Reklama

Reklama

Kirk Douglas – nespoutaný

  • Francie Kirk Douglas, l'indompté (více)
Francie, 2017, 52 min

Režie:

Hubert Attal

Scénář:

Hubert Attal

Hrají:

Kirk Douglas

Obsahy(1)

Nedávno oslavil sto let, ale stále má světu co říct. Portrét výjimečného amerického herce a producenta, který zdaleka není „jen“ otcem slavného Michaela... Isur Danielovič Děmskij alias Kirk Douglas oslavil už sto druhé narozeniny, jeho manželka Anne má za sebou rovnou stovku, zatímco „mladý“ Douglas (myšleno Michael) je čerstvým pětasedmdesátníkem. Zní to neuvěřitelně, ale všichni tři se pravidelně setkávají na rodinných oslavách a dobře se baví. Douglasovi patří k velice vlivným a bohatým hollywoodským rodinám – a dlužno podotknout, že také k těm nejštědřejším. Je to zřejmě dáno faktem, že Kirk pochází z velice nuzných poměrů, narodil se židovským utečencům z Ruska a v dětství poznal, co je to hlad a tvrdá dřina. Byl talentovaným sportovcem, ale už od útlého mládí ho to táhlo k herectví. Začínal na přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století malými roličkami na Broadwayi, jeho filmová kariéra ale začala až po návratu z bojišť druhé světové války. Má na kontě desítky filmů, tři nominace na Oscara, byl nejen hercem, ale i režisérem a producentem. Právě on, herec známý z titulů jako Žízeň po životě, Spartakus či Tichá dohoda, zakoupil práva na zfilmování románu Přelet nad kukaččím hnízdem. Producentsky se ho nakonec ujal Michael, ale ten respektoval přání svého otce, aby snímek režíroval Miloš Forman. Od druhé poloviny devadesátých let, kdy utrpěl mozkovou mrtvici, se ve filmech už příliš neobjevuje, o to více se však společně se svou ženou věnuje charitě. V dnešním dokumentu se třeba dozvíme, že ještě jako devadesátiletý se projížděl na skluzavce při slavnostním otevření každého dětského hřiště, které financoval. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Tominecek 

všechny recenze uživatele

"Někdy jsme neměli co jíst. Často nám na dveře zaklepal nějaký tulák a chtěl jídlo. A moje matka mu vždycky něco dala. Matka mi říkala: "Musíš se starat o ostatní." A to se mnou zůstalo." Nikdy na to nezapomněl. Souvisí to i s židovskými hodnotami Tikun Olam (náprava světa). Vždycky se snažil udělat svět lepším. Tahle lekce ho provázela celý život. Za roli van Gogha v Žízni po životě získal další nominaci na Oskara. Vlastně to byl protiúkol, hrál citlivého člověka. To si s Kirkem Douglasem nikdo nespojoval. Dokonce za ním přišel John Wayne a ptal se ho, proč to dělá? Proč ukazuje své city a svou zranitelnost? Kirk toho ale nikdy nelitoval, tak to chtěl dělat. Když je člověk roli oddaný, dokáže zahrát cokoli. „Před lety jsem viděl jeden film, Zabíjení. Ohromilo mě to. Zavolal jsem režisérovi a ptal se ho, jestli má nějaké další projekty. Odpověděl, že ano. "Mám jeden projekt, ale nikdo do něj nechce jít!" "Tak mi ho pošlete." Když mi to přišlo, řekl jsem mu: "Tenhle film nevydělá ani dolar. Ale musíme ho natočit." Sehnal jsem peníze a moje společnost ten projekt převzala. Jmenoval se Stezky slávy. A režisér? Můj přítel Stanley Kubrick. Stanley Kubrick byl velmi mladý. Bylo mu něco přes dvacet. Ale vypadal jako teenager. Byl velmi sebejistý, měl velké sebevědomí. Ve Stezkách slávy natočil několik záběrů, které po něm napodobovala spousta režisérů.“ Jak Kirk předvídal, film nevydělal ani dolar, v několika zemích byl dokonce zakázaný, ale on na něj byl velmi hrdý. Začali s natáčením Spartaka, na tehdejší dobu měli obrovský rozpočet, skoro 12 milionů dolarů. Byl to film studia Universal Pictures, a celé studio mělo v 50. letech hodnotu jen o něco málo menší, než jaká byla cena za celý film. Proto byl pro něj úspěch filmu Spartakus naprosto zásadní. Obsazení bylo skutečně výjimečné.  Režisér, kterého si Kirk přivedl, Anthony Mann, vydržel jen 3 týdny. Prostě to nefungovalo. Bylo tam příliš mnoho talentovaných lidí, kteří měli na film jasný názor. A tak povolal mladého režiséra jménem Stanley Kubrick. Natáčel s ním už Stezky slávy. Kubrickovi bylo třicet. Byl to jediný film, který kdy natočil jako najatý režisér. Jediný film, který nebyl celý jeho. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Četl jsem o Kirku Douglasovvi životopisnou knihu a tento dokument se myslím podařil. Stručně shrnuje jeho životní mezníky a má bohatý filmový archiv. Vybíral si podobně jako později John Travolta kvalitní filmy. Jeden dokonce natočil s přesvědčením, že nic nevydělá. "Když si splníte nějaký sen, zanechá to ve vás trochu smutku. Musíte si najít jiný sen" říká Douglas. Do vyprávění se mohl více zapojit jeho syn stejně slavný syn a říct nějaké pikantnosti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že scénář k dokumentu napsalo dítě školou povinné. Scénář ubíjí výčtem všech Douglasových filmů, aniž by k nim cokoliv dodal. Ve vyprávění jsou znatelné mezery a vyprávění samotné je povětšinou jen nudný popis. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Legendární matador s nepřehlédnutelným, nezaměnitelným "ďolíčkem" uprostřed brady. Kronikář, žijící klasik doby. Doyen - veterán zlatavého věku drahných odlesků drahých hollywoodských výšin. ()

Reklama

Reklama