Reklama

Reklama

Ptáci II: Konec země

(TV film)
  • USA The Birds II: Land's End (více)

Obsahy(1)

V roce 1963 natočil Alfred Hitchcock, jeden z nejslavnějších režisérů v historii kinematografie, napínavý horror Ptáci. O třicet let později se k němu filmaři vrátili, aby znovu uvrhli nicnetušící lidstvo mezi smrtící zobáky utočících ptáků. V souladu s dobou vzniku se odehrává třicet let po děsivých událostech v Bodega Bay, tentokrát na ostrově Gull a spíše než o klasické pokračování jde napůl o remake, využívající většiny prvků z původního Hitchockova filmu. Opět nechybí děsivé útoky na jednotlivce i skupiny, zejména pak děti, opět nechybí výbuch benzínové stanice. Navíc je tu vše zahaleno v módním oparu ekologického podtextu, protože podle hlavního hrdiny, biologa Teda Hockena, je útok ptáků odplatou za zničené životní prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Pohrobek odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerná podlost a ubohé přiživování se na cizím jméně! Co mají nějací Alan Smithee (4 černé filmy) a Rick Rosenthal (pouze 1 černý film ) společného a Alfredem Hitchcockem? Místo psychologicky strukturované zápletky tu zbyla asi to nejubožejší - vzpomínání na mrtvého synka a pro jistotu ještě dvě malé holčičky! Nemá vůbec žádný smysl mluvit o scénáři nebo režii, protože to nabízené může být možná jenom trapnou parodií. ()

sud odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli chcete vidět, jak se podle světově uznávané klasiky nechá natočit úplně vylízaný, strašný a (s odpuštěním) sračkoidní remake, pak toto je zářným důkazem. ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Tady se nám asi někdo praštil do hlavy..?!!! Jediné, co spojuje tento paskvil s původním skvělým horrorem, je ten dům, that´s all. :-() ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jen tak pro začátek bych chtěl říct, že jsem se dobře bavil, a o to mi jde u podobných filmů nejvíc. A dal bych i 3*, ale to by to nesmělo mít tak neuvěřitelně debilně otevřený konec, který vlastně ani není žádným koncem, ale pouze jakýmsi "dosazením" závěrečných titulků do míst, kde měl normálně pokračovat děj. Film díky tomu strašně lehce vyšumí úplně do ztracena. S Hitchovým nepřekonatelným originálem se to (kvalitativně) samozřejmě nedá ani omylem srovnávat, ale jinak bych řekl, že to nebyla ani zdaleka taková s#ačka, jak jsem čekal. Ono asi vážně platí: nulové očekávání = nemožné zklamání. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film vlastně popisuje dvě věci, zaprvé znečišťování prostředí a nereálnou pomstu ptáků na lidech, a za druhé rodinou krizi, kdy se musí rodiče usmířit a ochránit své děti před smrtí z nebes. Herecké výkony se mi celkem líbily, prostředí filmu bylo taky pěkné, ale film byl hodně nadsazený a útoky ptáků my přišli hodně komické. Pokaždé zaútočili a úderem dvanácté hodiny zase odletěli zpět k útesům – no to spíš měli filmaři natočit film o upírech. Nemluvě o tom, že jeden z racků dokázal klovnutím zobáku zlomit páteř psovi nebo prorazit kapotu auta a zničit motor. I přes několik nedostatků budu hodnotit průměrně, protože se tu našlo i několik světlejších chvilek a otevřený konec možná nabídne další pokračování. slabší 3* ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si pôvodný film aj toto pokračovanie v jeden deň a musím povedať, že to nebolo až také zlé, ako to tu vyzerá. Síce scenár o ničom a vykráda to originál, ale scény s vtákmi boli skoro také dobré, ako u Hitchcocka. No to asi nie je pochvala, keďže tento film je o 30 rokov novší. ()

Blofeld

všechny recenze uživatele

Film jsem díkybohu neviděl, ale režisérovi jménem Alan Smithee bych nic nezazlíval, chudák za to nemůže. Vůbec totiž neexistuje. Jedná se o jméno používané režiséry, kteří nechtějí mít s daným projektem nic společného (čili Ptáky 2 mohl režírovat třeba Robert Redford, i když bych na to moc nesázel;oD). Mimoto je "Alan Smithee" celkem vtipná přesmyčka - "The alias man." ()

Terminus odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér filmu Ptáci II. Rick Rosenthal se podle několika zdrojů od výsledné podoby filmu distancoval (v titulcích je veden jako Alan Smithee), takže nebudu dštít síru na jeho osobu a podám své hodnocení v obecnější rovině. Ne snad, že by film vyjevoval náznaky potenciálně lepšího výsledku... Vedle totožné předlohy (Daphne du Maurier - Hitch podle ní vytvořil i slabší dílo Jamaica Inn a naopak výtečný film Mrtvá nebo živá) mají Ptáci I. a II. společných už jen pár scén, které autor "dvojky" explicitně překopíroval do svého filmu (ptáci shlukující se na houpačkách, katastrofa s benzínem). A ještě Tippi Hedren v hlavní (jednička) a vedlejší (dvojka) roli. Zde paralely končí. Ptáci II. nejsou ani tak hororovým příběhem jako selankou točící se kolem mladého manželského páru, jemuž zemřel před pěti lety syn. Muž se dodnes se ztrátou nemůže vyrovnat a nápomocny nejsou ani dvě dcerky, ani manželčin spolupracovník Frank, který by se s ní rád viděl v posteli. Soap operovým vrcholem filmu je proslov nad hrobem uklovaného psa. Z toho, co si dodnes ceníme na Hitchcockově až černohumorném hororu není v tomto filmu ani stopy. Zatímco Hitchcock bravurně vyvolává pocity strachu, Rosenthal nechtěně vyvolává emoci ještě intenzivnější - nenávist. Nenávist k tupým a tupě napsaným postavám, především pak dvěma dcerkám, které kontinuálně zkoušejí divákovu trpělivost, jež musí bezpodmínečně vyprchat ve scéně, kdy na střídačku obě ryčí "mami! tati!". K dalším schematickým postavám (jiné ve filmu nejsou) přidejme ještě správce majáku (působí jako manžel holubí ženy ze Sám doma II.), k dalším scenáristickým kiksům přidejme výmysl s motivacemi ptáků (ekologická havárie)... A abych nepůsobil dojmem, že tento film je špatný jen ve srovnání s Mistrovým kusem. Tento film je špatný sám o sobě. ()

Playman odpad!

všechny recenze uživatele

Jak tady někdo napsal.Nemá vůbec smysl bavit se o režii, nebo scénáři. Tento ubohý film, těžící ze jména skvostného díla A. Hitchcocka upřímně nesnáším. Odpad! ()

Reklama

Reklama