Reklama

Reklama

Obsahy(1)

21. století je stoletím konzumu, přesycení vjemy a věcmi. Plnění se. Obžerství. Autorský text Adama Skaly a Kamily Krbcové inspiračně vychází z dramatu Egona Bondyho Ministryně výživy z roku 1970. Hledá a snaží se pojmenovat hybris 21. století. Je válka, je hlad, lidé umírají, lidé se množí, je válka, je větší hlad, lidé se množí víc a víc. Prezident zřídí ministerstvo výživy lidu a jmenuje jeho první Ministryni. A společně vyřeší problémy lidstva otevřením Masoráje jednou provždy. Jenže – je mír, lidi se množí, jídla je málo a jídla míň a lidi jen žerou a víc se množí... Žranice je absolventskou inscenací ročníku režie, dramaturgie, herectví, scénografie a produkce na pražské DAMU. Autorský text posluchačů Kamily Krbcové a Adama Skaly získal Cenu Evalda Schorma a Tereza Gsölhoferová cenu za scénografii na Festivalu Encounter. Inscenace byla od počátku také nadšeně přijata diváky. Nejen pro onen groteskní obraz světa, který předpovídá, a pro jeho sugestivitu, ale i pro živé vztahy mezi postavami, jimiž je vyprávěn. Autoři inscenace hovoří o velmi vážných věcech, ale přitom se nebojí ani drsného humoru. Televizní tvar pak vznikl také jako ročníková práce, a to na Filmové a televizní fakultě. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Potenciál v tom je. Námět hry je dost zajímavý, stylizace některých scén má dost do sebe a některé umí vyvolat i dost slušnou atmosféru a taky se mi líbila občasná zdařilá synchronizace výkonů herců, která se rozhodně nejvíc povedla v úvodu. I vykreslení světa zde v rámci divadla podle mě funguje docela dobře. Nesedly mi ale skoro všechny pokusy o humor, které mi přišly spíš trapné než cokoli jiného (obzvlášť co se týče fekálního vědce), slabě vykreslené postavy (s výjimkou válečného veterána), některé nepovedené scény a hlavně se mi nelíbil naprosto zmršený závěr, jehož myšlenku sice chápu a ztotožňuji se s ní, ale ve vztahu s tím, co se tam mezitím dělo, to je absolutně mimo a spíš to působí dojmem, jako že tvůrci vůbec netušili, jak to zakončit, tak k tomu přistoupili takhle zbaběle. Vůbec bych byl radši, kdyby to celé mělo temnější tón a nesnažilo se to tak často o humornou stránku, protože zbytečně zjemňuje jinak drsný příběh. Chápu, proč tam je, ale prostě mi neladí s celkovým příběhem. Navíc je dost jasné už od začátku, kam se to celé vyvine, resp. SPOILER co se nakonec bude jíst místo masa KONEC SPOILERU a taky moc netuším, co tím tvůrci chtěl říct, jestli vůbec něco chtěli. Na jednu stranu se mi líbí, že z toho nevypadla veganská agitka a zazní zde na stejný problém pochopitelné názory z obou stran, ale žádný přesah z toho ve finále i tak nevyplyne - když teda nepočítám ten násilně přidaný. Mám z toho celkem rozporuplné dojmy, ale i přes své průměrné hodnocení na Žranici určitě nezapomenu a něco v sobě prostě má. Jen škoda, že toho nebylo víc. Samotný námět bych ale rád viděl zfilmovaný, nejlíp v režii Cronenberga, protože ten by se tu mohl vyřádit úplně neskutečně. 3* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prvoplánové představení nezralých (i když hezkých) herců a hereček plné jednoduchých nekomplikovaných myšlenek. 1) Úporná snaha režie rozpohybovat protagonisty se míjí účinkem - působí účelově a dost neschopně._____ 2) Základní problém vidím ve výběru hry, kterou prostě tento ansámbl není schopen přesvědčivě zahrát. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu, že svět by zachvátila panika žravosti. Pravda, žijeme v konzumní společnosti a tloustneme. Ale jednotlivé vědecké studie spíše počítají s tím, že v budoucnosti vlivem přibývání obyvatel planety Země bude spíše jídla nedostatek. Tento nápad sice není tak originálním, za to je řádně nechutným. Tvůrci si vypomáhají někdy opravdu drsným a nekorektním humorem. Ale jsou chvíle, kdy jsem byl rád, že u záznamu zrovna nic nekonzumuji. Navíc ne všechny iniciace jsem zcela pochopil. Ovšem po hudební stránce vcelku slušné a herecky též docela zahrané, byť jsem měl chvílemi pocit, že herci buď přehrávají nebo kladou až zbytečný důraz na text a ztrácela se tak lehkost a přirozenost. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama