Reklama

Reklama

Příběh stoleté ryby

  • Česko Příběh stoleté velryby (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ve světě, který je lidem skryt, žijí bytosti schopné ovládat příliv, čas a střídání ročních dob. Šestnáctiletá Chun se v podobě delfína poprvé vydává prozkoumat zemi lidí, dostává se však do silného proudu, odkud ji zachrání lidský chlapec. Ten umírá, ale vděčná Chun se rozhodne, že mu ztracený život vrátí. Stará se tedy o jeho duši, která na sebe vzala formu drobné rybky. Tak začíná jejich společná cesta plná dobrodružství, během kterého duše roste a pouta sílí. (Kiisaki)

(více)

Recenze (24)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že se čínské animované produkci někdy povede mě takhle přikovat k obrazovce. Ovšem tohle bylo něco opravdu krásného, emotivního, hlubokého a zajímavého, že nemůžu jinak, než to ocenit hodnocením nejvyšším. Animace je krásná a působivá, hudba je velmi dobrá, postavy jsou zajímavé a celé je to opravdu silné a podmanivé. Má to místa, kdy to trochu zadrhává, ale i tak mě to svým kouzlem dostalo. Má to ten silný a tajemný nádech východní kultury, který mám tak rád a je to plné originality a fantasie, kterou si tak rád užívám. Chvílemi jsem z toho byl uchvácený asi tak, jako když jsem poprvé viděl ta nejlepší díla pana Mijazakiho, až tak dobré to občas bylo! Kdybych to měl shrnout do dvou slov, pak bych zvolil asi - skoro dokonalé. 9/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Čínske anime, ktoré prekypuje nádhernou animáciou a pestrými farbami, no servíruje pomerne neobjavný fantasy príbeh ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyznať sa viac v tejto mytológii, nemal by som problém s plným hodnotením. Občas je to teda pre "západniarskych outsiderov" miš-maš, ale tak krásne nakrútený a prerozprávaný, že v podstate sa stačí nechať iba unášať a užívať si pozitívne a občas smutné pocity, aké film vyvoláva. V záverečnej polhodine sledujeme skutočne monumentálne obrazy, až by divák chcel vidieť nejaký vydarený hraný remake, podotýkam ale, že skutočne vydarený. Prípadne celý seriál, ktorý by tú mytológiu poriadne rozvinul. Veľmi príjemné animované prekvapenie, pre mňa osobne väčšie ako tiež výborní Wolfwalkers. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

V prvom rade nejde o rozprávku pre deti, minimálne nie pre tie najmenšie. Svojimi myšlienkami mi tak trochu pripomínala Malého princa a všetky jej skryté pravdy a múdrosti možno neodhalí ani každý dospelý. Begónia a veľká ryba je o tých najdôležitejších hodnotách, o skutočnej nesebeckej láske, kedy človek miluje druhého viac ako sám seba a ktorá sa dnešnej dobe v takejto čistej podobe pomaly vytráca. V tomto čínskom animáku láska nepozná hraníc a ani tri rozdielne svety nie sú prekážkou na to, aby si hlavné postavy odovzdali to, čo si odovzdať majú. A je fakt zážitok, keď na animovanom filme dospelí vyberajú vreckovky...Videné na AFF 2018. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hezké, dojemné a romantické. Nicméně na jednu stranu také smutné. Jinak je to ale moc milý příběh, jen škoda, že je to až tak moc sci-fi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Oproti podobným západním kouskům s rychlým střihem typu reklamy pro děcka, které udrží pozornost pouze patnáct vteřin je to poetické, příjemně poklidné a má to kouzlo. Jako sci-fi fanoušek ale příběhy fantasy nemám rád. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako keby sa stretla Mononoke a Cesta do fantázie. Mýty. Bytosti. Kúzla a nejaký ten osud a priateľstvo. Nádherný film s krásnou animáciou a silnými myšlienkami. Cítim sa ako keby sa predomnou otvoril úplne nový svet. Chcem ho ešte navštíviť a byť ním očarení. Všetko na tomto filme mi sadlo. Treba vidieť. A ja sa k tomu rád vrátim. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

MOŽNÉ SPOILERY Začátek se mi docela líbil, když teda pominu ten nejhloupější neinstagramový citát na světě - "Kdo jsme? Odkud pocházíme? A kam směřujeme? To jsou otázky, na které se nikdo neptá...". Líbila se mi v tom ta poetika a pomalá atmosféra, fantasy svět mě bral už o poznání míň, ale nějak jsem ho toleroval. Od určité chvíle ale moje kladné dojmy šly stále víc a víc dolů. Dost mi vadilo, že když už se tvůrci pustili do hard fantasy, tak ten svět moc nepromysleli. Objevuje se zde hromada různorodých bytostí, ale o většině z nich nevíme nic a jejich role v tomhle světě zůstává neznámá. Děj je zbytečně překombinovaný různými rituály, tradicemi a kouzly, které v tom rovněž prostě jen existují a když postava A něco udělá a něco se jí stane, postavě B se to nestane i když udělá to samé. Proč když její děda umřel, tak se změnil ve strom a její babička je (je vlastně nebo není po smrti?) něco na způsob fénixe? Byla taková vždycky, nebo jak se jí to přihodilo? A vůbec funkčnost toho světa jsem nechápal, protože se tam mohlo stát cokoli kdykoli a objevit kdokoli. Ten film skutečně připomíná částečně Mijazakiho, naštěstí bez pedofilie, ale tím heslem "kašlu na to, jak moc to do toho světa sedí, hlavně že mám obrovskou fantazii". Budiž, ale mě sledovat něco, co se snaží být něčím hlubším a přitom jde jen o zakrytí toho, aby si autor vybil fantazii bez ladu a skladu, fakt moc nebaví. Větší problém mám ale s tím, že se ty krásné poetické obrázky postupem času změní v kýč a ještě později ve vyděračský kýč. Především v závěru to citově vydírá úplně neskutečným způsobem a minimálně posledních 20 minut se tu imrvére brečí. Nicméně i když ten závěr úplně hloupý není, ta neskutečně přehnaná ubulenost mi ho hodně pokazila. A už předtím bylo dost co zachraňovat, takže tohle bylo spíš větší pohřbení. Navíc mi v tom vadilo i to rádoby filozofování, které se tváří hlouběji než cokoli jiného a přesto s ničím pořádným nepřijde. Ale to oproti těm dvěma velký problémům, výše vypsaným, ještě nějak zkousnu. Nicméně, zklamalo mě to. Dobrý náběh a takhle to dopadlo... 2* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emotivní příběh, který se snad inspiroval i prvky z asijských bájí ... z mytologie, s níž jsem se nikdy nepotkala. Nicméně každým ze svých podmanivých fantastických obrazů vypráví o lásce - vlastně O LÁSKÁCH ... čistých jako pramen živé vody, jako oko studánky uprostřed lesa ... o láskách prostých, oddaných, nezištných a nezáludných, které jsou svolné k jakékoli oběti. Z vyprávění vyzařuje nesmírná vnitřní síla a těžko definovatelný přesah, které jsou vlastní patrně jen asijským animovaným počinům - a které prakticky nelze přenést na hraný film. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, do jaké míry se tvůrci nechali inspirovat východní mytologií, která je pro mě stále velkou neznámou. Jakmile jsem se však oprostila od spousty nelogičností a popustila uzdu fantazii, tak se mi ten pohádkový příběh podbarvený lehce poetizovanou melancholií celkem líbil. (75%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Brilantní vizuál v kombinaci s prapodivnou zápletkou je v kontextu země vzniku v ČLDR definitivně potěšením pro všechny ctitele asijské animované tvorby. Ale vraťme se k zápletce – kosatka se zamiluje do jinocha, který pomáhá kosátkám ze spárů rybářských sítí. Na základě obětování se kosatka rozhodne, že obětuje půl života ve prospěch znovuvzkříšení uhynulého jinocha. A právě cestu vedoucí k tomuto počinu může divák sledovat v 大鱼海棠. 77 % Celosvětový příjem k 23. 4. 2019: ‎$85,571,198, což je 19,2 násobek rozpočtu ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Velká ryba & Begónia je původní název, ale Příběh stoleté ryby? Ještě bych pochopila Příběh velké ryby, ale tohle ne, vždyť tam o věk vůbec nejde. Motivem je klasický milostný trojúhelník. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Příběh stoleté ryby: Červená čísla... 74% na CSFD... Panejo! Ovšem... mělo mě varovat těch pouhých 13 komentářů, něco jako 13 sirotků v mahjongu. Bez ohledu na to, že delfín není ryba, nelze pominout skutečnost, že jednání a vizáž bytostí zde vystupujících nasvědčuje tomu, že jejich tvůrci měli k dispozici obvzlášť slušný matroš. Ani pejsek s kočičkou by nedali dohromady takový fantasy guláš, jaký se podařilo splichtit dvojici Liang Xuan a Chuin Zhang. Rádoby filosofický děj má zřejmě obsahovat nějaké poselství, ale my nevíme jaké: méně pozorný divák se ztratí již po několika minutách, poté tvůrcům děje navíc spadne řemen a do konce filmu se jej přes urputnou snahu o nastavovanou kaši – v tomto případě tedy guláš - už nepodaří nahodit. O to více se autoři vyřádili na výtvarné podobě filmu, který místy vypadá, jako by ho stvořili Milerovi na tripu (řeč je o Krtečkovi, aby nedošlo k mýlce). Říše středu dala světu (kromě střelného prachu a hedvábí) i stolní hru s názvem 乒乓球 (ping-pong). A nyní, zdá se, také nový typ animáků: 普通话 (miš-maš). Zlatej Kung Fu Panda! ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne magická, audiovizuálne podmanivá a nečakane silná záležitosť, ktorá totálne unikla mojim radarom a z nejakého záhadného dôvodu som sa k nej dostal až teraz. Na strane druhej je to však asi aj dobre. Animák sa totiž okrem mnohého iného zaoberá aj viacerými dospelými témami a dokáže vyvolať poriadne pestrú paletu emócií, ktoré akoby tvorcovia vyhrabali priamo z môjho vnútra a súčasného stavu mysle. Až ma miestami mrazilo, s akou presnosťou. Big Fish & Begonia je jednoducho ďalším úžasným príkladom toho, že ázijská tvorba nemusí byť iba divná a iná, ale aj mimoriadne fascinujúca a inšpiratívna. O to viac ma potom mrzí skutočnosť, že jej (nielen) našinec venuje tak málo pozornosti. 9/10 ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Občas příběh ztrácí nit, občas přechází v silný emocionální zážitek, ale po většinu času je to celé dosti smutné a mdlé, takže epický spektákl formátu Cesta do fantazie nečekejte, ač se to tváří podobně. Spíše tu jde o dekonstrukci rodinných vztahů formou mýtu a puzzle, ale občas v tý skládačce chybějí či do sebe správně nepasují dílky. ()

Mianelia2050 

všechny recenze uživatele

Opravdu moc krásný film. Když jsem ho tehdy v červnu viděla na Televizi Seznam, myslela jsem si, že to bude jedna z dalších podivných anime filmů. Zmýlila jsem se ale jen částečně. Sice to bylo podivné, za to ale až dojemné a krásné. Nádherný příběh, skvělá hudba, moc pěkné postavy a animace. Opravdu jsem si ho naprosto zamilovala :3. Velmi doporučuji, myslím, že tenhle film opravdu stojí za to shlédnout :). Kdybyste ho někdo hledal online, je celý na Youtube a s českým dabingem :). Jsem milovníkem fantasy a naprosto ho (ano, použiji toto slovo) "žeru" (mám lednici plnou fantasy ;)) a tohle byla pro mě prostě naprostá bomba :D. Skvělé zpracování jedné z mnoha asijských bajek. Dávám plný počet hvězdiček za jeden z nejlepších zážitků, jaký jsem za svůj život zažila :). Doporučuji spíše dětem, avšak pokud potřebují nějací rodiče v téhle době trošku odpočinkový fantasy film, velmi doporučuji :). Též se hodí jako rodinný večerní krátký film :). ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

"Kdo jsme? Odkud pocházíme? A kam směřujeme? To jsou otázky, na které se nikdo neptá..." - Liang Xuan (2016) "Tvl, ptá se na to každý druhý člověk, když večer nemůže usnout" - fallanga (2019) Příliš nerozumím tomu co na tomhle lidi vidí. Je to extrémně infantilní rádoby filosofická pohádka, která bere dost generickou zápletku, zasazuje ji relativně pěkných kulis a rozvíjí ubíjející, neoriginální příběh, který se tváří jakože má nějaký přesah, ale bohužel tomu tak není. Není to emotivní, není to zábavné, postavy jsou hloupé, je to příliš dlouhé a zároveň místy uspěchané. Tohle není moc povedená pohádka. Ale jak se říká, aspoň že je hezká. ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Bolo to veľkolepé, úžasné a fantastické. Až priveľmi. Kedysi som čítal o dvoch budhistických mníchoch, ktorí spolu putovali, až prišli k rieke. Prvý z nich sa posadil a meditáciou dospel do stavu hlbokého spirituálneho neviem čoho, čo mu umožnilo preletieť ponad rieku. Druhý mních sa posadil do loďky, ktorá tam bola a prepádloval na druhú stranu. Načo plytvať zázrakmi na obyčajné veci? Zdá sa mi, že režiséri tohto filmu sú ako ten prvý mních, ktorého cieľom nebolo prejsť cez rieku, ale ohromiť všetkých, ktorí sa na neho pri tom prechádzaní pozerali. Viem, že ten film je rozprávka a navyše animovaná, takže zázraky k tomu jednoducho patria. Ale nechápem, prečo sa museli diať každú minútu a na každom kroku. Postavy síce mali nohy, ale z jedného miesta na druhé sa presúvali zásadne inak ako pešo. Akoby animovaný film bol tým lepší, čím viac prírodných zákonov porušuje. Dúfam, že mi rozumiete. ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Animace je vskutku strhující a překypuje barvami, ale příběh mne příliš neoslovil. Spousta magických postav mě mátla, protože čínskou mytologii neznám. ()

Reklama

Reklama