Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Paula Newmana od pro mne úplně neznámého režiséra, který ukazju tuto hereckou legendu v mnoha polohách. Vzteklého, veselého, zpívajícího i zlomeného. Pokud chcete někoho přesvědčit, že Newman byl velký herec, pusťte mu tento film. Díky perfektnímu scénáři a i výtečným výkonům ostatních sekundatů patří tato záležitost mezi ty, které nestárnou. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Bez toho, že by mal podmanivo modrooký Luke v ruke fľašu, v ústach cigaretu a fuckoval by na všetko a všetkých je frajerom. Nevyčerpateľná vôľa, nezdolnosť a rebélia proti šialene nastaveným normám robia z rádového väzenského odsúdenca prototyp zvláštneho hrdinu, kt. si sympatie okolia získava heroicky odvážnymi a tak trochu treštenými počinmi. Frajer Luke ma bavil, scenár, tempo, kamera, strih, hudba... Momenty, kde sa Luke nechal namlátiť a jeho odpoveďou bol šibalsky úškrn zostanú nezabudnuteľné. Paul Newman v najlepšej forme. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Žádný frajer, spíš blázen, u kterého nechápu, jak a za co ho ostatní spoluvězni tak obdivovali. Že snědl pár knedlíků? No bóže, to je něco. :D Tenhle film mě bavil o dost míň, než podobně ražený Motýlek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vždy budem mať slabosť pre filmy z väzenského prostredia. Nestarnúca klasika aj dnes dokáže učarovať svoju rýdzosťou a štýlovosťou. Určitý ľudský charakter sa jednoducho nedá zlomiť nech sa deje, čo sa deje a Paul Newman takú osobnosť stvárnil najlepšie ako to len šlo. Ako by mu bola rola napísaná priamo na telo. Snímka je natočená tak s podmanivou väzenskou atmosférou a hlavne emóciami, že sa jeden nestačí diviť. Z filmu dýcha atmosféra doby a človek, hoci vlastne nerád, spoznáva a sympatizuje s odsúdenými, ktorí sa správajú ako obyčajní ľudia v obyčajnom živote. Na to, že sa film odohráva vo väzení dá sa o ňom povedať, že je celkom optimistický, pohodový a chvíľami aj zábavný. Len ma mrzelo, že ku koncu sa z filmu ona pohoda vytráca. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Útěk z vězení- to je v Hollywoodu určitě jedno z nejhojněji využívaných námětů, které by se dalo nazvat skoro sázkou na jistotu. Ovšem Frajer Luke si s touto velkou konkurencí poradil raz dva a svůj status nehynoucí legendy si jednoznačně zaslouží. Samozřejmě hlavní zásluhu má fenomenální Paul Newman, který to ani nemusí hrát, a stejně je to frajer jako blázen. Ostatní herci by klidně mohli běhat po place úplně nahatí a tančit přitom kozáčka, ale přes ten lišácký úsměv a jasně modré oči by si toho stejně nikdo ani nevšiml. Navíc režisér Rosenberg za kamerou diriguje své životní dílo plné touhy po svobodě, přátelství, vytrvalosti a krutosti s takovou jistotou, že už začínám tušit, koho měl Frank Darabont za svůj filmařský vzor. Na Shawshank redemption to sice opravdu nemá, ale i tak je to FAKT SÍLA. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Název samotný nechť hovoří za vše. Obsadit do role Luka právě Paula Newmana byl geniální tah. Snímek se díky němu stal legendou světové kinematografie, který má jen na ČSFD mezi oblíbenými každý druhý uživatel. Zvlášť nezapomenutelný je sestřih Newmanových úsměvů, u kterých se dodnes i já sám usmívám jako malé dítě... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdyby Paul Newman nehrál už v ničem jiném, pak tady si získal bez debaty místo v hereckém nebi. Jeho sázka s jedením vajec, souboj, dokonalá ukázka nezdolnosti v prostředí, kde se poslušnost vyžaduje a vzdorovitost trestá... Naprosto úchvatný film o svobodě a nezdolnosti jedince ve vězeňském prostředí. - Díky tomuto snímku zlidověla další z hlášek: ,,Musím s pískem...'' PS. Kladu si otázku proč jen u nás kriminálníci za dohledu bachařů s brokárnama takto nečistí příkopy když ve státech roku 67 to šlo? * * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší vězeňský film všech dob (dodám obligátní „pro mě“)! Paul Newman září v geniálně napsané roli flegmatického, ale zarputilého sympaťáka, který se díky své hrdosti a nezlomnosti dostane z malého problému do neuvěřitelné šlamastiky. Ale ač jedná jasně sebedestruktivně, držíte mu palce v silou a naprosto ho chápete! Jeden z vůbec nejlepších filmů všech dob! ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Výbornej film, možná neni na maximální hodnocení už dneska, ale já nevim, je to klasika a Paul Newman je asi nejsympatičtější herec všech dob. Skvělej film. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Bylo zajímavé sledovat, jak se z nováčka, Luka, kterého Newman zahrál opravdu moc dobře, postupně stává oblíbenec matadorů mezi vězni, jak se stává ikonou, jak je zatracován a nakonec téměř zidealizován. Frajer Luke byl hezký film, takový zvláštním způsobem pozitivní. Hlubší stopu, něco, za co by si zasloužil ten pátý zářez, ve mně však nezanechal... ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Teprve po shlédnutí tohoto filmu jsem si začal opravdu vážit herce Paula Newmana. Dlouho to vypadá jako rozverný filmík ze života trestanců, takový hřebejkovsky hřejivý :-), ..a pak to přijde. P.S. scéna umývání auta před zraky trestanců je jedna z nej sexy scén všech dob stříbrného plátna. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další z řady poměrně nadhodnocených filmů. Jako jo, v roce 1967 to byla asi vězeňská pecka, bohužel dnes najdete tucet lepších tematických filmů. Neurazí, nenadchne. 68% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Luke je frajer, a nenechá si ve své tvrdé palici nic změnit. Což je cool. Ale dívat se jen na tohle přes dvě hodiny? To už není cool. Krom typově přesného Newmana ještě potěší na svou dobu velice hezká kamera, víc nic. Odpočinková nuda bez pořádné hloubky a příběhu, jen jednorozměrná plakátovost. 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke bol vážne frajer. Škoda, že mi celkom unikli jeho pohnútky, kvôli ktorým sa dostal do väzenia, a to ani nehovorím o tom, že za zničenie parkovacích hodín dostal 2 roky natvrdo. Tomu poviem teda trest. Samotné väzenie tiež nevyzeralo ako klasické väzenie z iných amerických filmov, skôr mi pripomínalo nejaký pracovný tábor, galeje alebo koncentrák (ale zbavený rasového motívu), čiže celkom príjemné oživenie väzenského prostredia. Na filme je najúžasnejšie to, ako ľahko si vedel Luke každého získať, dokonca aj toho najväčšieho tvrďáka, a to všetko len so svojim úsmevom a pevným charakterom. Tak pevným, že ho nedokázalo zlomiť ani mučenie a bitky od bacharov. Oscar Wilde kedysi pekne poznamenal, že základom charakteru je sila vôle. A presne o tom je aj celý film. 85/100 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Sonda do života vězně, který dostal dva roky za ničení parkovacích automatů a rychle si musí zvykat ve vězeňském táboře na novou realitu svého života. ... Film stojí na výkonu Paula Newmana, který za něj měl dostat Oscara už tehdy. Nikdo nesní 50 vajec! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke bol skôr idiot Luke. Vyfasuje iba 2 roky, má to za pár a zdrhá?! Táto hovadina mi ležala v hlave celý film... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Emotivní vězeňské drama o vzbouření se proti systému (tak trochu předchůdce filmů jako Americká krása či Klub rváčů) s dokonalou atmosférou amerického jihu 60. let a několika nezapomenutelnými scénami (ano, pojídání vajec vládne). Miluju filmy o tvrdohlavých rebelech, kteří si za žádnou cenu nenechají poroučet od nějakých bezduchých goril. Nebo spíš vůbec od nikoho. ;-) A Frajer Luke (jedna z životních rolí Paula Newmana) tvoří spolu s Přeletem nad kukaččím hnízdem absolutní špičku mezi snímky s touto tématikou. 100 % ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama