Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Neupieram filmu jeho kvalitu, geniálny herecký výkon Paula Newmana či vtipno - dramatickým spôsobom vybudovaný dej, no i napriek množstve pozitívnych segmentov, ma Frajer Luke neočaril až tak, aby som ho poctila 4*. Prvá hodinka sa mi aj tak zdá príliš natiahnutá a až tá druhá začína naberať tie správne grády, ktoré ma vtiahli do deja. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžkopádně vyprávěné vězeňské drama se solidní atmosférou, uhrančivým kukučem Paula Newmana a specifickým feel-good vibem. Jako předskokan Shawshanku dobré, ale ruku na srdce. Darabont ve svém opusu vypráví o get busy livin or get busy dying komplexněji a na úplně jiném levelu. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

A protože podle podle učení přírodomilce J. J. Rousseaua nás moderní doba vydala napospas úzkoprsosti konvencí, řádů a nesmyslných pravidel, neexistuje nic smysluplnějšího než se jim stavět na odpor. A nejlépe rovnou ve velmi kvalitním filmu, kterému k absolutoriu přebývá pouze koňská dávka naordinované suchopárnosti. Ale vaječná žranice je za samostatných 5*, o tom žádná! :) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvely Paul Newman vo filme z väzenskeho prostredia, ktory mal viacej odvahy ako rozumu a preto dopadol tak, ako dopadol. Nebolo treba tu ukazovat ziadnych nerealnych hrdinov a aj tak si film udrzal skvelu dynamiku a normalne som Lukeovi prial, aby usiel takym sposobom, aby ho nikdy nechytili. Inac z tych 50 vajec, ktore Luke zjedol do 60 minut, by mi urcite bolo poriadne zle :-) Len nejako som nikde nespoznal Dennisa Hoppera. ___________ Paul Newman - (Luke) +++ George Kennedy - (Dragline) +++ Lou Antonio - (Koko) +++ Jo Van Fleet - (Arletta) +++ Dennis Hopper - (Babalugats) +++ Harry Dean Stanton - (Tramp) +++ Joe Don Baker - (Fixer) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle nesmrtelná klasika má dvě esa v rukávě. Legendárního kameramana a držitele tří Oscarů Conrada L. Halla a znamenitého Paula Newmana. Ten tu má i skvělého parťáka George Kennedyho (Oscar za vedlejší roli), který ho podporuje ve snaze zvítězit, i když dobře ví, že v téhle době vyhrát není možné. Vězeňské drama se stejně jako řada následovníků (kupříkladu Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem) potýkalo se vzpourou jedince proti represivnímu systému. Newman, dokonale pijící krev dozorcům, ale vtiskl celé látce svůj osobitý styl, který je i po desetiletích nenahraditelný!! Pojídání vajec a vychytralé útěky vedou.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY! Celou dobu jsem si říkal, proč Luke pořád utíká, proč bojuje, i když nemůže vyhrát a proč proboha jí těch padesát vajec?! Ale pak, během těch několika málo okamžiků na konci, mi to došlo. Dělá to, protože může, protože to chce dělat a hlavně nikdy nechce být poražený či zlomený. A když si tohle člověk uvědomí, tak spolu se sestřihy úsměvů Paula Newmana, se může smát taky. Krásný film, ve kterém Paul předvedl zřejmě svůj vrchol. George Kennedy byl taky skvělý (ale Oscar?) a... ty kultovní scény! Asfaltování silnice, box, umývání auta (tak odtud některé hvězdičky dnešního šoubyznysu čerpaly!) a především hraní na banjo, poté, co Lukeovi zemře matka, to jsou scény, na které budu ještě dlouho vzpomínat. Stejně jako na smějícího se Paula. Jsou tomu sice dva roky, co tento skvělý herec odešel, ale díky tomuto snímku si získal nesmrtelnost. 100 %. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když si něco umane, nikdo s ním nepohne. Nikdy. Frajer Luke je nádherný snímek a samotná postava, kterou zde proslule Newman ztvárnil - patří mezi ty, které se vám vryjí do paměti a na něž se nezapomíná. Film je zábavný, drsný, ale i dojemný (např. skladba na banjo, hraná na rozloučenou zesnulé matce, to je jedna z nejsilnějších sekvencí, nejen tohoto filmu) a vězeňské prostředí, kam je děj zasazen, je ukázáno velmi realisticky. Film prosluněný Newmanovými úsměvy, lidskostí a kamarádstvím. Jeden z nejkrásnějších snímků. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nikdy som v detstve nechápal prečo ma školník na zéeške volal “Frajer Luke” (na strednej Rebel bez príčiny). Nuž, teraz už viem. Do roka tri krát rozdrbané okno lobdou na chodbe, to už je ozaj “frajerina” ;) ()

a.kopecka 

všechny recenze uživatele

I don't care if it rains or freezes Long as I've got my plastic Jesus Sitting on the dashboard of my car Comes in colors pink and pleasant Glows in the dark cause it's iridescent Take it with you ... when you travel far. Get yourself a sweet Madonna Dressed in rhinestones sitting on a Pedestal of abalone shell Going ninety I ain't scary Cause I've got the Virgin Mary Assuring me that I won't go to hell :) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nadějným aspirantem v kategorii "nejnudnějších úvodních 40 minut v historii filmu" se stává počin Stuarta Rosenberga. Nuda, nuda a zase nuda. Nic jiného jsem si do scény, ve které k Lukeovi přijíždí na návštěvu matka, neříkal. Jestliže je v popisku k filmu zmíněno, že "dny plynou jednotvárně kupředu", tak režisérovi se tyto dny podařilo natočit se zarážející autentičností a já si kvůli tomu musel Frajera Lukea rozdělit na dvě části. Film jsem dokoukal po cca třítýdenní pauze, a to se mi snad ještě nikdy nepodařilo... Po dojemné rozmluvě s rodičem se však atmosféra promění, a začne nejpromakanější prison break v dějinách. Přiznám se, že jsem hrdinovo chování (až na útěky) nechápal, a celá pointa mi došla až pět minut po skončení snímku - asi jsem neměl svůj den - a o to více mne pak odzbrojila. Závěrečná hodina dělá v mých očích z filmu nevyvážený art, a mé pocity jsou tudíž rozporuplné. I tak ale nakonec po těch čtyřech hvězdičkách sáhnu... You´ve been warned. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Životná rola charizmatického P.Newmana, jednoducho nezabudnuteľná. Príbeh väzňa, ktorý sa nedá zlomiť, ani fyzicky ani psychicky. Frajer, ktorý si to rozdá s boxerom a nemá na to. Frajer, ktorý vyhrá stávku a napchá do seba 50 natvrdo uvarených vajec. Frajer, ktorý poblázni celú partu a urobia za pár hodín prácu, ktorú majú na celý deň. Frajer, ktorý presne vedel, prečo zo seba urobiť psychicky zničeného poskoka. A pýtam sa kto bude taký frajer po ňom? Myslím, že taký sa nenájde, frajer Luke je a bol iba jeden.Je to pomerne málo známe, ale je nezpochybniteľný fakt, že má P.Newman slovenských predkov z okolia Humenného. Jeho matka Terézia Fecková sa narodila v obci Ptičie. Som na teba dvakrát taký pyšný...100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Super atmosféra, najslávnejšia stávka v histórii filmu a hlavne Paul Newman v maximálne sympatickom mode.Okrem Darabontoviek a Veľkého úteku asi najlepší väzenský film. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je největším frajírkem filmových dějin. Už v úvodní scéně nám dává jasně najevo, že se nenechá jen tak zlomit a před nikým se neskloní. Vajíčko u snídaně nějaký čas vynechám. Každopádně opět jedna z nezapomenutelných Newmanových filmových postav. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Paul Newman je v tomhle filmu prototyp tvrdeho chlapa jak ma byt. Podava zde opravdu strhujici vykon a primo elektrizujici atmosfera nedonuti nikoho odejit od tohoto vytecneho snimku. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že nuda to rozhodně nebyla, dvě hodiny utekly opravdu jak voda a na hodinky jsem se díval pouze jednou, což považuji za perfektní, většinou se dívám u filmů skoro pořád. Ale jako 40 nejlepší film? Čím? Další fakt je, že herecké výkony vynikající, Paul Newman dokonale vystihl svojí postavu, ale stojí to skoro celé na pouhém úsměvu a všichni se z toho můžeme po. A jako větší ptákovinu vidím věty typu "nejlepší film z vězeňského prostředí"... stejné, jako kdyby se určovaly filmy z cukrárny, domova důchodců nebo videopůjčoven. Jsem rád, že jsem to viděl, ale čekal jsem víc. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě nic tak nerozsekalo jako právě Luke. Mustr připomíná Přelet - jedinec se bouří v uzavřeném prostoru proti normám (subsystému), strhává s sebou další členy skupiny a tím se stává nebezpečným. Za což dostává pochopitelně před držku. On se ale zvedá a nepovoluje - rvačka, ač beze smyslu nám naznačuje s kým máme tu čest, to když Luke, jakkoliv bojující proti o hodně silnějšímu soupeři říká: Budeš mě muset zabít, Dragu... Rozdíl oproti Přeletu vidím v tom, že zde systém nemá konkrétní reprezantaci démonického zla, kterou je ve Formanově pecce vrchní sestra. Nevrlý dědeček jako kapitán, ani střelec, jehož brýle odráží realitu, aniž by ji chtěly měnit. Jsou jen apatickým, anonymním činitelem, soukolí stroje, který nelze zastavit, protože je jen otázkou času kdy vás semele. Úsměv na rtech frajerům zůstává. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lze tento snímek nevynášet do filmových výšin? - NE! Paul Newman je zde (ostatně jako pokaždé) neuvěřitelně geniální a nezapomenutelný! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co je na tomhle filmu tak geniálního. Uznávám, že Paul Newman hraje opravdu skvěle, ale jen to mi rozhodně k dobrému filmu nestačí. Ten příběh mě prostě nezaujal, Newmanova přeměna v nejoblíbenějšího cool týpka v této podivné bandě vězňů mě nedostala ani za mák. 75 minut jsem se víceméně nudil, vrcholem této části je zápletka, jestli Paul dokáže spolykat 50 vajec. Bomba. Pak se to sice docela zajímavě rozjelo, film chytil šťávu, ale i tak to bylo celkem podivné a ne příliš chytlavé. Většinou jsem k takovým všobecně uznávaným filmům tolerantní a dokážu uznat jejich kvality, ale v tomto případě ode mě film víc jak dvě hvězdy nedostane. 50% ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama