Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

kingik 

všechny recenze uživatele

Enola Holmes byla mladší sestrou Sherlocka Holmese. Je to zaneseno v literatuře,  teď se to dostalo i do filmu. Po vzoru svého slavného bratra se vydává z domova (inkognito) rozlousknout záhadu náhlého zmizení své matky. A to není zdaleka vše. Po cestě  střetne mladého vikomta, jemuž kdosi usiluje o život. Takže má před sebou přímo dva náročné detektivní úkoly. Diváku, neraduj se, je nutno přistoupit na prapodivnou logiku, kterou film disponuje. Více než  na akci, kterou snímek troufale ignoruje, se sází na boření čtvrté stěny, tedy častá komunikace hlavní hrdinky s divákem. Celé  se to neskutečně táhne, o dynamice a tempu režisér zřejmě nikdy neslyšel a film je zpracován televizní formou. Z nudy to vytahuje Millie Bobby Brown. Mimořádně talentovaná mladá herečka se nechala dobrovolně uvrtat do této nezáživně zrežírované flákoty,  neboť  si ji osobně produkovala. Nejhorší je, že film pořádně neví, čím chce být. A tak zkouší všechno možné,. Jeden úsek je povrchní detektivka,, co má víceméně nepochopitelnou logiku, poznenáhlu se přehodí výhybka a trochu to vypadá jako dobrodružný film, otřese to i o drama, éterem se nesou politické intriky a feministické vaginální postoje, když hrdinka zavítá do penzionátní dívčí školy a řeší svůj vztah se svými dvěma odcizenými bratry, jedním z nich je právě Sherlock Holmes. Žádný z úseků ale ničím výrazně úžasným nedisponuje. Je dost znát, že Harry Bradbeer má zkušenosti jen z režie tv filmů. Minimum akce, do které se pustí, podle toho taky vypadá. pojetím by se hodila někam do 90. let minulého století. Závěr se pokouší všechny rozjeté dějové linie nějakým uspokojivým způsobem zacelit. Vyústění je zklamáním pro vyznavače stylu klasických detektivek a jejich následných sofistikovaných rozuzlení. Netflix projevil touhu vrhnout k diváckým bulvám detektivku pro náctileté, ovšem mladé publikum se jistě nechce nudit u dvouhodinového natahovaného nic a žádá větší satisfakci a volá po výrazně lepším a záživnějším zpracování. Promarněná příležitost.. Škoda. Naprostý průměr. 5/10 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Je škoda zjistit, že po dvou hodinách koukání víte téměř tolik co z traileru... rovněž důvod zmizení matky mě tahal za mé (ne)logické obvody. Abych ale nebyla jen kritická, tak mladičká Millie předvedla velice kvalitní herecký výkon na svůj věk, klobouk dolů. Co mě ale iritovalo, bylo neustálé obracení se hrdinky na kameru/diváka. V jiném filmu bych to brala, ale u viktoriánské krimi mi to už nepřišlo cool, fakt ne. Místy mě děj chytal, místy to skřípalo, více než za 3* to dnes nebude. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tuším, že Enola Holmesová je jen další způsob, jak ze slavného jména zase něco málo vytěžit. Zápletka je jednoduchá, stejně jako většina celkem nudného děje. O dost nechutném tlačení feminismu do popředí se ani nemá cenu rozsáhleji bavit, to se zkrátka musí vidět, pokud na to má člověk náladu. A tak jediným a vskutku zásadním plusem je sama hlavní hrdinka, nebo spíše její představitelka, kterou jsem si oblíbil již v seriálu Stranger Things. Skvělý herecký výkon a scénář, ušitý na míru, dal vyniknout této nadějné a stále viditelnější mladé hvězdičce. Jinak je to jen taková podprůměrná detektivní záležitost pro teenagery. Do Agathy Christie to má skutečně velmi daleko a sir Arthur Conan Doyle se nejspíš malinko vrtí v hrobě, ačkoliv samotného Holmese sám příliš nemusel. 50% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Netflix výborně přivádí Holmese a detektivku obecně k mladšímu publiku, herecky nadupadé a příběhově zajímavé. Jen kdyby těch feministických bludů bylo méně, hned by to bylo o fous lepší. Celá rodinka Holmesů má výborný casting, od MBB počínaje, která je schopná utáhnout celý film, přes sympaťáka Cavilla (který by asi proti Downeymu nebo Benedictovi neobstál, ale to ničemu nevadí) a naprosto nesnášeníhodného Majkrofta od Claflina, až po HBC. Málokdy se stane, že větší část postav je skutečně nesympatická, ale povedlo se. Nakonec to není špatný film, slušelo by mu ale víc interakce mezi Sherlockem a Ebolou, ještě více akce (moc povedené bitky) a kdyby zde z každé druhé scény nesršelo, jak jsou muži zlí a ženy jsou jen k porodu následníka, neubral bych hvězdičku. Ve výsledku jsem byl totiž po předchozí ztrátě očekávání kvůli recenzím příjemně překvapen. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne, ani neurazí. "Jedenáctka" Millie Brown je v roli sympatická a je vidět, že si to užívá, ale chybí tmu koherentní scénář. Zatímco jedna detektivní (a romantická) linie funguje vcelku dobře, byť místy trochu zkratkovitě, ta druhá s hledáním matky ve výsledku vyšumí do ztracena. Mycroft a Sherlock jsou tu úplně redundantní a bez užitku. A bourání čtvrté stěny je tu asi jen proto, že je to teď v módě, protože filmu to nic nepřidává (nejsou nám sdělovány žádné podstatné informace, ani tu není prostor pro vtipné odlehčení jako u Deadpoola). ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Počas sledu obrazov predstavujúcich Sherlocka Holmesa je hlava Henryho Cavilla "prilepená" na originálne ilustrácie Holmesa od Sidneyho Pageta. (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama