Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Videa (25)

Trailer

Recenze (194)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hra o trůny měla politiku, mystérium, všechny třídy, rozmanité lokace, draky a občas i humor. Targaryanská sága jsou jen mocenské šachy na pozadí disfunkční rodiny. Popřípadě disfunkční rodina na pozadí mocenských šachů, podle toho, čemu jste více nakloněni. Od jiných rodových ság ji dělí občas nějaký ten drak. A stejná znělka jako GoT, seriously? ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Mohla to byt plna palba, kdyby to mistama (casteji, nez mene) nesustilo papirem hur nez finale GoT.. Spis nez mocensky boj fikcni alternativy ranniho stredoveku sledujeme totiz osmdesatkove melodrama! No pripomnelo nostalgii po Dallasu! :D Este ze se J.R. a Pamela nakonec dali dohromady. :D Chudak J.R. Junior :D ()

Reklama

Dakken 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 5 častiach som to úprimne chcel vzdať, moc ma to nebavilo. Pomalé nudné, ale s krásnym vizuálom. Jednoducho som s tým mal veľký problém a bol som sklamaný, historická telenovela ide mimo mňa. Lenže na moje prekvapenie sa to od polovice zmenilo a zrazu som sledoval úplne iný seriál, ktorý si ma získal. Veľa ľudí malo pripomienky ku časovým skokom, ale mne to vôbec nevadilo, skôr naopak. Všetko mi prišlo že má zmysel a dokázal som sa vžiť do príbehu tak, že som ledva čakal kým príde ďalší pondelok. Iste, malo to muchy aj v druhej polovici série, ale nie tak výrazné aby mi niečo prekážalo a kazilo zážitok. Rod Draka hodnotím ako veľmi vydarený seriál a nebyť tej prvej polovici bez deju, bol by to určite adept na seriál roka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ako sa dalo predpokladať, House of the Dragon ani zďaleka nedosahuje kvalít Game of Thrones. Akosi si tu neviete nájsť obľúbenú postavu, ja kým som si obľúbil maličkú Milly Alcock, tak už aj stihla vyrásť a začala ju hrať staršia herečka, nechutná lezba Emma D’arcy. Aby to bolo rasovo vyvážené, tak tu polovicu Targaryenov hrajú čerňoši s blond vlasmi. Nevadí že tam nie je ani jeden aziat, hlavne že čerňošov máme dosť. No a samozrejme nechýbajú lezbické a gey scény. Už ma len mrzí, že tam nebola ukrajinská vlajka. Ale k veci. Je to veľmi slabé a iné, než Hry o tróny, necítite v tom tú atmosféru, väčšina scén je v tmavom zámku a vy tlačíte oči k obrazovke, aby ste niečo v tej tme videli. Draci sa tam vyskytujú taktiež málo. Na druhú stranu je seriál plný zaujímavých zvratov a nečakaných úmrtí. Verím, že druhá séria bude o triedu lepšia. Hodnotenie: Epizódy: 9 **** / 3,4,5,7,8,10 *** / 2 ** / 1,6 * ()

Honzox 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle se mi líbilo. Rod Draka mi zase po dlouhé době připomenul, proč jsem zhruba před sedmi lety propadl světu Písně ledu a ohně. A jelikož na rozdíl od Hry o trůny jsme zde neznal knižní předlohu, byl jsem si schopen seriál užít očima "neposkvrněného" diváka. Samozřejmě se v současné době nabízí srovnání s Prsteny moci a čistě za sebe musím říct, že HBO je v tomto ohledu o krok a půl napřed před Amazonem, i když v některých dílčích aspektech vedou Prsteny, např. po vizuální stránce mi přišly určitě propracovanější. Rod Draka má každopádně vše, co mám u seriálu rád. Hlavně to jsou silné postavy, jejichž jednotlivé motivace a vztahy navzájem seriál pečlivě buduje, každý křivý pohled a každé gesto se počítá. Každopádně můžete mít postavy napsané sebelíp, ale pokud je vám nemá kdo prvotřídně odehrát, je vám to celkem k ničemu. Všechno je pak o to úctyhodnější z toho důvodu, že herci postav se během seriálu několikrát změnili, a ani tak to na jejich síle nijak neubírá. Seriál to však není dokonalý. Ačkoliv je to opravdu dobře napsané, scénáristům se bohužel nepodařilo vyvarovat pár stupidním momentům, které finální dojem shazují. Naštěstí ty velmi silné momenty početně převyšují ty hodně slabé, takže ve výsledku jde z mé strany jen o malý, ale nezanedbatelný nedostatek. Dál pak musím zmínit (výše naznačenou) místy hodně slabou vizuální stránku, kdy se na to zkrátka nekoukalo dobře (např. korunovace v Baelorově septu v deváté epizodě). Navzdory tomu jsem s Rodem Draka opravdu spokojený a teď mi nezbývá nic jiného, než si najít jiné plány na následující pondělní večery. ()

Galerie (692)

Zajímavosti (40)

  • Když Rhaenyra (Milly Alcock) drží valyrskou ocelovou dýku v ohni, jsou odhalena vepsaná slova: „Z mé krve pochází princ, který byl zaslíben, a jeho vůle bude písní ledu a ohně.“ To jsou téměř stejná slova, která ve Hře o trůny (od r. 2011) řekl Rhaegar Targaryen (Wilf Scolding) o svém synovi Aegonovi ve vizi, kterou Daenerys (Emilia Clarke) viděla v Domě Nesmrtelných: „Je to princ, který byl zaslíben, a jeho je píseň ledu a oheň.“ (mikki089)
  • Podle George R. R. Martina je Aegon (Tom Glynn-Carney), který si uzurpoval Železný trůn od Rhaenyry (Emma D'Arcy), založen na následnické krizi po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135, který svou dceru a jediné žijící legitimní dítě, Matildu, jmenoval jako dědice Anglie a tím i první vládnoucí královnou. Trůn si uzurpoval Matyldin bratranec Štěpán z Blois, který přijel do Londýna a byl korunován, zatímco Matilda byla pryč. Štěpánovo tvrzení bylo podpořeno zprávami, že král na smrtelné posteli změnil názor a jmenoval ho dědicem. (mikki089)
  • Rhaenys Targaryen (Eve Best) létá od svých třinácti let na drakovi jménem Meleys. (Veskoslav)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama