Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City, polovina třicátých let. Období prohibice nahrazuje éra organizovaného zločinu. Brooklynské podsvětí má pod palcem nechvalně známý Syndikát Louise Lepkeho (David J. Stewart), na něhož jsou všichni policajti v Americe krátcí. Každý se může objevit na černé listině, stačí se jednou vzepřít placení výpalného. Kdo na mafii něco ví nebo byl jen ve špatnou dobu na špatném místě, je rychle jednou pro vždy umlčen, takže svědků ochotných dostat gaunery za katr se dlouhodobě nedostává a pokud přeci jen někdo v policejní cele uvízne, právník Lazlo (Vincent Gardenia) ho dostane ven dřív, než si dotyčný stačí zout boty. Za této situace Lepke najímá chladnokrevného vraha Abe Relese (Peter Falk), který využije dávné pohledávky a zatáhne do spolupráce čerstvě ženatého barového zpěváka Joey Collinse (Stuart Whitman). Joey moc dobře ví o svinstvu kolem sebe, ale ve strachu z likvidace se bojí udělat cokoliv jiného, než se vším souhlasit. Když Relese znásilní jeho ženu Eadie (May Britt), z písku se stává beton, kam už dál hlavu strkat nelze. Do hry se navíc vkládá nekompromisní poručík William Tobin (Simon Oakland). (dopitak)

(více)

Recenze (8)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Takže už konečně vím, proč si Peter Falk přes třicet let hrál na Columba. Aby za tu dobu objasnil tolik vražd, kolik jich jako Abe Reles zvládnul během jednoho filmu. Tomu se říká katarze. Hodně zábavná gangsterka, jejíž největší plus vidím v tom, že na rozdíl od většiny jí podobných netrvá dva dny a dvě noci. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film noir/gangsterka/detektivka, kterému vévodí trojice Falk (opravdu výborný výkon včetně přízvuku), boss Stewart a Joseph Bernard (coby Lepkeho pravá ruka Mendy). Surový příběh, o němž tvůrci nestále prohlašují, že se opravdu odehrál, prostředí je reálné a skutečné jsou i postavy... Zhruba někde uprostřed je příběh dost násilně přerušen hlasem vypravěče - policisty Tobina, který se nedal zastrašit, nesložil ruce do klína a skutečné oběti dokopal až před soudce. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Konecne som si pozrel jeden z dvoch filmov za ktory Peter Falk dostal Oscara a stalo to za to. Je to skôr drama z gangsterskeho prostredia, pretoze sa snazi civilne vykreslit postavy a nehra sa na stylove vykreslenie gangsterov. Celemu filmu dominuje Peter Falk ako nekompromisny najomny zabijak. Az mi bolo luto, ze v pozdnej casti svojej kariery skysol ako roztomily Columbo. Evidentne mal na viac. Miestami mi trochu pripomenul vykon Joe Pesciho z filmu Goodfellas. Dalsimi vyraznymi postavami su sef Murder, inc. Lepke a jeho prava ruka Mandy. Skoda, ze vsetky tieto postavy su len vedlajsie a film sa sustredi na maleho kriminalnika Joey Collinsa, ktory cely gang potopi a sam o sebe prilis zaujimavy nie je. Vdaka tomu je film na urovni troch hviezdiciek, ale zase famozny Falkov vykon ho pozdvihuje o uroven vyssie, tak nakoniec davam slabsie 4* a film odporucam vsetkym fanusikom gangsteriek. O spolocnosti Murder, Inc. som doteraz nevedel a bolo zaujmave sa nieco o nej dozvediet aj ked je to vo filme do urcitej miery upravene. 7/10. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Darebák, který si hraje na dobráka. Nechápe, že ho kamarád vyhazuje z domu jenom proto, že je sprostý vrah. Vždyť toho pro něj tolik udělal. Velmi dobrý Falk v roli vraha, který bavil svým naivním až skoro dětinským ústním projevem. Taky je zajímavá paralela s politikou. Máš ruce? Tak ber. Je přece jedno odkud jsou ty peníze a kdo ti je dává a jestli tě nezatahuju nebo se tím nespolupodílíš na nějakém svinstvu. Něco ti cpu, tak ber, já jsem tvůj kamarád, oblíbený politik, kterého teď za to musíš volit, protože toho tolik pro tebe dělám. Důsledky tě přede vůbec nemusí zajímat. Jinak mně ale film moc nesedl. ()

Reklama

Reklama