Reklama

Reklama

Kapitulace

(TV film)
  • Česko Kapitulace nacistického Německa (více)
Francie, 2015, 90 (2x45) min (Special Edition: 52 min)

Obsahy(1)

Dvoudílný dokument vám zevrubně přiblíží klíčové události z konce druhé světové války vedoucí ke kapitulaci spojenectví Osy. Sledujte poslední dva roky války, od vylodění v Normandii v červnu 1944 přes nacistickou kapitulaci v květnu 1945 až po shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki v srpnu 1945. (National Geographic)

Recenze (10)

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Není to žádný zázrak, ale taky to není vůbec zlé. Francouzi tu nemají (za evropské peníze) problém nechat deklarovat vlastní dobové představitele, že Němci nebyli nějaké oběti Hitlera a nacistů, ale aktivní spoluviníci a svou vinu musí odčinit. Také nemají žádný problém při nezastírání německých zvěrstev ukázat ta sovětská (často podceňovaná), která se lišila jen menší organizovaností a tím, kdo si začal. Když zmínili neznámou historku o tom, jak hrdina Sovětského Svazu maršál Žukov vyprávěl svému dobrému známému Eisenhowerovi o způsobu čištění minových polí pěchotou, spadla mi čelist. A to jsem si nedělal o sovětských metodách žádné iluze. A zase bombardování nedůležitých Drážďan tu je naznačeno jako angloamerický válečný zločin. Francouzi se prostě snaží ukázat historii bez ideologického nánosu, což je osvěžující. Na rozdíl od anglosaských tklivých příběhů přeživších jednotlivců, které často působí jako od děje odtržené citové vydírání, tady se jako doplněk celkového dění řekne pár zážitků klidně anonymních lidí...a podpoří je kolorovanými a ozvučenými záběry. Přičemž shledání zajatců a nuceně nasazených se svými rodinami, vyprávěné jen obrazem, vás zasáhne mnohem víc než jakákoliv historka. Celkově je to nepříliš originální představitel současné vlny francouzských dokumentů, občas taky vykrádá jiné dokumentární majstrštyky, ale zpracováním na slabé čtyři hvězdy dosáhnul. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Slovo "vyvážený" je zdiskreditované. Ale toto je vyvážený příběh kapitulace v dobrém slova smyslu. Nejsilnějšími místy jsou pasáže o podpisech různých německých kapitulací: jaká byla atmosféra, jak se Němci pokoušeli být do poslední chvíle arogantní apod. Složení německých delegací jsou popisována rovnou s tím, jaké tresty následně dostali v Norimberku. ()

Reklama

Wez 

všechny recenze uživatele

Dokument,který hodně smrdí západní propagandou(aby taky ne,když je francouzký,že?)-je hezké,že poukazují na zločiny rudé armády-"milion německých žen znásilněno"-nějak zapomněli na to,že západní spojenci znásilnili stejný počet-ne li více,samozřejmě o tom se v dokumentu nedovíme,stejně jako to,že přes milion německých válečných zajatců nahnali do oplocených placů a nechali zdechnout hladem(ono se všeobecně o zvěrstvech západních spojenců,v lecčem horších,než těch sovětských do nedávna vůbec nesmělo mluvit,aby vypadali tak nějak "civilizovaně",jen mě zaráží,že zatímco sověti jim měli hodně co oplácet a totální válku jim vyhlásil někdo jinej,nebyli to oni,tak o západu se toto rozhodně říct nedá,alespoň ne v takové míře)nebo mě zaujalo,že Stalin "nařídil vyhnat všechny němce z východní a střední Evropy-spolkl půlku Evropy a západ mu to toleroval"-tak předně nevím,že by u nás odsun němců nařizoval Stalin-rozhodl to Beneš už v Londýně a o té Evropě se zapomněli zmínit,že to rozdělení upekli spolu se Stalinem západní spojenci v Jaltě,kde si navzájem rozdělili vliv,nebo zobrazování našlechtěných západních spojenců a citace toho,jak z nich němci byli ůplně paf...Zkrátka,já mám rád dokumenty objektivní,kde když se řekne A,tak je poté řečeno i B,ale toto k nim tedy rozhodně nepatří,to ani omylem!!! ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V súčasnej dobe je trend vo vytváraní nových dokumentov z obdobia 2. svetovej vojny. A tak sa zoberú staré dokumenty, niečo sa podopĺňa o nové informácie získané po otvorení archívov po 60 tich alebo 70 tich rokoch od vojny a vznikne nový dokument. A tak prídeme k informáciám, že Žukov vysvetľoval Eisenhowerovi ako odstraňuje mínové polia (že tam naženie najskôr pešiakov), že západným spojencom zostrelili 40 tisíc lietadiel a v nich 160 tisíc letcov, že Churchill ako vinník bombardovania Drážďan, kde zahynulo takmer 25 tisíc nevinných ľudí, je hodnotený, ako vojnový zločinec. Ale vzhľadom k tomu, že celý dokument je zameraný na vzťahy Eisenhowera, Pattona a Montgomeryho a postup oslobodzovania pod ich velením, tak ma tieto dva diely ničím nenadchli. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama