Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Božský film režiséra Rosenberga, který se zkrátka musí vidět!! Nesmírně dojemný a zábavný příběh v jednom, který stojí a padá s excelentním výkonem herecké legendy Paula Newmana. Není co dodat. Mezi filmy z vezeňského prostředí může Frajeru Lukovi konkurovat snad jen Motýlek nebo Vykoupení z věznice Shawshank.. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak si zase trošku zahnidopiším ... Celé mi to přišlo strašně naivní a hloupoučké, rozhodně si nemyslím, že by to mělo nějaký další rozměr, cituji - "příběh o nezlomnosti ducha". Luke je postava plochá jako žehlící prkno a celý děj je vlastně jen sled banálních historek, které ho nijak lépe nedokreslují. Kdyby to bylo podáno jako nenáročný film, tak bych to bral všemi deseti - to pak model scénáře "5 scének+3 útěky" klidně zhltnu. To by tam ale tvůrci nemohli solit nějaké toporné rozhovory s Bohem v prázdném kostele. Nálepka "vězeňské drama"? To si děláte srandu. Celé mi to připadalo jako pokus lepit dohromady Bergmana a Rychlé Šípy. A to už nechme stranou fakt, že někdo dostane 2 roky nucených prací za drobné vandalství, nebo že každého vězně okamžitě po smrti rodinného příslušníka zavírají na pár dnů do komory. Scénárista to chtěl napsat klasicky po americku, ale od začátku má problémy s dechem. Sečteno podtrženo - rozhodně příjemná podívaná, ale také jeden z velmi přeceňovaných filmů v první 200 CSFD i 250 IMDB. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Tohle je chlapsky film, pro chlapskou dusi, kdy asi kazdy touzi byt ten spravny frajer. My zeny jsem citlivky, ktere se ridi spise rozumem, pokud se nejedna o lasku.... takze filmarsky ani herecky tomu nelze nic vytknout, ale pro me, jako typickou zenu, je ten film trochu nuda. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Teprve nedávno jsem si koupila DVD s tímto úžasným filmem a legendárním hercem Paulem Newmanem. Dost mě překvapilo, že je to z vězeňského prostředí. V době, kdy se to dávalo u nás v kinech jsem byla buď na zdravotní dovolené (což je pro ženu ten nejlepší film) anebo na dovolené mimo republiku. Samozřejmě že tato megahvězda a ještě k tomu krásný chlap a výborný herec dodají filmu tu pravou šťávu. Protože jsem (ale bohužel) viděla s vězeňskou tématikou mnohem více filmů, tak mě tam nejen nic nepřekvapilo, ale mnoho podobných scén jsem viděla jinde. Ale !!! PAULA NEWMANA samozřejmě překonal málokdo, jestli vůbec někdo... ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Kamarád mi tento film doporučil, říkal že mu rodiče dali po něm jméno. A nezklamal mě. Nezlomnost, arogance, víra v Boha tam kde by neměla být?!? Paul Newman své herecké umění umí podat v každém filmu, ale tady toho bylo mnohem víc. Shawshank-Dobrý, ale tohle se mi líbilo víc...zdar Frajere ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si vůbec představit, že bych někdy dokázala do sobe nasoukat padesát vajec. To číslo je totiž tak ohromující, že se mi z něho pokaždé protáčí panenky. Paul Newman zde hraje svou životní roli v neobyčejném příběhu o síle lidského ducha a o tom jestli je možné ho nějakým způsobem zlomit. I zde dokázal Newman vykouzlit ten jeho dokonale odzbrojující úsměv, kvůli kterému bych mu klidně padla k nohám, kdybych mohla. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, kterému k dokonalosti chybí skutečně málo. Paul Newman tuhle roli ztvárnil tak neskutečně přirozeně, a to v podstatě prostřednictví minimalistického herectví. Skvělé rozvržení celkového děje, který má depresivní gradaci a ve finále pak dochází k tomu, co bylo nevyhnutelné. A přesto jsem na konci neměl pocit, že to dopadlo úplně špatně. Za to mohl i skvělý George Kennedy. ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Frajera Luka zlomila pouze bezútěšnost práce, podobné té, ke které byl odsouzený Sisyfos. Sisyfos měl za úkol vytlačit balvan na kopec a na druhém kopci jej spustil dolu, nikdy se mu to nepodaří a kámen se těsně před vrcholem vždy svalí dolů z kopce. Trest soudců mrtvých je bezcitně chytrý, krutý a prostý. Podle Camuse však Sysifos v nekonečné marnivé práci nenašel svůj zmar, ale svůj triumf, vysmíval se v krvi a potu bohům, že není způsobu jak by jej mohli zlomit - vždy táhne svůj kámen dál. SPOILER: Frajer Luke má za úkol kopat jámu, jakmile jí vykopá, musí jí zase zakopat a tak dokolečka, když neposlechne, dostane přes držku od bachařů, nakonec jej bachaři zlomí, ale jen na chvíli, než se mu podaří znovu uprchnout. Jako na potvoru ho zase chytí a sám sobě přizná marnivost svého snažení a volí smrt, která vlastně znamená rezignaci, příměří se společenským systémem, pravidly a řádem, je to předčasný konec lopocení, přetržení nekonečné smyčky. Pevně věřím, že Luka po smrti nečekal rozsudek k sisyfovské práci, protože by to evidentně, stejně jako každý jiný smrtelník, prostě nedal. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný vězeňský kousek s vynikajícím Paulem Newmanem a Georgem Kennedym. Když se na to koukám, mám chuť na vejce, ale dvě mi úplně postačí :-) ()

charlie.x 

všechny recenze uživatele

Paul Newman ve své nejlepší roli. Film který ukazuje, že k získání respektu u ostatních není vždy zapotřebí dokazovat jakou máte sílu v prackách, ale to, co nosíte v hlavě. Chovat se neustále kladným způsobem i k tomu člověku, co do vás neustále reje, chce hodně sebeovládání, kterého má FRAJER LUKE na rozdávání. Neskutečně silně emotivní film se skvěle napsaným scénářem a výbornou režií. Vidět TO, je povinnost každého......... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Démonický strážný s brýlemi, příjemné frajerství Paula Newmana, ale nějak zvlášť mě to nechytlo... (806., 2. V. 2013) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Zlatý fond kinematografie neboli 1 z top filmů historie? NE. Pro mě ne. Paul Newman: vynikající a přímo stvořený pro tuhle roli. Jak je zde zdůrazněno: ten jeho frajersky šibalský úsměv je nesmrtelný. Stejně tak výborný výkon podali George Kennedy či dozorci. Příběh má pár výraznějších či překvapivých míst (poslední útěk, boxerský zápas, poker), chvílemi je i vtipný (sázka s 50 vejci, sexy provokativní mytí auta, opět ten poslední útěk), nicméně povětšinou mě zase tolik nebavil a celkové jeho vyznění mi přišlo negativní. Jednou vidět určitě stačilo. 3.5/5. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Liboval jsem si dle svého, asi jsem si neliboval jako většina. Frajer mi přišel jen několikrát, trošku nepřesvědčivé, přesto svý způsobem klasika! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Existuje jenom jeden jediný "Frajer Luke" a tím je a navždy zůstane Paul Newman. Šedesátá léta v americké kinematografii odrážejí realitu té doby a zvláště ve studiích Warner Bros vzniklo pár filmů, které jsou nadčasové a jedním z nich je právě "Cool Hand Luke". Mohlo by se zdát, že se příběh zabývá pobytem vykolejeného jedince ve vězení, ale není tomu tak. Film se skoro celý sice v pracovní věznici odehrává, ale je především o nezlomnosti lidského ducha, touze se nepodat systému a být svůj. Rosenbergovi se podařilo natočit dokonalý film o Sysifovském snažení a Paul Newman září ve své životní roli. Oscara nakonec za svůj výkon nezískal, zlatou sošku si odnesl pouze za vedlejší roli hromotluka Draglineho George Kennedy. Menší roli vězně Sailora si zahrál sám autor románové předlohy a scénáře Donn Pearce. Zajímavost: Hudební téma Lalo Schifrina, kdy Luke s vězni asfaltuje silnici, se stalo znělkou zpráv "Eyewitness News" televizní stanice ABC. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Opat dalsi filmik...ktory sa pravom postavi do mojej zbierky Untouchables!!! Perfektne dielo...ktore necha spomienky "NEUPLINUT", narozdiel od 90% inej filmovej produkcie. Nazdar ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama, které přetéká dějem, zajímavými momenty a dialogy. Luke je frajer, který má svou hlavu a nenechá se rozhodit nikým a ničím. Nemít na to a přesto to zkusit, v tom je ta frajeřina! Takoví jako on převrací svět naruby..... ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Těžko napsat něco co už tu není a tak se budu jen opakovat. Paul Newman je FRAJER!!! To byl excelentní a nezapomenutelný herecký výkon. Smekám. Musím zmínit i skvělého George Kennedyho. Scény jako pojídání vajec, asfaltování silnice, hra pokeru, překopávání jam a samotný závěr to je něco co NIKDY nezapomenu! ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama