Reklama

Reklama

Návrat Lew Harpera

  • USA The Drowning Pool
Trailer

Soukromý detektiv Lew Harper vězí po krk v problémech. Stará láska ho najala, aby objasnil zdánlivě rutinní případ vydírání. Při vyšetřování se dostane tak hluboko, že mu možná dojde dech nadobro. Paul Newman se vrací v roli bystrého detektiva, kterého si poprvé zahrál o devět let dříve ve filmu Harper. Ve snímku podle románu Rosse MacDonalda, režírovaném Stuartem Rosenbergem (Frajer Luke) uvidíte Joanne Woodward v roli neworleanské ropné dědičky, která se na něj obrátí s žádostí o pomoc. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velmi poctivý film, který je slušným thrillerem, přestože jde o adaptaci detektivního románu. Rosenberg si dal dost záležet, i když se nejedná o žádného Frajera Luka nebo Brubakera. Propracovaný a detaily nešetřící snímek, který si pro jistotu čtvrt hodiny před koncem odskočí do úplně jiného rytmu (Začne to ranou v telefonní budce a pokračuje celkem dramatickou "vodní" scénou). Ústřední Newmanova postava si zachovává jisté svérázy, sympatií se k ní ale rozhodně neubráníme. Slušné jsou i Joanne Woodward a začínající svůdná Melanie Griffith. A Killing Me Softly jako ústřední melodie funguje na jedničku. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem tu bazénovou scénu jako kluk viděl a od té doby se to snažím někde sehnat a teď to konečně bylo v telce. Kriminálka je to jak vyšitá z rodu kriminálek s velkým detektivem staré americké drsné školy. Začal to Dashiel Hammett, pokračoval Raymond Chandler a Ross MacDonald to efektně zakončil. Není to pokračování, jak by se mohlo zdát z názvu. Se starším snímkem Harper z roku 1966 to má společné jen postavu detektiva Lew Harpera. Ale Lew je tu naprosto jiný, méně cynický a zároveň chytřejší, takže otloukat se tak často nenechá. Prostředí i postavy tu jsou skvěle popsané a ta finální scéna v lázních, ne bazénu jak jsem původně myslel, je naprosto skvělá, přestože je to na první pohled deus ex. Jen je škoda, že tu atmosféru z MacDonaldových detektivek se jim na plátno převést nepodařilo tak jak v Harperovi. Zločin je všude, ale neuvěříte, že je to vysoce nakažlivá nemoc, které se už nezbavíte. Že starý zločin vede k novým, že to nikdy neskončí. Ale i tak dost kvalitní zábava. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Což o to, atmosféru to nepostrádá, ovšem vyjma scény v zatopených lázních nenabízí více zapamatovatelných okamžiků. Paul Newman a Stuart Rosenberg se však nemají za co stydět, i když mají na kontech dost lepších věcí. 60%. P.S.: Melanie Griffith musela do krásy ještě pořádně dozrát. Tady je za největší sexbombu Gail Strickland a to nejen proto, že se ve většině scén pohybuje v mokrých bikinách. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Harper je zpátky. A je ještě lepší než napoprvé. Začaly mu sice šednout vlasy, ale co na tom, když je pořád tím samým soukromým, stále otevřeným očkem, které nic nepřehlédne. Hlavní výhodou tohohle snímku je, samozřejmě když pomineme fantastického Paula Newmana, jeho scénář. Ve srovnání s prvním dílem je ještě více strhující, stejně zábavný, a díky scéně zatopení sanatoria se nejspíše navždy zapsal do mého soukromého archivu nezapomenutelných filmových momentů. Příběhu prospělo také to, že se odehrává v ponurém New Orleans, které mně osobně připadá mnohem atmosféričtější než slunná Kalifornie. Děj je jaksepatří zamotaný a z původní minizápletky s vyděračským dopisem se během několika desítek minut stane nefalšovaný závod o život(y), a to, že jsem ke konci už tušil, jak se věci mají, neznamenalo, že mě závěr ničím nepřekvapí. Čtyři a půl zaokrouhluji nahoru za to zmíněné sanatorium. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku poctivá kriminálka, která má v mnohých pasážích opravdu zdařilou atmosféru a dovede být i napínavá. Potěší nejen prostředí, v němž se odehrává, ale i hudba a pochopitelně Paul Newman. Pro mě je Návrat Lew Harpera srovnatelný s prvním dílem, ze kterého si pamatuji zejména bazénovou scénu s Mirandou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa na zrovnateľnej kvalitatívnej úrovni ako prvý diel. Opäť sledujeme zašmodrhaný, neprehľadný dej, ktorý má nakoniec jasné rozuzlenie. Popravde, ako pri prvom Harperovi, na celkové pochopenie zápletky budem potrebovať ešte jedno pozretie, čo nemení nič na fakte, že ide o zábavný neo-noir so skvelým hrdinom. Scéna s vodou je dokonalá a má brilantné finále. No a film mi pripomenul neprehľadnosťou deja a neustálou blízkosťou žien v Harperovom okolí, a samozrejme aj žánrom a charizmatickým hlavným hrdinom, The Big Sleep. 70% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Svůj styl to má, dobré herecké postavení také, ale blafuje to nafouklým tajemstvím, aby to divák nevypnul hned. Moc vzrušující film to není. Mnoho klišé. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Mám naprosto stejné dojmy jako z Bulittova případu.. S tím rozdílem, že Newman nehraje tady tak skvěle jako McQueen Bulitta.... Nemám rád zamotané filmy a když se na konci vše vysvětlilo, nedostavil se u mě pocit uspokojení, jaký bych čekal.... ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Herecký talent a charisma Paula Newmana opět na scéně, a bylo to milé setkání. Děj plyne klidně, rozvážně a logicky, což dodává příběhu na opravdovosti. Zároveň není zobrazen jako superhrdina, což je taky fajn. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Slabší pokračování, nicméně i tak stále nadprůměrná kriminálka. Na výsledné 4* mě přesvědčilo zejména finále v opuštěných lázních a překvapivá pointa. Mladičkou Melanie Griffith jsem poznal až po nějaké chvíli. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Za to, co teď napíšu o tomto filmu, mě asi někdo bude kamenovat. Ale chci být spravedlivá : v životě jsem se tak nenudila, jako u tohoto filmu. Kdyby tam nehrál Paul NEWMAN, tak bych to asi nevydržela ani těch 75 minut, protože pak jsem Tv vypnula. Znovu jsem se ujistila, že Paul N. měl mimořádné osobní charisma a nádherné modré oči, ale ne každá úloha mu sedla. V roce 1975, kdy film vznikl mu bylo 50 let a jako detektiv působil unaveně a nudně. Jeho manželka Joanne WOODWARDOVÁ, která zde hraje postavu Iris byla nemastná neslaná. Jako kdyby to oba hráli bez zájmu (pak nechápu, proč tu roli vzali). Newman zde vyšetřuje něco, vlastně ani nevíte co má vyšetřit, chodí zde sám jak "hejdum pejdum", vždy mu někdo nečekaně vrazí do dršťky nebo on někomu jinému, ale to je tak asi veškeré vzrůšo v tomto filmu. PAULE, odpusť, ale toto bylo pro mě super zklamáním. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Návrat Lew Harpera" má dobrého herce v hlavní orli, o tom se nedá pochybovat, má celkem zajímavé herce ve vedlejších rolích, případ, který není vyloženě nudný, ale musím zdůraznit i to, že jsem místy měl pocit, že to trochu tápe, nemluvě na tom, že už to bylo ke konci opravdu hodně dlouhé. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Paul Newman je sice dobrý herec, ale tady jaksi neměl co hrát. Těch pár pokusů o hlášky vyznělo velmi rozpačitě až trapně. A celý ten případ? Těžká slabota, člověku se ani nechtělo nějak zapojit, aby se pokoušel odhalit, o co jde. No, velmi průměrný film s nevyužitým potenciálem jednoho dobrého herce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dvojky su regulerne podradne menejcenne filmy, tu to vynimocne nepalti. Scena v bazene je nakana, treba si  na nu ale pockat  : 75 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Lepší než jednička, která byla spíše přehlídkou hvězd. Harper (Archer) má tady prostor jen pro sebe a je z něj opravdu "tough and smart guy", který jde jako buldok za pravdou. A i když jde "jen" o solidní adaptaci druhé knihy dlouhé série, jsou to výživné tři hvězdičky. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I SPOTTED YOUR CAR. YOU SPOTTED MY CAR? I HOPE IT COMES OFF, IT'S A RENTAL!! Harper je zpět a jako vždy plný elánu, nadhledu a navíc elegán. Tentokrát nás čeká prostředí kolem New Orleans a pro ně typické bažiny, balkóny na ulicích, loďky v přístavech a podivíni v kloboučkách a pestrobarevných oděvech. Policejní oddělení je prohnilé jako popadané jablka a Lew se zamotává do spletitých nitek místních obyvatel. Samo sebou, vše zvládne. Film obsahuje jednu velice zapamatovatelnou scénu podle niž je i pojmenován celý film a jednu výbornou scénu s ruskou ruletou podle niž není pojmenovaný tento film. Jako nejvíce sympatickou postavu hned po Harperovy bych vyhodnotil postavu prostitutky Gretchen. Milá a každej se musí nějak živit :D škoda, že nevzniklo Harperů více. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...k případu, zapleteného v hadí copy, jehož nitky vedly k mokrému živlu, nymfě - lolitě. Je na roztrhání. Je k nakousnutí. Husarský kabátec neopomněl si. Čile k činu, Paule. Frajere, kaskadére, rytíři. ()

Reklama

Reklama