Reklama

Reklama

Odjezd

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Patnáctiletý Elliot a jeho matka Beatrice balí před chystaným prodejem veškerý obsah své odlehlé chaty na jihu Francie. Rozpad dysfunkčního manželství Elliotových rodičů číhá hned za rohem a chlapec se navíc potýká se svou nově objevenou sexualitou. Stahuje do sebe a pocit odcizení od úzkostné matky ho zahání ještě dál do vlastního světa. V místním baru smolí básně a útěchu hledá v toulkách po okolních lesích, kde jednoho dne narazí na nonšalantního francouzského mladíka Clémenta. Kluci se postupně spřátelí a Elliot je nucen vyrovnat se nejen se svou touhou, ale i se svou matkou. Režisér Steggall nabízí citlivý příběh sexuálního probuzení, rodinných konfrontací i osobních proměn. (Febiofest)

(více)

Recenze (18)

larelay 

všechny recenze uživatele

tazke, poeticke, podmanive. o stasti, nestasti, hladani, nachadzani, stracani. milujem tieto male filmy, ktore vam daju viac ako by ste cakali. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odjezd by mohl být dalším nenáročným, letním "coming out story", ovšem rodinné zázemí obou hlavních hrdinů napovídá, že příběh se bude ubírat zcela opačným směrem. Osobité, artové drama, jemuž vévodí výkony Alexe Lawthera (who the hell is this boy?:) a Phénixe Brossarda v rolích Elliota a Clémenta. Některé scény jdou až na dřeň a jsou velmi silné. Klobouk dolů před chlapci, že takto docela náročné role zvládli bravurně. Nádherné lokace a příroda. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s ještě nádhernější impresionistickou kamerou a navíc tam zní Dvořákova Rusalka v podání Gabriely Beňačkové a České filharmonie. A hlavní roli hraje mladičký Alex Lawther, který skvěle zaujal už jako mladý Alan Turing v Kódu Enigmy. Nenápadná pecka, která o to více strhne. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vzťahová dráma, o ktorej som si spočiatku myslel, že bude riešiť vzťah mladého anglického týpka s mladým francúzkym týpkom. Omyl. Ked' už sa zdá, že film začne škrípať na hluchých miestach, príde pár nečakaných situácií, ktoré vyústia do celkom šokujúceho finále. Nie tak šokujúceho, že by ste boli z toho v guliach ešte týždeň po projekcii, ale šokujúceho z pohľadu postáv samotných. Páčila sa mi atmosféra filmu, prostredia a výber muziky. Ako celok to pôsobí výborne na záverečné pofilmové pocity. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, ale občas v něm bylo dusno tak, že se málem nedalo ani dýchat. Kameraman Brian Fawcett je kouzelník. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Odjezd se zabývá jak problematickým dospíváním, tak problematickým manželstvím a rodinnými vztahy, a myslím, že když by se soustředil pořádně jen na jednu z nich, byl by údernější. I když jsou dané problematiky dobře zahrané, přišlo mi, že spíše kloužou po povrchu, než aby se zcela ponořily pod něj. Chvílemi se film snažil být i poetický - za vše mluví podvodní scéna s Rusalkou - nicméně i tak jsem měl pocit, že se z toho dalo vytřískat mnohem více. Cítil jsem emoce - zejména v herectví Juliet Stevenson - ale jsou jiné, podobně laděné filmy, které mě zkrátka dostaly víc. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Prvni polovina filmu je za plnych 5*, bohuzel ta druha je sotva za 2* :(. Tak lacine ztraceny potencial jsem uz dlouho nevidel..hodne to zamrzi, protoze prvni polovina je opravdu par excellance po strance scenare, hercu, i doprovodne hudby. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, skvělý výběr herců, ale to zpracování....ach jo. Mělo to být natočeno jako romantická komedie, ti kluci pro to byli jako stvořeni. Takhle je z toho příliš velké drama s hysterickou matkou, nedotaženými záběry a nevyužitým potencionálem herců. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* zkusil jsem po čase nějaký gay film a myslím, že jsem si vybral dobře. Příběh o strastech dospívání a vztazích v rodině je vyprávěn poklidně, ale zase ne nudně a pro svou jemnou poetickou stránku je víc artovější. Potěšila také moc hezká kamera i velmi slušné herecké výkony. Film nepřináší nic nového, možná jiný úhel pohledu a na jedno shlédnutí to bylo příjemné. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vizuál juhofrancúzskeho vidieku bol veľmi príjemný, no zápletka o hľadaní sexuality ma nejako nenadchla. Tou najsvetlejšou stránkou celého Departure bol rozhodne herecký výkon Alexa Lawthera, niečo z neho veru bude! Príbeh bol v psychologickej rovine síce hlboký a poetický, ale po epickej stránke žiadny zázrak. Aspoň, že to nebol jeden z tých preafektovaných LGBT filmov, kde až príliš tlačia na pílu, to už by bola úplná katastrofa. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo natočil film o mé rodině, tak by z toho nakonec možná taky bylo podobný psycho. Ten autor by ale musel vynechávat. Jeho přístup by nebyl dokumentární, ale selektivní. Nezaznamenával by realitu, byl by cenzorem pozitivních dějů. Stejně jako scénárista tohoto a mnoha a mnoha dalších filmů, jejichž vyznění má být v lepším případě posmutnělý, v horším případě smutný, ne-li rovnou tragický. Jestli to měl ten kluk takhle blbý, tak proč by to nemohlo být takhle tklivý..? Nemohlo. Musely se mu dít i hezký věci. Že nebyly ve filmu..? To právě považuju já osobně za chybu. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Je to trochu klišovitý, ty básníku." U sledování tohoto příběhu mě v jedné scéně překvapilo, jak jeho tvůrci naznačují jakousi teorii, že je homosexualita dědičná, ale zazněla v něm i árie z Dvořákovy opery Rusalka, která již hrála ve filmu "Řidič slečny Daisy", z roku 1989 a Elliot mně byl povědomý ze snímku "Kód Enigmy", kde ztvárnil mladého Alana Turinga, takže opět homosexuála. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Jemný, melancholický příběh dvou chlapců s krásnou hudbou, kamerou a naprosto vynikajícím výkonem Alexe Lawthera v roli Elliota. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama, kde homosexualita přivádí rodinu až na pokraj rozkladu. Matka se dlouho brání přirozené ztrátě svého homosexuálního manžela, syn homosexuál nese velmi těžce přirozenou ztrátu svého fyzicky přitažlivého heterosexuálního kamaráda, do kterého se zamiloval. Nakonec matka i syn pochopí, že tyto ztráty byly nevyhnutelné, opadá dřívější napětí, oba se více sblíží, najdou k sobě opět dávno ztracenou cestu...Skvělé herecké výkony. Fyzicky vzrušující Phénix Brossard. Juliet Stevenson výborná, ale o něco více se mi líbila jako mladá v TV-seriálu "The Mallens" z roku 1979. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Na filmu mě zaujali herci. Alex Lawther nejen tím, že výborně hrál, ale též, že mě přesvědčil ve svých dvaceti letech rolí nedomrlého dorostence (14-15 let) a věřil jsem mu to. Juliet Stevenson je skvělá herečka, leč, její úlohu tvůrci filmu dle mě zbytečně předramatizovali a její postava se nijak moc nevyvíjela. Nicméně Juliet vypadá stále skvěle, a místo, aby ve svých letech (tehdy 60) hrála spíše babičku Elliota, jí role matky sekla. Vše v tomto snímku bylo na úrovni ... nicméně může vzniknout dojem, že by homosexualita byla dědičná (?) a používání operních árií od dob Pretty Woman se jaksi rozmohlo a že by to byla taková pojistka tvůrců na celkovou "zajímavost" filmu (?) ... Také bych raději slyšel více francouzštiny vzhledem k prostředí a celkovému vyznění snímku a míru gay obsahu bych určitě zvýšil o několik desítek procent na gaytitulky, kde je film přeložen ... 6976 ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Druhý nejpozoruhodnější film, který jsem v tomto roce 2017 viděl. Nádherný příběh o přátelství, nepochopení i čistotě a touze po kráse a nevinnosti. Vynikající kamera i výkon hlavního hrdiny. Dokazují to i dosavadní komentáře k tomuto filmu. Jen jediný je negativní, ovšem až do krajnosti, jako by někdo nesnesl, že láska v přátelství je něco nelidského, na co se musí hledět s nedůvěrou. Jenže pravé přátelství mezi chlapci, ani mezi kýmkoliv nemůže vzniknout bez lásky, ti kdo to kritizují, nikdy opravdový vztah nepoznali a nevědí co to láska vlastně je. Už mne štve to dělení na lidi negay - gay. Jsou prostě lidé, kteří dělají dobré věci a lidé, kteří dělají špatné věci, lidé, kteří ve všem vidí spíše špatnost a lidé, kteří vidí spíše krásu a touží po ní. Mít někoho rád, je vždy dobré a ryzích přátelství dnes ubývá, lidé se od sebe vzdalují a uzavírají se v sobě i před ostatními. Elliot to chce změnit a já jsem přesvědčen, že se mu to podaří! Opravdu hodnotný film po všech stránkách a já mu dávám s potěšením plný počet bodů ()

fyluta 

všechny recenze uživatele

příjemný film, v krásné přírodě. Kino bylo plné, občas se někdo zasmál. Nejlepší byly ty scény **** , kino se ani nehlo :D ()

Chatterley 

všechny recenze uživatele

Brilantně podané drama, které mi chvílemi připomínalo Summer of Sangaile. Hlavní herec byl naprosto autentický a zhostil se své role s grácií. Romantické komedie si točte o heterácích, tohle je queer. ()

Reklama

Reklama