Reklama

Reklama

Zlí hoši

Trailer

Obsahy(1)

Mick O'Brien (držitel Oscara Sean Penn) je šestnáctiletý problémový kluk, který nešťastnou náhodou zabije mladšího bratra drogového dealera jménem Paco Moreno. Je poslán do nápravného zařízení pro mladistvé, kde musí každý den bojovat o holé přežití. Mezitím Paco brutálně znásilní Mickovu přítelkyni. Když se to Mick dozví, hodlá utéct na svobodu a pomstít se. Po zdařilém útěku je však vrácen zpět. Do stejné polepšovny je následně umístěn i Paco, který myslí také na pomstu. Film je vyhrocen soubojem, jehož výsledek potvrdí, že k určitému polepšení v tomto případě opravdu došlo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

První hlavní role Seana Penna. Vůbec první film Ally Sheedy. Vězeňské drama o nepřátelích, kteří se znovu sejdou za mřížemi. Sean Penn proti Esai Moralesovi. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Copak asi dělá drsný film drsným? Násilí, které nevypadá cool. Je tu! Copak asi dělá drsný film dobrým? Násilí, které nevypadá cool? Ale kdeže... Svobodné jízdy kamery "tam venku" a méně svobodné "za mřížemi"? Hm, může pomoci, ale samo nic nevylepší... Nepatetické herectví? To má smysl jen s věrohodným chováním postavy a netopornými dialogy. Věty: "Plač, viděl jsem tu lidi plakat," či zamilované pohledy, které zhojí bolest ze znásilnění tu nemají mít místo. A co je to vlastně za nápravné zařízení, v němž postavení vězně mezi ostatními i jeho statut u "bachařů" odvisí od výsledku jedné jediné rvačky, která vítězi poskytne v okamžení důvěru všech okolo a postaví ho v čelo místního organizovaného zločinu? Mám věřit v to, že Penn je jakýsi zakatrózní Che Guevara? Mám snad věřit v jeho nápravu proto, že dostává od své milé dopisy a bydlí s vynalézavým, nosatým, užvaněným a všelijak jinak stereotypním Židem? Pennova postava je tragicky schematická - chudý zločinec, miluje dívku, moc nemluví, vzpouzí se, umí se prát, má zločineckou čest a hned od počátku zjevně ví, jak se v krimlu chovat. Asi z filmů. Mickova plochost ale není ničím v porovnání s jeho dívkou (slepě milující kráska), s dvojicí vězeňských kápů (užívají si moc a ponižují Micka, fuj), "zřízenců" (banda trotlů ve vleku událostí, která nic doopravdy neřídí) či anonymní masou ybzlých vězňů (tupě přežvykující oslové rozhýkávající se pouze během rvaček). Viděl jsem syrovou a věrnou sondu do života nejzkaženější mládeže nebo romantický příběh nezlomné lásky, jež překoná útrapy znásilnění, rozdělení, nepřejícnost rodičů i hlad po pomstě? Obojí a z obého to slabší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pekne drsna zalezitost. K filmu mam vlastne jen jednu ani ne primo vytku, spis pripominku, proste to na me cely pusobilo, jak kdyz si pubertaci hrajou na dospely. Jinak film je hlavne vezensky drama, uvodni zhruba pulhodinova kriminalka o soubojich gangu je tu hlavne kuli seznameni se s postava. No a pak zacne perfektni vezensky drama se vsim, co k tomu patri, boj o misto sefa, utek, rvacky a podobne. To vse navic pusobi dost realisticky, pro nejakej optimismus tu neni misto a obcas je film taky pekne brutalni. A hlavne je celou dobu skvele napinavej. No a celymu filmu vevodi mladickej Sean Penn, kterej ani omylem nepripomina to vesely zhuleny hovadko z Ridgemont High, ale je tady pekne drsnej a za ostatnima pubertakama nijak nezaostava, i on je peknej parchant, takze mezi tu sebranku znasilnovacu, zlodeju a vrahu skvele zapadne. Z ostatnich snad uz stoji za zminku jen mladej Clancy Brown, kteryho si pamatuju hlavne z Carnivale. Sice film asi neni na cistejch 5*, ale me to fakt prijemne prekvapilo, perfektne bavilo a nakou vyraznou vytku tady nemuzu proste najit, takze tech 5* dam. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach ano, takových filmů jsou dnes už skutečně mraky a je těžké najít něco, co by diváka naladilo opět se vrhnout na další nápravné zařízení a nebo vězení. Nicméně já se dostala do roku 1983, kdy ještě možná tolik verzí neexistovalo a hned mě zaujal svým hereckým umem Sean Peen. Celé to zařízení bylo zvláštní, tam bych asi výhrady měla, protože dle mého měli poměrně dost volného prostoru a kupříkladu u koupelen, kde se děje nejvíc zvěrstev, neměli žádného muže, který by to měl mít na starost. A dovolovali si celkem dost na to, jakých činů se dopustili. Jak píše uživatel misterz, tak ta scénka s rádiem byla skutečně úsměvná a jeho drsný spolubydlící také. To ne, pánové, to nebyl zrovna nejlepší herecký výběr. Nicméně to byl napínák, kde se postupně schylovalo k rozuzlení a ne zrovna happyendovému. Na svojí dobu to mělo grády, švih a žádná nuda, takže já ten čtverec v pohodě dám. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Banda šmejdů v pasťáku, pardon v nápravném zařízení pro mladistvé. Film nepostrádá cestu na vrchol mezi "spoluvězni" ani závěrečnou konfrontaci mezi hlavními protivníky, která je syrová a nepřikrášluje vůbec nic. Vlasatý Sean Penn už v mladém věku ukazuje, že je po čertech dobrý herec. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sean Penn si koledoval dlouho, tahle akce se mu už úplně vymkla z rukou a při přestřelce zemřelo několik lidí a on pak při honičce s policejní hlídkou srazil malého chlapce, mimochodem bratra drogového dealera. Skončí v nápravném zařízení pro nepoučitelné mladistvé, kde si musí vybojovat své místo. Režisér druhého z Halloweenů Rick Rosenthal měl trošku dupnout na tvůrce masek/make-upu, protože v jejich případě se neodvedla úplně dobrá práce. Stejně jako v choreografii rvaček. Penn tehdy pořád ještě začínal, úplně poprvé se předvedl robustní záporák Clancy Brown, který později potěšil v Highlanderovi nebo jako seržant s neortodoxním výcvikem ve Hvězdné pěchotě. Za mě celkově trochu moc přehnaného herectví i rádoby drsných póz. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby sa ten záverečný “fight” udržal v rámci súkromnej akcie, bez jasotu obecenstva, resp. by celý scenár zostal v roli bez akejkoľvek nadväznosti na príčinu umiestnenia do ústavu, bolo by to ďaleko lepšie. Takto mi totiž neostáva nič iné, iba si myslieť, že vo všetkých úradoch pracujú skutočne len samí idioti. Chcel som dať tri, no za celkový dojem tú štvrtú predsa len udelím. Dobrý film .. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drsné vězeňská drama, kterému nelze vytknout nic kromě toho, že takových podobných až stejných byla předtím i potom podle stejného vzorce natočena spousta. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má jednu veľkú nevýhodu. Úvod je hrozne ťažkopádny, nezáživný a so slabo načrtnutými postavami. Divák sa hneď na začiatok dostane do zbesilej akcie pár grázlov, ktorí evidentne moc výchovy od svojich rodičov nepobrali. Efektná akcia, ktorá ale do hĺbky toho moc nepovie a rýchlo začne nudiť. Od nástupu do nápravného zariadenia sa však snímok najmä po dramatickej stránke výrazne zlepšil a dokonca tu divák má možnosť trocha hlbšie nazrieť aj do psychológie niektorých osôb (pekne sú rozobrané dve - Sean Pean a jeho spolubývajúci). Navyše sa konečne dostalo aj na atmosféru, ktorá miestami dokázala pekne zhustnúť. Nebol som však spokojný s vedľajšími postavami, miestami dosť naivné herectvo, skôr vyvolávajúce smiech ako dramatické vyžitie. Pobavil hlavne Clancy Brown, na ktorého už len letmý pohľad vyvolával kŕče v bruchu - fakt hrozný drsňák a vraj mladistvý... A tá scénka s rádiom to bolo čo? Totálne pritiahnuté za vlasy, veď na to by nenaletel ani retardovaný školáčik, pritom ako to bolo zahrané, no neviem, neviem.... veľmi nahlúpla naivita. Koniec našťastie so sebou priniesol veľké napätie, záverečný súboj medzi rivalmi bol chutný dezert, ktorý ma prinútil pridať ešte jednu hviezdu. 70/100 Videné v rámci Tour po Amerike. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních velkých rolí Seana Penna a hned takový nářez. :P Už tehdy v něm šel vidět ten ohromný herecký potenciál. Část z vězení je zpracovaná opravdu výborně - tak trochu jiný Prison break. :D ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Cesty boží vedou někdy podivnými stezkami. Příběh o nemorálních, odsouzeníhodných trasách lidské společnosti, o nenávisti, pomstě a také o dychtivosti po penězích. I přes kupu drsných póz, které jsou spíše úsměvné se dle mě jedná o vcelku naturalistické dílo popisující (ne)poučitelnost a špínu lidské duše. V rámci tématu docela obstojné dílo, které však bohužel na můj vkus často střídá záživné a nezáživné pasáže. Hudební podbarvení to sice lehce kompenzuje, ale stejně to za mě není více jak 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mladičký Sean Penn ve své první hlavní roli, pouličního sígra, který se shodou nešťastných okolností dostane do tvrdého nápravného zařízení, které si s ničím nezadá s opravdovým vězením. Depresivní, dobře zahrané ale pro mě dost nudné. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Jiné trošku drsnější prostředí ale pořád vás to baví konečná bitka byla zajímavá a film se celkem dál i přečíst. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Normalne by som tomu dal 6-7/10 lebo ma film aj hluche miesta, kedy sa tempo az prilis spomalí a niektore postavy by si zasluzili trochu hlbsie prekreslenie (Sean Penn), ale film na mna momentalne zaposobil ovela intenzivnejsie, lebo som v kratkej dobe videl par klasickych 80s komedii (Volný den Ferrise Buellera, Bitka na Ridgemont High, Báječná chvíle) s roztomilými a zabavnymi teenagermi. Takze vidiet zrazu film s nekompromisnym pojatim neprispôsobivých teenagerov naviac v podani hercov z tych roztomilých filmov pôsobí tak trochu ako uder do zaludka. Sakra neprijemny, ale za to poucny pocit. 8/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ak ste videli aspoň 2 filmy z väzenského prostredia, sotva vás tento film niečim zaujme, natožto prekvapí. Tuctový klišovitý scenár s vopred jasným koncom. Navyše dobrá polka toho osadenstva nápravného zariadenia pre mladistvých vyzerá minimálne na 30, vrátane Clancyho Browna, aj keď je len o rok starší od Penna, no Sean tu ešte mal celkom mladistvý vzhľad. Ako to chodí v takomto zariadení tu bolo podané veľmi zjednodušene a sotva realisticky. Sean pár krát plechovkou tresne miestnu dvojicu kápov a už sú z neho všetci posratí, vrátane takých väzieb, ktorým by stačilo kýchnuť a Penn by ležal na zemi. A ten židovský skrček by mal byť ideálny typ na pozíciu nafukovacej Ančy a nie požívať taký rešpekt. Scéna keď zložil Clancyho bola vyslovene na smiech... Záverečná bitka nepôsobila o nič lepšie, než súboj o prežitie to viac pripomínalo precvičovanie polôh z kamasutry. Všetci tú píšu o drsnosti, no žiadnu drsnú scénu som tu nepostrehol, práveže v rámci väzenských filmov je toto taká pohodička. 50% ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek Ricka Rosenthala, dle mého možná jeho vůbec nejlepší film. Drsné, násilné, syrové, nepřikrášlené a napínavé...Miluju filmy z nápravných zařízení a vězení a tenhle patří bez pochyby mezi mé nejoblíbenější. Navíc Sean Penn na svůj nízký věk předvedl grandiózní výkon a byl zatraceně sexy. Scéna s RC Colama patří mezi ty na které se nezapomíná, ta neměla chybu :) Konec sice až tak moc nepřekvapil ale byl výborný...95% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsadenie. Ale nad čím stále rozmýšľam pri sledovaní podobných filmov, je to reálne a reálne pôsobiace? To druhé áno, to prvé sa snáď nikdy nedozviem. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zaciatky Ricka Rosenthala boli zaujimave. Po skvelom Halloweene 2 zaujal touto drsnou vazenskou krimi dramou. Filmu vyrazne prospieva zaujimavy scenar, atmosfera, herecke obsadenie (Sean Penn, Ally Sheedy, Clancy Brown) a zopar efektne vyhrotenych scen (znasilnenie, utek, bitky, zaverecne zuctovanie). Miestami vsak straca tempo a nebolo by naskodu zopar scen vystrihat. 80% ()

Reklama

Reklama