Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 5
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele darkrobyk k tomuto seriálu (10)

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Velkolepý návrat do Západozemí nabízí přesně to, co předchozí série Hra o trůny. Temná doba s rytíři, draky!, intrikami a bojem o moc. Ten sice teprve začíná, ale je naprosto jasné, jak bude pokračovat. A to nejen proto, že řada věcí je známá z literární série...což mně ale vůbec nevadí, páč ani té se filmaři příliš věrně nedrželi. Jedna z nejpůsobivějších scén je turnaj s prostřihy na porod královny. Vlastně jsem spokojen, hlavně s draky, a plný počet nedám jen proto, že jsem čekal větší odvaz, na nějž je ale doufám našlápnuto. Snad jen princezna moc krásy nepobrala, ale tak to chodí i v životě. Matt Smith byl dobrá volba, z jeho pohledu běhá mráz po zádech... ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Úvodní titulky nemají chybu! Jinak fanoušci gore, akce a sexu u tohoto dílu zapláčou. A je třeba na rovinu říci, že tohle je přesně ono Západozemí, jak ho v Písni ohně a ledu popisoval Martin. Intriky, pletichy, intriky, pletichy, boj o moc. A když si vzpomenu na Hostinu pro vrány, jeden z mých nejoblíbenějších dílů, tak tam se téměř neustále jenom kují pikle. Jediný problém mám s opičí hubou princezny, ale tak ne všechny princezny byly hezké, že... Skvělé po vizuální stránce! Absolutně nejlepší je dechberoucí scéna na mostě. Vše se tedy pěkně připravuje a smrt si již brousí kosu... ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Takže nejen intriky, kterým někdo říká žvanění, proč ne, ale tak to prostě ve světě GOT chodí, dojde i na akci. Hned v úvodu je smažení nepřátel dračím ohněm v přímém přenosu, nu a pak bitva. Hlavy lítají, krev stříká, zkrátka jak to má být. Daemon utíká statečně v dešti šípů, ale ruku na srdce, kdopak by ho z kritiků trefil šípem na takovou vzdálenost? Jo, luk není odstřelovací puška... A samozřejmě utrpěl jen povrchová zranění, tudíž OK. Pěkná je pasáž v královském lese. A digitální jeleni? Nu, je to TV seriál, na což leckdo snadno zapomene. Koneckonců ani v současném dražším Pánu prstenů nejsou všechny efekty dokonalé, ba některé jsou, a bohužel převládají, mizernější než tady. Já spíš nechápu, proč se na to dívá někdo, kdo je od prvního dílu nespokojený. A pokud ten někdo napíše, že sem bude sypat u dalších dílů odpady, tak je to ubožák. Tím jsem si ulevil a těším se na další příběh. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Hra o trůn pokračuje, pikle se kují, dokud jsou žhavé. Daemon sleduje své cíle a konečně řekl králi, co by chtěl. Ovšem manipulace s Rhaenyrou mu nevyšla, jak by si byl přál. A nebýt princezny, tak král snad nepoznal to, co divák už věděl z minula. Králův pobočník je zákeřný a lstivý had, kterého si král hřál na prsou. Nu, o svém potomkovi to asi ještě neví, ale doufám, že to zjistí, aby ho s plnou parádou předhodil drakům, páč z dračí krve v sobě nemá ani kapku. A konečně sex! Že jim to ale trvalo. Kamera šikovně ukazuje všechno a nic, což je správné - tříbí to fantazii a člověk nemá pocit, že by sledoval prvoplánové porno. Dekadentní špína podhradí je přesně svět, co jsem měl u Martina rád. Vynikající je temný vizuál s oranžovým světlem svíček, krbů a pochodní navozující tu správnou atmosféru dávnověku. A nechyběl drak! ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Charakteristika některých postav potvrzena, u jiných pak odhalena jejich skutečná povaha a záměry. Daemon je i nadále hajzl sledující své potřeby a má jasný cíl. Laškování s princeznou napovědělo dostatečně. Královna je i nadále čubka, které už nestačí, že pletichařila za zády krále. jistě bude chtít více. Z ochránce Cristona se stala žárlivá uražená svině....zatím tedy asi povahově nejhorší postava. Vizualizace o stupeň povýšila, za pochvalu však stojí především ta všudypřítomná temnota, posílená ještě deštěm, evokující chmurný dávnověk. Atmosféra na hostině by se dala krájet - tolik přetvářky, zloby, závisti a podlosti na jednom místě se jen tak nevidí... ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Kdo alespoň malinko sleduje zákulisí seriálu (byly toho plné nejen sociální sítě), ví, že v šestém díle dojde k časovému skoku, tudíž nemůže být nijak zaskočen. V literatuře je to naprosto běžná věc, v řadě filmů také, tudíž nic neobvyklého se nekoná. Většina dílu se točí okolo princezniných bastardů, což je pochopitelné, anžto jde o vážnou věc. Pokud by došlo k veřejnému odhalení, pak to má sečtené princezna s mužem i potomky. Královna je i nadále čubka, až se nakonec zalekne, kam se svými pletichami dostala, zrádci a ublížení vystrkují už ne růžky, ale přímo rohy a smrt konečně začíná úřadovat. Jen bych přidal více gore, přijde mi, že to ztrácí šťávu. Draci fajn, grilování rovněž. I krysy už tuší, že se schyluje k něčemu nepěknému... ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Tak tohle už není nic jiného než stará dobrá Píseň ledu a ohně. Intriky se přehouply v činy a temnota nabývá vrchu. Samozřejmě draci potěšili. Už úvodní pohřeb, kde stačily pohledy očí a výrazy jednotlivých postav, nastínil atmosféru. A pak přišly dvě po sobě jdoucí scény plné dusného napětí, co by snad ani nešlo ukrojit. Výborné. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Temné a neutěšené ve strohých a dokonalých kulisách, co připomenou středověk s úžasnou gotikou. Nejsilnější scéna - cesta k železnému trůnu. A nejbáječnější? Daemonova rychlá práce. Úplně jsem cítil, že jestli se tohle nestane, dojde jen na další prázdné plky o zachování rodu... a tak... Dál nemá cenu se rozepisovat, anžto je lepší vše vidět. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Jeden z nejlepších dílů. Už úvodní rada je mrazivá, kdy se rozhoduje o životech druhých. Ano, svět Písně ledu a ohně měl vždy základ v intrikách a boji o moc. Pokud někdo čeká akci, pak by se měl poohlédnout po jiném seriálu. Konverzace je totiž v tomhle případě to nejlepší. Náznaky, napětí...hledání Aemonda je dokonalé, s prostřihy na jednotlivé postavy postupně skládá výsledný obraz. A jak málo stačí kanálové kryse, aby věrně sloužila své paní. Velkou pochvalu si zaslouží nástup draka! Naprosto princeznu chápu, udělala přesně to, co měla. A jistě, ovládnout se a nevyřknout povel dracarys muselo být hodně těžké, pak by ale lekce neměla smysl. Stálou pochvalu si zaslouží i temný vizuál, co k tomuhle seriálu naprosto sedí. Jen tak dál. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Chtěl bych napsat perfektní finále, ale jaképak finále, když se jedná jen o zakončení série. Proto jistě nebylo na místě očekávat velkolepost, která by byla jak pěst na oko. A přesto jistou velikost závěr má. Na počátku intriky, jak už je u těchto příběhů žádoucí, pak princeznina osobní tragédie a nakonec draci. A protože mám stále na paměti, že se jedná o pouhý TV seriál, pak drakům tleskám. Nu a s tím posledním činem se z černé královny stala skutečná Černá královna. Jen jsem celou dobu čekal, že Daemon se někde vynoří...tak příště. ()

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama