Reklama

Reklama

Život za železnou oponou

(TV film)
  • Francie L'échec du rideau de fer (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Několik let po skončení 2. světové války rozdělila Evropu na dvě znepřátelené poloviny neproniknutelná překážka... Železnou oponu v délce 3800 kilometrů tvořily nedohledné linie z ostnatého drátu, betonu a dřeva. Co o ní víme dnes? Jak žili lidé, kteří byli na východě tímto rozdělením postiženi nebo byli se železnou oponou konfrontováni každý den? Belgičtí filmaři hledali odpovědi na tyto otázky v bývalé NDR a také v České republice. Na bavorsko-saské hranici připomněli osud vesnice, kterou procházela jakási malá Berlínská zeď. Vydali se do skanzenu praktik pohraniční police NDR, do Marienbornu, bývalého největšího hraničního přechodu v Evropě. Zachytili také výpovědi někdejších obyvatel NDR, které státní bezpečnost Stasi sledovala nejrůznějšími metodami, často i prostřednictvím jejich nejlepších přátel. V Českých Velenicích, které mohly mít železnou oponu přímo v městském znaku, si místní pamětníci připomínali dobu, kdy mladí i staří většinou nepovažovali ostnaté dráty a vojáky se psy za nic mimořádného. Rok 1989 z jejich města nakonec učinil běžné lidské sídliště, kde policejní režim a všeobecná podezíravost jsou naštěstí už pouhou minulostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čakal som podľa názvu, že sa reálne dozviem niečo o páde tej železnej opony, ale väčšinou šlo len o svedectvá ľudí, ktorí popisovali, ako bolo vo východnom bloku zle, všetko sa sledovalo, nemohli utiecť, všade zlí strážnici... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument se nejdrive venuje "zelezne opone" mezi NSR a NDR a od 19.minuty nasi zemi. Tomas Sedlacek mel na jedne prednasce zajimavou uvahu, jestli by "zelezna opona" spadla, kdyby rostlo HDP rocne o deset procent jako v Cine. Paradoxne by se v budoucnu "zelezna opona" mohla hodit pri klimatickych zmenach. Uz nyni je potravinova situace na prelidnene planete napjata. Treba v Egypte pribyva milion obyvatel rocne a pritom 40% obili se dovazi z americkeho Stredozapadu. Pry vykyvu produkce by jak rikal na prednasce Vaclav Cilek se obyvatele vydali do zapadni Evropy a odtud k nam. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

30 rokov po páde železnej opony natočili tvorcovia dokument o živote za oponou. 32 rokov po páde železnej opony žiadajú ľudia zo Západnej Európy či USA o azyl v Rusku či Bielorusku....ako okomentovať jednostranný dokument keď ešte nikdyneexistoval režim ktorý by vyhovoval všetkým a nikdy nebude, pretože je to utópia. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument o životě za železnou oponou - pro mladší ročníky a zahraniční publikum asi možná přínosné edukativně, pro pamětníky o ničem, nebo u toho mohou poštelovat sentiment. Trocha české stopy, ale jinak průměr. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Život za železnou oponou je dokument, od kterého jsem čekal víc. Minimálně nám tvůrci mohli představit nějaká málo známá fakta či poukázat na něco pozoruhodného. Jenže filmaři se zaměřili na praktický život v socialistických státech, což i já jako člověk narozený rok před revolucí povětšinou znám a nic moc mě nepřekvapilo. Za zmínku tak stojí pouze pár příběhů lidí a jejich útěků. Ostatní totiž ze vzpomínek vyprávějí jen toliko, že si vlastně nic nepamatují nebo různá omezení nijak zvlášť nevnímali. ()

Reklama

Reklama