Reklama

Reklama

Tichý společník

Trailer

Obsahy(1)

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné! Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-chi na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie / 4 * a 68 % /, plná vtipných hlášek : "A s nama celý zdegenerovaný a korektně vykastrovaný Západ, co." "Sleduj,jak trénuje adrenalín profesionálně vypitý terorista." "Mazánek byl zostuzený,pomsta bude Alláhova." "Ani porvat sa pořádně neumíte, sa tu kočkujete jak parta teplých tučňáků. Zdar." Moc pěkný je fórek se zapalováním sirek o vodu. Vynikající byl psík Jonatán(asi pejsek Bernie, zmiňovaný v titulcích u cateringu. Hlavním postavám/Míra Malina: výborně namaskovaný O.Malý), Lenka: K.Issová, její otec: B.Polívka/ zdatně sekundují P.Řezníček(ex-manžel Lenky,zprávař z Předpovědi počasí na ČT) a H.Vagnerová(jeho 2.,těhotná žena,jinak též moderátorka Zpravodajství na ČT) a slovenský herec Jozef Polievka(Karel Vymětal,lesník), amatérský herec Jiří Vymětal(s J.Polievkou si zahráli taky ve filmu Ještě žiju s věšákem,plácačkou a čepicí). Jednoho z místních obyvatel si zahrál Vratislav Brabenec,klarinetista+saxofonista z Plastic People of the Universe,též básník a textař z evangelické části disentu. V l.1964-69 studoval na tehdejší Komenského evangelické bohoslovec.fakultě/dnešní Evangelic.teologic.fakulta UK v Praze/. 15-letého Míru Malinu hrál(dnes 18-letý) Matěj Havelka, faráře Eduard Švehlík a Macháčka Tomáš Šulaj. ***Vynikající masky : Hana Šímová,Zdeněk Nedorost a Kateřina Tišnovská. Hudbu nahráli ve Studiu ČT Brno : Tomáš Bělohradský a Pavel Gobl. Ústřední motiv: Píseň pohřební od Jiřího Pavlici. Housle: Barbara Tolarová+Karel Mitáš, viola: Miloš Šmerda, violoncello: Josef Klíč, kontrabas: Michal Reich, tuba: David Křížek a cimbál: Eduard Tomaštík. Motiv Aprílové počasí od P.Gobla a motiv Pohádky z pařezové chaloupky od Jaroslava Celby(to je jeden z večerníčků ČST). ***Natáčelo se mj.na přehradách Hracholusky a Slezská Harta, v obcích Zlínského kraje: Lidečko(okr.Vsetín), Vápenice+Bystřice p/Lopeníkem(okr.Uherské Hradiště). Dále v obci Březová,blízko Uher.Brodu včetně místního novogotického kostela sv.Cyrila a Metoděje/postavený v l.1865-1870,vysvěcený 5.července 1871,na jejich svátek,od r.1987 je to kulturní památka/. Také se natáčelo v obci Mezina(okr.Bruntál v Moravskoslez.kraji)na historic.území Českého Slezska. Dále na lesních pozemcích Lesů ČR a LPF Forest. Sanitku poskytla Zdravotnic.záchranná služba Zlín.kraje. Na natáčení se podílel i Divadelní spolek Pod Lampú z Bánova, ovčí farma Žítková, odpočívadlo U Hajtmanů(rodina Miškaříkova), řeznic.a uzenář.Kadleček z Dolního Němčí,pekárna Ospek Uherský Ostroh a cukrárna U Hamplů v Uher.Brodě. Obrazy použité ve filmu zapůjčila režisérova máma Pavla. CHYBA v podtitulku: film má 96 minut . Dále - VIZ : Zajímavost č.7. Film je pořád k vidění na webu Č.televize : ČT 1, neděle 28.5.2023, 20.10 . ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

tak to tedy bylo hodně slabé. Mudrování ala Rozmarné léto, jen mnohem nesmyslnější, mě tedy nedostalo. Navíc to pronášejí postavy, ke kterým se to vůbec nehodí, nepůsobí to uvěřitelně. A když už stylizace, mělo by to mít alespoň nějakou hlavu a patu. Co se děje týče, o ten se také nešlo opřít, protože neexistoval. Zbytečné dílo, na které rád zapomenu. Jedna hvězda je ještě lichotivá a vlastně ani pořádně nevím, za co ji dávám. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovácko sa fakt nesudí, ale rovnou odsuzuje. Klára Issová se vrací na vesnici, kde mají problém s nedostatkem míst na hřbitově. Pokud čekáte podle traileru rozvernou komedii s Ondřejem Malým s vizáží jihomoravského talibance, narazíte, protože v týhle depresivní nudný věci není humoru ani Ň. Já jsem příznivec domácí tvorby , ale tohle je moje pátá novinka( po  Muž se zaječíma ušima, (2020), Gump - pes, který naučil lidi žít (2021), Večírek (2021)) roku 2021 a musím dát pátou hvězdu, jako teda pátou jednu hvězdu. Začínám se bát o osud té naší kinematografie... a to jsem optimista normálně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tichý společník je zatím poslední film Pavla Göbla o kterém opět nevím co si myslet. Už u filmů Odborný dohled nad výkladem snu a Veni, vidi, vici jsem měl trochu pochybnosti o jeho výsledných dílech. Těžko říct, čím chce být tento snímek a čím je. V jednu chvíli působí jako černá komedie, pak zase spíš jako náhled do života jedné vesnice, v níž každý řeší něco zcela jiného způsobem naprosto jedinečným. Debata o novém způsobu pohřbívání rozhodně není tou nejhlavnější dějovou linkou. Ačkoli to otevírá mnoho otázek nejen o budoucnosti hřbitovů a pohřbívání obecně, ale též třeba o tom, jak moc Češi líp na tradicích ačkoli jinak se za křesťany většinově nepovažujeme. Faktem je, že otázka doslova Kam s ním? je nasnadě a velmi blízko. Donekonečna totiž hřbitovy rozšiřovat nelze. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Podivná, nezáživná záležitost. Pavel Göbl je zjevně velmi zvláštní člověk (nechci říct blázen, ale aspoň jedno sezení u psychiatra by mu prospělo). Natočil si film zcela podle sebe a pro sebe, v němž je na jedné straně tak trochu všechno (komedie, drama, magický realismus) a na druhé straně v podstatě nic. Nepobaví, nedojme, nezaujme, nemá děj, ani nic nesděluje, jenom nudí. Slepá ulička české kinematografie (jedna z mnoha). Jediným kladem je výkon Ondřeje Malého. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 8 milionů korun. (SONY_)
  • Film režíroval Pavel Göbl podľa svojej vlastnej rovnomennej novely, za ktorú získal literárnu cenu Magnesia Litera a nomináciu na Cenu Josefa Škvoreckého. Pre knihu i film vytvoril vlastné nárečie zo slováckého a valašského dialektu. (classic)
  • Vodní část se natáčela v okrese Bruntál na vodní nádrži Slezská Harta. (smachj)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama