnízdem. Dnes už se takové filmy netočí... neboť není herce s tak charismatickýma očima a úsměvem, jako měl Paul Newman ve svém životním filmu - a taky tak geniálně hrajícího. ()

LukH 

všechny recenze uživatele

Asi by na mě film zapůsobil více, kdybych jej viděl dříve než v r. 2010 a hodnocení by bylo plné. Takto nemůžu víc než za 4* a to kupodivu díky titulní roli. Předesílám, že Paul Newman je v mých top filmových oblíbencích. Já jsem zkrátka očekával frajera - totálního neodolatelného sympaťáka a Luke na mě působil spíš jako frajer - víceméně arogantní frajírek... "Shawshankský" Andy byl taky tak trochu tichá voda, která postupně více a více břehy mlela, ale získal si mne více než Luke. On byl totiž frajerem proti své vůli nebo lépe - neřešil zda bude nebo nebude po svých kouscích s pivem na střeše či gramohudbou do éteru frajerem nebo nikoliv. Kdežto Luke chtěl být frajerem od začátku až do konce. Alespoň tak jsem tyto postavy vnímal a to dělá rozdíl v mém hodnocení těchto bez pochyby parádních filmů... Nicméně i tak si mne film získal několika nezapomenutelnými scénami (mytí auta, asfaltování silnice, vejce :-D) Pozn.: frajer jakého jsem před shlédnutím filmu očekával - tj. McQueenův Hilts z Velkého útěku ()

Adrai 

všechny recenze uživatele

TOP10 ... Paul Newman ve své životní roli frajera - několik výborných a dnes v podstatě klasických scén které je 1oo% nutno vidět ... ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s očekávatelným, ale přesto mrazivým koncem. Zobrazení rebelství, odporu k autoritám a nesmyslným pravidlům, stejně jako obyčejné touhy po svobodě. Nezapomenutelné scény v náhodném pořadí- mytí auta, útěk v náklaďáku, kopání jámy, pěstní souboj na dvoře, sázka o 50 vajec.. To vše je TO, co z tohoto filmu činí i po několika desetiletích legendu. Krom toho, Paul Newman je frajer a taky doopravdy nádherný chlap... Frajer Luke je spolu s díly Franka Darabonta nejlepší film z vězeňského prostředí a vlastně jeden z nejlepších filmů vůbec. 81. ze 1001 ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Jako celek funkční film z vězeňského prostředí se sympaťákem v hlavní roli, s několika nezapomenutelnými scénami (pojídání vajec, pro mě ještě nepochopitelnější, protože vejce nejím; asfaltování silnice atd.). Jen jedna věc mi nějak neseděla a to naprosto přátelské prostředí ve vězení... Ve všech filmech co jsem viděl z vězení, tak byli kromě těch normálních vězňů ještě gangy a potížisti, a ti mi tady nějak scházeli. Suma sumárum: Zajímavý film, ale v rámci žánru na Darabontovo Vykoupení nemá ani náhodou. ()

nicneznam 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se dá již s klidným srdcem říct, že to je příliš přechválená Newmanovka a po přečtení několika názorů vlastně opět nerozumím tomu, proč toto dílo přitahuje tolik pozitivních výroků. V první řadě - více než dvouhodinová expozice na můj mozek se mně zdála pro vyznění tohoto nevyznitelného příběhu dost přestřelená. Přece jen sekání trávy, asfaltování silnice, pojídání vajec a série útěků by se vešla do daleko stravitelnějšího balení. Ale ani pak by nemělo silnější dopad, protože prostředí filmu vůbec nefunguje. Dozorci jsou tu vlastně takoví drsně se tvářící dobráci a zároveň politováníhodná nemehla, vězni jsou opět dobráci snad úplně všichni a do tohoto, na vězeňské poměry pohodového prostředí, přijde frajer Luke, kterého začnou mít pomalu všichni rádi. Nakonec se spustí finální sekvence úsměvů o svobodě ducha, ale i to je přes sympatičnost herce a tohoto postupu málo k uspokojivějšímu hodnocení. V uvěřitelném tyranském prostředí by to možná fungovalo, takto ne. A pokud je tady u vězňů práce v horku brána jako tyranie, pak nechápu, proč většina zavřených vězňů by dala nevím co za to, aby mohla takto pracovat. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

One-Man-Show sqelého a nezlomně charismatického Newmana alias Cool Hand Luka, při sekundaci George Kennedyho ( pro mě nesmazatelně vrytého jako policejního kapitána Eda z Bláznivých střel ). Příběh, který se velmi příjemě sleduje a i přes " rok výroby " neztrácí kouzlo. V roli "Gamblera" se mihne Wayne Rogers ála Trapper John McIntire z MASHe. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct. Skvělý. Luke byl frajer a symbol chlapáctví a takoví hrdinové v dnešních filmech úplně chybí. Dneska jsou idoly samí nagelovaní metrosexuálové. ()

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Tento film ma svoje čaro, ale je dosť ťažkopádny a miestami nudí. Zopár nezabudnuteľných scén, výborný herci a prijemný feeling roba z neho to čim je. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Co to do koho kdy kde vjelo, že vykoumal tak super příběh, který se navíc podařilo filmově nesprasit ... Nemá smysl komentovat. Newman je borec, dokonale vcítěnej do Luka. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný snímek s Paulem Newmanem v hlavní roli. Film má hezkou myšlenku, na kterou si ale budete muset přijít sami. Dlouho jsem film odkládal, ani nevím proč, ale opravdu nelituji, že jsem toto dílo viděl. Únik jsem si představoval trochu jinak a právě to mě překvapilo. Čekal jsem, že něco vykope, což udělal, ale marně se snažil utéct. Film by klidně mohl mít i pokračování, protože nevíme jestli Luke umřel, bohužel pokračování se nedočkáme. Tohle je prostě klasika a Paul Newman v této roli absolutně exceluje ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Výborný vězeňský drama o nezlomnosti a touze žít. Je to takovej předchůdce Shawshanku a Paul Newman tu vytvořil velkou legendu. Frajer Luke je prostě Frajer, víc se k tomu nedá říct. Povinnost vidět. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha amerických snímků s vězeňskou tematikou, stále znovu recyklovanou. Věznice je přitom asi to poslední místo, kde by měl člověk hledat inspiraci pro ideály osobní svobody jednotlivce a realizaci lidské důstojnosti. Když ono to ale je tak divácky chytlavé, že? Hlavnímu hrdinovi nelze upřít sympatické rebelské rysy, na druhou stranu jeho jednání zavání zbytečným pozérstvím a není zrovna moc racionální. Divák však může svou potlačovanou touhu po vzpouře proti společenským pravidlům ukájet alespoň přes filmové plátno, když v reálu si na rozdíl od frajera Luka raději hlídá zdravý rozum. Film je nicméně natočený navýsost profesionálně a herecké výkony jsou vesměs nadstandardní. ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Paul Newman je herec, který se mě líbil především v letech kdy zahrál ve filmech Cool Hand Luke, The Sting a Butch Cassidy, v ostatních letech jsem ho ani moc nesledoval, ale je jisté že Newman je herec filmové síně slávy. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

O nezdolnosti lidské povahy. Luke je válečný veterán, tvrdohlavec a nemyslící tvor, který jedná impulzivně. Co si usmyslí, to udělá. Jednou ho člověk obdivuje pro jeho výdrž a jindy si zase říká, jak může být tak primitivní. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama