Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padesát lidských duší za hodinu? Louis Cyphre by měl z Tebe, Lukeu, radost.. Na světě existují tři věci, které nelze zlomit. Duch Charlese Emersona Winchestera III. uprostřed korejské žumpy, jakákoliv kost v těle Chucka Norrise a Lucas Jackson. Člověk si tolikrát řekne, proč se na to nevykašle a nezačne používat rozum zamezující "selhání v komunikaci", ale pak vidíte, že on to vlastně nedělá pro sebe, ale pro vás, protože až tady jednou nebude, vy by jste si neměli o čem povídat.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vždy budem mať slabosť pre filmy z väzenského prostredia. Nestarnúca klasika aj dnes dokáže učarovať svoju rýdzosťou a štýlovosťou. Určitý ľudský charakter sa jednoducho nedá zlomiť nech sa deje, čo sa deje a Paul Newman takú osobnosť stvárnil najlepšie ako to len šlo. Ako by mu bola rola napísaná priamo na telo. Snímka je natočená tak s podmanivou väzenskou atmosférou a hlavne emóciami, že sa jeden nestačí diviť. Z filmu dýcha atmosféra doby a človek, hoci vlastne nerád, spoznáva a sympatizuje s odsúdenými, ktorí sa správajú ako obyčajní ľudia v obyčajnom živote. Na to, že sa film odohráva vo väzení dá sa o ňom povedať, že je celkom optimistický, pohodový a chvíľami aj zábavný. Len ma mrzelo, že ku koncu sa z filmu ona pohoda vytráca. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Maaaan, dem boobies!.) No dobře, pominu-li nejvíc sexy mytí auta, co jsem kdy viděl tak i tak se jedná o dost silný film, ve kterém Paul Newman hraje tak trochu ultimátního jackass vzbouřence proti všem a všemu. A vytírá tím postupně zrak naprosto každému. Dokonce i ten jeho úsměv mu vydržel až do konce, zkrátka frajer. Nadchla mě i hudba a závěrečná melodie mi bude v uších určitě ještě chvilku hrát, škoda tedy jen té délky, občas už jsem měl opravdu problémy se koncentrovat. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Už téměř třicet let před Shawshankem měli filmoví vězni naději. A dával jim ji nezmar Luke. I přes poklidné tempo strhující příběh nezlomitelnosti, touhy a každému známé chuti něco dělat. Navíc Newmanův úsměv mě dostal tak, že bych se šel do podobného zařízení s touhle partou zavřít třeba hned. Jen abych poznal tu téměř živočišnou směs pocitů. I can eat fifty eggs. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Frajerina, rebelanstvo, sloboda duše, nezlomná vôľa a užívanie si života za každých podmienok, bezstarostne a slobodomyseľne. Krása a takmer dokonalosť filmu je v jednoduchom príbehu s množstvom neskutočne originálne nesmrteľných scén, v hercoch a v závere, ktorý potvrdil môj plnohodnotný dojem z filmu. 90%. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Vězeňský tábor byl postaven v Kalifornii podle vzoru toho, kde si kdysi svůj trest odpykával autor knižní předlohy Donn Pearce. (Hans.)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama