Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (709)

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Přímo geniální drama z vězeňského prostředí, které musí zapůsobit snad na každého diváka. Některé scény, jako je pojídání vajec nebo asfaltování silnice, si díky své dokonalosti zaslouží moje obrovské uznání. Děj jsem prostě hltal plnými doušky a napjatě jsem čekal, co bude dál. Filmu také příspívá výborný herecký výkon Paula Newmana. Frajer Luke si mě díky svému svéráznému, někdy až radikálnímu chování vyloženě získal. Tak moc jsem mu přál, aby se mu podařilo zdrhnout, nicméně příběh skončil tragicky. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Film symbolizující nezlomnost, tvrdohlavost, touhu po svobodě. Výborný Paul Newman, který je opravdu nezdolný frajer s věčným úsměvem a dětinskostí, kvalitní hudební doprovod. 80% ()

naytsirk 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná scénka s jedením vajec a s nafouklým břichem… Mám vajíčka rád, ale natvrdo jich sloupnu tak maximálně pět... Luk je frajer.... ()

sospik 

všechny recenze uživatele

Nějak mě ta myšlenka nechytla, nějak mě to celé nechytlo.. vajica? kopání, pravidla.. rebelství bez happyendu :) ()

montel 

všechny recenze uživatele

Luke (Paul Newman) se dostane do vězení za ničení cizího majetku. Mezi vězni se stane brzy velmi populární a ani bachaři s ním nemají žádné velké problémy. Ovšem až do chvíle, kdy Luke uskuteční svůj první a vůbec ne poslední útěk...Útěky mě bavili a ani sázka kdy Luke musí sníst do hodiny padesát vajec není špatná. Ale celé se to nějak táhlo, bachaři si na drsňáky jenom hráli a mě to prostě celé trochu nudilo. Zub času se zde dost podepsal. 55% ()

Fracek 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina se chová jako pošuk. Hlavní povahový rys, jenž je u něj zcela dominantní a nazývá se exibicionismus skvěle obrátí na svou stranu, aby se mohl stát miláčkem spoluvězňů a vůbec nedbá na to, že zcela logicky se řítí přímo do záhuby... vytvoří si kamarádský vztah s největším troubou (postavou i IQ) a nezajímá ho nic jiného, než když mu tento trouba tělem i duší poplácá po zádech. Ano, tak tohle je hlávní náplň tohoto filmu. A přesto si Luka zamilujete ... obdivujete jeho býčí vytrvalost a smysl pro humor i v nejčernějších situacích. Jeho vášeň pro hraniční situace je zcela nakažlivá a s prostředím, které je samo o sobě odporné se vyrovnává jako starý mazák na nejvyšším levlu. Jeden z nej filmu minulého storočja. Z filmu je cítit, že hlavní hrdina Luk by takhle zrajtoval koně za každého režimu ... ()

batacek 

všechny recenze uživatele

Paul Newman jak si ho asi většina lidí přestavuje - prostě Frajer s velkým F. Scéna s vejci je naprosto dokonalá a s Lukem jsem trpěl a soucítil :-) ()

naiva 

všechny recenze uživatele

Paul Newman byl jako obvykle skvělý, o tom žádná. Jinak je to ale slabší. Luke je hrdina westernového typu a film trpí v jisté míře obvyklými neduhy westernů - postavy jsou umělé, dialogy křečovité, celý příběh dost šablonovitý. Ale lidé to tak asi chtějí, na poměry žánru to nebylo tak zlé. Kdyby byl scénář rafinovanější a poctivější, byl by Frajer Luke výborný film. V mnohém lze srovnávat s Brubakerem. Ten je podle mě o mnoho lepší. ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

TEN RÁDOBYFRAJER JE JEN TAKOVÝM HLUPÁČKEM Petroff: "je tu slavná scéna se žraním vajec, na které není nic k oslavování, 2 roky v lochu si náš "hrdina" začne protahovat útěkama a pak konec ..." "Zkraje bylo nastíněný, že Luke je nějakej ublíženej z války, snažil se dlouho zapomenout - ale není to jakkoli rozvinutý a potenciální omluva pro jeho asociální chování tak mizí." "ten rádobyfrajer je jen takovým hlupáčkem" sapito: "Není absurdní odivovat někoho za to, že neumí plánovat? Je správné obdivovat člověka, který se rozhodl zbytečně zemřít?“ Carthorias: "že má film mít nějakou vyšší dějovou linku, o lidské svobodě a nezlomitelnosti ducha, to jsem nějak nepochopil. Copak ti ostatní vězni byli nějak zlomení, pokoření? Ten motiv o svobodě projevu tam byl jenom proto aby maskoval, že se Luke choval jako idiot (už jenom to jeho zatčení)." ... a na druhé straně srdceryvné výkřiky jako například: „Film o lidské svobodě, kterou vám nikdo nemůže vzít“ „Některý scény takřka nezapomenutelný, pro chlapa je to jako celek balzám na duši.“ „dechberoucí film o vzbouření se proti systému„ „Dokonalost sama.“ „Jedno z nejlepších vězeňských dramat.“ „sympaťák jako hrom“ „Brilantní snímek o nezlomnosti lidského ducha.“ Ach, jo! Vykoupení z věznice Shawshank byla také sra..ka, ale krásná s happy endem. Frajer Luke je film dost nechutný. ()

raadec 

všechny recenze uživatele

V plné záři tohohle skvostu bledne Formanovo kukaččí hnízdo, které není zdaleka tak originální, jak se zdálo. Paul Newman je nezapomenutelný, ty jeho pokusy o útěk.. "I'm shakin' it, boss. Still shakin' it." ()

Mocca 

všechny recenze uživatele

Hvězdná role Paula Newmana,bývalý voják vzrůstově malý ale velice odvážný a cílevědomí.Dostane se do vězení kde je přísný řád a tvrdá ruka dozorce i ředitele.Stereotypní dny ubýhají dnem za dnem až do toho vznese Luke Jackson pořádný "cirkus".Scéna s padesáti vejici nebo bitka s Tahounem jsou pro mě impozantní a přesvědčujicí v tom co člověk dokaže.Luke si svou silnou vůli a charakterem získal všechny vězně i Tahouna.Později chce Luke útect a je zastřelen.Tento film není jen drama ale také komedie v některých scenách jse opravdu člověk zasměje. ()

sury 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film.. Vše je super až po brýle toho nemluvícího šerifa. Co teprv jeho stoická muška. Prostě to mám rád každým krokem tento film. To že to hraješ božsky Paul, to ale neni to nejlepší v tomto filmu . Pro mě je centrem všeho George Kennedy. To je frajer. Ten po celou dobu tvoří atmosféru filmu. Uvádí film do takových rozměrů, že za posledních 8 let co jsem ten film porpvé viděl, je to to nejlepší, co mě mohlo potkat.!!!!!!! Žádnej film semnou zásadně citově nehne, ale tento asi nejvíc . Sice ani tento ve mně nezvbudil slzy, ale u tohohle jsem si fakt řekl, že existuje přátelství! ()

gatuso 

všechny recenze uživatele

Asi jsem mel tento film videt v mladsim veku. Ted ve 33 letech se me ten film jevil tak nejak roztahle, zdlouhave obycejne. Zaryla se me ale do pameti veta: neni machrovina na neco mit a udelat to ale na neco NEMIT a udelat to. Takovy lehce anarchisticky postoj, ktery ale dava smysl jen kdyz jde opravdu o neco duleziteho a ne, kdyz se jedna o pozreni 50 vajec, hura boxerskeho zapasu apod. Luke byl vlastne hajzlik. Utikal ne pred nesvobodou ale pred sebou samym, pred jeho vyprazdnenym zivotem bez smyslu a cile a mezi looserama se citil o neco vys. Nikdo z koho by se mel vzit priklad. Snad jako vzor vzdoru v teenagerskem veku. Proto chapu to me nepochopeni Lukeho jednani a reziserovu minioslavu rebelstvi, nepoddajnosti a vzdoru. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama